Skocz do zawartości
IGNORED

kalibracja projektora HC1100

mispaf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktos z Szanownych Forumowiczow moglby podzielic sie swoimi doswidczeniami jesli chodzi o kalibracje HC1100? Jestem posiadaczem owego sprzetu i nie mam pojecia jakie ustawienia gamma, kontrastu, jasnosci, etc sa optymalne dla tego modelu.

dzieki z gory

pawel

https://www.audiostereo.pl/topic/36300-kalibracja-projektora-hc1100/

Obalmy może kilka mitów na temat kalibracji obrazu:

1. Kalibracja obrazu ma na celu uzyskanie obrazu, który będzie jak nabliższy obrazowi wzorcowemu.

2. Kalibracja z reguły nie ma nic wspólnego z wizualną poprawą jakości obrazu. Wyjątkiem jest np. Epson TW1000.

3. Kalibracja nie zamieni budżetowego sprzętu na sprzęt high-end.

4. 9 na 10 osób stwierdzi, że obraz po kalibracji jest mniej atrakcyjny, niż przed kalibracją.

5. Kalibrację wykonuje się, aby w wyświetlanym torze wizyjnym uzyskać jak najwięcej informacji - nie tracić ciemnych i jasnych szczegółów, aby kolory były jak najbardziej zbliżone do wzorca.

6. Sprzęt dostarczny do sklepów, ma zachwiane wszelkie proporcje - podbity kontrast, podniesione kolory. Wynika to faktu, że taki obraz, dla przeciętnego klienta wydaje się być bardziej atrakcyjny.

7. Kalibracja ma sens w droższych urządzeniach.

8. Po co więc się wykonuje kalibrację? Ano po to, aby w filmach np. typu The Fountain czy Kod Leonarda, było cokolwiek widać na ekranie...

Ustawienia innych użytkowników nic Ci nie da, albowiem:

1. nie ma dwóch identycznych projektorów, nawet z tej samej serii,

2. nie ma dwóch identycznych użytkowników, o tych samych preferencjach obrazu,

3. nie ma dwóch identycznych warunków użytkowania projektorów (wystrój pomieszczenia, typ ekranu, zaciemnienie, odległości itp...).

Co radzę:

- zaopatrzyć się w płytkę DVE (oryginalną, z okularami),

- przeprowadzić kalibrację podstawową w zakresie kontrastu, jasności, kolorów,

- zaakceptować lub odrzucić ustawienia po kalibracji :-)

Meloman, nie do końca się z Tobą zgadzam że "kalibracja ma sens w droższych urządzeniach" ponieważ od jakichś 6 m-cy jestem posiadaczem HC-1100 i po wyjęciu go z kartonu oraz odpaleniu na standardowych ustawieniach obraz był naprawdę mało zadowalający. Było za dużo zielonego co było najbardziej widoczne na filmach animowanych np. na twarzach w bajce "Flushed away czyli wpuszczony w kanał". W związku z tym zacząłem szukać jakiegoś rozwiązania. Wszedłem na TO forum i w wyszukiwarce znalazłem ten link który gorąco Tobie mispaf polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) okazało się to strzałem w dziesiątkę. Sugerowałem się ustawieniami podanymi przez ABs-a i z lekką korektą idealnie wpasowałem się w swoje preferencje, także mispaf do dzieła

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Projektory DLP rzeczywiście fabrycznie mocno odstają od wzorca...

Kalibracja modeli OPtoma i właśnie Mitsu jest jak najbardziej wskazana.

Jednak wpisywanie ustawień innych użytkowników uważam, za co najmniej niewłaściwe, jeżeli mówimy o KALIBRACJI obrazu...

Meloman, 23 Wrz 2007, 15:31

>Projektory DLP rzeczywiście fabrycznie mocno odstają od wzorca...

>Kalibracja modeli OPtoma i właśnie Mitsu jest jak najbardziej wskazana.

Eee tam. Od prawie 2 tyg mam Mitsu HC3100 (postaram się za jakiś czas opisać wrażenia i porównać go do posiadanego poprzednio Epsona TW700) i mogę stwierdzić tylko tyle, że ustawienia fabryczne są rewelacyjne - jak dla mnie oczywiście. Choć nie tylko - wystarczy przeczytać jego test na cine4home.de - tam również stwierdzają świetne ustawienia "out of the box".

Jedynie co zmieniłem to "temperaturę" na 6500K, gamma na cinema, lampę na low i w zależności od filmu zamykam lub otwieram przesłonę. Tyle co trzeba na moje oko zrobić.

>>cooper_pl

1. To Mitsu 3100 ma dynamiczną przesłonę?

2. Skąd wiesz, że ustawienia fabryczne są okej? Korzystałeś z jakiś plansz testowych czy stwierdziłeś na oko? Powtarzam - kalibracja, nie jest procesem, którego celem jest uzyskania wizualnie najładniejszego obrazu.

3. Cine4home jakkolwiek ma bardzo techniczne recenzje jest jak dla mnie dość wątpliwym serwisem.

>>cooper_pl

Czekamy na szczerą recenzję projektora HC3100 (świetny wybór - gratulacje!), daleką od tego pisze Wolf o HC910 (zapewniam Was, że są projektory, które lepiej świecą od tego modelu, co nie oznacza, że to kiepskie urządzenie)...

>Meloman

ad 1. Ma przesłonę, ale nie dynamiczną. Można ją ustawić w dwóch pozycjach - otwarta lub zamknięta. Przy zamkniętej wzrasta kontrast, ale spada jasność.

ad.2 Tak jak napisałem, ustawienia fabryczne są "OK" dla mnie, ponadto mam porównanie do TW700. Chodzi o to, że w obrazie z HC3100 nic mi nie przeszkadza - chodzi mi o kolory, jasność/kontrast. Odcienie skóry również są - dla mnie bardzo naturalne, a to niezmiernie ważne.

ad. 3 Tak można powiedzieć o każdym serwisie/czasopiśmie/itd.

Meloman, 22 Wrz 2007, 14:55

>Obalmy może kilka mitów na temat kalibracji obrazu:

>1. Kalibracja obrazu ma na celu uzyskanie obrazu, który będzie jak nabliższy obrazowi wzorcowemu.

Zgoda.

>2. Kalibracja z reguły nie ma nic wspólnego z wizualną poprawą jakości obrazu. Wyjątkiem jest np.

>Epson TW1000.

Nie prawda.

>3. Kalibracja nie zamieni budżetowego sprzętu na sprzęt high-end.

Zgoda. Ale dużo poprawi.

>4. 9 na 10 osób stwierdzi, że obraz po kalibracji jest mniej atrakcyjny, niż przed kalibracją.

Nie prawda. Podaj zródłotych informacji.

>5. Kalibrację wykonuje się, aby w wyświetlanym torze wizyjnym uzyskać jak najwięcej informacji - nie

>tracić ciemnych i jasnych szczegółów, aby kolory były jak najbardziej zbliżone do wzorca.

Generalnie zgoda. Chyba, że podczas kalibracji uzyskuje się informacje których nie powinno być n.p. przerysowane krawędzie.

>6. Sprzęt dostarczny do sklepów, ma zachwiane wszelkie proporcje - podbity kontrast, podniesione

>kolory. Wynika to faktu, że taki obraz, dla przeciętnego klienta wydaje się być bardziej

>atrakcyjny.

Zgoda.

>7. Kalibracja ma sens w droższych urządzeniach.

Nie prawda.

>8. Po co więc się wykonuje kalibrację? Ano po to, aby w filmach np. typu The Fountain czy Kod

>Leonarda, było cokolwiek widać na ekranie...

Bez kalibracji też coś widać.

>>Gustaw

2. Po kalibracji zasadniczo spada kontrast, co przedłada się na SUBIEKTYWNE odczucie, że obraz jest gorszy...

4. Choćby kilka osób z tej grupy - np. Kopyt25.

7. Kalibracja w AE900 wg mnie nie miała sensu. Uzyskanie rozróżniania poziomów czerni 2% wiązało się z podniesieniem jasności do nieakceptowalnego dla mnie poziomu.

8. U teścia na telewizorze, z fabrycznymi ustawieniami Kod leonarda jawiał się prawie cały czas, jako czarna plama. Okazało się, że na planszy testowej nie można było różnić poziomu 10% czerni!

Meloman, 25 Wrz 2007, 07:25

>>>Gustaw

>2. Po kalibracji zasadniczo spada kontrast, co przedłada się na SUBIEKTYWNE odczucie, że obraz jest

>gorszy...

Poprawiają się inne parametry obrazu - n.p. balans tonalny "co przekłada się na SUBIEKTYWNE odczucie" , że obraz jest lepszy :-)

>4. Choćby kilka osób z tej grupy - np. Kopyt25.

Tak pamiętam. Coś tam kiedyś ktoś napisał, że kalibracja była "podstawowa".

>7. Kalibracja w AE900 wg mnie nie miała sensu. Uzyskanie rozróżniania poziomów czerni 2% wiązało się

>z podniesieniem jasności do nieakceptowalnego dla mnie poziomu.

A w wypadku mojego TW-700, który high-endem nie jest, zdecydowanie porawiła jakość obrazu. Więc jaki wniosek ?

>8. U teścia na telewizorze, z fabrycznymi ustawieniami Kod leonarda jawiał się prawie cały czas,

>jako czarna plama. Okazało się, że na planszy testowej nie można było różnić poziomu 10% czerni!

Chyba nie jest dobrym pomysłem podawanie takiego ekstremum.

Ile profesjonalnych kalibracji widziałeś ? Dodam tylko tyle, że takie kalibracje wykonują może 2-3 osoby w Polsce.

Zabawa płytami DVE i filtrami lub poklikanie w oprogramowaniu od Spydera TV to jeszcze nie jest kalibracja.

>>Gustaw

Do jakości obrazu masz profesjonalne podejście i wyraźnie nie potrafisz zrozumieć, że większości ludzi nie obchodzi profesjonalna kalibracja i obraz fabryczny uznają za wizualnie "ładniejszy"...

Inaczej nie byłoby tego, co możemy zobaczyć na półkach sklepowych, gdzie swoje możliwości pokazują spece od marketingu, a nie kalibracji...

Meloman, 25 Wrz 2007, 15:07

Nie bardzo rozumiem co chcesz powiedzieć. W wątku w którym człowiek pyta o kalibrację twierdzisz, że kalibracja to mit którego większość nie potrzebuje.

Jakoś "wyraźnie nie potrafisz zrozumieć", że ten wątek nie dotyczy większości o której piszesz.

Czy autor wątku prosił kogoś o obalanie mitów czy o konkretne dane dotyczące ustawień HC1100 ?

Pytalem najzwyczajniej o kalibracje, czy jak kto woli o ustawienie projektora (dla niektorych jak widac taka niescislosc to pole do polemiki). Nie dajmy sie zwariowac ;-)

pozdrawiam

pawel

Meloman, 25 Wrz 2007, 16:46

>>>Gustaw

>Czy wg Ciebie kalibracją jest przepisywanie ustawień z internetu?

Lepsze przepisanie z internetu niż brak regulacji i oparcie pracy projektora na ustawieniach fabrycznych.

Przed wykonaniem kalibracji TW-700 przepisałem ustawienia które były podane przez jednego z forumowiczów z "avs forum". Różnica była na plus, i to znacznie.

Po kilku tygodnich zrobiłem kalibrację za pomocą kolorymetru i wyszło jeszcze lepiej.

...a tutaj trochę informacji i "kilka" postów tej mniejszości która ma "mitologiczne" podejście do kalibracji ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Gustaw

Znalazłeś może na necie ustawienia do TW1000? Z chęcią chciałbym sprawdzić czy wpisanie ustawień z netu poprawi odbiór obrazu. Jeżeli tak to zwrócę honor...

• 1 rok później...

Witam

Jestem posiadaczem projektora Mitsubishi HC3100 i zastanawiam się nad przeprowadzeniem profesjonalnej kalibracji tegoż projektora,koszt takiej kalibracji to ok.1000zł i tu mam pytanie do znawców tematu:

Warto przeprowadzić profesjonalną kalibrację tej klasy projektora?Czy lepiej sobie odpuścić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.