Skocz do zawartości
IGNORED

na jakich CD-R nagrywac?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Przetestowałem już trochę płytek CDR i oto mój aktualny ranking:

1. Verbatim Music CD-R (pudełko Jewel) - Taiyo Yuden (Made in Japan) - Cyjanina (type1)

2. Verbatim Pastel (Cake50) - Taiyo Yuden (Made in Japan) - Cyjanina (type1)

3. Sony CD-R Audio Premium (Jewel) - Sony (Made in Taiwan) - Cyjanina (type1)

4. Emtec CD-R Gold (Jewel) - MPO (Made in France) - Ftalocyjanina (type7)

5. Philips Audio CD-R (Jewel) - Moser Baer (Made in India) - Ftalocyjanina(Cyjanina) (type9)

6. FujiFilm CD-R Pro for Audio (Jewel) - Ritek (Made in - ?) - Ftalocyjanina (type7)

7. Sony CD-R Audio (Jewel) - Sony (Made in Taiwan) - Cyjanina (type1)

8. Datex CD-R for Digital Audio (Cake) - Viva Magnetics Limited (Made in - ?) - Ftalocyjanina (type9)

9. Sony Supremas (Cake i Jewel) - Sony (Made in - ?) - Ftalocyjanina (type6)

10. Verbatim CD-R Extra Protection - (Slim, Cake) - Moser Baer (Made in India) - Ftalocyjanina (type6)

11. Maxell CD-R XL-II Music (Jewel) - Ritek (Made in - ?) - Ftalocyjanina (type7)

12. TDK CD-R Audio (nadruk na płycie biały lub seledynowy) (Jewel) - Moser Baer (Made in India) - Ftalocyjanina(Cyjanina) (type9)

13. Verbatim Crystal (Cake) - Mitsubishi (Made in India) - Cyjanina (type3)

14. Verbatim Vinyl (Slim) - Mitsubishi (Made in India) - Cyjanina (type3)

15. Memorex CD-R (Slim) - Ritek (Made in - ?) - Ftalocjanina (type7)

16. Panasonic CD-R (Cake) - Moser Baer (Made in - ?) - Ftalocyjanina (type6)

17. TDK CD-R80 (Slim) - Moser Baer (Made in - ?) - Ftalocyjanina (type6)

18. FujiFilm CD-R for Digital Photos (Jewel) - Ritek (Made in - ?) - Ftalocyjanina (type7) czarny spód

19. Esperanza DJ Black Vinyl (Slim) - Plasmon (Made in - ?) - Ftalocyjanina (type8) czarny spód

20. Emtec CD-R Super Resistant Ceram Guard - (Jewel) - Computer Support Italy (Made in Italy) - Ftalocyjanina (type6)

Ranking na podstawie uzyskiwanych wyników w testach jakości, ale tam gdzie trudniej mi było ustalić kolejność, to byłem trochę stronniczy i decydowała sympatia i zaufanie do danej płyty, czy marki.

Większość płyt używałem wielokrotnie ale niektóre jednorazowo i w każdej chwili ta kolejność może się trochę zmienić, ale rewolucji raczej nie powinno być. Z płyt, które mogłyby zamieszać w czołówce, nie testowałem jeszcze Verbatima Vinyl Gold, ale ta płytka jest dostępna tylko na Allegro, u jednego sprzedawcy.

Testy trzech liderów w rankingu są pokazane na poprzedniej stronie. Jeśli chodzi o Pastele, to przypuszczam, że będą one w dalszym ciągu dostępne, ale pod postacią płytki Verbatim Music. Ta płytka jest jeszcze mało znana, wydaje mi się, że pojawiła się na rynku niedawno, w momencie kiedy zniknęły Pastele. Verbatim Music kupowałem w sklepach po 2,50/2,60 zł, biorąc pod uwagę, że płytki są w pudełkach jewel, to cena jest znośna. W lokalnym sklepie komputerowym za Emtec Gold płaciłem ostatnio 3,50 zł, a w MM za Sony Audio Premium 3,50 zł i za TDK Audio 3,90 zł.

Poniżej czwarty na liście Emtec Gold, to jest najlepszy wypał, więc nie należy się spodziewać, że każda sztuka tak wypadnie. Zdarzyło mi się też uzyskać na tych płytkach, średnią błędów 2,8 i maksimum 34.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Philips Audio CD-R, wypalony na Plextorze Premium z prędkością 8x, zresztą tak jak wszystkie inne płyty, bo daje to najlepsze rezultaty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Karmaj

Ciekaw jestem jak w Twoich testach spisałyby się płyty Benq winyl (cake 50 szt.) – Acer Media Technology (Taiwan) - Ftalocyjanina (type7). Ostatnio gdy pytałem jednego ze sprzedawców o Verbatim Pastel w zamian za te pierwsze polecił mi właśnie płyty Benq.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jeden Philips Audio, krótsza płyta, ale wyszło tu bardzo niskie maksimum, rzadko kiedy uzyskiwane. Widać, że ta płytka ma potencjał. :)

Wykonanie samej płytki, od strony technicznej, jest bez zarzutu. Moser Baer, w tym wypadku się postarał. Ciekawe też jest to, że wszelkie programy Disk Info mają problem z określeniem jakiego barwnika użyto, przy produkcji tej płytki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>belfer54

Z płytką BenQ nie miałem jeszcze przyjemności, a tylko z tymi, które wyżej wymieniłem. Na pewno jeszcze znajdzie się więcej płytek godnych uwagi, ale trudno je kupić. Albo ryzyko jest za duże, jeśli trzeba kupić cały szpindel 50 szt, a potem okaże się że płytki są kiepskie.

Karmaj

Pewnie kupie te płytki i trochę po testuję. Sprzedawca bardzo je chwalił i stawiał na równi z Verbatim Pastel. Stwierdził jednocześnie, że firma która produkuje tak dobre napędy nie odstawia fuszerki. Może coś w tym jest.

FujiFilm CD-R Pro for Audio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony CD-R Audio

To chyba ta sama płytka co Sony Audio Premium, tylko gorszego sortu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Datex CD-R for Digital Audio

Wypada całkiem przyzwoicie na tle innych płyt, ale na razie tylko jedną miałem na próbę i przydałoby się to jeszcze potwierdzić, sprawdzając więcej egzemplarzy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Karmaj - a przeprowadź kilka razy test tej samej płyty z ta samą prędkością, a następnie z różnymi prędkościami

u mnie wyniki sa bardzo mało powtarzalne, zupełnie inna ilość błędów, nie kumam o co chodzi

Każdy odczyt błędów C1 będzie trochę inny, ale są to różnice niewielkie, rzędu 2-3 procent. Nie uzyska się dwóch identycznych wyników, nawet przy testowaniu z tą samą prędkością. Większe różnice występują przy jitterze, przy testowaniu z maksymalną prędkością, odczyt jittera jest niestabilny. Zielona linia to prędkość odczytu i jak widać, napęd zatrzymuje się i rusza ponownie, właśnie w tym momencie najczęściej występują przekłamania w odczycie jittera. Przy odczycie 8x CLV test jest bardziej stabilny.

Ten sam Datex, jak wyżej, testowany z maksymalną prędkością.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Wreszcie udało mi się przetestować te nieszczęsne CDR Panasonica na których wypalałem swoje zasoby płyt CD . Testowałem za pomocą nero DiscSpeed 5 i to wybiórczo bo przetestować 100 płyt to troche by trwało . Testowałem za pomocą Liteona a było nagrywana za pomocą nagrywarki TSSTcorp ( to jakieś konsorcium Samsunga i Toshiby ). Niestety ta TSSTcorp nie wykonuje testu za pomocą nero i wprowadziła mnie wbłąd że nie ma żadnych błędów .

Co do wyników to zamieszczam poniżej. U Karmaj-a CDR Panasonica uplasowały się na 16 miejscu .

Pozdrawiam

Kajo

Ukryta Zawartość

post-6545-100007160 1231606506_thumb.jpg

post-6545-100007161 1231606506_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Verbatim Pastel testowany na tym Liteonie, pewnie by miał mniej niż 100 błędów C1.

Poniżej Panasonic CD-R, najlepszy wypał z trzech płytek, które miałem. Druga wypadła sporo gorzej a trzecia katastrofalnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przetestowałem dwie kolejne płytki, TDK Colour i Esperanza Color, niestety okazały się kiepskie. Ciekawie wizualnie wygląda Esperanza, spody płytek ma w różnych kolorach: czerwonym, niebieskim, żółtym i w kilku innych.

Ranking uzupełniony o te dwa CDR-y:

1. Verbatim Music CD-R (pudełko Jewel) - Taiyo Yuden (Made in Japan) - Cyjanina (type1)

2. Verbatim Pastel (Cake50) - Taiyo Yuden (Made in Japan) - Cyjanina (type1)

3. Sony CD-R Audio Premium (Jewel) - Sony (Made in Taiwan) - Cyjanina (type1)

4. Emtec CD-R Gold (Jewel) - MPO (Made in France) - Ftalocyjanina (type7)

5. Philips Audio CD-R (Jewel) - Moser Baer (Made in India) - Ftalocyjanina(Cyjanina) (type9)

6. FujiFilm CD-R Pro for Audio (Jewel) - Ritek (Made in - ?) - Ftalocyjanina (type7)

7. Sony CD-R Audio (Jewel) - Sony (Made in Taiwan) - Cyjanina (type1)

8. Datex CD-R for Digital Audio (Cake) - Viva Magnetics Limited (Made in - ?) - Ftalocyjanina (type9)

9. Sony Supremas (Cake i Jewel) - Sony (Made in - ?) - Ftalocyjanina (type6)

10. Verbatim CD-R Extra Protection - (Slim, Cake) - Moser Baer (Made in India) - Ftalocyjanina (type6)

11. Maxell CD-R XL-II Music (Jewel) - Ritek (Made in - ?) - Ftalocyjanina (type7)

12. TDK CD-R Audio (nadruk na płycie biały lub seledynowy) (Jewel) - Moser Baer (Made in India) - Ftalocyjanina(Cyjanina) (type9)

13. Verbatim Crystal (Cake) - Mitsubishi (Made in India) - Cyjanina (type3)

14. Verbatim Vinyl (Slim) - Mitsubishi (Made in India) - Cyjanina (type3)

15. Esperanza CD-R Color (Blue,Red itp.) (Cake) - CMC Magnetics (Made in - ?) - Ftalocyjanina (type6)

16. Memorex CD-R (Slim) - Ritek (Made in - ?) - Ftalocyjanina (type7)

17. Panasonic CD-R (Cake) - Moser Baer (Made in - ?) - Ftalocyjanina (type6)

18. TDK CD-R80 Colour (Slim) - Ricoh (Made in - ?) - Ftalocyjanina (type6)

19. TDK CD-R80 (Slim) - Moser Baer (Made in - ?) - Ftalocyjanina (type6)

20. FujiFilm CD-R for Digital Photos (Jewel) - Ritek (Made in - ?) - Ftalocyjanina (type7) czarny spód

21. Esperanza DJ Black Vinyl (Slim) - Plasmon (Made in - ?) - Ftalocyjanina (type8) czarny spód

22. Emtec CD-R Super Resistant Ceram Guard - (Jewel) - Computer Support Italy (Made in Italy) - Ftalocyjanina (type6)

"Kind of blue" nagrywana z 8 krotną prędkością, VariRec ustawiony na 0.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Karmaj

Kawał dobrej roboty odwalasz, dziękuję. Ja się ostatnio obijam a raczej mam mało czasu

Pozdrawiam

Wełniany

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>Wełniany

Dla mnie testowanie nośników, to przede wszystkim fajna zabawa, ale dzięki za dobre słowo. :)

>marox

Mnie głównie właśnie te parametry interesują, traktuję to czysto technicznie, w sensie takim, że logika mi podpowiada, że dobrej jakości nośnik może mi teraz i w przyszłości, sprawić mniej problemów i lepiej się przysłużyć, niż nośnik kiepskiej jakości. Czy te problemy wystąpią i jakiego będą rodzaju, to trudno przewidzieć. Różnie może być i lepiej dmuchać na zimne.

I niestety nie maglowałem dogłębnie tematu różnic brzmieniowych, między płytkami CDR.

Może dlatego, moje uszy na razie nie dostrzegły żadnych różnic? :)

=>marox, 11 Sty 2009, 20:21

>Karmaj. Nie maglowałem całego tematu dogłębnie. Napisz czy wg. ciebie sa jakieś różnice

>brzmieniowe wsród testowanych przez Ciebie płyt?Parametry parametrami a jak z odsłuchami?

Smutna sprawa ale nawet na pastelach przy CD od pewnego poziomu jakościowego według mnie jednak nie gra to zupełnie identycznie, chociaż powiem ze różnice są raczej kosmetyczne i do wychwycenia tylko przy bezpośrednim porównaniu. Tak że przyjemność ze słuchania jest zachowana. Moim zdaniem jest już dobrze nie to co z formatów stratnych

Okazuje się, że kopie robione na starszych CDRW plextorach bardzo różnią się od oryginału. W ślepym teście kopia gra wyraznie ciszej i zmasakrowana jest dynamika nagrania. Testy tych płytek /benQ 1650 + discspeed 5 / niezależnie od producenta wypadają bardzo srednio w klasie 3. Przy użyciu Yamaha F1 amqr z reguły klasa 2 nawet na podłych płytkach i kopia jest praktycznie nie do odróżnienia w ślepym teście.

Za to kopia z kopii już istniejącej to objawienie. Mam więc do skopiowania na nowo duuużo muzyki.

• 2 tygodnie później...

>stanleypl, 13 Sty 2009, 10:06

>Ja nie słyszę różnic. Na ślepym odsłuchu normalny człowiek nie jest w stanie rozróżnić czy jest to

>płyta nagrana czy orygniał?

No cóż powinieneś użyć innego, bardziej poprawnego politycznie słowa, zamiast normalny, słowo to brzmi; przeciętny człowiek

Sądzę że wielu przeciętnych robi się złotouchymi jak zaczynają słuchać na lepszym poprawnie skonfigurowanym pod muzykę sprzęcie.

Przeciętni ludzie nie widzą różnicy między słuchaniem nagrań w formatach MP3 a CD a złotousi na byle czym też nie słyszą róznic i dla tego w tym przypadku poglądy obu grup mogą być równoległe w tym samym kierunku a nawet zbieżne :)

Witam maniaków nagrywania.

Proszę o pomoc w konfiguracji nagrywarki Plextor Premium 2. Po zainstalowaniu i kilku próbnych wypałach ilość błędów jest znacznie większa, niż przy korzystaniu z Nagrywarki DVD-R LG (płyty palone najczęściej za pomocą Burnn i EAC). Korzystając z Plextora używałem PlexTools Professional XL, opcji Audio Cd Maker z AMQR. Ilość błędów C1 mniej więcej dwa razy większa, dodatkowo doszły błędy C2, których w wypałach LG nie było, a na płytkach z Plextora jest np. 15 (ten sam nośnik i nagrywany materiał). Podejrzewam, że nagrywarkę trzeba skonfigurować do zapisu audio, jestem w tym kompletnym laikiem - ilość opcji mnie przeraża.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Masz w ustawieniach Plextora wyłączoną opcję Silent Mode? Jak tak to wyłącz. Poza tym nie ma specjalnych ustawień do audio, oprócz amqr i varrirec. Spróbuj zmienić płyty na verbatim extra azo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.