Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V661 dylematy z wyborem kolumn

konradwo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich po dłuższej nieobecności!

Proszę o wyrozumiałość jeśli coś przeoczyłem. Przewertowałem forum w poszukiwaniu interesujących mnie informacji ale im więcej czytam tym większy mam mętlik w głowie...

Otóż zastanawiam się jakie wybrać kolumny do zestawu RX-V661 + DVD-S661.

Niestety nie mam możliwości odsłuchu, a sprzęt nie będzie grał u mnie...

Co do zestawu - nie pytajcie proszę czemu taki - poprostu taki sobie właściciele życzą więc ich sprawa :)

1) Interesuje mnie zestaw 5.0 (sub będzie ale w dalszej kolejności).

2) Ma to być do kina ale i ma zagrać w miarę przyzwoicie (nie gorzej niż Denon AVR 1804 z tanimi kolumnami M-Audio 5.1).

3) Pomieszczenie 25 m2.

4) Wskazane kolumny o wysokiej skuteczności.

5) Nie ma konkretnego budżetu, choć dobrze by było zamknąć się w kwocie 1500-2000 zł za komplet 5.0.

Zastanawiam się nad doborem kolumn. Myślałem początkowo o zestawie Yamahy 5.0

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale nie wiem czy to nie jakaś tandeta?

Może warto dołożyć i kupić JBL E60/E80 + centralny i surround?

Bądź też Dali 5005 + centr, surr.

Może jakieś propozycje? Nie mam pojęcia z czym ta Yamaha zagra "jako tako", chciałbym wykorzystać jej "możliwości" i nie strzelić sobie bramki...

Nie mam zielonego pojęcia jak takie zestawienie może zagrać a z odsłuchem będzie kiepsko...

Dlatego proszę o opinie na temat połączeń ampli Yamahy z tymi (bądź innymi) kolumnami...

Ukryta Zawartość

Zapomniałem o faworycie:

JAMO E680 na front

E6 CEN.5 centralny

E600 surround

Mieszczą się w budżecie 2000 zł, czego nie można już powiedzieć o JBL np...

Ja osobiście JBL E nisko cenię. Utrwaliły się w mojej pamięci jako "krzykacze" z charakterystyką jak "uśmiech dyskoteki" .... no może nie do końca "V" bo tylko wyższa góra szeleści no i bas też jest podbity, mało rozdzielcze, mało neutralne.

Słuchałem Wharfedale chyba Diamond 9.5 z Denon 1707 - pamiętam je jako kolumny z nadmiarem basu ale za to z nieprzesadzoną górą , z dosyć dobrze i precyzyjnie budowaną stereofonią. System pracował w trybie "direct" - więc można by uneutralnić przekaz basowy za pomoca EQ. Problem w Yamaha jest taki że ma mało punktów korekcyjnych ( 5 ?? ) , a najgorsze jest to że najniższy jest wysoko położony ( 100 Hz ).

Widziałem Twoje pozytywne opinie nt. współpracy Yamahy z Dali.

To jednak przekracza budżet, może ktoś się wypowie odnośnie tych Jamo?

Może jednak wymienione przeze mnie Yamahy 5.0 nie są takie złe?

Jak na złość net mi dziś nawala, 20 min próbuję wysłać posta...

Z dobrymi Wharfedale też będzie ciężko się zmieścić w podanej kwocie, jest pełno zestawów typu

Ukryta Zawartość

ale szczerze nie przekonują mnie...

Ukryta Zawartość

Witam!!! Posiadałem kiedyś zestaw Jamo e-680 + Yamahę RXV-657. W kinie zagrało to przyzwoicie, ale nie tak szczegółowo jak się spodziewałem, było dobrze ale mój wcześniejszy zestaw Panasonica w kinie grał podobnie :-) nie umiem opisywać dźwięków.... ale Yamaha + Jamo męczyła mnie np. przy słuchaniu muzyki (głównie polski rock). Nie było mnie stać na lepsze kolumny więc wymieniłem amplituner na Onkyo 603 i zauważalna różnica na duży +. Te kolumny Jamo są bardzo dobrze wykonane i w tej kategorii cenowej jest to jeden z lepszych wyborów. Myślę jednak, że powinieneś odsłuchać ich z Onkyo 605.

Koledzy i Koleżanki a czy ktoś z Was orientuje sie jak z zawieszeniem głośników w e680?

Bo ponoć 550 mają zawieszenie z pianki poliuretanowej...

Dobrze byłoby chyba jednak odsłuchać...

Nie znam wogóle tego RX-V661, szczerze to widziałem go jedynie na obrazkach... Mogę jedynie przypuszczać, że zachowuje podobnie jak inne modele Yamahy, chyba, że ktoś ma z tym już jakieś doświadczenia?

budżet przekracza ale może posłuchać warto

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

123... test

Może uda mi się jakoś gdzieś przytargać kolumny na miejsce i pobawić się na spokojnie, 500 zł to jeszcze nie fortuna w tym przypadku więc jeśli gra będzie warta świeczki...

Decyzja ostateczna i tak nie należy do mnie, ale doradzić zawsze można :)

Wczoraj dokonałem zakupu :)

Wybór padł na Jamo, komplet 5.0.

Przyznam szczerze, że gra to rewelacyjnie jak na te pieniądze...

Od razu "zdobyłem" drugi komplet dla siebie :)

W tym momencie pozostaje mi dokupić źródło (wzmak, kable mam) i będzie git.

Póki co zamierzam zakupić jako źródło DVD (jak również ampli, kompletując tym samym oprócz stereo równiez KD). Wybór padnie raczej również na RX-V661+ DVD-S661, tak stwierdziłem po wczorajszym bliższym kontakcie z tym sprzętem). Jak tylko fundusze pozwolą to będzie jakiś sub.

AX-596 pójdzie u mnie na pre-out, jednak różnica w brzmieniu AX-596 i RX-V661 jest mocno wyczuwalna...

Przepraszam za małe OT, ale jedno z drugim po części się wiąże...

konradwo, 25 Paź 2007, 09:33

>AX-596 pójdzie u mnie na pre-out, jednak różnica w brzmieniu AX-596 i RX-V661 jest mocno

>wyczuwalna...

>

AX-596 to wzmak stereo ?

Jak byś określił różnicę w dźwięku ? STEREO bez "suba" !! ( pod wzgl. różnic w basie[twardy i kontrolowany albo miękki i rozlazły,nasycony i pełny albo kartonowy i bez masywnego wypełnienia] , pod wzgl. różnic w sopranach/steroofonii [ lepsza/gorsza przestrzenność czy jak to zwią "scena" szeroka albo wąska , może zupełnie nie ma przestrzeni ? - tak bywa i mają na to wpływ też kolumny oczywiście ]

Tak, AX-596 to stereo.

Ciężko mi coś obiektywnie powiedzieć, gdyż od dłuższego czasu nie mam kontaktu z "normalnym" sprzętem audio (wzmak mam prawie od 3 lat ale a braku funduszy nie skompletowałem reszty i tak zostało...).

Pierwsze wrażenia E680 + AX-596: dużo basu, bas może lekko rozlazły ale bez przesady, nie dudni, nie błądzi po pokoju.

Dobra stereofonia, dosyć klarowne wysokie, trochę cofnięta średnica ale mi to akurat odpowiada.

Na ampli 661 (bo porównywałem w dzień zakupu) odczucia w pewnym sensie podobne, ale zdecydowanie mniej basu, brak większego "kopa", gorsza scena, dźwięk już tak nie zachwycal po przesiadce z 596...

Odsłuch na był raczej krótki więc nie miałem możliwości porównania różnych rodzajów muzyki na 661 i 596...

Jeśli stanę się posiadaczem RX-V661, zrobię dokładniejsze porównania, napiszę coś w recenzjach.

Szczerze to nie miałem przez te kilka dni czasu żeby siąść wygodnie i posłuchać...

Póki co dziękuję wszystkim za szybką pomoc!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.