Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Miłośników dobrych monitorów

Rekomendowane odpowiedzi

Super dzięki za odpowiedź.

Nigdy nie miałem klasy B nawet a słuchałem ich i dźwięk jak najbardziej "mój".

A to coś dla ciebie, Twój numer 1 ex-demo w interesującej cenie.

http://www.shadowaudio.co.uk/index.php?main_page=used_equipment&cPath=&manufacturers_id=29

Przeczytałem.

Które głośniki byś polecił do odsłuchu o naturalnej/prawdziwej charakterystyce brzmienia?.

Ja wiem........, ale w tej kwocie też coś można wybrać i się jakiś czas cieszyć.

we,

Problem w tym, że różne osoby mają różną definicję naturalnego/prawdziwego brzmienia. Ja jeszcze 10 lat temu idąc na koncert do Fiharmonii starałem się siadać z przodu aby wszystko usłyszeć , w przenośni można powiedzieć, że lubiłem wsadzić głowę między muzyków. Teraz wolę siadać z tyłu. Zmienił mi się gust muzyczny i dlatego już nie słucham JMLabów. Jedyne co mogę polecić z ręką na sercu to posłuchać samemu kilku rodzajów kolumn i samemu wybrać co najbardziej się podoba. Mi przegląd rynku monitorów zajął prawie dwa lata i teraz już wiem co mi się podoba - stąd się wzieła moja ulubiona piątka monitorów. Być może gdybyś słuchał tego samego co ja to wybrałbyś zupełnie coś innego :-)

Uważam, że każdy audiofil szukający dla siebie głośników powinien obowiązkowo posłuchać konstrukcji: B&W, Dynaudio, Focal, ProAc, Harbeth, Audio Physic, WLM, Sonus Faber, Wilson Benesch. Sporo tego, ale trzeba posłuchać koniecznie bo każda z tych firm ma swoją szkołę brzmienia , która być może się okazać Twoją szkołą na długie lata, tak jak dla mnie był w przeszłości JMlab.

I może się okazać, że na poziomie poniżej 10kzł znajdziesz coś co się bardzo spodoba. Lepiej mieć kolumnę za 5kzł dobrze dopasowaną do swojego gustu i rodzaju słuchanej muzyki niż kolumny za 25kzł których charakter brzmienia nie odpowiada.

Napisz jakich kolumn dotychczas słuchałeś , które się podobały, a które nie , to może coś postarm się jakieś monitory polecić :-)

pozdr.

Arkadix

Ulver78,

Skoro poszukujesz Focali Mini Utopia i Electra 905 to Twój handlowy wpis zostaje usprawiedliwiony ;-)

Z wymienionych przez Ciebie kolumn polecam zdecydowanie Mini Utopie.

pozdr.Arkadix

Do mojej elektroniki jak w opisie.

Dużo słuchałem PMC ale tam monitory do 800 funtow.i rożnych, detaliczne szczegółowe i surowe nieco.

Z lepszych słuchałem monitor audio platinium 100, za ostre, fajna ta wstęga ale na dłuższa metę meczące, pewnie dlatego że tylna ścianka była oddalona od ściany ze 25cm, ściana z cegły pomalowanej olejna chyba, dookoła pokoju zasłony.

Za ostre dla mnie, szybciej już wyłożyłbym na focale niż na MA. Moim zdaniem duża rożnica, w focalach nie do końca mi się podoba bas, ale wokal super.

MA miał fajne zejścia które się czuło na brzuchu, jak z podłogówki ale ilość za mała.

Właściwie to są te dwie poważniejsze konstrukcje których słuchałem z myślą o zakupie.

Arkadix,

jako że jesteś wielkim znawcą monitorów FOCALA, pozwolę zwrócić się do Ciebie o pomoc. Chodzi mi o ceny kolumn - Mini Utopia, Electra 905 i Electra 906 - na rynku wtórnym. Ile Twoim zdaniem warto wydać na poszczególne modele, przy założeniu że są w bardzo dobrym stanie. Jakiś czas temu było ogłoszenie na Mikro Utopie (standard, bez podstawek) za 7.500 zł.

Z tego co widzę na forach głównie niemieckich jest kilka ofert sprzedaży na Mini Utopie, średnia cena to 2.500 Euro (w pakiecie dedykowane standy). Niemcy podają że nowe Mini Utopie kosztowały 7.700E.

A orientujesz się może ile nowe Mini Utopie kosztowały w Polsce?

Pozdrawiam

Ulver78,

Z konstrukcji Focala to dobrze znam Point Source 5.1 , Mini Utopię, Electra 905, Electra 906 , Electra 1007Be. To ile warto dać za poszczególne modele to kwestia indywidualna. Przykładowo Mini Utopie to jedne z bezwzględnie najlepszych monitorów na świecie i jeżeli komuś trafią w gust to będą wręcz bezcenne. Napisz to grupowiczów "troy" i "gutekbull" którzy jak mi się wydaje w ciągu ostatnich dwóch lat kupili Mini Utopię to może napiszą ile dali .....

Ale moim zdaniem jeżeli lubisz brzmienie Focala i masz możliwość kupienia w Niemczech za 2500 euro Mini Utopii w dobrym stanie to w ogóle się nie zastanawiaj nad tańszymi modelami tylko kupuj !!!

W przypadku ograniczeń budżetowych proponuję Electra 905. To bardzo dobre kolumny , ale mają trochę cofnięty i mało namacalny środek , dlatego wymagają odpowiedniego wzmaka. Electry 905 są łatwe do wysterowania i świetnie grają z lampą. Moim zdaniem za dobrze utrzymane Electry 905 warto dać 3-4 kzł.

Electra 906 wogóle nie polecam, bo grają bezdusznie i jakoś tak płasko i technicznie.

Brzmienia Mikro Utopii nie znam.

pozdr.

Arkadix

we,

Czyli słuchałeś tylko dwóch monitorów ....... no to masz bardzo małe doświadczenie :-) Dlatego jedyne co mogę Ci uczciwie poradzić to duża ilość odsłuchów róznych monitorów. Nie wiem gdzie mieszkasz i jakie masz możliwości odsłuchu, ale jeżeli nie posłuchasz kilku różnych monitorów to kupując wyłącznie na podstawie recenzji czy jakiejś opinii możesz się bardzo rozczarować. Rozumiem, że masz obecnie jakieś monitory więc nie spiesz się z zakupem nowych. Poświęć czas na odsłuchy i napisz co się podobało a co nie. Jeżeli myślisz o klasie cenowej Electra 1007Be to polecam odsłuchy B&W 805S oraz Wilson Benesch ARC.

pozdr.

Arkadix

Arkadix

Bardzo ci dziękuję za odpowiedź.

Co warto słuchać pod caspiana?, pasuje mi ten dźwięk, porównywałem, naim zestaw 5i-2, CD 5x, i zasilaczem, cyrus zestaw 6 i 8 , primare seria20 zestaw, roksan Kandy K2, yamaha 1000.

Więc przy elektronice chce zostać w tym charakterze brzmienia, podobno accuphase brzmi nieco podobnie, ale to później, powoli.

Czego powinienem słuchać z zestawem caspiana?

http://www.kjwestone.com/eqpt.htm

A co myślicie o proac tablette 2000?, nie wiem czy się mieści w kryteriach tego tematu, ale podobno nowe kosztowały dość sporo, mam okazje takie kupić ex-demo za niecałe 400 funtów.

Arkadix

A jak byś opisał porównanie 1007 do ARTów.

Lubie detaliczność ale nie analityczność, a odnoszę wrażenie takie że arty nie maja detali.

Na ARTach usłyszę więcej niż na 1007?.

• 2 tygodnie później...

we,

>Na ARTach usłyszę więcej niż na 1007 ?.

Wrażenie detaliczności jest związane z ilością wysokich tonów. 1007Be mają tony wysokie podbite, do tego dochodzi specyficzne brzmienie głośnika berylowego dlatego pierwsze wrażenie to ogromna detalicznosć brzmienia. Niestety dzieje się to kosztem naturalnej barwy, powoduje eksponowanie sybilantów, jest męczące przy dłuższym słuchaniu i uniemożliwia usłyszenie prawdziwej aury akustycznej towarzyszącej nagraniu.

Cechą monitora najwyższej jakości jest zastosowanie najwyższej jakości głośnika wysokotonowego i zaaplikowanie go w ten sposób aby charakterystyka przenoszenia była płaska. Daje to neutralną barwę, i jednocześnie pozwala cieszyć bogactwem szczegółów i mikrobrzmień. I tak własnie gra ART Emotion Monitor oraz inne wybitne monitory. Nie atakują ucha nadmierną ilości wysokich tonów , co pozwala na spokojne wsłuchanie się we wszystkie mikrobrzmiana i całą aurę akustyczną jaka towarzyszy nagraniu i w efekcie słyszymy znacznie więcej niż przy kolumnach o wypuklonych wysokich przy których uszy "zamykają się" przy dłuższych odsłuchach.

Warto poczytać wątek aptekamena "Kolumny do NAD M3+M5" gdzie po krótkich odsłuchach autor watku kupuke kolumny Focal 1027Be m.in. ze względu na ich detaliczność , a po długich odsłuchach w domu wymienia je na kolumny Dali Helicon 400.

Oczywiście nie twierdzę, że wszyscy postąpili by dokładnie tak jak aptekamen ale warto rozpatrzyć takie opinie, bo moim zdaniem Focal tworząc głośnik wysokotonowy Be wcale nie zrobił kroku na przód z jakością brzmienia.

pozdr.

Arkadix

Arkadix

Teraz rozumie, "zamykanie się uszu" dokładnie o to mi chodziło ale nie potrafiłem tego do końca opisać słowami, przy głośniejszym słuchaniu focal tak właśnie gra, eksponuje górę, póki jest na np: 10 godz. jest dobrze, ale później już różnie.

Dziękuję serdecznie za odpowiedź.

Pozdrawiam

we.

No to przekroczyliśmy już w tym wątku 400 wpisów, mam nadzieje, że dociągniemy w tym roku do 500 ;-)

A skoro już jesteśmy przy Focalu to zagadka , co za kolumny sa na zdjęciu ?

To nie model 1007Be , ale 1007S !!!

Główna różnica to zastosowanie aluminiowego głośnika wysokotonowego zamiast berylowego oraz tańsza obudowa. W efekcie wersja "S" jest znacznie tańsza niż "Be" co może dawać nadzieję miłośnikom Focala , że da się znacznie taniej kupić kolumny brzmiące prawie jak 1007Be, a że wymiary obudowy są takie same , taki sam jest głośnik niskotonowy to nadzieja ma mocne podstawy :-)

Rzeczywiście bas jest taki sam jak w "Be" czyli podbity w średnim zakresie, dynamiczny i dość dobrze kontrolowany. Daje to brzmienu odpowiednią masę, tak samo jak w wersji "Be". Wysokie są bardziej subtelne niż w wersji "Be" ale są pozbawione wyrafinowania , po prostu typowe brzmienie średniej klasy metalowego głośnika wysokotonowego. Ale największa różnica w stosunku do wersji "Be" to średnica. W wersji "S" średnica nie jest tak otwarta , brzmi jakoś tak sucho, bezbarwnie, mało namacalnie.

Gdy ktoś posłucha 1007S i 1007Be to raczej na pewno wybierze wersję "Be" nawet kosztem odłożenia momentu zakupu na czas zebrania brakującej różnicy w cenie. Czyżby Focal zrobił te kolumny tylko po to aby pokazać klientom jak dobre są 1007Be ?

Natomiast gdy potencjalny nabywca 1007S będzie porównywał je wyłącznie z tańszymi monitorami to istnieje szansa , że 1007S mogą się spodobać , choć ja tego modelu nie będę rekomendować :-)

pozdr.

Arkadix

post-304-100003097 1244401146_thumb.jpg

Mam aluminiowo-magnezowy na co dzień, oczywiście (tak myślę) zwrotnica będzie lepiej dostrojona niż w moich obecnych, podobno profile już są lepsze.

Dziś wiem że Monitor Audio które słuchałem były źle ustawione i przez to dźwięk raczej dokuczliwy.

Poniżej kilka fotek kiepskiej jakości z telefonu.

post-23782-100003082 1244409452_thumb.jpg

post-23782-100003083 1244409452_thumb.jpg

post-23782-100003084 1244409452_thumb.jpg

Czytałem temat podany przez ciebie Arkadix.

Co ciekawe, podczas odsłuchu w sklepie pytałem sprzedawcę a co jeśli chodzi o Dali? (mają na sklepie, i caspiana normalnie tez ale tym razem musiałem swojego dowieźć)) jakby się zgrywały i w podobnej cenie (2,5 tys,funt), odp: że Dali to grają ale za większe pieniądze niż MA Platinum 100, trzeba znacznie więcej położyć, około 1 tys, funt.

Mam zaprzyjaźniony sklep w Polsce z audio i mają tam Triangle, Monitory Audio i Focale, i się pytałem jak to jest z wysokimi tonami, mówił że generalnie MA są po środku, Triangle ostrzejsze a focale łagodniejsze.

Z Trianglami jest tak że sporo zależy o modelu Triangla i serii..jak i od tego z czym będą grać. Co do ostrości to jest to nie tyle ostrość, co pokazywanie detalu i krawędzi dźwięków. Triangle są mocno nasycone w całym paśmie. Warto posłuchać..nim podda się stereotypowi.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Triangli nie słuchałem więc nie mogę się wypowiedzieć, opinia pochodziła od człowieka który już od kilku lat sprzedaje Triangle i sam ma Magellany (11-13 tys/szt.) a focale i MA ma około roku.

Muszę zabrać zabawki i posłuchać.

Najlepiej tak zrób, i jeszcze jedno Triangle niewygrzane(nówki) a wygrzane(używane) to dwa różne Triangle, oczywiście na korzyść wygrzanego. :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• 4 tygodnie później...

Mam przyjemność obcowania z monitorami ART Emotion. To te większe konstrukcje od tych, które opisywał Arkadix.

Pozostaje mi tylko powtórzyć za kolegą, że są to kolumny niesłychanie muzykalne, skupione na oddaniu emocji, można nawet w pierwszym momencie, w pierwszy, zetknięciu, ulec mylnemu wrażeniu, że są dość przeciętne...

Do rzeczy.

Miałem sen: śniła mi się czarująca i tajemnicza kobieta. Spotkałem ją przypadkiem i zaprosiłem na lampkę wina. Śniła mi się kobieta, która jak się okazało, miała mi coś ważnego do powiedzenia, którą odkrywałem w miarę jak podejmowałem różne tematy, której poglądy były określone i niezwykle przekonywujące, której patrzenie na świat, im dłużej się jej słucha, staje się naszym udziałem. Ważne, że kobieta ta potrafiła rozmawiać na podane tematy z takim samym zaangażowaniem, jak na inne, emanowała wiedzą, ale nie narzucała się, jakże odległa była od nudy, nie popadała w przesadę, podczas rozmowy potrafiła mnie zaskoczyć w najmniej oczekiwanym momencie: to uśmiechała się niespodziewanie wlewając w serce słuchacza otuchę, to rumieniła się speszona, w inne sytuacji uderzając mocno w stół, podkreślała wagę i rozmach tematu, aby w momencie zatrzepotać figlarnie powiekami i szepnąć coś zalotnie do ucha. W tak uroczy wieczór siedzieliśmy sobie razem , przy lampce wina, w blasku lamp, których ogniki połyskiwały w jej ciemnych oczach...

Gość amidas

(Konto usunięte)

Witam.

Mam nadzieję , że ktos już miał z nimi styczność. Ja miałem i dźwięk głęboko zapadł w pamięci.

Jesli ktoś szuka monitorow do 10 kzł warto chociażby posłuchać.

pzdr.

post-15344-100000120 1247678057_thumb.jpg

Gość amidas

(Konto usunięte)

To kolumny Bluenote Ducale. Z tego co mi wiadomo dystrybutorem jest www.mojeaudio.pl. Natomiast ja osobiście odbierałem je z Bydgoszczy od p. Giereszewskiego z Albedo. A same kolumny warte grzechu oczywiście w odpowiedniej konfiguracji.

pzdr.

Marduk,

Po takim wpisie z niecierpliwością oczekujemy na zdjęcie tej pani .... ;-)

A tak przy okazji wpisu n/t ART Emotion pojawia się pytanie czy tak duże kolumny jak ART Emotion można jeszcze nazwać monitorami ?

pozdr.

Arkadix

Arkadix postaram się w najbliższym czasie przyfocić tą panią, bo to bdb wątek i na to zasługuje.

To jest zdecydowanie monitor z nisko schodzącym basem i co jest pewne, nie jest to monitor, który tak łatwo wysterować na dole (tutaj potrzeba prądu i kontroli), jakby można sądzić po parametrach, no chyba, że ktoś lubi "puszczony" bas i to mu nie przeszkadza.

Pewne jest jedno, po poprzednich moich kolumnach (niepowtarzalnych, znakomitych i wręcz wyczynowych, wiele wymagających od elektroniki, aby wykorzystać ich potencjał, można śmiało powiedzieć, że ich wartość soniczna i klasa to przedzial 70 tys pln w zwyż) Art'y to jedyna alternatywa i nie ma opcji, abym myślał o ich wymianie.

• 3 miesiące później...

Widzę, że znowu ja coś muszę napisać nowego:)

Dokonałem zmiany kolumn. Można zapytać, napisałeś taką alegorie i co ARTy teraz są już be??

Hmm. W związku z tym, że ART Emotion tak bardzo mi się podobały, postanowiłem...i tak zrobiłem....

Poszedłem krok dalej:) ART Emotion Signature.

Arkadix dzięki za zwrócenie uwagi na te kolumny, obaj mamy takie same spojrzenie na dźwięk? nie nie na dźwięk na muzykę jak się okazało:) . Emotion utwierdziły mnie tylko w przekonaniu, że ta firma ma coś SPECJALNEGO do zaoferowania i poszedłem za ciosem, model Signature ma wszystko czego potrzeba do słuchania MUZYKI...

Nie chce się rozpisywać, ale coś skrobnę, bo jest o czym...

Model Emotion zagra ze wszystkim bdb, polecam lampę i tranzystor bez względu na poziom cenowy i klasowy klocków towarzyszących - będzie grała muzyka z pasją i emocjami.

Signature to potencjał, to znacznie wyższy poziom zróżnicowania, doskonałej kontroli zakresu basowego, lekkość, zwinność, która nagle/niesamowicie niepostrzeżenie potrafi przejść w potęgę, by w momencie stać się znowu eterycznym, zwiewnym przekazem. Signature to dedykacja dla wyższej klasy systemów, to kolumny, które mają potencjał, wyrafinowanie to dobre określenie, niezwykły kompromis pogodzenia masy ze zwiewnością, rzadko spotykanego oddania EMOCJI na najwyższym poziomie, to powoduje, że można zatracić się w godzinnych odsłuchach. Czy kolumny uniwersalne? jeśli chodzi o granie gatunkami muzycznymi...? Uważam, że tak, jednak dla Rocka, Metalu pewnie lepiej będzie zestawić je z tranzystorem (uwaga źle zrealizowane płyty nie zostaną poprawione), natomiast reszta gatunków zwłaszcza z lampą jest WYKWINTNA. Nie mogę nie wspomnieć o wokalach...Słuchałem kompilacji songów z filmów Almodovara, fotel był miękki, a EMOCJE wokali tak realne, że nigdy wcześniej takiego oddania nastroju wokalizy nigdzie nie słyszałem !!!!!

Konkluzja.

Z modelem Emotion nie trzeba się zbytnio męczyć (mam na myśli konfigurację systemu), natomiast Signature to wyższa półka, żeby je w pełni wykorzystać trzeba doborowego towarzystwa, co nie nie znaczy, że nie pokażą swoich zalet bez "cudowania", jednak warto im poświęcić czas i wykorzystać pełnie ich możliwości, odwdzięczą się niezapomnianymi wrażeniami !!!!

Najważniejsze - to nie jest produkt, który robi wrażenie w pierwsze 15 minut, im dłużej ich słuchasz, tym lepiej zdajesz sobie sprawę, że się uzależniasz:)))

To nie są kolumny dla analityków, dla słuchających przelatującej muchy i zaglądających do gardła wokalistom celem sprawdzenia czy przełknęli już ślinę czy nie... tutaj zupełnie nie o to chodzi... tym radzę szukać gdzie indziej, temu kto chce słychać tylko muzyki polecam nie omijać, tylko posłuchać, najlepiej w swoim systemie a potem zdecydować czy warto jeszcze czegoś szukać:))))

Pozwalam sobie na zgloszenie akcesu do Klubu Miłośników Dobrych Monitorów z moimi Genelecami 8050A.

Założyłem też Klub Geneleca - pod adresem: http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=58651&all=1

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.