Skocz do zawartości
IGNORED

Radio samochodowe CD/mp3/USB

HYBRYD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Znajomy szuka radia samochodowego. Budzet do 500 zl.

Warunek jest wlasciwie jeden radio musi czytac CD/mp3 - takie ktore bedzie moglo odtwarzac CD w pionie. Ponoc w samochodzie mozliwy jest montaz tylko w takiej pozycji.

Mysle ze alternatywa moze byc podlaczenie pendrive przez lacze USB.

Fajnieby bylo zeby to jakos jeszcze gralo.

Macie jakies propozycje ?

pozdrawiam

hybryd

https://www.audiostereo.pl/topic/36623-radio-samochodowe-cdmp3usb/

Z mojego doświadczenia:

- pioneer potrafi ze zwykłych seryjnych głośników wyciągnąć dość dynamiczne brzmienie

- allpinka i clarion - grają bardzo ładnie neutralnie

- omijam natomiast panasonic-i, tańsze sony i kenwood-y

może coś takiego ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie mam wielkiego doswiadczenia w tej materii ale ostatnio kupilem 2 radyjka do samochodu, oba w podobnej cenie - JVC i Clarion. Jedno zastapilo pioneera a drugie philipsa. Pierwsze co do dzwieku jest po prostu tragedia. Sprzedawca zapewnial mnie, ze gra super, ze sam takie ma w swoim BMW (faktycznie, mial). Ale poza fajnym wygladem, funkcjonalnoscia jest to naprawde dzwiekowa lipa - ostro, bez przestrzeni, trywialnie, no fatalnie po prostu.

Clarion w tej samej cenie to inna bajka. Nie ma zadnego tam basu (nie uzywam podbijania bo te opcje tylko psuja to co jest), ale poze tym bajka - jest wrazenie sceny w samochodzie (!), bardzo fajne wokale, rozdzielanie matrialu i szczegolowosc no i bardzo przyjemna barwa dzwieku w ogolnosci. Minusy - wyglada ochydnie, jest bardzo kiepski co do obslugi - trzeba sie uczyc z pol godziny nim sie pojmie jego dziwne funkcje i jak je wydobyc i uruchomic. Mimo to Clarion rules! Te cztery radyjka ustawilbym w nastepujacej kolejnosci:

dzwiek: clarion, philips, pioneer, jvc

obsluga i wyglad: pioneer, jvc, philips, clarion

kiedys mialem takze kenwooda i balupunkta - pierwszy to lipa a drugi dosc dobry, na poziomie pioneera ale awaryjny

pzdrw

soso

99% podpisuję się pod soso łącznie co do wyglądu i obsługi Clarionów ale nie brał bym tego jako kryterium wyboru w tym wypadku. Pioneery niestety zeszmaciły się strasznie modele wypuszczone przez ostatnie 1,5 roku to niestety kupy takie same jak niskie modele SONY o brzmieniu tak jak mówił soso JVC czy panasoniców to nawet szkoda gadać bo to nie gra, niestety.

Mam podstawowy model Alpine'a (CDE-9801R) sprzed czterech lat i o ile komuś nie zamarzy się zmiana opcji wyświetlania, to obsługa w trakcie jazdy jest banalnie prosta. Gra to sobie na Etonach PRO160X (70W RMS, 88dB, podział 3 000 Hz) bez wzmacniacza. Przy płytach oryginalnych jest bardzo dobrze, przy nagrywanych samemu po prostu ok. Gdybym miał siedzieć w aucie po kilka godzin dziennie, z pewnością dołożyłbym wzmacniacz. Jak się jeszcze interesowałem, ludzie z Kliniki Dźwięku jako godne zainteresowania do mojego zestawu proponowali wzmacniacze audisona, uDimension, infinity, pioneera i alpine.

Generalnie polecam alpine, bardzo przyjemne radyjka.

Chcialbym dodac jeszcze malenki komentarz - jak sie domyslam na tym forum sa ludzie o nieco wyzszych oczekiwanich co do dzwieku niz przecietna i takze bardziej osluchani z dobrym dzwiekiem. Stad mozemy sie spotkac z zupelnie przeciwnymi do naszych opiniami o radyjkach, szczegolnie na forach samochodowych czy innych. Ale.. trzymajmy sie swego!! Dyskotekowo blyskajace i do bolu wyposazone (drogie!) radia niektorych firm sa po prostu marne kiedy przychodzi do dzwieku. Stad ja naprawde radze nie robic takiego bledu jaki sam popelnilem nabywajc 'fantastyczne dzwiekowo' jvc, ktore okazalo sie naprawde graidlem na poziomie plastikowaego bum-boksa z Chin - szajs. Clarion jest dobry a z tego co wiem od bardziej doswiadczonych takze Alpine. Reszty w tej chwili po prostu boje sie! ;-)

pzdrw

soso

Ja tak tylko na szybciora, bo mam problem. Jak wylacze prad kluczykiem to radio traci mi pamiec (zapisane stacje radiowe). Jest to wina radia czy raczej podlaczenia-kolega mi mowil ze jest jakis kabel co trzymie pamiec, zolty chyba? Wiecie cos moze, bo ja w tych sprawach nei jestm zorientowany.

gregin, 6 Paź 2007, 11:03

>Ja tak tylko na szybciora, bo mam problem. Jak wylacze prad kluczykiem to radio traci mi pamiec

>(zapisane stacje radiowe). Jest to wina radia czy raczej podlaczenia-kolega mi mowil ze jest jakis

>kabel co trzymie pamiec, zolty chyba? Wiecie cos moze, bo ja w tych sprawach nei jestm zorientowany.

Problem ten jest dokładnie wyjaśniony tutaj:

Ukryta Zawartość

Paragraf zatytułowany "Radio traci pamięć po wyłączeniu zapłonu".

Ukryta Zawartość

Ja aktualnie posiadam Alpine 9847R - średnia póła ale miałem kiedyć CLARION db 248 bez Mp3 baaaardzo podstawowy model tej marki zjadał na dzień dobry Sonki 2000, 2200, 2220, 3300, 3350 i te nowe GT. Najgorsze radio jakie w życiu słyszałem to JVC KD-S891R to radio nic sobą nie reprezentuje. Jedynie JVC LH5 i LH7 potrafią w miare zagrać ale to i tak nie zmieni mojego podejścia do tej marki przynajmniej narazie. A Pioneery no to wiadomo do MŁUCKI.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.