Skocz do zawartości
IGNORED

Sony CD 559 ES POMOCY

nadzorca2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

Proszę o pomoc. Od pewnego czasu zacząłem mieć problemy z odtwarzaczem CD firmy Sony. Coraz częściej nie chciał czytać po włączeniu aż wreszcie przestał czytać. Co może być tego przyczyną? Czy można zastosować napęd od innego modelu Sony?

Artur

https://www.audiostereo.pl/topic/36411-sony-cd-559-es-pomocy/

No tak... Możesz mieć spory kłopot z tym laserem - nie ma go już w sprzedaży (swego czasu chciałem zakupić wysokiego soniacza z tym laserem ale odpuściłem ze względu na jego niedostępność)

Ale nie załamuj się jednak do końca... Proponuję 2 działania:

1. W jednym z wątków (nr 18755) forumowicz K.A.T. pisał, iż udało mu się nabyć taki laser - poproś go o namiary - z pewnością pomoże. Mnie nawet przysłał te namiary ale gdzieś je posiałem...

2. Jeśli nie znajdziesz już tego lasera to możesz zawsze kupić jakiś niższy model sony z tym laserem np 339 i dokonać podmiany (chyba taki nawet jest na jeBaju:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) Jest jakaś szansa, iż taki laser jeszcze Ci trochę posłuży...

Powodzenia !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proponuje zrobić kąpiel lasera w wodzie z ludwikiem.

Wymontuj laser, włóż do wody z płynem do mycia naczyń (najlepiej Ludwik) troszkę potaplaj, wyciągnij opłucz w wodzie, zostaw na 24h do wyschnięcia i zamontuj mi sie udało w ten sposób uratować 3 lasery.

Ja tez jestem w trakcie poszukiwan tegoz laserka. Przeszukalem juz cala europe no i wszedzie to samo czyli wielkie nic. Odnalazlem tez wontek ZAFOP :

Mam odpowiedź w sprawie laserów.

A oto dostępność:

- KSS271A - są

- KSS273A - niedostępne

Cena z 1 szt - z uwzględnieniem transportu do Polski, kosztów przelewu bankowego i po wszelkich opłatach = nie powinna przekroczyć USD 100.

Ogolnie jezeli udalo mu sie sciagnac 271 to 272 mysle ze tez powinno sie udac.

Napisalem do niego na priva moze cos pomoze. W kazdym razie ja sie nie poddaje i szukam dalej. Jesli sie cos dowiem dam znac. Prosba do kolegow jezeli komus cos wpadnie do glowy odnosnie tych laserkow prosze dac jakies info.

Pozdro.

Witam...

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Nie mogłem wcześniej się zalogować.

Masz rację. Kolega mi też doradził kąpiel lasera tylko, że w izopropylenie w areozolu. Zlałem nawet cały mechanizm aż kapało od dołu obudowy. Poszło chyba 200ml. Na drugi dzień odpaliłem i...zagrał bez problemów jak dawniej. Nie wiem na jak długo i co to wypłukanie dało ponieważ myłem soczewki wcześniej bez efektu.

Artur

Jakbyscie cos znalezli, to dajcie znac. Co prawda u mnie laser byl wymieniany w 2004 roku, ale nie zamierzam sie pozbywam tego cudenka, wiec pewnie za jakies 10 lat trza bedzie znow wymienic.

Można się spodziewać problemów. Kiedyś próbowałem wymienić diodę laserową w laserze Sony KSS151 (mechanicznie taki sam jak KSS272, różni się dołączoną elektroniką). Skończyło się niestety kompletną dewastacją KSS151 i "dawcy organów", w tym wypadku KSS150A (też już nieprodukowany).

swojego czasu próbowałem ratować CDM2 wlutowując nową diodę, ale jednak okazało się to problemem. Sama dioda znajdowała się na małej PCB i była (chyba?!) mocno zalana klejem. Gdy próbowałem ją wymontować pękł plastik trzymający diodę i było już po zabawie :/

• 1 rok później...
  • 4 lata później...

Mam na imię Robert i od dawna jestem obserwatorem tego wspaniałego forum! Teraz chyba częściej będę zabierał tu głos, ponieważ i mi przytrafiła się przygoda z dziwnym zachowaniem mojego ES'a. Mianowicie od jakiegoś czasu podczas odtwarzania płyt zaczęły pojawiać się szumy i trzaski. Nie ma żadnej regularności i nie ma również znaczenia, czy jest płyta oryginalna, czy zwykły CDR. Po prostu jedne płyty trzeszczą przy odsłuchu, a inne są czysto odtwarzane i nie ma wtedy żadnych niepokojących objawów. Bardzo proszę Szanownych Kolegów o jakieś sugestie. Soczewki lasera były oczywiście czyszczone, ale niestety nic to nie wniosło do sprawy :-(( Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na jakąś pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.