Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z kablami od Kubali.

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Czy kotś z was ma jakieś doświadczenia z kablami Kubali. Dokładnie Joe Kubali i jego kumpla Howarda Sosny.

Za dystrybucję zabrał się właśnie Fast. Z tego co obserwuję po zachodnich forums, to kable te stają sie dość modne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Z tego co widzę na stronie, to powielają po prostu patent Audio-Novy - marketing, marketing, marketing, ble, ble,ble, ładna czcionka i "certyfikaty", z których nic nie wynika.

kabli nie sluchałem i nie planuję, chya że przypadkiem.

Przepraszam za żarty, ale jedna rzecz mnie rozśmieszyła mocno (ostatni wers):

"The cables are compatible with, for example:

Speakers - Dynamic, Electrostatic, Horn, Planar etc

Electronics - Tube, Solid State, Hybrid, SET, OTL etc

Price Range - Low, Medium, High, Expensive, Ultimate

Music - Jazz, Rock, Pop, Classical, Opera, Instrumentals, Vocals etc

Scale - Folk singer to full-scale orchestras with choir"

PM od PMD (mam nadzieję, że sięnie obrazi):

Co do Kubali, jednak zrezygnowałem na korzyść MIT`a Magnum MA, ale szczerze polecam odsłuch Kubali. Miałem Fascination i u mnie przeskoczczył wyraźnie Sky`a, o którym mialem b. dobre zdanie. a kosztuje 50% mniej ! Tobie polecalbym jednak sprawdzić model wyżej tj Expresion lub jak możesz sobie pozwolić, od razu topowego Emotion. Fascination nie ma takiego rozciagnięcia w dół jak MIT`y. Podobnie kolumnowe, szybkie dynamiczne ,sporo powietrza, te już mają lepsze rozciagnięcie ale Fascination trochę nerwowy (chyba że to W5 wówczas jeszcze nie byłwygrzany, ale na Fadelu czy MIt`cie nie było nerwowo więc podejrzewam że to jednak Kubala mialą mały brak. Z tąd proponuję od razu półkę wyżej. Kable naprawdę klasowe, to już HiEnd. W kwestii otwartości, powietrza nie ustępują SKY, a nie odchudzają tak dźwięku jak srebro. JA potrzebowałem więcej wypełnieniea, chocgdybym mial pre lampowe to nie wiem czy nie zostałbym właśńie przy Kubali ale Expresion.

Czyli potwierdza sie to, o czym już wcześniej czytałem - Kubala to kable grające gęstym, nasyconym dźwiekiem - w pewnym sensie wiec przeciwieństwo szybkiego i przejrzystego AQ Sky. Taki lepszy Cardas :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Miałem na odsłuchu interkonekt anticipation gra podobnie lub nawet tak sano jak transparent music plus .Plusem jest cena tańsza od transparenta oraz jedna ciekawa rzecz można te kable tunigować to znaczy kupując tanszy model można przejść na wyższy dopłacając różnice ceny fajna sprawa .Jeśli chodzi o wyższe modele nie wypowiem się bo nie wiem jak grają

...a jak to kiedys powiedzial mistrz Lacrimosa tam gdzie konczy sie Cardas zaczyna sie itd... ;-)

ja najlepsze kable jakie mialem i mam to MIT i Velum, przede wszystkim genialny xlr NFG-SE.

graaf:

ktoś zasugerawał na tym forum, że jesteś "zawsze przydatny"

proszę wytłumacz mi co to znaczy "modny kabel" (kable już przestały grać? - teraz są modne?)

na modzie to się elbi najlepiej zna :-))

wyżej napisał:

>Z tego co obserwuję po zachodnich forums, to kable te stają

>sie dość modne.

zapytaj elbiego a nie zbłądzisz :-))

Elberoth już się za mnie wypowiedział :)

Pragnę jednak sprostować Kubala Sosna, to nie taki lepszy Cardas :) Takie porównanie może wprowadzać w błąd. Cardas (znam i mam tylko Ic Golden Ref.) to jednak taki troszkę uprzyjemniacz, trochę oszukuje by było miło.

Kubala Fascination (miałem tylko ten set u siebie) są zdecydowanie bardziej obiektywne ale jednocześnie muzykalne. To miedź więc dają trochę ciała ale nie aż tyle co VdH, ani nawet Fadel Streamline (w tej materii). Przyjemną cechą jest pogodzenie dużej przejrzystości z łagodnością, kulturą przekazu, tą cechą ujął mnie wcześniej Sky, tyle że Sky to srebro nie wszędzie pasuje, u mnie aktualnie nie.

IC Fascination jest zbliżony umiejętnościami do topowego Veluma, w mojej opinii pod pewnymi względami wyprzeda Sky, Cardasa Golden Ref., Tarę Air I, ale idealny nie jest. Trochę mu brakuje rozciągnięcia i potęgi na dole (dotyczy to jednak tylko IC, kolumnowy nie miał tych ograniczeń). Tylko że przy cenie ok 1080$ za 1m trudno mu znaleźć konkurenta, a trzeba szukać w w/w i droższych produktach.

Moda w tym przypadku to raczej chybione określenie, ten produkt świetnie się broni, a przy polityce producenta (którą uważam za kapitalną, znacie kogoś kto odkupi od was swój produkt za tą samą kwotę ?) stawia go na jeszcze lepszej pozycji. Kable jak to kable, nie są uniwersalne, nie w każdym systemie wypadną równie dobrze.

Na mnie wywarły dobre wrażenie i w sumie decyzja nie była taka oczywista (tzn. Ic nie pasowało, ale z kolumnowym dość długo biłem się z myślami)

• 1 rok później...

Witam.

Jestem posiadaczem interkonektu Kubala-Sosna Anticipation w wersji RCA ale

zastanawiam się nad upgradowaniem go do wyzszego modelu, tj. Fascination

i na XLR-ach. W związku z powyższym mam pytanie czy słuchał ktoś z was

odsłuchiwał lub posiada model Fascination??? Jestem ciekawy jak wypada na tle

konkurencji (w swojej grupie cenowej)

• 1 rok później...

witam

panowie niewiecie moze ile moze kosztowac 2x3m kabla kubala sosna expesion?

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

Chyba Kubala-Sosna juz nie ma dilera w Polsce. Audiofast ostatnio wyprzedawał wszystko co mu zostało. Moze cos jeszcze mają?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba Kubala-Sosna juz nie ma dilera w Polsce. Audiofast ostatnio wyprzedawał wszystko co mu zostało. Moze cos jeszcze mają?

Ukryta Zawartość

Wyprzedali się z nich,bo nie wiedzieli,że był jeszcze trzeci kumpel o nazwisku Lipa))

Także Kubala-Sosna-Lipa-to takie właśnie kable są.

Ten kolega co szuka głośnikowych,to niech lepiej kupi sobie nordosta,bo i lepszy i odsprzedawalny.

Kubalę żeby odsprzedać,to tylko można z dużą stratą,albo trzeba się w czepku urodzić.))pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Witam,

Mialem dawno temu te kable na probe. Pelny set. Byl to nieopisany egzemplarz demo. Z wygladu byl to albo Expression albo Elation - wygladaja bardzo podobnie - strzelam ze to byl ten pierwszy. Katowalem je przez tydzien i nie zrobily na mnie absolutnie zadnego wrazenia - ot takie tam granie bez emocji.

Pozdr,

F

Witam,

Mialem dawno temu te kable na probe. Pelny set. Byl to nieopisany egzemplarz demo. Z wygladu byl to albo Expression albo Elation - wygladaja bardzo podobnie - strzelam ze to byl ten pierwszy. Katowalem je przez tydzien i nie zrobily na mnie absolutnie zadnego wrazenia - ot takie tam granie bez emocji.

Pozdr,

F

LOL, hi-end zazwyczaj jest nijaki :p

P.S. Velum już totalnie wypadł z pierwszej ligi :))) Praktycznie niesprzedawalne to nawet za 1/4 ceny zakupu, poza tym rozpada się w dłoniach, tym bardziej taki second hand :)))

Veluma Reference używam od dwóch lat ,często przepinam i nic mi się nie rozpada.

Zalecam więc ostrożność z przepinaniem, bo przy sprzedaży nawet za 1/5 ceny nie pójdzie taki wyleniały :D

P.S. Powoli przechodzę do obozu antykablarzy, bo naciągactwo w tej branży doszło już do granicy absurdu, rozpanoszyło się tak, że nawet garażowe wyroby uzyskują gigantyczne ceny :))) No i ostatnio przekonałem się naocznie o braku różnicy między kablami HDMI, poza tym wiele kwiecistych opisów Wielkiego GURU - redaktora Pacuły można włożyć między bajki - to po teście naklejek na płyty Harmonixa, które wywołały u Niego spazmy orgiastycznych doznań słuchowych, a u mnie jedynie wzruszenie ramion :D

Po tytule wątku wnioskuję, że już niedługo pojawią się jakieś super kubalososnowe okazje na ebayu, allegro lub audiogonie ;P

Juz 3 lata minely.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.