Skocz do zawartości
IGNORED

Projekty na ARZ 6608 / 6604 - dyskusja

Beat

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam zbudawać coś na tych głośniczkach i myślę że nie tylko ja .

W temacie proszę o podrzucanie projektów i dyskuję na temat przewidywanego charakteru dżwięku (dla fachowców) lub lepiej wrażenia z odsłuchów.

https://www.audiostereo.pl/topic/36263-projekty-na-arz-6608-6604-dyskusja/

Co myslicie o takich projektach ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przerabiałem temat. Jak cos uniwersalne to do niczego. Mimo ,że parametrowo ciekawe , słuchowo kicha.Może zalezy od miejsca instalacji. U mnie miał grać z elipsami Telefunkena ,i one w końcu przejęły główną rolę .

6604-4 ohm

6608- 8 ohm

Cena symboliczna ,proporcjonalna do pożytku.

Dużo ładniej gra elipsa Westry(tesli) ze stożkiem HT.w cenie 25PLN

W końcu próby w układzie po dwie elipsy Telfunkena DEW 18 x 24 z alnico + tweeter cantona pokrywa pasmo ,choć wymaga dostrojenia.

• 1 rok później...

Próbował ktoś dać ARZ6608 do około 50-cio litrowej obudowy zamkniętej, (mocno wytłumionej) ?

Teraz mam ten głośnik w 20 litrach i bas jest do niczego. Podbity w okolicach 200 Hz. Ogólnie bas jest nie przyjemny w słuchaniu.

jozefkania, 27 Sty 2009, 17:44

Ten głosnik ma fatalny bas w kazdej obudowie . w 50 litrach nie będzie impulsu . Testowałem go na wiele sposobów i zagrał znośnie tylko w open baffle ale wtedy poprostu nie miał basu . Dodałem mu magnes w celu zwiekszenia BL ale to niewiele pomogło . W sumie był to jden z najgorszych głośników z jakimi miałem do czynienia . Na koniec powiem tylko ,że z trzech jakie miałem dwa uległy uszkodzeniu cewki a traktowałem je łagodnie . Tandeta .

...there is no spoon...

>Próbował ktoś dać ARZ6608 do około 50-cio litrowej obudowy zamkniętej, (mocno wytłumionej) ?

ja w przyplywie szalenstwa popelnilem cos takiego, wyniki jednak nie byly rewelacyjne. W tej chwili pudla stoja i sie kurza od dluzszego czasu a ja mysle na co innego je wykorzystac. Kolumny (glosnik filtrowany -> korekcja BS + notch) nie graja jakos szczegolnie zle ale rewelacji tez nie ma. Coz, glosnik kosztuje 30zl/szt, mozna mu to wybaczyc.

Wytlumienie ma duzy wplyw na efekt uzyskany i wcale mocne tlumienie nie jest najlepsze. Montujac kolumny przetestowalem chyba z 5 "konfiguracji" wytlumienia i kazda mierzylem (nearfield) i na koncu wybralem te najlepsza. Pewnie mam gdzies jeszcze te pomiary.

Do glosnikow przyklejalem magnesy aby m.in obnizyc Qts ale i tak za duze wyszlo.

Dla zainteresowanych.

Zrobiłem teraz pomiar nearfield "gołego" głośnika bez obudowy i głośnika w obudowie 20 litrowej.

Czerwona krzywa - głośnik bez obudowy

Czarna krzywa - obudowa 20 litrów

No i widać dlaczego bas jest nie do słuchania. Podbicie w okolicach 220 Hz potwornie koloryzuje dźwięk. Ogólnie to wzmocnienie rozciąga się na ponad 2 oktawy. Można by się pokusić o pułapkę RLC nastrojoną na częstotliwość 220Hz... Ale czy taka zabawa ma w ogóle sens... ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To sprawa jest jasna :)

Szkoda robić dużą obudowę, bo i tak nie zagra. To znaczy bas nie zagra. Bo średnie i wysokie po zastosowaniu filtru RLC są całkiem dobre.

W każdym razie muzyka bez basu jest nie do przyjęcia. Burzliwa dyskusja na ten temat była kiedyś w zakładce STEREO.

• 2 tygodnie później...

Filtr szeregowy dla guitarmena :)

Osobiście to dałbym większą cewkę, nawet ponad 1,8 mH. To tylko dla tego, że lubię lekko wycofaną scenę.

P.S.

To podbicie przy 220 Hz było wynikiem fali stojącej w wysokiej obudowie.

Spróbowałem potem obudowy większej niż 50 litrów. Niestety niskiego basu brak :( Jeżeli robić jakieś poważniejsze kolumny to trzeba by dołożyć woofer.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co do mojej roboty - jak wspomnialem, decha, tesla.

a do tego supertanie wysokotonowki alpharda ;) no i jutro powinienem miec niskotonowki tej firmy.

kolumny mnie wyniosa ponad 200zl, jak na razie mam tylko tesle i wysokotonowca - i jestem pod wrazeniem co potrafi 100zl :)

Ja mam te glosniki w tubach, i sa dosc ciekawe. Jak na glosnik 20cm i kolumne tak ogromnych rozmiarow bas nie jest specjalnie niski, ale bardzo przyjemny, fajnie kopie. Nie mam na razie zadnego filtra. Jako glowne kolumny to bym tego nie uzywal, bo duze strasznie, brak wysokich, srednie krzykliwe troche i przydalby sie nizszy bas. Ale bardzo lubie sobie na nich czasem posluchac, bo muzyka brzmi zupelnie inaczej.

hej Jozefie, mam jeszcze sprawe (a reszta tez chyba na to chetnie spojrzy).

mozesz pokazac pasmo po zastosowaniu tego filtru? Wole wiedziec od razu, czy mi przypasi taki, czy wciac inne elementy :)

Nie mam w tej chwili żadnej obudowy w domu :/ Dlatego pomiar przedstawiam tylko od 2kHz. To jest tylko orientacyjny wykres.

Widać, że filtr obniża pasmo od 2kHz do 5kHz o jakieś 6dB (czyli cztery razy ciszej). W efekcie uzyskujemy lepszą równowagę tonalną. Pojawia się więcej basu i wysokich. A krzykliwość, za którą odpowiedzialne są okolice 3 do 4kHz znika :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 7 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.