Skocz do zawartości
IGNORED

Cyna z dodatkiem Srebra. Sn-Ag

wspac

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Jest na allegro kilka ofert cyny ze srebrem.

WBT Mundorf ,Amtech USA,Kester USA, Cardas.

Interesuje mnie szczegolnie Amtech i Kester.

Cardas ma zbyt zaporowa cenę chociaz z pewnoscią byłby b. dobry Z tego co wiem jest odmiana Cardasa z ołowiem i bez

Którą polecacie i jakie sa wasze typy.

Trochę na temat stosowania różnych stopów cyny jest tu i to z Texas Instruments:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość Cadam

(Konto usunięte)

@asertywny - ten dokument to raczej opisuje test pokrywania wyprowadzen elementow roznymi stopami oraz jak to przeklada sie na starzenie na polce.

Moje doswiadczenia z cyna:

bezolowiowa (ze srebrem czy bez) - omijam szerokim lukiem, ze wzgledu na utrudnione lutowanie. Bardzo latwo tez zalatwic sobie BCB w przypadku wylutowania, etc...

multicore sn/pb 60/40 - lutuje sie fantastycznie. nie trzeba zadnego topnika - ta cyna ma wystarczajaco w sobie.

WBT z dodatkiem srebra (olowiowa) - lutuje sie swietnie. topnika w cynie jest w sam raz na jedno lutowanie. W przypadku wylutow trzeba sobie pomoc jakims fuxem/kalafonia

cardas quad-eutectic - lutuje sie lepiej niz WBT. Uwaga co to topnika jak w przypadku WBT.

Do lutowania stopem bezołowiowym trzeba przywyknąć, osobiście jestem zmuszony do używania go w pracy i nie narzekam. Trochę wprawy, temp. ok. 410- 430 C, dobry grot (ja używam typu nóż) i lecimy.

Ukryta Zawartość

Tu jest vademecum spoiw lutowniczych.

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.