Skocz do zawartości
IGNORED

Urwana osłonka przeciwpyłowa -

Stradiwariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Kupiłem stare głośniki za małe pieniądze, jednak głośnik (Saab?!) średniotonowy ma wyrwaną nakładkę przeciwpyłową, przez co średnie nie zawsze grają czysto, bo naderwane kawałki membrany zahaczają czasem o wewnętrzną metalową część głośnika i bzyczą. Czy ma ktoś pomysł jak sobie z tym poradzić? Przyciąłem odrobinę te wystające kawałki, które najbardziej przeszkadzały, ale i tak urwane jest przy samej membranie, więc i ona trochę brzęczy. Nie sądzę, żebym jeszcze był w stanie znaleźć gdzieś te głośniki, ale dla ciekawych podam typ:

SAAB 8587644

Made by Luxor 89-46

Ciekawi mnie też czy ta osłonka ma wpływ na dźwięk?

Dwa zdjęcia dla ilustracji.

Dzięki za pomoc.

Marcin

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7117-100004309 1190450757_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/36332-urwana-os%C5%82onka-przeciwpy%C5%82owa/

Nie rozumiem co ociera. Mógłbyś jakoś wskazać? - narysować strzałkę, alboco

Sam brak nakładki przeciwpyłowej nie powinien wpływać na dźwięk w zauważalny sposób. Może ociera karkas cewki, czyli ta tuleja w środku (ta tuleja z kartonu to karkas, a walec w środku to nabiegunnik wewnętrzny)?

Karkas mógł się odkształcić od temperatury bądź uderzenia, może też ocierać cewka o nbiegunnik zewnętrzny (nie widać go obecnie).

Czy tez mozę chodzi Ci o to, że pomiędzy nabiegunnikiem wewnętrznym a karkasem sa jakieś śmieci i ocierają?

>Stradiwariusz

Zrób jak w ostatnim wpisie, leczspróbuj przesunąć również paskiem papierowyn dookoła szczeliny, wybierając na zewnątrz ewentualne paprochy.jak okaże się, że udało się przeczyścić szczelinę i głośnik gra dobrze, kup małą i lekką nakładkę i przyklej ją na butapren, będzie po kłopotach.

Dziękuję wszystkim za pomoc, jutro się tym zajmę i podzielę efektami.

Co do tego co ociera, to wydaje mi się, że pozostałości po osłonce, co innego nie przychodzi mi do głowy.

Z tego co widziałem wewnątrz jest metalowy walec, do którego jest przymocowana membrana, on też jest odrobinę odkształcony.

Pozdrawiam

Marcin

Znalazłem problem i nie wiem, czy nie stanowi on koniec tego głośnika...

Metalowa tuleja, do której przymocowana jest membrana ociera się o walec w środku - nie jest idealnie wycentrowana. Drugi głośnik jest też bez osłonki ale wszystko jest równiuteńko i gra bez zarzutu. Pierwszy niestety wyraźnie traci średnicę, kiedy równam ręką zaczyna grać pełniej, kedy puszczam, średnica znika.

Da się coś zrobić?

Pozdrawiam

Marcin

Zniekształcony karkas cewki głośnika. Proponuję wziąć dość sztywny pasek kartonu lub sztywnej folii z tworzywa, który wejdzie w szczelinę i z wielką ostrożnością próbować wypchnąć nierówności karkasu tak, by powrócił regularny kształt walca. Jak już uda się naprostować karkas, należy przykleić nakładki.

Czy wchodzi w grę wymiana głośnika średniotonowego na inny o gładkiej charakterystyce? Nie wiem jakie są filtry ale wykres jest umieszczony przez producenta na obudowie jest płaski jak stół.

Jeszcze kilka zdjęć:

Marcin

Ukryta Zawartość

post-7117-100004224 1190574096_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Porlick

Wydaje mi się, że coś w zawieszeniu tulei jest nie tak, bo ona sama jest równa, tylko krzywo wisi.

Tu jeszcze jedno lepsze zdjęcie wykresu częstotliwości.

Marcin

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spróbuj zrobić tak.

Ukryta Zawartość

-->Stradiwariusz, wytnij z butelki (gładkiej) PET trzy* paski długie na kilka centymetrów, szerokość każdego z nich ma być trochę (tak do 25%) mniejsza od 1/3 obwodu szczeliny.

Wepchnij je do szczeliny, powinieneś w ten sposób naprostować karkas cewki.

Paski wycinasz wzdłuż butelki, tak aby krótszy bok był "zaokrąglony" (łatwiej dopasują się do szczeliny).

Njlepiej użyć butelek po tanich napojach (te od drogich bywają zrobione ze zbyt grubego materiału).

*jeżeli szczelina jest dość szeroka, to możeż wyciąć jeszcze trzy dodatkowe paski (wtedy dajesz dodatkową warstwę), jeżeli dodatkowe paski z PETa nie wejdą, to możesz do ich zrobienia użyć folii do drukarek laserowych/ksera (takich jak do rzutników).

Dzięki za link. Sporo wyjaśnia o problemach z materiałami i sposobem wykonania głośników, ale żeby zrobić to samemu np. ten stożek fazowy, to już trzeba się wiele domyślić.

Jeśli chodzi o papier, to słyszałem o pinie o tym producencie - jego najbardziej dopieszczone głośniki (lata 70, 80) to właśnie ta seria, podobno godny zaufania. Stąd tez moje pytanie, czy warto byłoby pokombinować z innymi średniotonowcami?

M

Dziękuję wszystkim za pomoc. Zauważyłem teraz, że oprócz poprzednich kłopotów doszło pęknięcie membrany, czego nie zauważyłem wcześniej (głośniki mam od dwóch dni), więc nie wiem czy nie pozostaje już wymiana głośników.

M

Musisz stwierdzić co jest.

Czy tuleja jest krzywa (nieokrągła bądź pogięta).

Czy też niecentrycznie "wisi".

W pierwszym przypadku wytnij paski, ale nie z plastiku, jak pisał Lt_Br tylko z papieru grubego (blok techniczny, albo z jakichś okładek, pudeł - dobierz grubość eksperymentalnie :) i tak jak Lt_Bri pisał wypełnij przestrzeń pomiędzy nabiegunnikiem a karkasem. Tylko dokładnie i ostrożnie. Potem weź suszarkę do włosów i trochę pogrzej i zostaw do ostygnięcia. Powinno się naprostować. Możesz też rozłożyć to na dwa etapy, czyli wypełnić tylko w okolicy gdzie ociera, podgrzac, a potem uzupełnić naokoło i podgrzać.

W drugim przypadku (membrana papierowa jak zakładam) możesz bez ruszania zawieszeń zmienić naprężenia na połączeniu membrany i karkasu. Należy kupić werniks damarowy (przyda się też terpentyna dla ewnetulanego rozcieńczenia) i po wypełnieniu jak poprzednio nasączyć terpentyną w okolicy połączenia (tak na czuja, poćwicz na jakimś kartonie ile trzeba) i trochę dalej na membranie i zostawić do wyschnięcia (conajmniej doba, najlepiej dwie). Powinno pomóc.

No nieodświeżyło mi się :) podczas wpisywania.

Jeżeli pęknięcie membrany to w którym miejscu? Jeżeli na połączeniu, to można rozcieńczyć butapren (lub klej szewski) acetonem trochę i po ułożnieu tulei jak w poprzednich opisach najpierw nasączyć spirytusem a potem pokryć klejem. To też na zminę naprężen i zrobi się połączenie. Na wyshcnięcie dwa dni.

Dzięki,

Pęknięcie jest spore, ma ok 2cm, da się chyba jednak łatwo skleić. Nie jest na połączeniu, tylko się przy nim zaczyna i biegnie do zewnątrz. Nic nie jest odkształcone.

Pozdrawiam

M

Wymiana bez zabawy w zwrotnice to trudno będzie, musiałbyś znać dane odnośnie efektywności obecnych i w jakim zakresie chodzą (zakres można trochę przewidzieć ze zwrotnicy), aby dobrać podobne. Ponieważ to stare mdoele, mogą być trudności z identyfikacją.

Przy wymianie na obecnie produkowane jeżeli dobierze sie względme przenosznoego zakresu może wystarczyć ingerancja w efektywność (dołożyć L-pada i będzei grało).

Póki co skoro i tak czeka Cie wymiana, to pobaw się w ratowanie tego co jest :).

-->Chruper, z papierem potrafią być (spore) kłopoty.

Ja od dawna (ze sporym powodzeniem) używam pasków z tworzyw sztucznych przy centrowaniu cewek (przy okazji wymiany zawieszenia ew. całej membrany z zawieszeniem).

Na samym początku też stosowałem paski papierowe, ale wtedy zawsze istnieje ryzyko (szczególnie przy niższej jakości papierze) że do szczeliny dostana się różne paprochy.

Więc jeżeli już ma być stosowany papier, to nie "jakiśtam", ale dobrej jakości bezdrzewny (co nie zmienia faktu że paski tworzywa sztucznego są lepszym rozwiązaniem ;) ).

Lt_Bri

no tak, ale mi chodziło o zastosowanie papieru ze względu na podgrzewanie, gdyż plastik by się poddał i nie wiadomo jak by zareagował (odkształcił się). Papier utrzymuje w sensie grubości. Suszarka do włosów zbliżona daje znaczną temperaturę, ale wytrzymuje ją z powowdzeniem klej uzwojenia, a jednocześnie pozwala to odkształcać karkas(sprawdzone :). Zastosowanie kartonu z pudełka po butach jak najbardziej daje radę.

Spróbuję najpierw skleić membranę, może to jest przyczyna tych przydźwięków.

Mam nadzieję, bo to najłatwiejsza robota. Próbowałem naprostować tuleję papierem, ale miejsca jest tak mało, że nawet cienki papier nie wchodzi, nie mówiąc o plastiku.

Jeszcze raz dziękuję za obfite rady.

Marcin

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.