Skocz do zawartości
IGNORED

Harmonia Mundi - wydawnictwo klasyki

basil102

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie do znawców tematu. Przeglądając forum natknąłem się na wydawnictwo klasyki HARMONIA MUNDI. Nie znam tej firmy, a do niedawna kupując płyty z muzyką poważną sięgałem po produkcje wytwórni takich jak Deutsche Gramofon, Decca i Archiv. Wytwórnia mocno mnie zaintrygowała, tym bardziej, że na forum, w poście dotyczącym K2 HD Sound (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) jest opinia, że jakością nagrania, płyty Harmonia Mundi dorównują temu nowemu formatowi. Napiszcie proszę, czy warto inwestować w te nagrania, czym szczególnym cechują się w porównaniu z wyżej wymienionymi. Jestm bardzo ciekaw Waszych opinii. Aaaa, właśnie wpadła mi w oko jeszcze jedna wytwórnia - Dorian. A więc to samo pytanie również i do tej firmy.

Dziękuję i pozdrawiam

Rafał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/36465-harmonia-mundi-wydawnictwo-klasyki/

Nie no, bez jaj. Harmonia Mundi nagrywa (najczęściej) dobrze, ale nie z jakością K2. mam kilkanaście płyt HM...

co można powiedzieć... z pewnością jest to wydawnictwo o pewnych aspiracjach audiofilskich, jednak z jakością dźwięku na różnych płytach bywa różnie. Od "dostateczy plus" do "bardzo dobry minus" Przynajmniej taki rozrzut jest na płytach będących w moim posiadaniu.

Gwarantowaną bardzo wysoką jakość dźwięku zapewniają płyty wydawnictwa Divox. mam kilka, polecam szczerze.

Wytwórnia Dorian jest znana z dbałości o jakość dźwięku. Myślę, że pod tym względem nie powinieneś być rozczarowany. Jeśli zaś chodzi o wykonawców współpracujących z tą wytwórnią, to szczególnie godny uwagi jest zespół muzyki dawnej The Baltimore Consort. U nas są może trochę mało znani, ale szczerze polecam np. ich album "On the banks of Helicon" z muzyką szkocką XVI-XVII wieku -- po prostu hipnotycznie piękny.

Rzeczywiście, były jakieś zawirowania i płyty Doriana nie są zbyt łatwo dostępne. Ale np. nagrania wspomnianego The Baltimore Consort można zamówić bezpośrednio u zespołu --

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -- na ich stronie www jest nawet umieszczona taka rada.

Ukryta Zawartość

Dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi, będę miał na uwadze Wasze informacje. Zanudzę Was, ale zadam jeszcze pytanie o wytwórnię Telarc. Obiło mi się o uszy, że też godna uwagi i słynęła ( przynajmniej kiedyś ) ze świetnej jakości nagrań. Czy tak faktycznie jest?

Dzięki i pozdrawiam

Rafał

Telarc zapewnia zawsze co najmniej bardzo przyzwoitą jakość nagrań, czasem się trafiają stamtąd płyty bardzo dobrze brzmiące.

Z klasyki mogę polecić jeszcze płyty wydawane przez Denona. Bardzo dobre realizacje techniką "one point recording".

• 2 lata później...

Wielka strata dla całego świata melomanów, zmarł twórca tej jakże szacownej oficyny, Bernard Coutaz. Miał 87 lat. Stworzył najlepszy chyba klasyczny label wszechczasów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bez dwóch zdań - człowiek wielki w swojej branży będącej na styku sztuki i rynku, większość niestety za bardzo wpada w to drugie. Ciekawi mnie jak ten fakt zostanie przyjęty we Francji, po republikańsku czy z poszanowaniem tradycji? Ta polityka...

Płyty Harmonia Mundi rzeczywiście wyróżniają się jakością dźwięku!

Słynny Deutsche Gramophone ma zasłużoną opinię kreowania odczucia suchotniczego w co poniektórych nagraniach.

Cześć Zmarłemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.