Skocz do zawartości
IGNORED

remont mieszkania - złączki

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ mało mam gniazdek, więc zmuszony jestem w niektórych miejscach je dodać. W węzłach mam po 4 kable. Normalnie były spięte aluminiową tuleją a potem zawinięte w kołnierz z PCV. Pierwotnych użyć nie mogłem więc w pobliskim sklepie "dla majsterkowicza" nabyłem szybkozłączki. Problem w tym, że nie wiem jakie obciążenie są w stanie przenieść (zbudowane są z byle jakiego plastiku i kawałka blachy). Na złączce jest napisane 600V 30A, z innej strony 450V 24A. Czy może mi ktoś powiedzieć czy coś takiego się nadaje, aby użyć to w takim miejscu? Z tego co widzę w chałupie są 2 węzły. Boję się, że po podłączeniu pralki, lodówki, wzmaka w klasie A coś mi pierdzielnie świeżo po remoncie.

https://www.audiostereo.pl/topic/36608-remont-mieszkania-z%C5%82%C4%85czki/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiemy o jakich szybkozlaczkach mowisz, co to jest wg ciebie wezel i niby z jakiejpaki pralk am abyc podlaczana w ten sam obwod cio inne urzadzenia skoro akurat ona wymaga oddzielnego obwodu i zabezpieczneia od skrzynki rozdzeilczej? I co ma pierdznac? JAk zwarcie lub przeciazenie to eska padnie, jak zly styk to grzej moze sie grzac iskrzyc itp..

Ukryta Zawartość

szybko ,latwo i przyjemnie -polecam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Boję się raczej że będzie to iskrzyło, przeca się nie stopi :)

Przez węzeł rozumiem puszkę w której łączą się przewody. Mam 2 korki.

Poniżej zdjęcie mojej szybkozłączki - wkłada się kabel, sam się zaciska i wsio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>tdrozd

To jest dokładnie taka sama tyle że 5 pinowa. Nie rozumiem tylko czemu zostały opisane jako 600V 30A i 450V 24A. Facet powiedział że się to nada.

Im wyższe napięcie w instalacji tym większa obciążalność więc jeżeli przy 600v 30A przy 450v 24a to przy 230V 10A MAKS bo zacznie iskrzeć a to negatywnie wpłynie na wzmacniacz audio ;)

>>muls

najchętniej to bym wpiął stare tuleje miedziane, zacisnął kobinerkami i zapomniał o całej sprawie. Sęk w tym że połączenia śrubowe znalazłemtylko na łączenie 2 ze sobą kabli. Inaczej mówiąc...jak mam 2 odcinki przewodów to mogę sobie je spiąc. Problem jest taki że jak chcę ze sobą połączyć 5 przewodów. Żeby to zrobić na takiej złączce śrubowej musiałbym między piny powpinać dodatkowe przewody łączące kolejne ze sobą piny. Robi się straszna kabelkologia i kolejny problem jak zmieścić to w puszce a dodatkowo jak zaizolować żeby nie było zwarcia. 10A to cholernie mało, bo tyle to chyba sama pralka pobiera, a przynajmniej na tyle powinna być gałąź dla niej przeznaczona

Przypomniało mi się, że facet mówił iż elektrycy wsadzają takie złączki w nowych blokach... to co strach się bać?

PS Za cholerę nie pojmuję dlaczego ta obciążalność ma niby spadać?

P=U*I jak U spada to I powinno rosnąc aby zachować warunek P=const. Ta kostka ma chyba ograniczenie od strony mocowej, czemu miałą by mieć od strony napięciowej i to w dodatku "od dołu"? (skoro wyższe napięcia są dopuszczalne nie ma przeciwskazań stosować pod mniejsze)

>>porlick

bez złączek nie da rady...kupiłem solidniejsze śrubowe i mam nadzieję że dam radę to jakoś upchać do puszki. Póki co brakuje mi tylko pomysłu na zaizolowanie tego badziewia.

Pozwolę sobie załączyć odpowiedź działu technicznego WAGO:

Witam,

obciążalność naszych złączek odpowiada zawsze dopuszczalnemu średniemu prądowi obciążenia maks. przekroju przewodu złączki, zatem:

- gdy złączka do 1,5mm2, to 18A,

- gdy złączka do 2,5mm2, to 24A,

- gdy złączka do 4mm2, to 32A, itd.

W razie wystąpienia dodatkowych pytań, służę chętnie pomocą.

Łączę pozdrowienia

WAGO ELWAG sp. z o. o.

Henryk Ziegler

kierownik działu technicznego

tel.: +48 71 360 46 79

kom.: +48 601 58 14 99

fax: +48 71 360 46 99

e-mail: [email protected]

>>muls

No cóż z kilku jednego nie zrobisz. Taką instalację zastałem i mogę tylko trochę ją zmienić. Jak się będzie grzało to pół biedy, wolę tak niż iskrzyło. I tak jestem zdziwiony że 24A a oni to montują w blokach. Do katastrofy jeden krok. Wystarczy że ktoś w tym samym czasie dobrze obiąży sieć - pralka, lodówka, mikrofalówka i czajnik elektryczny. Ponad 24A chyba będzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.