Skocz do zawartości
IGNORED

Aktywny podział mod basowe/monitory jak?

Krs 47

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio dość mocno interesuję się tematem diy więc postanowiłem na początek zaprojektować i złożyć coś taniego, co zarazem pozwoliłoby mi nabrać trochę doświadczenia. Efektem tego postanowienia są 2 moduły basowe na głośnikach Tonsil 20/60/29 w skrzyniach po 45l każda, z BR strojonym na około 28 Hz lub po zatkaniu rury BR w obudowie zamkniętej o Qtc około 0.7 . Obecnie moduły współpracują z kolumnami Elac BS 103.2, podział wstępnie wyznaczyłem na 80 Hz. Elac`i są tymczasowo napędzane pożyczonym Grunding`iem FineArts natomiast Tonsile moim Sony TAF- 670ES. Jako źródło oraz zwrotnica miedzy monitorami a basem jak na razie służy mi komputer (CD Sony czeka na zwrotkę).

To tyle tytułem wstępu a teraz przejdźmy do meritum... Chciałbym zrobić aktywną zwrotnicę do tego zestawu, jednak moje założenia są odmienne od tego co udało mi się znaleźć na forum, przede wszystkim zwrotnica miałaby współpracować wyłącznie z jednym wzmacniaczem, podłączona za nim (przez wyjście głośnikowe) i być wyposażona we własne zasilanie. Częstotliwość może być stała by uprościć trochę konstrukcję, choć przydałaby sie jakaś korekcja poziomu wyjścia filtru górnoprzepustowego w celu dopasowania skuteczności głośników. Podział miałby przypaść w okolicach wspomnianych 80 Hz.

Proszę Was o pomoc w kwestii tego projektu lub ewentualne wybicie mi go z głowy jeśli jest zbyt skomplikowany :)

Pozdrawiam

Krs 47

Dziękuje za informacje, właściwie to czytając o zwrotnicach aktywnych rzeczywiście nie znalazłem nic o aplikowaniu ich za wzmacniaczem... Chciałem tak zrobić bo myślałem, że uda mi się pominąć zakup dodatkowego pre i końcówki. Pasywnie to raczej będzie drogo bo cewa dla takiego podziału to będzie monstrum. Ewentualnie prosiłbym o czysto teoretyczną radę co do możliwości rozwiązania tego w sposób pasywny. Dodam jeszcze, że moduły basowe są w konfiguracji stereo jako podstawki pod monitory więc właściwie można by ciąć wyżej, około 250-300 hz jak w klasycznych 3 drogach. Problemem jest różna skuteczność i impedancja Elac 4 Ohm, Tonsil 8 Ohm..

Pozdr

Fazę do pewnego stopnia mogę skorygować mechanicznie poprzez przesunięcie monitorów względem basu a przynajmniej tak mi się wydaje bo zauważyłem, że im więcej czytam o konstruowaniu sprzętu audio tym mam coraz więcej wątpliwości. Ogólnie w obecnej konfiguracji na tymczasowym filtrze i z komputerem jako źródłem i tak jest nieźle więc cały czas myślę jak to zrobić to na stałe.

Ta "monstrualna" cewka, to rzeczywiscie mozę być problem, bo trzeba by po zaaplikowaniu bawić prawdopodobnie i tak w dochodzenie jaki wpływ ma jej impedancja.

Ale przecież są sprzedawane subwoofery pasywne "po których" włącza się monitory, więc istnieje szansa, że jest to do zrobienia. Trzeba by się zorientowac jak to jest w nich rozwiązane (co wtedy z zejściem niskotonowego w Elacach?).

Inna możliwość, to rzeczywiście przerobić zwrotnicę na trzydrożną i pobawić się z tą wielką cewką. Spróbuj wyliczyć ile to będzie. Na przykład spisz filtr od Elaców i tak na próbę zapodaj podział dolny o trzy oktawy nizej niż górny.

Przemyślałem trochę sprawę i w oparciu o wasze wskazówki zdecydowałem, że rozwiązanie pasywne jest właściwą opcją w mojej sytuacji. Na allegro są dostępne zwrotnice do subwofferów z podziałem w okolicach 200 Hz i z wyjściem na satelity jednak są mizernej jakości. Pozatym w moim przypadku będzie potrzebna również korekcja impedancji i skuteczności. Elaci mają podział na 2500 Hz, 4 ohm i około 88 db skuteczności natomiast Tonsil ma 8 ohm i skuteczność teoretycznie 90 db, choć jeśli chodzi o odtwarzanie basu około 88 db. Po kilku dniach odsłuchu zdecydowałem się przerobić skrzynie na OZ na stałe więc ze średnicą nie powinno być problemu do poziomu kilkuset hz co umożliwia zastosowanie cięcia na poziomie zbliżonym do klasycznego układu 3 way. Jednocześnie ze wzgłedu na możliwość późniejszej odsprzedaży nie chciałbym otwierać Elaców i modyfikować zwrotnicy więc pozostaje tylko opcja zaprojektowania dodatkowego filtru obcinającego sygnał od dołu dla Elaców i od góry dla Tonsili.

Ze względu na niewytarczającą wiedzę jaką posiadam proszę o dalsze wskazówki :)

Pozdrawiam

Krs 47

Tylko dlaczego pasywny subwoofer jest tak mało rozpowszechniony? Bo to złe, nieefektywne i przestarzałe rozwiązanie.

Filtr aktywny czy nawet pasywny d-p przed wzmacniaczem mocy to kilka elementów (w najprostszym przypadku - 2 kondensatory i 3 rezystory, do tego filtr g-p do satelitów - po 1 rez. i 1 kond. na kanał). Wysterować je można z wyjścia pre out wzmacniacza / przedwzmacniacza, a dalej już na końcówki mocy podać sygnał i na suba i satelity z tych dwu wzmacniaczy.

Chyba nie potrzebnie zbudowałem te skrzynki, są ogromne i za cholerę nie udaje mi się ich zintegrować brzmieniowo z monitorami. Może spróbuję jeszcze zrobić z tych głośników pojedyńczego aktywnego suba typu 4 th order bandpass w konfiguracji iso-barik. Parametry wyglądają bardzo obiecująco i obudowa wychodzi mała... Szkoda tylko 50 kg płyty wiórowej i miesiąca pracy. Cóż... nauka kosztuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.