Skocz do zawartości
IGNORED

Oczko wyżej głośniki

kondrax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie pytanie przyszłościowe, jak każdy wie apetyt rośnie w miarę jedzenia. Mam teraz Denon PMA 1500AE + DCD 700AE i M18WH-08-08 + D25AG-05-06, w przyszłości będę kupował nowe głośniki. Czym warto się zainteresować aby skoczyć oczko - dwa wyżej. Interesuje mnie coś z aluminiowym tweeterem, może inaczej szczegółowość i scena, stereofonia, a i miały być to monitory czyli tak dwie drogi i do 18cm na bass w rozsądnej obudowie, mam 12 m2.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/36731-oczko-wy%C5%BCej-g%C5%82o%C5%9Bniki/

Ale scany to chyba słaba stereofonia duży bass ? Accuton to raczej za dużo kasy, myślałem nad jakimś seasem czy usherem.

kondrax, 9 Paź 2007, 15:50

>Ale scany to chyba słaba stereofonia duży bass ?

Lepiej posłuchaj jakichś Skanów w dobrej aplikacji, bo zaprawdę powiadam Ci, nie wiesz co mówisz ;-)))

Accuton to raczej za dużo kasy, myślałem nad

>jakimś seasem czy usherem.

Usher 8945P plus jedwabny Eton 25SD1. Detaliczność, szybkość, stereofonia, głębia, barwy średnicy, kontrola basu-bardzo dobre. Wpadnij do mnie na odsłuch to się przekonasz.

Raz słyszałem projekt esy continuum, ale podpięte do NAD C320 BEE. Grało to dużym basem i taka sobie stereofonia, ale podejrzewam wina wzmacniacza.

ESA Continuum ma Skana 18W8545, najwredniejsza do napędzenia osiemnastka Skana, w dodatku w o wiele za wielkiej skrzyni. Napędzenie tego NADzikiem C320 jest równie niemożliwe jak pociągnięcie wagonu kolejowego z rudą żelaza za pomocą malucha.

W Studio 130 siedzi Seas... miałem napisać że CA18, ale to nie jest seryjny CA18, tylko wersja ze znacznie mniejszym magnesem. Tweeter to Vifa DX25, nic specjalnego, ale i tak lepiej niż w Studio 125. W stosunku do Twojej alu Vifki dwa kroki wstecz.

ludzie litosci jakim cudem chcesz zeby 8545 zagral ze slabowitym nadem. mam ten glosnik i uwierz mi to samo co mowi mcgyver ten przetwornik jest bardzo trudny. ja go napedzam alephem 5 i dzieki pozadnemu zasilaczowi to gra.

u mnie siedzi w w zdecydowanie za duzej obudowie 20 litrow ale nie mam problemow z jego kontrola wlasnie dzieki wyzej wymienionemu alephowi.

scany sa jednymi najlepszych glosnikow na swiecie (moim zdaniem). przeciez siedza w konstrukcjach za wiele tysiecy zlotych. po prostu maja wymagania od reszty toru.

W podobnych cenach widzę wychodzi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2100zł + obudowy

Ukryta Zawartość

2080zł głośniki i zwrotki no z b-r terminalem kablami jakieś 2300zł + obudowy

Ku czemu się lepiej skłaniać w przyszłości? Praca się studentowi trafiła dorywcza także stopniowo uzbieram.

Mnie najbardziej interesuje to: bass żeby już się pozbyć subwoofera, stereofonia i przestrzeń szczegółowość. Po prostu chce aby kolumny znikały w pokoju. Ale czy to możliwe przy 12 m2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pokoj masz niewielki, wiec scan w obudowie zamknietej bylby fajny, bas zupelnie inny niz z typowej wysoko strojonej obudowy BR, tylko objetosc zwiekszylbym do 15litrow zamiast 10 jak w tym monitorze. Ewentualna odsprzedaz DIY na scanach bylaby o wiele latwiejsza niz w przypadku ushera.

Z kolei projekt akkusa fajny, ale w za duzej obudowie. Dalbym 15-17litrow nisko strojone 35-40Hz zeby nic Ci nie buczalo. Szkoda, ze usher jest stosunkowo drogi w Polsce, w USA 8945p oferowany jest za 77dolarow...

>Mnie najbardziej interesuje to: bass żeby już się pozbyć subwoofera, stereofonia i przestrzeń

>szczegółowość. Po prostu chce aby kolumny znikały w pokoju. Ale czy to możliwe przy 12 m2.

Wiesz ja następne jakie planuje (a nie dokończyłem teraźniejszych jeszcze :)) to będą Tiw200xs

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + Jordan JXr6

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale raczej na pewno w systemie aktywnym, nie mogę doczytać tylko jakiej mocy jest ten maluch (pewnie góra 30W).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba ze w nowe scany inwestować :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciecie tak nisko vify xt jak w tym projekcie to nie jest najlepszy pomysl. Revelator to podobno najlepszy bas z 18stki, ale srednica cienka...

Na tym metrazu myslalbym o 8535 w 15litrowej OZ:))

To już wiem czemu Troels zrobił z tego 3 drogi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy a jak HDS EX peerlessa, podobna cena jak vify ale lepsza klasa czy też taka sama, esa się ostatnio lubuje w nich.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten trzeci to chyba za dużo na 12 m2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość RAudio

(Konto usunięte)

Witam,

tylko dla informacji: mam kolumny z 8545 (kupione za kilka kzl :(( ) o wewn poj 20 litrów z BR. Podłączone są aktualnie do lampy.

Wcześniej słuchałem ich podłączonych do różnych wzmacniaczy zarówno do tranzyst. jak i lampowych i zawsze brzmiały bardzo dobrze.

Powodzenia

Otoz to, srednica cienka, Troels w jednej konstrukcji zastosowal 8531 ciety na 1,5kHz:

Ukryta Zawartość

i nie narzekal na ten "papierowy" nalot, nawet srednice bardzo chwalil. Wiec to moze byc rozwiazanie z revelatorem. Trudne w realizacji, ale jednak. Mi do glowy przychodzi waveguide+ odpowiedni glosnik np seas 27tbfc i ciecie na 1,5-1,7kHz jest jak najbardziej realne. Przykladem moga byc konstrukcje amphion.

Ukryta Zawartość

dywan102 weź ty hobby zmień, ostatnio słuchałem kabla za 600E za metr i dla mnie to wielkie cudo nie było, nie wierze w kabelki itp, grają to głośniki a zasila to wzmacniacz który podaje sygnał z odtwarzacza cd, dla mie ważne są głośniki wzmacniacz i dobre ustawienie kolumn w pokoju, ostatnio byłem na spotkaniu porównywalismy naima, onkyo dvd i jeszcze inne cd i różnice miedzy nimi to jak ktoś powiedział bardzo mądrze "to smaczki były", cena tego sprzętu wahała sie od 4000zł do 9000zł za źródło.

wedlug mnie kable miedzy kolumnami a wzmakiem sa istotne ale tylko do pewnej granicy, jest roznica miedzy 0,5mm a 2 mm ale juz slysze o kablach do zasialania to od razu mi sie przypomina wygrzewnica do kabli :) od nordosta :) normalnie rekwizyty fantomasa

Ty zmien hobby - bo te polega na smaczkach wlasnie.

i zdaj sobie sprawe ze przez kable leci prad ktory pozniej zamienia sie w dzwiek.

mozna zmienic nieco kablami, nie jest to duzo, hehehe, co to znaczy duzo i dla kogo, wlasnie panie kolego...

"lepiej", "gorzej" to bardzo wzgledne znaczenia.

Kolego ja się w jałowe dyskusje nie będę wdawał, ja mam zadanie że kable to są minimalne różnice, ale to moja opinia. Nie jest tak ze jet kabel za 5 zł za metr to nie gra a jak jest za 600E to gra. jeden i drugi przewodzi prąd. Jeden i drugi podpięty do dużego napięcia Cie tak samo kopnie. Każdy ma swoje zdanie. Ja w kable nie wierze.

z kablami to jest tak-im sie ma lepszy sprzet tym wiecej slychac :))

w kazdym elemencie sa roznice cd -ic-wzmak -glosnikowe-glosniki

wszystko musi miec swoja przezroczystosc

SS 8545 mam w swoich kolumnach jako sredniak ciety kolo 250 hz ,fajny glosnik w srednicy zadna vifa mu nie podskoczy ,ma cos takiego ze chce tego sluchac .SS8531 zeczywiscie swietny jak na 18 cm bass ale srednica kichata

Tdrozd, znowu wypiłeś za dużo i bredzisz. Wcale nie masz 8545 tylko 8535. Te głośniki wyglądają tak samo (z wierzchu), ale zachowują się zdecydowanie różnie.

Że pisać nie umiesz to wiem od dawna. Teraz się okazuje że nie umiesz również czytać. Weź odstaw tą szkocką, bo Ci na wzrok pada

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale jak tam koledzy z moim pytaniem czy HDS EX to podobna klasa jak Vify czy oczko wyżej, i czy mój Danon :D Denon da sobie rade z 18W8535? Będzie miał ta siłę, niby ma 70W 8ohm a dla 4 ohm 140W, moje M18WH nie wytrzymują już na 12 godzinie potencjometru :D A co do tego closed - b-r to raczej skłaniam sie ku b-r lubię przesadzony bas a nie taki co robi za tło. Bo chyba w closed to raczej bas slaby jest ???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.