Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkania przy muzyce w Jeleniej Górze

Seba78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich - w wielu miastach ludzie organizują się, słuchają, zamieniają. Dlaczego nie miało by się dziać coś ciekawego tutaj. Już kiedyś ktoś zwrócił uwagę, że nic się tu nie dzieje. Otóż czasami się dzieje. Na razie jest tu grupa trzech osób - forumowiczów - ja, qman i machalica. Spotykam się czasami i słuchamy jak się uda nam coś dorwać nie mówiąc już o tym, że miedzy sobą już chyba wszystko przerzuciliśmy;)

Chcieli byśmy aby zebrało się nas kilka osób więcej i raz na jakiś czas przy piwie, winie pizzy odsłuchać coś ciekawego.

W ostatnim okresie mieliśmy przyjemność słuchania końcówki USHER 1.5 Reference i z uwagi na to, że klocek jest ciekawy postanowiłem napisać kilka słów.

Najpierw o wrażeniach organoleptycznych - po pierwsze przyciągnięcie tego do domu kosztuje trochę wysiłku - końcówka waży prawie 40 kilo. Jest to naprawdę waga ciężka. Wygląd robi niesamowity - to oprócz krella 500 chyba największy kloc jakiego widziałem!:) Wykonanie jest oczywiście perfekcyjne. Styl jak sami widzicie - Qmana żona powiedziała, ze przydki, mi za to opadła szczęka jak go zobaczyłem.

Po podłączeniu do lampowego pre, moich głośników i linna nic wielkiego się nie działo. Po prostu gra - ucieszyłem się niezmiernie - bo po co się dołować później. niestety Końcówka nabierała temperatury, licznik prądu kręcił się a w linie lądowały coraz bardziej karkołomne płyty. Nie mogłem uwierzyć jak bardzo ta końcówka trzyma za pysk głośniki. Przy drakuli bas nie dość, ze słabszy to robił sobie czasami wycieczki. Tutaj kontrola perfekcyjna. Uderzenie punktowe. Po śmielszym podkręceniu na masive attack po prostu zabrakło mi słów do opisania tego co się działo z głośnikami. Przy czym brzmienie nie było absolutnie techniczne – było nieźle nasycone, łagodne z piekną, czystą chodź dosyć obfitą górą. Po prostu ten wzmak nic nie tnie! Dopiero wtedy linn pokazał swoją wyższość nad NADem (specyfika mojego systemu) i okazało się, że nie jest taki okrągły jak można by wcześniej sądzić. Nie sprawdził się zupełnie przy okazji odsłuchiwany Marantz widoczny na zdjęciu. Marantz to chyba ma jakieś firmowe brzmienie które akurat u mnie zupełnie nie gra....

Następnie końcówkę odsłuchiwaliśmy w innym towarzystwie - z Vienami acustic bach i marantzem... ale myślę, że tu qman uzupełni opis.

Szykujemy się niebawem na kolejne słuchanie i mam nadzieję, ze nas panowie z sąsiedztwa odwiedzą (Wałbrzych i Lubawka). Co prawda u nas kameralnie i bez takiej oprawy - ale zawsze coś:) Myślimy o dużym starciu CD z budżetowego zakresu cenowego - no i może trochę wyższego:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9383-100002230 1192647632_thumb.jpg

post-9383-100002231 1192647632_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czuję się zobowiazany,a więc napiszę,i to z przyjemnością :-)

Seba mówi prawdę,moja żona jak zobaczyła Ushera to powiedziała co widziała-w pierwszym momencie.Wieczorem,kiedy skłoniłem Monię do wnikliwszej obserwacji, ocena była nieco lepsza.Fakt,że usher urodą nie grzeszy,ale solidność budowy i materiałów jest niepospolita.38 kg i rozmiary robią wrażenie,nawet na mojej żonie :-D.Ja za każdym razem gdy go widzę i dotykam,dostaje dreszczy. Najważniesze jak R-1.5 gra.Jes bardzo obiektywny,wzmacnia wszystko co dostanie z niezwykłą energią i dynamiką,która nie zna granic.Robi to niesamowite wrażenie,kiedy dzwoneczki czy grzechotki są równorzędnym uczestnikiem spektaklu.Wszystko ma jednak odpowiednie proporcje , zna swoje miejsce. Najdrobniesze szczegóły zostają wyciągnięte i podane z wyczuciem.Przekaz nie jest przy tym zimny,czy techniczny,żekł bym nawet ,że ma w sobie odrobinę ciepełka.Góra jest prawdziwa,ale nie razi ostrością.Kiedy trzeba to cyknie, albo połechce.Scena jest wystarczająco rozciągnięta i głęboka,a źródła precyzyjnie rozstawione.Największe wrażenie robi BAS!Jest go tyle ile potrzeba,albo na ile pozwolą pozostałe elementy toru.Jest zróżnicowany i kontrolowany do bólu.Nawet najniższe subsoniczne pomruki zaczynają się i kończą tak jak chciał realizator i chce Usher.Ma barwę ,energię i czar.Czuć w nim wagę wzmaka i moc zasilacza.Z czym grał ,to zobaczycie na fotkach.Zagra chyba ze wszystkim, co jest na rynku,byle by nie były to zbyt zimne i bezbarwne elementy toru.Świetnie grało u Seby z pre lampowym.U mnie jest równie niesamowicie,chociaż Roksan Caspian dzielnie się obronił i jeszcze raz powtórze,że to niezwykła integra.Potrzebowałem wielu godzin odsłuchu , aby wyraźnie zauważyć przewagę Ushera,która jednak pozwala w miarę bezboleśnie wrócić do Caspiana- na czas zbierania gotówki na wspaniałego USHERa R-1.5 !

Zainteresowanych zapraszam do dyskusji,a chętnych na odsłuch.Ludziska z Jeleniej i okolic-wyłaźcie.Zainicjowaliśmy z Sebastianem ruch w interesie,liczymy na wsparcie.

Za dzionek lub dwa napiszę cos o MARANTZu SA 17 S1

Real foto

Ukryta Zawartość

post-7222-100002171 1192700709_thumb.jpg

post-7222-100002172 1192700709_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

system plus ustruj akustyczny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To trzeba frędzle usunąć i będzi gicio.

Właśnie Chico(piesek) pytał o Ciebie Seba :-)

>>Piotrek Jaracz,my też lubimy puściś chmurkę,fajnie by było razem-zadzwoń:668-412-858

Witam, również Jelenia.

Mój sprzęt do za egzotycznych nie należy tak więc nie wiem czy mógłbym w tej kwestii być pomocny. Ale miło wiedzieć że jest tu nas jakaś garstka na audiofilskim odludziu ;)

I love the sound of crashing guitars

Widzę, że fajnie aktywuje się nasze "audio-zadupie"....jak czas pozwoli to z chęcią zawitam do Jeleniej i posłucham Mimika w nowym otoczeniu:-))

pzdr

Bartek

ps. prawdopodobnie 07.12 Bukówka i 4.SwS z miłą niespodzianką ale na razie cicho sza!!

Witam. Widzę wogóle ciekawy zestaw w jeleniej.

herberthy i naim - naprawde miły zestaw - niestety ostatnio nam umknęła okazja posłuchania tych kolumn na spotkaniu u sąsiadów.

Dynaaudio i końcówki rotela - myślę, że też może być to ciekawostka do posłuchania. A propo preampu Micke13 - posiadam fajny pre - musisz posłuchać. Jest łatwy i tani do zrobienia - w sieci są projekty i wykaz części - na dwóch lampkach. Do końcówek rotela może być jak znalazł:)

W przyszłym tygodniu (może nawet jeszcze w tym jak zdąży), przyjeżdża do mnie Rotelek RC-990 BX ;)

Ostatnio nieśmiało zaczynam się interesować jakimś DIY, na razie staram się zgłębiać literaturę bo u mnie ze sprawami technicznymi, ba, nawet samą matematyką to strasznie cienko :/

Problem z tym że jakiegokolwiek wzmaka bym budował to dla Dynek może być i tak za słaby, np. wszelkie cud hi-endowe gainclony odpadają w przebiegach :]

A z tym pre to właśnie nie jestem pewien czy chcę jeszcze ocieplać brzmienie, a z lampą to może tak wyjść. Na chwilę obecną to mi właśnie blasku wysokich jeszcze braknie, zobaczymy jak zagra po przyjeździe RC Rotela.

moje kolumny też są ślamazarne! dopiero usher je porządnie napędził. mam drakulę która podobno pod względem dynamiki zjada gainclony a mimo to czuć brak dynamiki trochę w dolnych rejestrach. Myślę, że będzie trudno tu o DIY i po prostu trzeba porządnej angielskiej końcówki o mocy conajmniej 100 W a pre DIY na lampkach - to chyba jak najbardziej - tym bardziej, że jest to bardzo proste do sklecenia. Myślę, że mozna by zrobić myk i troche pomieszac końcowkami a u Ciebie można by przede wszystkim sprawdzić pre lampowe.

>>Micke

Możemy sprawdzić jak zagrają dynki z Usherem i prelampką Sebastiana.Jak posłuchasz,to może się skusisz,bo R-1.5 wysteruje swobodnie dynki,a lampki dodadzą blasku,chociaż Usher błyszczy sam z siebie :-)

Witam.

Miło słyszeć, że się coś dzieje w Jelonce. Osobiście to nie mam nic ciekawego do zaprezentowania ale jakby co to chętnie porównam np. takie monstrum z budżetówką. Jak będziecie coś organizować w większym gronie w weekend to chętnie posłucham. Walcie na privat uzgodnimy jakieś voodu?

Pozdrawiam Bogdan.

Oczywiście jeśli takie pre naprawdę byłoby prościutkie do zrobienia to bym se spróbował je sklecić, ot dla samej frajdy zbudowania czegoś samemu ;) Choć na początek preferowałbym jakiś nie tylko prosty ale i tani układzik, w razie jakbym coś źle podłączył to nie będzie szkoda jak pójdzie z dymem :/

A czy może ktoś z ekipy jeleniogórskiej ma Paradigmy Studio do posłuchania ? Stoją mi solą w oku te kolumny. Czaiłem się na nie rok temu, przejechałem całą zachodnią Polskę i takiego pecha miałem że nic nigdzie nie mieli na stanie :]

A posłuchać Dynek z Usherem to trochę strach, teraz jestem zadowolony, jak posłucham znów się zacznie niedojadanie żeby gonić króliczka ;P

A czy może ktoś z ekipy jeleniogórskiej ma Paradigmy Studio do posłuchania ? Stoją mi solą w oku te

>kolumny. Czaiłem się na nie rok temu, przejechałem całą zachodnią Polskę i takiego pecha miałem że

>nic nigdzie nie mieli na stanie :]

szkoda czasu..ani to gra, ani wyglada..a nawet tanie nie są... zerknij do wątku ostatniego spotkania w Sudetach

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.