Skocz do zawartości
IGNORED

ile sprzetow na 1 gniazdko elektryczne?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

NO wlasnie - mam listw Belikna,do niej podpietego Krella 400xi, Meridiana g08, odtwarzacz Denon 2930 i wzmak wielokanalowy Primare SPA20... jak ogladam film to odpalam wszystko poza Meridianem, jak slucham muzy to Krell+Meridian... ile bezpiecznie w typowym bloku mozna podpiac na 1 gniazdko w scianie??? od czego to zalezy? jak mozna poprawic?

i ile kosztuje 1W mocy urzadzenia w sensie oplat za energie elektryczna? ;))

https://www.audiostereo.pl/topic/36790-ile-sprzetow-na-1-gniazdko-elektryczne/

Use google:

"Obciążalnością przewodów jest to wartość prądu elektrycznego, który przepływając długotrwale przez przewód nie spowoduje nagrzania się przewodu ponad temperaturę graniczną. Obciążalność przewodów zależy od rodzaju materiału żyły, rodzaju izolacji i sposobu ułożenia."

to odpowiedź na pytanie "od czego to zależy"

odnośnie innego: objerzyj swój rachunek

Ja też laik ;-) Ale szukając można dowiedzieć się prawie wszystkiego, zwłaszcza na taki temat. Korki mają określone dopuszczalne obciążenie w amperach, jeśli zostanie ono przekroczone, palą się lub wyskakują (zależy, jakie to). Myślę, że to jakie bezpieczniki są stosowane, określają pewne normy, tak samo jak dopuszczalną obciążalność instalacji el. (po to, by nie było tak, że są stosowane bezpieczniki o dopuszczalnym obciążeniu większym niż instalacja elektryczna którą zabezpieczają - co mijałoby się z celem i mogłoby prowadzić do niemiłych, bądź tragicznych skutków, tak samo jak wtykanie drucika zamiast bezpiecznika).

Jakie to skutki i po co są bezpieczniki - wiadomo:

- by przerwać obwód instalacji elektrycznej gdy nastąpi zwarcie (wtedy natężenie przepływającego prądu rośnie gwałtownie do takich wartości, że przewody mogą się topić, powodując pożar).

- by przerwać obwód instalacji elektrycznej gdy nastąpi przepływ zbyt dużego prądu (np. podłączona za duża liczba odbiorników, co powoduje zagrożenia jak wyżej).

Ogólnie to zadanie bezpieczników jest jedno, a to są dwa "przypadki użycia", jak by się wyraził inżynier oprogramowania ;-)

Ich parametry określają, co i gdzie można podpiąć, ale zabawą nimi nie powinno się tego zmieniać. Instalacja jest zaprojektowana na konkretne obciążanie i przeciążanie może prowadzić do skutków jak wyżej.

Bardziej bym sie skłaniał do pytania w rodzaju jaka moc /x mm2 przewodu .Lub jak powyżej ile watt/ zabezpieczenie w tablicy. Co prawda przy przekroczeniu przewody mogą wytrzymac , lub może byc spadek napięcia , ale z konsekwencjami pożaru instalacji. Dla uproszczenia przyjmuje sie 1 kW/1mm2 przewodu miedzianego.To taki przelicznik.

adamgdansk

Myślę, że w Twoim przypadku nie powinieneś sie obawiać, że coś się złego wydarzy.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

hmm... czego skutkiem (jesli chodzi o przeciążenie, uszkodzenia bądź nieprawidłowości w instalacji elektrycznej) może być następujący objaw: oglądam film, chodzi Krell, Primare, Denon (gniazdko A) i projektor Sanyo (gniazdko B, przeciwległa ściana), światło zgaszone... i gdy włączam światło w pokoju to na 0,5s zanika dźwięk... sprzęty się nie wyłaczają, nic się nie resetuje... po prostu 0,5s ciszy, a projektor wyświetla obraz.... co u diabła?

foxbat

o mnie | ignoruj | PW

stat: 764 / 2327 / 0

11 Paź 2007, 15:34

proponuje podpiac suszarke do wlosow i zostawic na jakies 2-3 dni...

Samej suszarki nie wolno. Musi byc z obsługą, np. przez kobietę. Tutaj chodzi o zmiany poboru prądu i wtedy ujawnia się słaba instalacja. Ja np. przeprowadziłem taki eksperyment, przez pierwsze 7 godzin żona, potem kolejno córki.

Ja mam dobrą instalacją, bo nic nie wysiadło.

adamgdansk>ignoruj wypowiedzi fryzjerów i serwisantów suszarek...

Czy mieszkasz w domu/mieszkaniu,które ma w miarę nową instalację elektryczną?

Jeśli tak to teoretycznie gniazda w pokojach powinieneś mieć rozprowadzone przewodem miedzianym 3x2,mm2.O obciążalność takiego przewodu nie powinieneś się martwić-pociągnie jakieś 5kW nie zmieniając koloru ani temperatury,zakładając,że wszystkie połączenia przewodnika(w gniazdach,puszkach łączeniowych,tablicy) są wykonane prawidłowo i mają odpowiednią powierzchnię styku.

Idąc dalej-teoretycznie też obwody oświetlenia w Twoim domu powinny być poprowadzone do osobnego zabezpieczenia i stanowić osobny obwód.

Jeżeli więc występują więc jakieś krótkotrwałe anomalie przy włączaniu światła-spowodowane to może być:

-słabym stykiem w jednym z punktów instalacji oświetlenia-np.niedokręcony przewód przy wyłączniku lub w listwie zaciskowej przy odbiorniku(lampie,trafo,halogenie...).Takie krótkotrwałe "iskrzenie" może robić w instalacji spustoszenie i źle wpływać na pracę-głownie cyfrowych-elementów elektroniki.

-jeżeli jednak co gorsza obwody oświetlenia masz połączone z gniazdami,całość poprowadzoną przewodem o niewielkim przekroju,a instalację oświetlenia bardzo rozbudowaną-może wystąpić przy włączaniu krótkotrwały spadek napięcia-to też może powodować złą pracę elektroniki.

-To tyle na odległość,a skoro piszesz,że się w ogóle na elektryczności nie znasz-wezwij fachowca-to nie jest jakiś szczególnie wielki problem i dobry elektryk szybko powinien go zlokalizować.

pzdr.

l'enfant sauvage

Adamie,

Ja nietechniczny jestem. Gniazdka i instalację zasilającą biorę "na słuch". Polecam - co już pisałem - osobną instalacje do audio, dobre gniazda i jedno urządzenie do jednego gniazda. Jak próbowałem z listwy Ansae zasilać zarówno CD jak i wzmacniacz - to n ie jest dobrze. Lepiej jest CD z listwy a - skoro nie mam drugiej - to wzmacniacz z linii ze skrzynki. Zatem z takiej praktycznej obserwacji wyprowadzam wniosek: jedno urządzenie do jednego gniazda. To tak, jak między ludźmi, naturalnie się przyjęło, że "one on one" a nie grupowo, bo bałagan jest.

Stachu - ale tak na logikę, gniazdo podwójne a dwa gniazda na tej samej ścianie w odległości od siebie, powiedzmy, 2 m, połączone są równolegle chyba - jak różnica może wystąpić?

Niby dwa gniazda , ale wystarczy że zasilane z różnych faz ,a na jednej sasiadka pierze pralką , lub lampa rtęciowa oświetla podwórka z dużym cos Fi. i co wtedy? Jak nie znasz "rozszycia" blokowego w pionach nie dojdziesz.Byważe dla wyrównania obciążenia fazy ida "po przekatnej" czyli inaczej móweiąc naprzemienie co lokal.

Staszek_S,

Dla mnie to w ogóle w prądzie logiki nie ma. Mam na myśli to, że co za różnica - jak piszesz - czy gniazdo jest takie, czy inne. Przecież prąd to prąd.

Ale na serio. Opisując powyższy eksperyment, mam na myśli to, że po prostu każde urządzenie lubi mieć prawdopodobnie swoją linię i swoje gniazdo.

Kiedyś jak byłem w trakcie kombinacji z prądem, to przełączyłem się CD z jednego gniazda na drugie, czyli wzmak został na gnieździe nr 1 a CD poszedł na drugie gniazdo, tylko że jakieś "dobre", za 50 zł, ale na tym samym "obwodzie". No i efekt był jak najbardziej pozytywny.

Staszek, jeśli sobie przypominam też ćwiczyłeś temat gniazda w ścianie. Wiesz sam co to daje. I jest to logiczne???? A jednak działa.

A spróbuj kiedyś zamontować drugie takie samo gniazdo i oddzielić CD od wzmaka, albo sięgnąć kablem do drugiego gniazda. Ciekaw jestem efektu.

hmm, nie stwierdziłem zmiany w dźwięku po wymianie zwykłego gniazda najpierw na to od sonus oliva a potem na to od ansae i chyba nie twierdziłem wcześniej inaczej... Wymieniłem dlatego że:

1. aby uzyskać tzw. spokój ducha

2. irytowały mnie w zwykłym gniazdku mizerne styki kabla z gniazdkiem, skręcane byle jak byle jaką śrubką...

Co do eksperymentu z kilkoma gniazdkami, u mnie idzie kable od gniazda do gniazda, faza jest w tej samej dziurce zatem naprawdę to inne gniazdko różniło by się 1,5 metrowym odcinkiem kabla...

pzdr

Ja pamiętam, jak w czterech słuchaczy plus moja Żona siedzieliśmy i słuchaliśmy zmian po przełączeniu się z zasilaniem na to gniazdo z Ansae. Zdziwienie było i to nie małe. Może być tak, że moje poprzednie gniazda faktycznie były wyjątkowo "passe". W każdym razie do dzisiaj uważam, że te 50 zł to był upgrade o najlepszej "value for money" ze wszystkich kombinacji. Pamiętam minę Andrzeja, mojego dojrzałego wiekiem znajomego audiofila jak to usłyszał i za parę dni też takowe gniazdo sobie sprawił.

Ale wiadomo, w kwestii audio nie ma prawd absolutnych. Pamiętam jak u Ciebie nie słyszałem np. różnicy między interkonektami, które sprawdzaliśmy (czy jakoś tak to było?).

Będę szczery - nie bardzo wiem jakbym mógł porównać gniazdo - jedno kiedyś-tam wymontowałem, drugie zalożyłem, nie było odsłuchu porównawczego, wiec o zmianie ewentualnej sie nie wypowiem...

Ten IC to był albedo monolith - po prostu u mnie zagrał szczupło i podobnie do również srebrnego sonus oliva - wg Ciebie w Twoim systemie dodał basu - u mnie tego nie stwierdziliśmy...

pzdr i przepraszam innych za OT.

-> adamgdansk

"gdy włączam światło w pokoju to na 0,5s zanika dźwięk... sprzęty się nie wyłaczają, nic się nie resetuje... po prostu 0,5s ciszy"

Czy masz podłączony DVD do Primare kablem cyfrowym coaxial? Jeśli tak, to opisany przez Ciebie problem może być właśnie powodowany tym, że w momencie np. włączania światła następuje zakłócenie pracy nadajnika SPDIF (w DVD), odbiornika SPDIF (w Primare) lub kabla coaxial, przez co na chwilę sygnał się "rozsynchronizowuje". Miałem taki problem u siebie i wymiana coaxiala na solidnie ekranowany kabel 75ohm pomogła.

Możesz jeszcze dla testu podłączyć DVD z Primare za pomocą kabla optycznego. W ten sposób będziesz wiedział, czy dźwięk zanikał z powodu nieprawidłowej pracy połączenia coaxial, czy też może dzieje się coś innego.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Przy długotrwałej obciążalności prądowej przyjmuje się spokojnie 10 A na 1mm2 przewodu.Tak więc jeżeli masz w ścianie standardowy przewód 3x2,5mm2,to spokojnie może nim popłynąć 25 Amper,co przy napięciu 230 V daje 5,75 kW.Przyjmując,że zestaw stereo pobiera np.500 watt, to w danym momencie daje to tylko 2,17 Ampera

Pzdr.

2,5mm2 zabezpiecza sie standardowo 16A. 500W poboru przez spzet audio? CHyba że mocno lampowy i rozkrecony na maxa. Normalnie można szacowac kilkadziesiat wat na cala aparature przy normalnym sluchaniu. Zachęcam do pomiarów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.