Skocz do zawartości
IGNORED

Różnice pomiędzy monacor EN-24 i AT 110

demus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad wyborem wkładki do gramofonu, szukam czegoś co by dobrze zagrało naturalnym dźwiękiem bez podbarwień także na gorszych technicznie płytach. Jakie są różnice pomiędzy tymi dwoma wkładkami??? Może wybrać coś jeszcze tańszego?? Mam sporo zgranych płyt, z drugiej strony planuję zakup nowych.

Pozdrawiam

Piotr

Porównując AT 95, pioneera290, i Monacora EN24 zdaje się że to blizniacze wkładki.Co potwiedza teorię o produkcji OEm dla różnych odbiorców.

Podobnie jak At110 grają jasnym lekkim dźwiękiem.Mają swoich zwolenników i przeciwników.Za tą cenę napewno lepsza od AT3600

Wystarczy spojrzeć na foto.

Zielona igła AT95

Pomaranczowa Monacor 24

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3405-100003452 1191429053_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Myślę, że wskazałbym AT110E. Tańsza od niej będzie 95E wskazana przez conri, ale gdybym miał teraz kupować coś z Audio-Technica, to AT110E lub AT120E.

Te wkładki do nowych płyt jednak polecam. Do wyeksploatowanych krążków, chyba będzie pasował "nieśmiertelna" Shure M44MB lub M44-7.

GM

Witam

W tej chwili wybrałem Monacora, nie ma sensu wydawać większej kasy bo i tak w tej klasie cenowej wszystko gra podobnie (monacor jest 40 złotych tańszy od AT), w przyszłości prawdopodobnie jak dorobię się większej ilości dobrych technicznie winyli, kupię coś lepszego.

Dzięki serdecznie za pomoc.

Pozdrawiam

Piotr

>>>demus,

"...nie ma sensu wydawać większej kasy bo i tak w tej klasie cenowej wszystko gra podobnie...."

A to jak kupisz coś lepszego od tego Monacora, to się bardzo szybko okaże, że to nie jest prawda. Audio-Technica AT110E, pomimo podobnej ceny, to całkiem inna polka niż ten Monacor.

>>>Conri,

Przypuszczam, że możesz się mylić co do wspólnego powinowactwa pomiędzy AT-95e i Monacorem. Taki Monacor wisi teraz na allegro, tam jest duże zdjecie. Sorry za brak linka. Przypuszczam, że jednak Monacor "wyrzeźbił" coś na własną rękę. No chyba, że "bebechy" są takie same - nie wiem, nie rozbierałem.

Można porównac data sheet. Jeżeli parametry sa analogiczne to potwierdziło by moją teorię.

Skoro igły identyczne, to jedynie cewki mogły by być o innych parametrach.A CAD'em do form wtryskarek handluje się na całym świecie.

Monacor co mniejsza firma niż Audiotechnica.Póki co AT jest tylko w Japonii .w USA występuje jako Signet.

--->>Yul

Zwracam honor (50%) ;-)

Zewnętrze prawie identiko.różnica jednak w samych szczególach igły. Audiotechnica na tzw V namagneśniki z cantilewerem osadzonym końcowo,natomiast ten mocnacor ma cantilever z elementem magnetycznym obsadzony w zwykłym przelotowym rombowym tłumiku. Bardzo myląca jest ogólny wyląd wkadki. Śruba gwiazdkowa na górze, ścięty porzód , obsada igły łudząco podobna do 95 .To spowodowało mój błąd. Ale i tak 95/110 napewno gra lepiej od deklarowanego jako DJ-skiego Monacora

>>>demus,

Chłopie, jak się wciągniesz w vinyl i uporasz ze swoim gramofonem, to Ty kupisz i AT95e i AT110E i jeszcze wiele, wiele innych. Tylko na razie o tym nie wiesz.

Pozdrawiam,

Yul

oby nie ;) tak na poważnie to kupuję z bólem serca to at9e i mam nadzieję, że gramofon w końcu zagra i będę mógł się skupić na kupowaniu płyt. Gorzej będzie jak dalej dźwięk będzie skaszaniony :(

Pozdrawiam

Piotr

Witam

Oj dzięki może te 20-30 złotych to mało, ale to połowa płyty, nie chcę wpaść w uzależnienie od sprzętu, przecież pewnie mając obie nie byłbym w stanie usłyszeć różnicy. Z tym dopłacaniem, to nie ma końca, mając at110 za 120 mogę dopłacić kolejne 40-60 i kupić jeszcze lepszą itp. itd.

Pozdrawiam serdecznie

>>>demus,

A racja, racja ! W ten sposób można przed śmiercią jeszcze nazbierać na Koetsu. Tylko, że człowiek wtedy już nie będzie za wiele słyszał...

-->demus

To czy nie zawrócisz na normalną droge audio zalezy od pierwszych wrażeń. Albo Cię wciągnie dźwięk - albo się zrazisz do mistycyzmu vinyla.A to w dużej częsci może byc kwestją wkłdadki , płyty i reszty....

Witam

Co do mistycyzmu winyla, to mam około 200 własnoręcznie zakupionych, otrzymanych płyt z przełomu lat 80-tych i 90-tych. Początek lat 90-tych to już tylko płyty cd. Nic mnie tak w życiu muzycznie nie poruszyło jak dzwięk z winyla i nagrania na kasetach z audycji ś.p. Beksińskiego itp. Teraz szukam tego brzmienia, nie musi być audiofilskie, ma być takie jak wtedy :)

Pozdrawaiam

Piotr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.