Skocz do zawartości
IGNORED

na jakich CD-R nagrywac?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

>manioslawa, 4 Lut 2009, 11:00

CD-R Verbatim Music (43364) Sprzedawane po 10 sztuk wychodzą jak na razie najtaniej po 23,39 złotych brutto za opakowanie z 10 płytkami (+przesyłka,lub odbiór osobisty).

Osobiście radzę kupić parę na próby wypalania ale większe ilości już radzę kupować gdzie tanio.

CD-R Verbatim Music (43364) lubią wyższe prędkości wypalania niż 8x wtedy jest mniej błedów C1 niż na Verbatim Pastel . Tak ze tracimy mniej czasu a jakość dżwięku jest naprawdę super. Najlepiej jak pisałem zrobić próby gdyż np. wąskim gardłem może stać się np. sama wypalarka, bufor, oprogramowanie (np. brak regulacji mocy lasera)ustawienie oprogramowania itp.

Jedynie do czego można się przyczepić to wkładki papierowe do pudełek. Nadruk jest za intensywny (chodzi o linie na wpisywanie tytułów, wykonawców,etc brak miejsc na wpisanie na brzegu pudełka-czyli pudełko trzeba do odszukania wysunąć z innych pudełek żeby odczytać co to za płyta. Pasowało by mieć miejsce także na spodniej części pudełka na wpisywanie swoich zapisków wtedy napisy mamy dwustronne i wygodne do odnalezienia.

Z plusów na samej płytce bardzo dobrze się opisuje jasny biały kolor i zmatowiona chłonąca powierzchnia idealnie przyjmuje tusz z pisaka w starych Pastelach było gorzej pisak się ślizgał przy pisaniu nie zostawiając tuszu.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tutaj maż aż 80 sztuk !;) w cenie 22,75zł za 10 płytek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oj dba o klientów generalny przedstawiciel Verbatima na Polskę oj dba towaru w brud

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Panowie, mam takie pytanie o cdr'y

Mój denon na kss-210a ani myślał czytać cdr'y ale elegancko czytał tłoczone płyty, nawet zajechane więc wymieniłem mu laser na nówke oryginał sony japan...niewiele to pomogło, raz zdarzyło się że odczytał połowe cdr'a verbatim (kiedyś kupiłem najtańsze 50szt za 25zł :P) więc pomyślałem że nośnik lepszej jakości może pomóc i po przeczytaniu tego wątku zakupiłem paczke Verbatim Music no i lipa...ani myślał to czytać, no chyba że z "problemami"...

Zakupiłem jakaś Sony z marketu za 10zł szt (przy ksie się okazało) no i także pół przeczytał i koniec więc pogodziłem się że o cdr trzeba zapomnieć...ale w przypływie nadzieji zakupiłem nową nagrywarke do laptopa (wcześniej nagrywałem na stacjonarnym kompie bo w laptopie nagrywarka dawno niedomagała) no i bingo, po pierwszym wypaleniu na uniwersalnych ustawieniach mój denon na prędkości czyta wszystko jak leci bez zastanowienia tak jak oryginalne wytłoczki :)

No i teraz do rzeczy. Te najtańsze verbatimy i ta marketowa sony posiadają srebrną powłoke a verbatim music niebieskawa i mam wrażenie że te srebrne bardziej podchodzą przynajmniej na słabo wypalonych płytkach te srebrne "widział" bo teraz bez różnicy i zastanawiam się czy jest sens inwestować w lepsze płytki typu TDK Audio ("srebrna" powłoka) czy wypalać na tych tanich badziewiach choć chciałbym aby płytki po paru miesiącach się "utleniły" razem z zawartością...Co radzicie? będe wdzięczny za odpowiedź:)

Pozdrawiam

Miałem wkleić tescik. Złote BenQ, chyba całkiem przyzwoicie się prezentują, Yamaha F1 amqr/Fuerio. Prędkość nagrywania CLV dobrał sobie x4. Odsłuch: F1 znów robi cuda. Brzmi to lepiej niż poprzednia kopia z cdrw plextora.

Ukryta Zawartość

post-9803-100002945 1235394879_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i sprawa Verbatim Music co do prędkości wypalania wyjaśniła się !

Jak zwykle winny był brak przepływu informacji a raczej zero informacji przez niepoważnego przedstawiciela Verbatima na nasz kraj.

Otóż płytki są sprzedawane w dwóch wersjach:

Pierwsza na prędkość wypalania 16x (osobiście palę na Plextorze na 20x i wychodzi super) nosi oznaczenie 43365 (opakowanie po 10 sztuk) 43364 (pojedynczo sprzedawana sztuka)

Druga jest przeznaczona do wypalania z prędkością 1x (stare wypalarki urządzenia studyjne) nosi oznaczenie 43144 (opakowanie po 10 sztuk) 43143 (pojedynczo sprzedawana sztuka)

Tak że rozumiem dla czego niektórym płytki wypalane na 8x wychodziły tylko poprawnie-byli miedzy jednym a drugim optimum :)

tu link do strony z info

Ukryta Zawartość

post-20609-100002542 1235740569_thumb.jpg

post-20609-100002542 1235740569_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No tak sorry 1x to CD-RW kurde a tak się ucieszyłem. Chociaż kto to wie może by warto sprawdzić taką RW-szkę czy klasyczny player czyta?

• 2 tygodnie później...

artpaw,

czyżby następca Verbatima Vinyl? Złote BENQ, producent DAXON, chyba nieźle jak na płytkę za 50-60gr. Wypał via Plextor Premium 2, AMQR, x4.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gold BenQ

Niezły, co?

U mnie się sprawdza oraz nie daje, że tak powiem po kieszeni.

Przegrywam na nich większość kopii zrobionych poprzednio bez AMQR . Seria bardzo równa. Nie napotkałem na płytkę z wadami.

Witajcie, w temacie kopiowania jestem jeszcze zielony, więc mam parę pytań:

1. mam dwie nagrywarki: CD-rw LITE-ON LTR-48246K i DVD-rw NEC ND-4571A , która będzie lepsza?

2. Czy może kopiować płytki na dysk komputera do FLAC-ów i to mi da lepszą jakość ?

3. Jaka jest średnia żywotność takiego CD-r Verbatim, lub innej w miarę dobrej?

spiler86, 11 Mar 2009, 13:32

>1. mam dwie nagrywarki: CD-rw LITE-ON LTR-48246K i DVD-rw NEC ND-4571A , która będzie lepsza?

Wypal płytki na obu napędach (w tym samym programie) i sprawdź krzyżowo który ma mniej błędów, pózniej odsłuchaj na docelowym odtwarzaczu i porównaj z oryginalna płytką.Wiecej informacji o wypalarkach masz tutaj.

Ukryta Zawartość

>2. Czy może kopiować płytki na dysk komputera do FLAC-ów i to mi da lepszą jakość ?

Jak masz super wypas komp z kartą studyjna audio to możesz się tak bawić jakośc może być zadowalająca ale trzeba się znać na ustawieniach programu i porobić sporo prób.Jeśli masz klasyczny odtwarzacz CD dobrej klasy, to jednak warto dalej wypalać płytki (też program musi być dobrze skonfigurowany) lub równolegle stosować obie opcje.

>3. Jaka jest średnia żywotność takiego CD-r Verbatim

Na stronie Verbatima podają trwałość zapisu 100 lat po spełnieniu warunków przechowywania.Jest to oparte na podstawie testów zmęczeniowych robionych według odpowiednich norm.Jest to dla nas raczej orientacyjna informacja że wyrób jest dobrej klasy.

Ukryta Zawartość

Próbowałem wyjaśnić sprawę zniknięcia starych Verbatim Pastel i nowych świetnej jakości Verbatim Music. Co otrzymałem od Pani Anke Haschem Agha Customer Support Verbatim GmbH

"Thank you very much for your inquiry and your interest in our products.

We are very sorry – at present we do have delivery problems with that product for the whole Europe region.

Unfortunately we cannot give any confirmed new delivery date. We suppose the product will be available not before June 2009."

Nie wiem czy aby nie jest to w porządku, żeby towaru nie można było zamówić na terenie całej UE

Wełniany, 11 Mar 2009, 14:07

>Jak masz super wypas komp z kartą studyjna audio to możesz się tak bawić jakośc może być

>zadowalająca ale trzeba się znać na ustawieniach programu i porobić sporo prób.Jeśli masz klasyczny

>odtwarzacz CD dobrej klasy, to jednak warto dalej wypalać płytki (też program musi być dobrze

>skonfigurowany) lub równolegle stosować obie opcje.

A może zdecydowanie prościej: przy użyciu ripera np. wielokrotnie polecanego EACa lub Feurio ;) W obecnych czasach (od wielu, wielu lat) możliwe jest zgranie płyty CD-A bezpośrednio na kompie.

spiler86, 11 Mar 2009, 13:32

>2. Czy może kopiować płytki na dysk komputera do FLAC-ów i to mi da lepszą jakość ?

Jakość będzie taka sama jak CD-A - FLAC jest bezstratnym kompresorem.

Łosiek, 11 Mar 2009, 22:20

>A może zdecydowanie prościej: przy użyciu ripera np. wielokrotnie polecanego EACa lub Feurio ;) W

>obecnych czasach (od wielu, wielu lat) możliwe jest zgranie płyty CD-A bezpośrednio na kompie.

Nie wiem czy do końca jest tak świetnie bo na przykład w Plextoolsie na oryginalnych eksploatowanych płytach CD wykryto błędy C2 a w EAC-u komunikat mimo ustawienia paranoic itp. dał komunikat że wszystko OK.

>Nie wiem czy do końca jest tak świetnie bo na przykład w Plextoolsie na oryginalnych eksploatowanych

>płytach CD wykryto błędy C2 a w EAC-u komunikat mimo ustawienia paranoic itp. dał komunikat że

>wszystko OK.

Nie używamy Paranoic! NIGDY! Tylko "Secure modes" - nie wiem jak to jest w polskim EACu.

Witam mam pytanko.

Koncza mi sie plytki i musze zakupic nowe.

Wypalam na nosnikach do zadruku PRINTABLE.

Prosze o rade czy ktos testowal moze takowe i jak wypadaja w waszych testach.

A moze sa jakies ktorych na pewno nie brac, tzn ktorych nie polecacie.

Z gory serdecznie dziekuje.

Witam wszystkich

Ja nagrywam muzykę tylko na CD-R Audio (Fuji, Dysan, Verbatim, TDK, Panasonic) a to dlatego że jak ktoś wcześniej napisał w cenie płyty zawarte są opłaty dla wykonawców. Więc skoro nagrywam jakąś muzykę to czuję się uczciwy bo "płacę" za nagrywanie pośrednio wykonawcy i twórcy. Proszę bez złośliwych komentarzy to taka moja własna walka z piractwem.

P.S. dla dociekliwych - Vista na moim kompie jest oryginalna.

pozdawiam

A ja chodzac do fryzjera nie daje napiwku za wykonane strzyżenie uważam że w cenie usługi jest zawarte wszystko. Proszę bez złośliwych komentarzy to taka moja własna walka z "zaklętymi rewirami"

-> Wełniany

"w EAC-u komunikat mimo ustawienia paranoic itp."

To by wyjaśniało, dlaczego kopie "grają Ci" gorzej od oryginałów. Po prostu nie umiesz porządnie skopiować płyty i wychodzą niestety buble ;)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Jak powinien byc skonfigurowany EAC jesli chce zrzucic plytke na kompa.Chodzi mi najbardziej o opcje zgrywania czyli tryby -bezpieczny ,paranoidalny zsynchronizowany ,burst.zakladamy ze wypalarka jest ful wypas zgłasza błedy C2 i takie tam inne pierdoly.Oczywiscie priorytetem jest jakosc ,

WiesiekI, 20 Mar 2009, 09:54

>do Wełniany

>Rozumiem że Ty walczysz z piractwem u fryzjera - haha

Nie, ja jestem za uczciwymi cenami produktów i przeciw monopolom-zmowom cenowym. W USA parę firm tak podzielono, Moze by i Sony i parę innych firm fonograficznych tak rozdrobnić? dość "zakletych rewirów"

nedj, 20 Mar 2009, 00:23

>-> Wełniany

>"w EAC-u komunikat mimo ustawienia paranoic itp."

>

>To by wyjaśniało, dlaczego kopie "grają Ci" gorzej od oryginałów. Po prostu nie umiesz porządnie

>skopiować płyty i wychodzą niestety buble ;)

Niby uśmieszek jest na końcu ale skoro wiesz jak skonfigurować, to może byś wrzucił pełne prawidłowe ustawienia EAC-a? Tak jak pisałem wcześniej EAC nie rozpoznał paru błedów C1 i podałkomunikat że kopia wzorcowa a Plextools Profesjonals je wychwycił.

.

Ukryta Zawartość

post-2580-100000040 1237568793_thumb.jpg

post-2580-100000041 1237568793_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Uwagi na szybko:

- Drive->Drive read command - metodę odczytu trzeba wykryć samodzielnie

- Offset/Speed->Use read sample offset correction - offset trzeba też wykryć samodzielnie albo wpisać sprawdzony wynik dla konkretnego napędu

- Offset/Speed->Overread into Lead-In and Lead-Out - dla konkretnych napędów i płyt zaznaczenie tej opcji powoduje czasem błędy (sync error) na końcu płyty

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

verbatim music

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktos mial do czynienia z nizej przedstawionymi plytkami? Jesli tak, to moglby sie podzielic doswiadczeniem i wiedza na ten temat. Dla chetnego moge dac sztuke, dwie na "testy" cokolwiek mialoby to byc ;-)

Ukryta Zawartość

post-17649-100009978 1237588237_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 tygodni później...

Dostałem 2 płyty Maxmax imitujące płytę winylową, postanowiłem nagrać na nich muzykę. Płyta nagrywana była z Flac przy prędkości 1x, z nagrywarki Teac, która NIGDY mnie nie zawiodła. Płyta została nagrana pomyślnie, wczytała się w komputerze, gorzej było z odtwarzaczem CD. Po włorzeniu płyty, player coś pomieszał, poskrzeczał i w końcu wyświetlił Error. Pomyślałem że włożę do konsoli w celu sprawdzenia. Konsola która odczytuje tylko format audio też nie przyjęła płyty. Ostatnie "coś" do czego da się włożyć nośnik CD był odtwarzacz DVD. Zamontował płytę, wyświetlił jako Audio CD i "grał".

Płyty Maxmax są trudne dla zwykłych odtwarzaczy CD?? Mają fajny wygląd i miałem zamiar kupić Cake z setką płyt... :/ Miał ktoś podobne doświadczenia z tymi płytami?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.