Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy zestaw stereo nie z Auchan :)

g0_black

Rekomendowane odpowiedzi

Pomagam w wyborze pierwszego zestawu stereo mojemu kumplowi. Sam nie jestem zbyt wiedzący, ani nie mam też wielkiego doswiadczenia, zatem prosze o konsultację i pomoc. Do rzeczy:

To ma być pierwszy zestaw do słuchania muzyki. Założenie jest takie, że koszt jednej części to około 400zł. (Studencki budżet, czyli wzmacniacz zamiast lodówki.) (czyli w sumie ok 1500zł)

Moja propozycja:

WZMACNIACZ:

stary NAD 5320, 3130, 3020 (mam sentyment do firmy) (sam mam 314)

ewentualnie SANSUI tutaj nie wiem jakich modeli szukać.

czy MARANTZ? trudno wybrac który, nigdy nie słuchałem.

ODTWARZACZ CD:

z tego co wiem stary (cztero cyfrowy) NAD odpada, tak jak i CA (awaryjność), zatem może Marantz cd-42 mk II, cd-52 mk II? cd-4000? co innego taniego?

MONITORY:

Tannoy Mercury F1?

JPW 200?

KLIPSCH Reference RB-10 Black Ash?

PARADIGM ATOM MONITOR v.5 ?

KABLE:

głośnikowe: moje posrebrzana miedź no name, ale dynamiczne, fajne.

interconekt: brak pomysłu

moja prośba jest taka: sprzet będzie dokupowany sukcesywnie, powoli składany, nie spieszy sie. (od czego zacząć?) Kolega potrzebuje poprostu pomysłow-rad. Przede wszystkim czego szukać. Sprzęt ma być dobrym punktem wyjścia. Dobrym startem ku pogłebianiu miłości do muzyki. Nie wiem jak inaczej to okreslić, ale myśle, że każdy kto nie zaczął od sprzętu za zezylion PLN rozumie co mam na mysli.

DZIĘKUJĘ ZA DOCZYTANIE DO KOŃCA

(i za ewentualne rady, krytykę, pomoc)

ps. opcja dozbieraj jeszcze 600zł - niemożliwa, ale koletura totolotka jest odwiedzana także, moze już niedługo zapytam o coś w dziale lampa

https://www.audiostereo.pl/topic/37126-pierwszy-zestaw-stereo-nie-z-auchan/

własnie kolega dodał, że miło byłoby uwzględnić przeprowadzkę do czegoś większego. ale z pewnością nie bedzie to salon wysoki na 3,5m o powierzchni 60m2 z marmurową posadzką.

także. pokój dzienny w bloku. standart.

Odteawarzacz: szukałbym Onkyo 7510 lub 7511, koszt ok. 200-300 zł.

Kolumny kupiłbym od razu lepsze, tzn. nie za 500 zł. , ale za 600-700 zł, może AE EVOI

Reszta na wzmak.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

g0_black:

>może Marantz cd-42 mk II, cd-52 mk II? cd-4000? co innego taniego?

Unikaj najniższych modeli Marantza, za 400 zł kupisz pewno CD 63, a to już fajny CD.

>KABLE:

Jeżeli pieniędzy jest mało, w żadnym wypadku nie marnuj ich na drogie kable. Wystarczy zwykła plecionka OFC po kilka złotych za metr, cokolwiek więcej będzie mijało się z celem.

Źle to napisałem. Chodziło mi o to że całkowity koszt zestawu ma byc w założeniu taki jakby każda czesc kosztowała 400zł. Oczywiście mam świadomość ze cd bedzie tansze a np. głosniki droższe, niz wspomniane umowne 400zł

wspomniane Onkyo 7510 lub 7511 kosztują dużo więcej. Dziękuję za radę omijania niższych Marantzów. A co myślicie o np. Denonie DCD-485? Lub może Yamaha cdx-480?

Moniotory to będą najprawdopodomniej używane Gale 3020. Dobry pomysł czy średni?

Pojawia sie zatem pytanie o wzmacniacz.

najpierw kupić wzmacniacz czy najpierw monitorki?

Śmiało rzucajcie podpowiedzi. Burza mózgów. Dzieki.

siema

właśnie miałem zakładać podobny temat ale nie będę zaśmiecał forum wiec chciałbym się podłączyć do tego; myślę, że autor nie ma nic przeciwko :)

moje pierwsze stereo o jakim myślałem (mam nieco mniejszy budżet):

kolumny JBL e20 z serii Northridge (słuchałem ich w Saturnie i całkiem ładnie grały, tyle ze były podłączane do jakiejś wierzy, chyba JVC ? )

zastanawiałem się z czym będą ładniej grały z jakimś wzmakiem H/K czy może Denon?? A może jeszcze coś innego? (cena tak ~300-400 złotówek)

A może lepsze będą Wharfedale Diamond 9.1 ?? tylko troszkę droższe są...

Cały zestaw do połączenia z komputerem; do pokoju w akademiku 3x5 qm; muzyka różna z nastawieniem na rockową i raczej na jakość dźwięku niż na 'moc' i głośność żeby było słychać w całym akademikui pół wystarczy :P )

jakieś sugestie??

Aa i jeżeli producent podaje, że maksymalna moc wzmacniacza to 125 W to jest to wartość na kanał czy całkowita moc wzmaka??

Z góry dziękuje za pomoc :)

Polecam wzmacniacz nad 306 , kupisz uzywany do 500zl , plus jakies kolumny np jbl e30

+ karta dzwiekowa prodigy hd2.Zmiescisz sie w 1500zl a dzwiek bedzie , napewno lepszy niz z tanich

cd.Kiedys mialem nada 310 ale w porownaniu z obecnym 306 zamulal jakos.Ten 306 jest oceniany za bardzo

naturalny z tego co czytalem na forach zagranicznych.Polecil bym tez kolumny acoustic energy evo 1 ale

one zapewne beda drozsze(kolo 1000zł) , sa bardzo przestrzenne no i calkiem naturalne.

Co do CD Onkyo - aktualne ceny z Allegro (oprócz aukcji od 1 zł.) są wzięte z kosmosu. Tak jak napisałem, te CD można kupic za 200-300 zł. i to w naprawdę dobrym stanie. Ja swojego 7510 sprzedałem za niecałe 200

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co do AE EVO I to trzeba szukac na ebayu lub audiogonie, można je wyrwac za 160-170 dolarów, co przy obecnych nizinach kursu dolara daje już dobrą cenę.

I do tego można pomyślec o tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesli chodzi o moj pomysl na tani zestaw to chyba wybralbym wzmacniacz Yamaha 396 cd denona np dcd 890, no i kolumny najwazniejsze jak i najdrozsze, ze wzgledu na zaoszczedzonej kasie na wczesniejszych klocka podejrzewam ze zostalo nam w budzecie jakies 800 zl wiec polecam Eltaxy liberty 5 albo gale 3020, ewentualnie jak udalo by sie znalezc to jakeis uzywane paradigmy, choc równiez mam sentyment do kolumn starych Canton

Absolutnie zgadzam się z Teo w kwestii kabli.

Jest sporo sprzętu po kilka stów za element i czasem dorzucenie stówy czy dwóch np. na kolumny może dać istotną poprawę brzmienia całości.

Tymczasem wydanie stówy czy dwóch na kable (przy tej klasie sprzętu) da różnicę na pograniczu percepcji albo i wcale.

Janusz z Torunia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.