Skocz do zawartości
IGNORED

Pomozcie mi wybrac subwoofer

Mikkonen

Rekomendowane odpowiedzi

Stoje przed wyborem suba do stereo, do pokoju 12m2, do wspomagania Tannoyów M1 z gainclonem. Cena maxx 1000zł, ale miło jakby kosztował w granicach 700zł. Oczekuje basu muzykalnego ciepłego i miękkiego, nie dudniącego.

1. Zainteresował mnie Wharfedale Powercude 8+

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Subik wydaje mi sie dla mnie idealny, jest niewielki, ładny, 20cm głośnik, zestaw wejść mi odpowiada, ale nie wiem jak gra i w zasadzie kupował bym go w ciemno. Pojdzie pewnie za 700-800zł.

2. Kolejnym wyborem ktory biore pod uwage jest Yamaha YST-SW015 lub SW215 (roznią się wielkością, 17 i 20cm głośniki) jednajk słyszałem ze suby yamachy srednio nadają sie pod muzyke, i lubią dudnić.

3. Koda SW1000v2 - jest troche za duzy, napewno nie rozwinie skrzydeł w moim pokoju, wiem ze to dobry sub ale raczej dla ludzi lubiących dawać czadu a nie podkreślać tylko muzyke w stereo.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/36844-pomozcie-mi-wybrac-subwoofer/

Odezwę się jutro dziś zasówam na nocke do roboty, więc za dnia drzemecze strzeliłem :)

U mnie zakupy bez ryzyka :) w razie czego odsyłasz, jeśi ci nie spasuje a ja oddaje kase !

OK do jutra.

Witam

Jeśli szukasz saba do muzyki to polecam JAMO E7 SUB. Obecna cena około tysiąca (kiedyś ponad 2 tysiące) Konstrukcja zamknięta, przez co bas jest szybki i nadąża za muzyką a nie dudni sam dla siebie, jak czyni to wiele innych subwooferów. Świetnie sprawdza się jako uzupełnienie monitorów lub głośników kompaktowych. Subwoofer do muzyki, natomiast w kinie domowym to on, juz nie błyszczy.

Od subwooferów Yamahy trzymaj się z daleka, podstawowe modele nie słychać czy są włączone do prądy czy nie a wyższe grają basem dużym, ale strasznie niekontrolowanym, takie rozlewające się po pomieszczeniu dudnienie. W kinie to robi niezłe wrażenie, ale z muzyką nie radzą sobie w ogóle.

Subwoofery Wharfedale-a też bez rewelacji, grają specyficznie, jak dla mnie bas suchy i jakiś taki pudełkowaty.

Sprawdzić się jeszcze może JBL E150.

pozdrawiam

A co sądzicie o tym modelu:

Ukryta Zawartość

Mam okazje kupić dokładnie taki, nie uzywany, za 550zł. Opłaca sie ?

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

odgrzeję kotleta...

od kiedy pozbyłem się altusów i kupiłem jakieś głupie, audiofilskie monitory zaczęły mi przeszkadzać

podśmiechujki moich znajomych (nieaudiofilskich chamów, którzy na niczym się nie znają) że nie ma

basu...

chcę tak:

szybki, zwarty bas ale bez cienia dudnienia (nie musi głośno grać ale skutecznie w przedziale

poniżej 50hz - raczej obudowa zamknięta) - muszę pokazać jedynie tym prostakom, że nie jestem mięczakiem :)

:) Jak odetniesz niskie składowe a dolna średnica nie będzie podbita to nie będziesz miał dudnienia i pokażesz że nie jesteś mięczakiem nieaudiofilskim chamom:)

A jaką muzykę im zaprezentujesz do kotleta?

Pozdr. Świetny ten Twój wpis.

nie, nie Zydelku - to nie są aż takie chamy, żeby się nie poznać na tych niskich basach (mają w samochodach te dresiarskie wielkie, okropnie dudniące skrzynie).

a ja chcę im pokazać, że kulturalny człowiek może mieszać sobie w trzewiach bez dudnienia i całej tej dresiarskiej ideologii

sprzedaj m1 i licytuj to

Ukryta Zawartość

jesli za mało basu choć kosztem innych aspektów brzmienia może , miałem m1 w kwadratowym pokoju 16m zmieniłem na m2 (dawno temu) i jest ok a jak za mało to fotel przesuwam blizej tylnej ściany (bardzo żadko) i po sprawie choc kosztem sceny, sub w 12m nie wyobrarzam sobie ale są preferencje własne więc ulepszaj wg. siebie. przysyłam pozdrowienia.

Ukryta Zawartość

jeszcze nie ma piątej w nocy... ale

tamten facet od pierwotnego wątku nie żyje od miesiąca - nie musisz mu już odpowiadać

byłbym jednak wdzięczny gdybyś odpowiedział mi (oczywiście jeśli masz co)

poco komu wogule udowadniać jakieś basy, słuchaj dla siebie i pierd... opinie u Ciebie gra , a jak im nie pasuje to niech siedzą w bagażnikach samochodów, w jakich warunkach za mało tego basiwa u Ciebie, (brak opisu)

ależ ja "wogule" to słucham u siebie :) kolego - umówmy się - jak znajdziesz sens mojego opisu to kupię to co mi doradzisz ok? ;) a teraz pozwól się wypowiedzieć tym którzy mają pojecie (nie będą się bali?)

ok: moje monitory schodzą do trochę poniżej 50db (katalogowo) - chcę rozszerzyć (bez żadnego extra boostu) pasmo w dół do ok 20 - ale wymagam czystej sinusoidy gdy tak się tam pojawia.

ktoś ma jakiekolwiek doświadczenia? typy?

Nieograniczony? To, żeby nie przesadzić PARADIGM SERVO 15 V2 , jak włączysz go przy kolegach dresach to padną na podłogę przewróceni potężnym udezrzeniem basu :D No i warunek budowy zamkniętej oczywiście spełniony :p

ale ja nie chcę się tłumaczyć ze swojej normalności... miałem jedynie nadzieję, że ktoś tą "normalność" potwierdzi ;)

jeszcze raz:

chcę "lubudubu" - poradzicie?

nie? jak zwykle... szkoda

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.