Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica aktywna a pasywna -wady,zalety

Kyle

Rekomendowane odpowiedzi

Jaką zaletę/przewagę lub wadę ma rozwiązanie zwrotnica aktywna + bi-amp wzgl. rozwiązania pasywnego ale też napędzanego w bi-amp ?

Chodzi mi zarówno o kwestię teoretyczną jak i praktyczną.

https://www.audiostereo.pl/topic/36581-zwrotnica-aktywna-a-pasywna-wadyzalety/

Zaleta aktywnych jest dobre dobranie podzialow i ew. korekcja charakterystyk glosnikow. kazdy glosnik ma swoj specjalizowany wzmcniacz. Wada tego rozwiazania jest skomplikowany uklad i wiecej wzm. Ale co ciekawe calosc moze byc duzo tansza od kolumn pasywnych gdyz elementy kolumn pasywnych sa bardzo drogie. jednak zaleta kolumn pasywnych jest to ze jest tylko jeden wzm i nie ma filtrow aktywncyh ktore z racji uzywania w nich OP moga byc dzwiekowo kiepskie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Zwrotnica aktywna to najlepszy tuning jaki zrobiłem w swoim systemie. Wady to wysoka cena samej zwrotnicy i dodatkowo zakup kolejnych końcówek mocy.

Nie spotkałem się jeszcze aby wersja pasywna była lepsza od aktywnej. W wersji aktywnej pomiędzy głośnikiem a końcówką mocy jest tylko kabel. Nie ma 103 elementów tak jak w mojej zwrotnicy pasywnej jest.

Brzmieniowo to niesamowity bas, ogromna ilość powietrza, głębia, dużo bardziej naturalna średnica.

Jakiś czas temu używałem lampowej zwortnicy 2 drożenej z podziałem na 200Hz. Teraz mam podział na 0-200Hz, 200-1000Hz, 1000-3500Hz i 3500-22000Hz

> mirek Potempski

Czy możesz dla każdego pasma częstotliwości podać informacje na temat zastosowanych wzmacniaczy?

Czy dla wysokotonowego za wzmacniaczem stosowałeś jakieś zabezpieczenie?

Każda końcówka ma zabezpieczenie sama w sobie.

W różnym okresie stosowałem różne konfiguracje różnych wzmacniaczy. Był okres, że na pasmo powyżej 200Hz stosowałem końcówki lampowe a na dół tranzystory (do 200Hz).

Zastosowanie różnych końcówek powoduje kłopoty z poziomem głośności poszczególnych pasm. Zwrotnica ma regulację , to pozwala na dopasowanie głośności.

Obecnie używam Accuphase P1000. Z lam juz nie korzystam.

"Teraz mam podział na 0-200Hz, 200-1000Hz, 1000-3500Hz i 3500-22000Hz"

...ja w czterech drogach podzielil bym pasmo minimalnie inaczej, tzn. 0-100, 100-600, 600-6000, 6000-60000Hz, troche szatańsko ;-), ale mniejsza o podzialy, czy mozesz zdradzic ile i jakie glosniki wykorzystales??

ABs, ja mam kolumny Cabasse Adriatis nie można dowolnie ustawiać podziału. Jest on ustalony przez Krzysztofa Cabasse, szefa firmy i tyle. Z moich doświadczeń wynika, że żadne inne kolumny aktywne nie sprawują się dużo lepiej niż te z tym podziałem.

Dartman, nie podzielam do końca twojego zdania. Sam próbowałem podłączyć w wersji pasywnej Accuphase P1000 jako dualmono ibyło dużo, dużo lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.