Skocz do zawartości
IGNORED

K2 HD Sound - REWELACJA !!!

preston74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Bardzo rzadko udzielam się na forum ale w tej sytuacji która mnie spotkała nie wytrzymałem.

Pod koniec sierpnia kupiłem, w jednym z najlepiej zaopatrzonych sklepów internetowych, płytę K2 HD SOUND Various Artists 100 khz and 24-bit resolution !!! Takie oznaczenie bynajmniej widnieje na pięknej, mieniącej się okładce w/w płyty.

Kupiłem i nie miałem czasu słuchać ( leżałem w szpitalu) ale tylko do wczoraj bo odwiedziłem znajomego co wygrzewa się przy lampkach 300B :-). Panowie powiem tyle - buty spadają, nastąpiła nowa era w obróbce dźwięku, to co usłyszeliśmy to przerasta wszystkie oczekiwania nawet zatwardziałych malkontentów. Podczas odsłuchu padały stwierdzenia typu ( to jest jak wynalezienie koła lub inne - że to bliskie spotkania 3-go stopnia ).

Nie piszę więcej, ponieważ to trzeba po prostu posłuchać.

Pozdrawiam,

https://www.audiostereo.pl/topic/36257-k2-hd-sound-rewelacja/

preston74 >>>haha witaj to ze mna i Robtango sluchales swojej plyty i potwierdzam w 100% to co sie dzialo to bylo objawienie!

Dwie plyty juz zamowione czekamy z robtango na swoje z niecierpliwoscia i calkiem nie wykluczone ze dzisiaj odpale to na AN-J-Sp bedzie jazda !

robix.

Nie wątpię,że różnica jest kolosalna,ale jestem ciekawy czy na budżetowym systemie też taka będzie??

Zastanawiam się ze względu na to,że niestety (jak do tej pory) takowy posiadam i czy jest sens zakupu takich płyt...

Pozdrawiam

npl>>> Cos mi sie wydaje ze to zakup obowiazkowy - nie slyszalem nigdy takiej jakosci na CD to jak zapewniaja jej producenci i pomyslodawcy wylalazku jest juz najblizej tasmy matki !

Kup plyte a gwarantuje ze bedziesz zbieral szczene z podlogi- powaznie .

robix

Ostatnio sobie ściągnąłem kilka takich płytek z sieci. Faktycznie jakość jest super. Dodam tylko że płytki opisane jako K2/K2HD to są nowe mastery z analogu, a płytki oznaczone JVC XRCD to są nowe nagrania od razu zmasterowane w tej technologii.

I odpowiadając na pytanie - tak usłyszysz różnicę na budżetowym sprzęcie. Już na głośniczkach komputerowych fullrange ;-) słychać że jakość nagrania jest super, a co dopiero na sprzęcie hifi.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Misfit

>płytki oznaczone JVC XRCD to są nowe

>nagrania od razu zmasterowane w tej technologii.

Mylisz się, XRCD to efekt ponownego masteringu istniejących nagrań. Bo nie sądzisz chyba, że tacy np. Dire Straits ponownie nagrali "Brothers in Arms", specjalnie dla celów wydania XRCD ;)

Szkoda się rozwodzić.Powiem krótko ,jest to ponowne odkrycie koła !!! Wybaczcie ale nasze płytoteki powoli szukujmy do wymiany bo to jedno wielkie nieporozuminie do standartu 100kHZ-24bit JVC.

Teo, 18 Wrz 2007, 11:45

>Mylisz się, XRCD to efekt ponownego masteringu istniejących nagrań. Bo nie sądzisz chyba, że tacy

>np. Dire Straits ponownie nagrali "Brothers in Arms", specjalnie dla celów wydania XRCD ;)

Tak, ale chyba różnica jest taka że Dire Straits byli masterowani z nagrania cyfrowego, a K2 i K2HD to są mastery ze starych analogów.... Chociaż pewności nie mam. Żeby było śmieszniej to są jeszcze następujące odmiany:

XRCD, XRCD2, XRCD24 Super Analogue & XRCD24 Refined Digital :):):)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wg opisu w XRCD bierze się sygnał bezpośrednio z konsoli z wyjątkiem wersji ostatniej gdzie źródłem jest cyfrowy master który zresztą jest zaraz potem przerabiany na analog...

Ukryta Zawartość

to ta płytka?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cena zaporowa...hmm biorac pod uwage ze dobra pluta kosztuje 70 zl, a sampler kolo 100, to jest troche drogo ale nie najgorzej. Wlasnie ja zamowilem, jak bedzie kiepska to sie zdenerwuje:)))

wydaje się, że samplery, jako reklamówki firm, jesli nie rozdawane za darmo, to powinny być sprzedawane po możliwie najniższej cenie. Ciekawe jak cena tego samplera wypada w porównaniu z innymi płytami K2HD np. w Japonii.

No B&W mozna sobie zamowic ze strony jeżeli ktoś posiada tej firmy produkt..jak nie to trze kupic np: w Akkus

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj macie tę samą płytkę za 30$. Niezłą marże sobie nakładają w CCD.

Ukryta Zawartość

Gwarantuję Ci że jeżeli umiesz słuchać muzyki i szanujesz jazz, classic to zapewne usłyszysz to co nasza czwórka.

Powiem Ci jeszcze, że moim skromnym zdaniem ta płyta lub inne zapisane w tym formacie będzie przebojem najbliższej Audio Show i zamiesza niejednemu co słucha na vinylu oczywiście z CAłYM SZACUNKIEM dla właścicieli gramofonów - bo też mam takich znajomych i ich rozumiem.

Pozdrawiam.

freak, 18 Wrz 2007, 13:18

>

Ukryta Zawartość

>

>Tutaj macie tę samą płytkę za 30$. Niezłą marże sobie nakładają w CCD.

Witaj, popatrz na to z innej strony - nie jaką marżę sobie narzuca ten sklep ( a ma pełne prawo do tego bo jak na razie jest monopolista na naszym rynku) tylko zobacz ile już ty wydałeś na te wszystkie płyty które potencjanie stoją na twojej półce a do tej pory nie usłyszałeś z nich wielu dźwięków.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

TUX, 18 Wrz 2007, 13:34

>Ciekawe jak kradzież - czyli kopiowanie płyty z emule - wpływa na jakość K2 HD ????

Oczywiście że nie. Co więcej, po drodze jest jeszcze kompresja bezstratna :)

Powiem jeszcze to co zapamiętałem z w czorajszego odsłuchu.

Oczywiście są obecnie płyty cd które brzmią dobrze i bardzo dobrze ale w porównaniu z tym materiałem wypada blado i wyglądają tak jak PLAKAT tzn. są płaskie bez wyrazu a przede wszystkim bez głębi a w/w płytkę można analogicznie porównać do HOLOGRAMU - po prostu jest tam wszystko - plan pierwszy, drugi, trzeci i głębia z wieloma elementami które pokazują się lub nie w zależności od sytuacji.

Pozdrawiam

A jak wypada porównanie do XRCD24? Czy ktoś pokusił się o sprawdzenie?

Dla mnie już XRCD było super. Jest tam utwór Tsuoshi Yamamoto - Autumn in Seattle - ta płyta jest osiągalna właśnie na XRCD24.

Można by spróbować porównać czy jest skok jakościowy...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.