Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt- zakonczenie mini jack 3,5x2

cypher1121

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszukuje w miare dobrego interkonektu z mini jack'iem 3,5 po obydwu stronach oraz dobrymi wtyczkami. Jesli bylaby opcja zakupu kabla na metry bardzo prosze o jakis namiar w Polsce (google jakos niewiele podaje); o znalezienie na zagranicznych stronach za to nie trudno. Interesuje mnie metr bierzacego kabla, lub okolo 20cm gotowego inetrkonekta. Przeznaczenie to sprzet przenosny: odtwarzacz i przenosny wzmacniacz sluchawkowy. Cena do okolo 1k (oczywiscie lepiej gdyby byla tansza opcja). Mysle, ze najlepiej byloby gdyby mozna kupic jakis kabel poddany obrobce kriogenicznej- sa takie w Polsce? Dotychczas zrobilem kilka takich kabli DIY zakonczonymi wtyczkami Neutrik. Moze ktos polecic tez jakies wtyczki dobrej jakosci? Dzieki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/37032-interkonekt-zakonczenie-mini-jack-35x2/

Napisz co to za sprzęty, bo nie wydaje mi się, ąby interkonekt za 1000zł uczynił z nich cuda. Jak masz tyle do wydania, to czemu nie kupisz np. Alo Cryo? Poza tym przy 20cm wystarczy znośny kabel i dobre wtyczki.

Chcesz mieć hi-end w kieszeni, to skombinuj iRivera iHP-140 z wyjściem optycznym, do tego wzmak z wbudowanym DACem (RSA coś takiego ostatnio wypuścił), i nie potrzeba wtedy kriogeniki, bo idzie po światłowodzie. :P

Czy to moze Ty Majkel?? :)

Planowalem bardzo dawno temu wlasnie zakup jumbo cryo (i pewnie tak zrobie)- chcialem ominac sprowadzanie, oczekiwanie, itp.

Sprzet to wlasnie iHP 140 i RSA Tomahawk. Zrobilem sobie w miare dobry interkonekt, ale mysle, ze wiecej moge z tego wyciagnac.

RSA ma cos nowego teraz?

Chcialbym znalezc dobre kable tego typu w Polsce jesli sie uda.

Pozdrawiam

Tak to ja. Tomahawka mam akurat pożyczonego w domu. On nie zasługuje na lepszy kabel niż ja Ci mogę zrobić za 20zł z wysyłką - Belden 9451 mikrofonowy + wtyczki Neutrki złocone.

• 3 tygodnie później...

(Troszkę off topic.)

To najnowszy temat dotyczacy interkonektów, tu pisze posta by nie tworzyć nowego tematu i na siłę nie odswieżać starych wątków. Podobne pytania były zadawane, ale wciąż nie wiem jak wszystko połączyć, pomimo przeczytania kilku wątków.

Interkonekt Kierunkowy z Cordial CMK 250.

Pytania dotyczące tego gdzie co i jak przylutować:

Mam dwie żyły w kablu, czerwoną i niebieską (na rysunku kolory wymienione); jakiś sznurek a'la izolacja (na rysunku kolor szary); i miedzianą oplotkę (na rysunku kolor rudy). Wtyki RCA, na rysunku czarne.

I TERAZ STEP BY STEP:

1. od strony źródła: jedną z żył (tę odpowiadającą za sygnał) przylutowuję do wtyku RCA (w którym miejscu dokładnie?), drugą żyłę (masa) przylutowuję... no właśnie gdzie?

2. od strony wzmacniacza: żyłę sygnał przylutowuję do wtyku RCA, zaś żyłę masa muszę przylutować do wtyku RCA i do ekranu, czyli tej miedzianej oplotki, czy tak?

3. Co dalej? Czy zupełnie źle myśle?

Sorki za debilne pytanie, ale nigdy jeszcze nic nie lutowałem.

Ewentualne odpowiedzi prosiłbym odnosić jakoś do rysunku, bo inaczej bede miał pomimo jasnego tłumaczenia pewnie i tak problemy :)

Dzięki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

O tej porze weny już nie mam, ale poczytaj, popatrz i jak coś nie zakumasz, to jutro ci odpisze. Teraz idę spać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.