Skocz do zawartości
IGNORED

Amplifon Wt 40 + usher X-719

Tryton

Rekomendowane odpowiedzi

719 to bardzo wymagające kolumny ( praktycznie ok 84db ) , Amplifon może mieć poważne problemy z wysterowaniem tych głośników.

Wypożycz i posłuchaj tego Wute ,może jestem w błędzie.

Choć osobiście sądzę ,że ten model Ushera zasługuje na dużo bardziej wyrafinowany wzmacniacz.

No to muszę Ci powiedzieć że wg. oczywiście subiektywnego odczucia z CEC i z innymi duperelkami które dokupiłem gra to znacznie lepiej niż wówczas kiedy byłeś u mnie.

Jak znajdziesz kiedyś chwilę czasu to zapraszam.

Hmm... Z wypożyczeniem, to moze byc problem :-( Z tego co wyczytałem na stronie producenta, X 719 mają 88 decybeli. A wg Was jaki wzmak, byłby bardziej ( jak stwierdził Kolega) wyrafinowany do Usherów ? Mam na mysli tylko i wyłącznie "lampę", tak do 6000 pln.

Jeszcze Cayin A88T na KT88, i parę innych push-pulli na KT88, 6550 bądź na EL34.

Z triodowców powinien si.ę sprawdzić chiński Music Angel XD-SE 845, ale po upgradzie ( ma babola w stopniu sterującym i w oryginale "muli". Upgrade wraz z instrukcją opisany na stronie łukasza Fikusa).

Amplifon WT30 ze względu na miękki, ciepły bas może się z Usherami nie dogadać, ale nie wiem, nie sprawdzałem.

Amplifony dobrze graja z Trianglami to po co kombinowac z Usherami.

Nie kumam dlaczego wiekszosc wiesza psy na WT 40 przeciez jest wzmakiem rzetelniejszym nie cukruje tak jak 30 nawet sam producent tak uwaza.

Ok wprawdzie WT 30 II ma czar lampowy ale sluchalem 40 ki na AS i podobala mi sie mimo ze sam wole romantyczne pitolenie (ale to nie powod do stwierdzenia ze 40 jest do bani).

robix

Dlaczego niemiarodajne? Owszem, nie są to idealne warunki, ale różnice pomiędzy prezentowanymi systemami są wyraźne a prezentujący dobrze znają warunki wktórych będą grali, więc powinni się do tego dobrze przygotować, a jak tego nie robią to już ich problem.

Nie do końca ich problem. Przez to można pominąć i położyć lagę na interesujących urządzeniach które w nieodpowiedniej konfiguracji i złych warunkach akustycznych zaprezentowały się nędznie. Wiele spośród urządzeń które znam z odsłuchów w innych miejscach słuchane na audio show wypadły nadspodziewanie słabo.

To jest dobre pytanie. Dlaczego wielu a nawet większość prezentujących, choć mogli by starannie przygotować pomieszczenie, nie robią tego? Nie zależy im? Uważają że na Audiio Show to nie ma znaczenia? Nie doceniają wpływu pomieszczenia? Są głusi?

Z tym że 30-tka "cukruje" to bym się absolutnie nie zgodził.A twierdzenie że Amplifon tylko z Trianglami to jakieś brednie.

Amplifon z Minasami Maca też ładnie współgra i nie ma tego "cukru".Wystarczy zamienić lampy ECC82 z philipsów na Mullard, trochę pokombinować z bezpiecznikami np.furutech i nie ma bata żeby źle zagrało. Pewnie-jak się np.źle dobierze okablowanie sieciowe co ja np.początkowo zrobiłem to nie ma rewelacji.

Ja całe okablowanie oparłem ostatecznie :) na Furutechu i mogami -a nawet ostatnio zaszalałem i kupiłem giazdo sieciowe podtynkowe Furutecha. Jest super analitycznie, zero cukru, a bas głęboki, dobrze kontrolowany (zwłaszcza jak w CEC zmieniłem kabel na mogami). Scena głęboka a jej szerokość imponująca.

Co prawda nie mam rewelacyjnych warunków akustycznych w pokoju co Mac może potwierdzić ale jest bardzo, bardzo dobrze na tyle dobrze że w pojedynku z Amlifonem poległ LUA który zupełnie nie poradził sobie z Minasami.

Dzięki Panowie :-) Co do pytania dlaczego X 719. Bo takie mam :-) Zastanawiałem sie nad końcówką Ushera 1.5, ale jednak postawie na lampę. Kiedys byłem zagorzałym wyznawcą wzmacniaczy tranzystorowych, nawet nie śmiałem psłuchać "lampy". Do czasu. Kilka lat temu byłem przejazdem w Łodzi i trafiłem na ulicę ... bodaj Legionów, dokładnie nie pamiętam. Tam pierwszy raz posłuchałem wzmacniacza lampowego był to Sonic Frontiers niestety nie pamiętam symbolu, była to jakaś końcówka, zródło to No 39 plus kolumny za 50 000 pln. Dzwiek był świetny, w tym momencie zaczęła podobać mi się lampa. Sprzedawca jako punkt odniesienia podłączył dwukrotnie drozszą końcówkę No 331. Levinson w porównaniu z tą lampą zagrał conamniej słabo. Było mniej detali, mniej przestrzeni, no moze bas mił lepiej kontrolowany, ale ogolne wrazenie było naprawdę słabe. Bardziej obrazowo się wyrazając, wyglądało to tak jakby ktoś kolumny przykrył narzutą. Ostatnim moim wzmakiem był Audio Analogue Maestro. Jego właściwości soniczne przemilczę. Teraz po kilku latach przerwy chcę zbudować system w oparciu o X 719. Oczywiście Sonic nie był pierwszym i ostatnim lampowcem który słyszałem. Słyszałem ich sporo, ale największe wrazenie robiły na mnie konstrukcje na lampach 300 B. Lecz tu jest problem z doborem kolumn, a w/w nie podołaja. Wymysliłem sobie zatem Amplifona na triodach. Stad moje pytanie.

Pozdrawiam

Jeżeli podobają Ci się bezpośrednio żarzone triody 300B, to zalecam odsłuch jakichś lampowców na ... bezpośrednio żarzonych triodach 845, taka lampa jest wielka jak półlitrowa puszka piwa, i można z niej uzyskać ok. 24 waty czystej, triodowej mocy. Ushery uciągnie bez mlaśnięcia. Polecam.

no ja potwierdzę (choć nieobiektywie) że 845 gra wyśmienicie. Co do dostępności w polsce to nie wiem ale można spokojnie zamówić na ebay od Chińczyków - wychodzi taniej.

Słucham tylko muzyki.

Tryton

Producent łże jak pies, te kolumny nie mają 88db.

Potrzebują mocnego wzmacniacza, a pięta achillesowa każdego Aplifona to właśnie bas , a w zasadzie to jego brak.

Bardzo możliwe jest osiągnięcie efektu "bum-box" ,wiele koszmarnego rozłażącego się basiska po podłodze bez żadnej kontroli.

Na lampie 845 spotkałem się jeszcze z takim czymś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i są jeszcze monobloki pana Maćka na GM70 czyli ruskiej lampie podobnej do 845. Niektórzy twierdzą że GM70 jest lepsza:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jadis Orchestra byl najgorszym wzmakiem lampowym jaki goscilem u siebie w domu totalna porazka cena 9000 zl to jakis zart za to wykonanie i dzwiek.

W tym samym czasie mialem wzmak Laboga audio i rozjechal to g..o jak walec drogowy a kosztuje 7500 zapakowany w porzadna skrzynke wykladana pieknym zamszowopodobnym materialem i wyglada przeslicznie gdzie Jadis zapakowany w jakis tandetny karton !- nie polecam.

robix

-

Ja ze swej strony zalecam wysoką ostrożność, jeśli chodzi o chińskie wzmacniacze, także i na 845. Spotkałem się już z konstrukcjami wybitnie oszczędnościowymi, a były one z wysokiego pulapu cenowego:( Wyraźnie widą - i słychać - oszczędności.

nie będę komentował już tańszych konstrukcji.

>Frank

> a pięta achillesowa każdego Aplifona to właśnie bas , a w zasadzie to jego brak.

To daleko idące uproszczenie, po prostu bzdura.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Ja też zalecam ostrożność. Jak się robi upgrade to może prąd kopnąć. A lampy 845 są zasilane napięciem do 1200V, więc to nie przelewki. Należy najpierw porozładowywać kondensatory.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.