Skocz do zawartości
IGNORED

CLEANING & MASTERING TAŚMY AUDIO

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

Docierają do nas przypadkowo cudze nagrania reporterskie, przegrania także z przed lat z płyt gramofonowych i patefonowych 76obr/min obecnie już prawie nie do zdobycia zapisane na nośniku, który juz uległ lub ulega degradacji twórzmy więc na swoje potrzeby Fehler buch złotą księgę własnych i cudzych błędów. Rzucam trzy na ołtarz kanibali do zeżarcia na zimno, pierwszy dotyczy taśm stosunkowo młodych raptem 30 letnich z taśmy przechowywanej w temp 8 lub< st. C z lepiszcza w formie potu [rosy] wychodzą na zewnątrz środki poślizgowe

sklejają taśmę i zalepiają głowice, te taśmy są również podatne na hydrolizę prowadzącą do sklejania poszczególnych warstw między sobą, najstarsze zaś te z końca lat trzydziestych poprostu sypią nośnikiem i kruszą

i musimy podjąć smutną decyzję tak jak w tytule wątku oczyścić cyfrowo i uporządkować

Pozdrawiam

Zbyszek

https://www.audiostereo.pl/topic/36425-cleaning-mastering-ta%C5%9Bmy-audio/

Ostrzeżenie

Na Allegro usiłują sprzedać po paskarskiej cenie TDK SA 90 15 szt - czyli po 60 złp szt twierdząc jeszcze, że cena minimalna nie została osiągnięta a taśmy chcial czy nie chciał po upływie 19-20 lat jako poliuretanowe musiały ulec częściowej degradacji.Odpytajcie Maga z całości materiału jak czyścił w idealny sposób tasmę bez rozkręcania kasety.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS miałem już 15 letnie kasety, które sam wyjmowałem z opakowania z ze sklejonymi między sobą warstwami kóre trzeba było rozwijać z trudem na play-u bo przewijanie do przodu było niemożliwe a głowica po trzech kasetach była tak czarna i brudna jak by ją murzyn w noc bezksiężycową osrał

Towar deficytowy to cena musi być odpowiednia. Teraz gdyby ta kaseta była w produkcji kosztowałaby ok. 9-10zł/szt w detalu.

To nie są wg mnie poliuretany tylko raczej poliestry.

Problemy mogą być z kasetami naprawdę niskiej jakości i taśmami produkcji polskiej.

Taśmy w kasetach CC nie są przeznaczone do masteringu. Chyba że jakieś TDK MA-XG. Taśmy analogowe i cyfrowe do masteringu z pewnością się nie sypią i kosztują pewnie kilkadziesiąt $ za szpulkę / sztukę.

Przechowywanie w ekstremalnych temperaturach i wilgotności to błędy przek którymi producenci ostrzegają w katalogach i folderach.

Zgoda

problem tkwi w lepiszczu podłoże Acetyloceluloza [AC] lepiszcze [AC]

Podłoże polichlorek Vinylu [PVC] lepiszcze [PVC]

Podłoże poliester politereftalan etylenu [PET lub PE] lepiszcze PEU Poliuretan ***

Moje czyszczenie i reanimacja taśmy 9.5cm/sek uzależnione są od karty muzycznej i programu oraz wprawy jaką Kasjel posiada po obróbce ma być skorygowany przesuw i wycięte w miarę szumy tak aby wokalista mógł odczytać bez trudu melodję a w przyszłości taśma pojedzie do Kanady do PP Koprowskiego, który muzykę na niej zapisaną skomponował i dysponuje odpowiednim zapleczem na uniwersytecie i niewolnikami którzy dla Niego to zrobią, Mnie obecnie interesuje doprowadzanie taśm do prawie idealnej czystości problem ściągania może nawet zmywania ścierania gnoju i suszenia jednocześnie na odpowiednim ustrojstwie jeszcze nie wiem jak to zrobię ale zrobię

Pozdrawiam

Zbyszek

Dziękuję za wpis i uwagi

• 2 lata później...

Witam

Jestem nowy na forum lecz nie nowicjusz.Chciałem nawiązać do tematu oczyszczania starych nagrań i kopiowania na inne nośniki.Jakieś 2 lata temu znajomy poprosił mnie o oczyszczenie takiego nagrania prawie niemożliwego do kupienia na cd "Queen--Dilaila" wykonałem to starym programem Cool Edit 2000 Full, wgrywając do komputera i zapisując w formacie .waw ( PCM 44khz 16bit 1411 kb/s ).Po nagraniu utworu jako plik trzeba wgrać próbkę szumu własnego taśmy,obrobiony materiał ma niesamowity dzwięk.

jeśli Szanowny Pan chciałby odsłuchać oryginału i kopii po odszumieniu mogę przesłać .

Pozdrawiam Wojciech Trykowski Elbląg

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.