Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz cd5001 tuningować? DAC, wymiana

marc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem tu zupełnie nowy i myślę, że spełniłem wymagania regulamionowe dotyczące zakładania nowych wątków. Przez ostanie 2 tygodnie czytałem i jestem nadal na rozdrożu. Mianowiecie w zeszłym roku kupiłem w zestawie wzmacniacz Marantz PM7001 i CD5001. Cóż na początku byłem bardzo zadowolony. Jednakże zaczełem słuchac coraz ambitniejszej muzyki i czegoś mi w tym zestawie brakuje. Ostatnio kupiłem kolumny Protonsil Siesta. Jest lepiej coraz lepiej. Myślę, że lepiej zagra ten system jeżeli zrobie coś ze źródłem - słuchałem ostatnio w moim zestawie Sony CDP-XA7 ES i było bardzo dobrze. Ale cóż puki co na takiego mnie nie tyle stać, co mam inne priorytety. Zastanawiam się nad wariantami:

1. kupić zewnętrznego Dac'a?

2. tuningować Marantza?

3. kupić jakiegoś ES do 1200 zł

4. wpakować do Marantza najnowszego Dac'a A. Stelmacha?

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi, sugestie - propozycje sprzedaży również mile widziane.

Pozdrawiam

Marek

Zastanów się czego Ci brakuje - posłuchaj kilku innych cedeków - np Rotela, NADa, wyższego Marantza. Tjuningowanie - zwaszcza nowego sprzętu to wyrzucanie kasy w błoto - sprzedaj i dołóż do czegoś lepszego. osobiście polecam NAda do znudzenia - ale on może się nie sprawdzić w twoim systemie - to trzeba spróbować

ze swojej strony mogę z czystym sumieniem polecić nowego Stelmacha.

Możesz na forum poczytać o charakterystyce jego brzmienia, chociażby w moim wątku "Nowy DAC Stelmachowski"

pzdr.

Czytałem ten wątek, ale oprócz twojej opinii nie znalazłem jeszcze innej. Ponadto ten DAC kosztuje 1000 zł, a za tą kwotę można kupić bardzo porządny zewnętrzny przetwornik. No właśnie jak się ma taki DAC A. Stelmacha do D-2.5C with CS-4398. Ten ostatni ma bardzo wiele dobrych opinii w necie. Gdyby DAC Stelmacha kosztował nadal 600 zł to chętnie w moim Marantz'ie umieściłbym go. CD5001- jak dla mnie - jest bardzo ładny i funkcjonalny (CD-TEXT - dla używających CDR-ów to fajna funkcja.

Ja bym dokupił zewnetrznego DACA chyba najlepsze wyjscie z sytuacji zawsze to w przyszłości mozesz dokupic lepszy naped lub cedeka a dobry dac starczy Ci na lata a tuning tego klocka da naprawde niewiele to juz sprawdziłem bezsens.No chyba ze pan Stelmach Ci zrobi zewnetrznego Daca.

Od dawna czekam na zew. DAC by Mr.Stelmach . a jak na razie wew. zdrozał poważnie i tyle..

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Wyżej oczywiscie była mowa o Zhaolu D2.5 DAC. Jego zakup z z chipemm CS-4398 wynosi obecnie 800 zł. Taki sam chip jest w Dac-u Pana Stelmacha. Ale w tym pierwszym mamy ładną obudowę itp. Niepokoi mnie tylko konieczność zakupu dobrego transportu i IC. A to już poważny koszt.

marek-1969, 4 Paź 2007, 12:30

>Od dawna czekam na zew. DAC by Mr.Stelmach . a jak na razie wew. zdrozał poważnie i tyle..

Wcale nie zdrożał. Po prostu stary, tańszy model nie jest już dostępny.

Teraz dostajesz zupełnie nową konstrukcję, na LEPSZYCH przetwornikach Crystala, z lepszym zasilaniem i master clockiem by Usha w standardzie. Już samo dodanie zegara uzasadnia wzrost ceny. A nowy DAC gra wyraźnie lepiej niż stary.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

marc

o mnie | ignoruj | PW

stat: 939 / 42 / 0

4 Paź 2007, 12:36

Wyżej oczywiscie była mowa o Zhaolu D2.5 DAC. Jego zakup z z chipemm CS-4398 wynosi obecnie 800 zł. Taki sam chip jest w Dac-u Pana Stelmacha. Ale w tym pierwszym mamy ładną obudowę itp. Niepokoi mnie tylko konieczność zakupu dobrego transportu i IC. A to już poważny koszt.

Sam chip to moze 20% brzmienia. Liczy sie jego aplikacja.

To, że liczy się aplikacja danego chipa to pewnie prawda? Pytanie tylko jak się ma aplikacja tego chipa w DAC-u Pana Stelmacha do chińskiego wyrobu - to, że jest bardziej praktyczny to jest oczywiste.

Mcgyver

Wcale nie zdrożał. Po prostu stary, tańszy model nie jest już dostępny.

Teraz dostajesz zupełnie nową konstrukcję, na LEPSZYCH przetwornikach Crystala, z lepszym zasilaniem i master clockiem by Usha w standardzie. Już samo dodanie zegara uzasadnia wzrost ceny. A nowy DAC gra wyraźnie lepiej niż stary.

Czy aby na pewno dostajemy zegar w standardzie?

Jakoś na stronie www nie ma o tym mowy?

marc, 4 Paź 2007, 12:36

>Wyżej oczywiscie była mowa o Zhaolu D2.5 DAC. Jego zakup z z chipemm CS-4398 wynosi obecnie 800 zł.

>Taki sam chip jest w Dac-u Pana Stelmacha.

No nie bardzo. U Andrzeja w DACu pracują dwa takie chipy, po jednym na kanał.

>Ale w tym pierwszym mamy ładną obudowę itp. Niepokoi mnie

>tylko konieczność zakupu dobrego transportu i IC. A to już poważny koszt.

Owszem, trzeba to podłączyć do porządnego napędu za pomocą porządnego coaxiala. Policz też ile kosztowałoby wmontowanie master clocka do Zhaolu, bo u Andrzeja clock jest w standardzie.

McGyver clock USH'y nie jest w standardzie. Przynajmniej nie był miesiąc temu - koszt - 170 zł...jakoś tak.

Co do samej konstrukcji - znając na tyle na ile znam Pana Andrzeja - mam wrażenie, że wielkich pieniędzy sobie za swoją pracę nie życzy.

Hm

1200 zł + pieniążki za Marantz'a + dokładka to może kupić to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marc:

> Zastanawiam się nad wariantami:

W przypadku tuningu pamiętaj o jednym: pieniądze przeznaczone na przeróbki możesz uznać za stracone, tzn. bardzo małą ich część odzyskasz przy sprzedaży tuningowanego urządzenia. A skoro już po roku od kupna CD planujesz jego "poprawianie", można przypuszczać, że w ciągu kolejnego roku czy dwóch zechcesz zmienić odtwarzacz ;) Tuning nie posłuży ci więc długo.

Zastanów się, czy zamiast inwestować w przeróbki budżetowej elektroniki (której pewnych ograniczeń i tak nie przeskoczysz), nie lepiej przeznaczyć tych kilkuset złotych na zmianę CD na coś z wyższej półki?

ES-y to na dzień dzisiejszy wywalony pieniądz w błoto. Pochodzi trochę, potem się zepsuje i do kosza bo lasera nie kupisz... Warto? Poza tym to zaden "rodzynek" tylko w miarę poprawnie grający cedek i tyle.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

marc:

>teraz to już całkiem zgłupiałem.

1. Nie tuninguj marantza.

2. Sprzedaj, dołóż, kup inny odtwarzacz. Wybierz taki, do którego są części zamienne.

3. Czyli nie Sony.

Pomogłem? ;)

.. i tak powoli dochodzimy do kwoty 1,5 -2 kpln. Pojawiają sie za te pieniądze np. Quad 67, Linn Mimik. Po dołożeniu następnych kilkuset na horyzoncie pojawia się Naim3 itd itp :-)))

Powodzenia w wyborze, pamiętaj tylko ,że pośpiech to najgorszy doradca!

mieszacie autorowi i tyle.

Zależy co lubisz i czego oczekujesz, tzn. jakiej poprawy?

Jeśli poszukujesz:

- detaliczności

- przestrzeni

- czystości

- realności brzmienia

- kultury

- poukładania

Stelmach z pewnością Cię mocno zadziwi i bez kompleksów możesz się mierzyć z klocami za znacznie więcej talarków. Jeśli jednak lubisz ciepłe kluchy ponad wszystko - Stelmach nie jest dla Ciebie.

no musze jeszcze raz zając głos - chłopie - za tysiaka kupisz NADA 542 - ja swojego w stanie sklepowym a nawet lepszym dałem tysiąca i jestem zadowlony w dalszym ciągu pomimo, ze w obecnym momencie zastąpił go linn. Nie mam sumienia w tej cenie polecać innego klocka. Spróbuj - to bardzo popularny CD. Dostępny w sklepach - weź na odsłuch! marantza 5000 z pewnością zostawi w tyle - to półka wyżej. NAD z powodzeniem walczy nawet w lidze wyższej niż jego cenowa - ale ze względu na swój harakter nie wszedzie się sprawdzi. ma natomiast duży i zdyscyplinowany basior, dużo szczegołów, tani laser, ciekawą i nowoczesna kość z HDCD i mieli wszystkie płyty. Według mnie dobrze wpasuje się w twój system. Przy tym dołożysz niewielkie pieniądze. A jak chcesz DAC to weź zulugule i podlącz do marantza - to bezpieczny wybór - kazde z nich możesz zawsze sprzedac jak Cio przestanie pasowac. jak się władujesz w jakiś tuning to nie odzyskasz nigdy kasy!!! Acha - kupując takiego nada - zawsze go sprzedaż - to bardzo hodliwy towar.

Nad Marantza zostawi w tyle... a sam zostanie hektary w tyle za nowym Stelmachem.

Porównywałem Stelmacha z cedekami w cenie ładnych kilku-kilkunastu tys. zł. i nie było przepaści.

Podobno A Stelmach ma póscić w obieg CD z daciem. Szykujemy się w jeleniej do wielkiej bitwy CD budżetowych - fajnie by było stelmacha jeszcze ściągnąć. Z chęcią byśmy go przetestowali i porównali z Linnem, Nadem, Creekiem 43, Marantzem 6000 OSE i może jeszcze czymś.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.