Skocz do zawartości
IGNORED

AT 110E vs Ortofon 510 Mk II

T-Bolt

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do kupna jednej z tych wkładek,cena podobna ale chodzi o brzmienie.Która zagra lepiej bardziej szczegółowo.Basu nie musi być dużo,mój zestaw i tak generuje go pod dostatkiem.Chodzi mi głownie o przestrzeń,powietrze i szczegółową góre. Którą wybrać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13459-100003911 1190981641_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/36472-at-110e-vs-ortofon-510-mk-ii/

mam ortofon w swoim Pro-Ject i jestem bardzo zadowolony. jest duzo przestrzeni w dzwieku, bas nie dominuje i plyt slucha sie bardzo przyjemnie, nawet jak graja ciszej.

byc moze to tez glosniki ale ja osobiscie wole cieplejsze brzmienie, zadnych zyletek, i ta wkladka mi bardzo odpowiada pod tym wzgledem.

na dodatek odkad przesiadlem sie ze starego gramofonu - nie uslyszalem ani jednego trzasku jak dotad :)

polceam ortofon, chociaz przyznam ze nie slyszalem drugiej.

Miałem te dwie wkładki. AT110E sprzedałem, gdyż cech o które ci chodzi po prostu tam nie było (przestrzeń, powietrze i szczegółowa góra). Wiele osób preferuje taki trochę nieprecyzyjny przekaz jaki daje AT110E, dlatego z odsprzedażą tej wkładki nie miałem problemów. Ortofon 510MkII daje wyraźną lokalizację instrumentów, dużo wyraźnie zdefiniowanej przestrzeni. Basu jest też pod dostatkiem (AT110E miało więcej basu ale słabo zdefiniowanego, podobnie jak i innych zakresów). Średnica wyraźna dobrze nasycona, czuć wyraźnie głębokość sceny. Góra jak na tę cenę wkładki jest satysfakcjonująca. Pozdrawiam.

Mamy 4:1 dla wkładki Ortofon nie spodziewałem sie aż takiej przewagi poczekam jeszcze może przybędzie zwolenników Audiotechniki.Czy Ortofon rzeczywiście aż tak przewyższa AT?To jedna półka cenowa.Zamierzam zakupić wkładke która zwycięży to porównanie.

Zakładam że zwycięska wkładka zagra lepiej i z tymi atutami które wymieniłem na wstępie.Na chwilę obecną wybrałbym Ortofona który prowadzi.Oczywiście chodzi mi o brzmienie.

Jak ci się znudzi 510 to zawsze mozesz dokupić inną igłę: 520,530 czy 540 i zapakować do niej - różnią się szlifami....ale za te pieniądze (wymiana igieł na lepsze) kupiłbym Denona 103 LO i 'święto lasu'.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Dodam jeszcze że wkładka będzie zamontowana do ciężkiego ramienia typu S:

@ahaja

Denon DL 103 to wydatek 420 zł no i jest ciężki 8,5g skali mi zabraknie by go zrównoważyć,to zupełnie inna liga

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

T-Bolt jaka znowu liga?????!

Denon 103 szczegolnie dl to najbardziej smieciowa wkladka (w pozytywnym tego slowa znaczeniu) jaka moze tylko byc, ladujesz to na ciezkie ramie , chamsko doziazasz jak sie skoczny skala schodzisz z gwinu badz dowalasz wlasnej roboty ciezarek i jedziesz, jedyna wkladka na ten caly trzeszczacy syf jaki za nasza odre trafia. Niech jeszcze ktos u nas zacznie produkowac ciche transformatory do mc podpinane bezposrednio pod pre mm bo to moze byc jedyna faktyczna przeszkoda, no ostatecznie glosna praca rozklekotanych gramofonow ale i tak pod ten smietnik co trafia na nasz rynek to wlasnie denon 103 jest najbardziej spaswoana wkladka. Chyba ze ktos sluchu nie ma i wystarcza mu no wiecie co zaraz wymienie... ;)

D103 można wyrwać ponizej 400PLN .... ale napisałem, że np przy znudzeniu 510tką zamiast (!!) kupować droższe szlify do niej warto kupić tego Denona - progres na pewno a pieniądze te same lub nawet mniejsze (igła O540 to około 370PLN).

Hmmm mam np takiego starego JVC DD i nie mam problemu z zamontowaniem O510 lub D103 - na wszystko są sposoby. Można załozyć np lżejszy headshell ...

Pozdrawiam

Ps. Jak chcesz " przestrzeń,powietrze i szczegółową góre " to obawiam się , że bez MC LO się nie obejdzie :-) ... prędzej czy póżniej :-).

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Jakos nie widac ze ktokolwiek tu to wie, poprostu Ci co wiedza maja na tyle w dupie tych niewiedzacych ze o tym nie pisza. Niestety co jest powszednim minimum na swiecie u nas urasta do miana wyzszej ligi na tle pokracznych wspolczesnych sprzetow z przedzialu budzetowego ktorymi waszeruje sie nasz rynek.

ahaja najlepsze popularne wkladki wysokopoziomowe robi dynavector przy odpowiednim ustawieniu wogole nie przypominaja tych koszmarkow HO przez ktore mowi sie o tej technologii jako o niewypale.

@Yul

Czyli Ortofon nie za bardzo,co proponujesz pod to ramie?,jest dość masywne,co do gramofonu to tak ten model Akai ma DD.

Jakie wkładki są dedykowane pod takie ciężkie ramie?Bo już prawie tego 510 Mk II miałem kupić

>>>T-Bolt,

Moje watpliwości co do współpracy Ortofona 510 MK II z Twoim gramofonem wzbudziły dwie sprawy:

1. wkładki o wysokiej podatności (a taki jest ten Ortofon) zmienają swoje brzmienie w ciężkich ramionach. Zamiast grać lekko, przejżyście i "szybko", grają przyciężkawo i "mozolnie". Duża masa ramiena, "wisząca" nad wkładką, najwyraźniej im nie służy, co nie jest dziwne, bo projektuje się je do lekkich ramion.

2. Akai to DD, czyli pod talerzem "szaleją" sobie zmienne pola magnetyczne, a Ortofon nie jest ekranowany takim ładnym pancerzykiem jaki ma np. Audio-Technica (co widać na zdjęciach). W niesprzyjajacych warunkach może zacząć od tego buczeć, czego byś zapewne wolał uniknąć.

Polecają Ci tu Denona Dl-103. Poleca go Piotr_, który nawiasem mówiąc, poleca go CODZIENNIE, każdemu, do każdego ramienia, każdej muzyki, każdego gustu. Robi tym największą krzywdę tej wkładce, dorzucając jeszcze takie chłopskie sposoby na jej poskromienie (typu: załóż se przeciwwagę po didżejsku, dodaj se ciężar, przymocuj powrozem, itp, itd.). Pomijając to wszystko, poleca go także ahaja. Ahaja wie co mówi, a Piotr_ mówi co wie. Może jednak spróbuj z tym Denonem. Audio-Technica AT110E raczej nie gra w taki sposób jak byś się spodziewał.

Też mam direct drive, i żadne pola tam nie szaleją ;-))) bo ma pod talerzem silnik zamknięty we własnej, metalowej skorupie. Podobnie ma ten Akai.

Pola to se szaleją pod talerzem polskiego Adama, bo tam sam talerz jest wirnikiem silnika.

Tak więc nie martwiłbym się zbytnio o brak pancerzyka na wkładce, skupiłbym się raczej na dopasowaniu brzmienia do własnych upodobań.

>>>McGyver,

Dajesz gwarancję, że buczenia nie będzie ?

Ten Akai ma "na oko" 25-30 lat, różnie to z takimi DD bywa. Czy nie byłoby bezpieczniej kupić wkładkę porządniej zaekranowaną ? Ja nie twierdzę, że będzie z całą pewnością buczeć, ale wiesz, "Strzeżonego Pan Bóg strzeże". Przecież nikt by nie chciał (przynajmniej ja nie) aby T-Bolt poczuł się rozczarowany.

Pozdrawiam,

Yul

Yul chodzi ci o pancerzyk w formie tego przezroczytego cosia ?

ortofon tez taki ma tyle ze to po prostu gorna czesc wkladki, mozna ja odchylac do dolu.

na zdjeciu tego nei widac, ale czy to o to chodzi ?

Mój gramofon DD też ma już ze 25 lat, a mimo to nie miałem nigdy żadnego buczenia z którąkolwiek z wkładek jakie z moim gramofonem testowałem. Poza tym uważam, że jeżeli gramofon DD tak sieje polem z silnika że generuje buczenie w jakiejkolwiek wkładce, to jest to bubel a nie gramofon. Z takim kuriozalnym zjawiskiem nie spotkałem się nawet wtedy, gdy używałem wkładki Ortofon 510 MK II z gramofonem direct drive Metz posiadającym badziuewną plastikową obudowę. Akai jest o wiele solidniejszy niż ów Metz, a podejrzewam że jest lepszy również od mojego ITT.

>>>shukenja,

Nie, nie o to mi chodzi. To o czym Ty myślisz to odchylana osłonka igły, przydatna wówczas gdy kombinuje się coś z ramieniem lub np. odkurza gramofon. Audio-Technica, jak widać na zdjęciu, cały spód wkładki ma osłonięty blachą, która w jakiś sposób zawsze nieco ekranuje "bebechy" wkładki od zewnętrznych pól magnetycznych lub elektromagnetycznych. Ortofon ma obudowę wykonaną w całości z tworzywa sztucznego (zdaje się że z ABS-u), który już takich własności nie posiada. Istnieje małe prawdopodobieństwo, że ekran w Ortofonie jest ukryty pod spodem, ale biorąc pod uwagę zwartą budowę wkładki i jej małą masę, to chyba niemożliwe.

>>>McGyver,

No cóż, zatem pozostaje T-Boltowi zaryzykować, bo przecież wkładki na odsłuch nikt mu nie da. Prawo Murphiego jednak działa, oby się T-Bolt o tym nie przekonał "własnousznie".

W razie czego problemu z odsprzedażą tego Ortofona nie powinno być,wkładka znana i lubiana a znalazłem jeszcze cos takiego robione przez Audiotechnice dla Akai nowa:

Ukryta Zawartość

Tylko że chyba nie jest ona zbyt wysokich lotów

post-13459-100003813 1191065222_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

T-Bolt masz tu przyklad swojego blednego myslenia:

AKAI RS120E

AKAI RS150E

ASTON AT12SA

ASTON AT12XE

ASTON AT12XES

ASTON ATN12S

ASTON ATN12XE

ASTON ATN12XESA

AUDIO TECHNICA AT12SA

AUDIO TECHNICA AT12XES

AUDIO TECHNICA AT12XESA

AUDIO TECHNICA AT455EX

AUDIO TECHNICA ATN12S

AUDIO TECHNICA ATN12S

AUDIO TECHNICA ATN12XE

AUDIO TECHNICA ATN12XESA

AUDIO TECHNICA ATN455EX

AUDIO TECHNICA ATVM3

AUDIO TECHNICA ATVM5D

CONTINENTAL EDISON ATN12XE

DELMONICO 4DT20X

HINARI DSST26E

HINARI ST26E

HINARI VSF261E

HITACHI DSST26E

HITACHI ST26E

ITT ATN12XE

ITT HIFI80

ITT ITT80

JVC 4DT20X

MIIDA ATN12XE

ONKIO DN37

ONKIO DN37ST

ONKIO DN38ST

PATHE MARCONI ATN12XE

ROTEL ATN12XE

SANYO STA3D

SONY ATN12XE

TECTRON TM600

THOMSON ATN12XE

VICTOR-NIVICO 4DT20X

to wszystko to + - twoj akai i jest troche lepszy od jakis tu wymienianych ortofonow.

Jesli nie mozecie znalesc igly do posiadanej wkladki szukajcie wpierw jaka to igla prawdziwych producentow tak naprawde bylo niewielu w przeciwienstwie do firm odcinajacych kupony.

Po tych wszystkich latach znaczne latwiej jest znalesc do swej popularnej wkladki oryginalna igle NOS markowana innym napisikiem niz oryginalna igle do swej popularnej wkladki markowanej np. jako "audio technica"

T-bolt nie trac czasu na chujowiny jakimi sie tu jaraja leszcze, dobrych wkladek jak i calego sprzetu bylo tak naprawde niewiele wszystko co dobre zostalo juz opisane w kilkudziesieciu jezykach. Innym skutecznym sposobem - szczegolnie dla zmeczonych analogiem jest zmiana calego swojego podejscia - moi znajomi sluchaja shura 75 chamsko go dociskajac pod lamkami wyjetymi czasem z bambino i sluchanymi na glosniczkach ze starych odbiornikow radiowych - wiekszoc ludzi tu tego w zyciu nie sluszala reszta siedzi cicho bo ma w tym wlasny interes w koncu zapasy sa ograniczone. Fakt mowie tylko to co wiem czego nie znam nie krytykuje :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.