Skocz do zawartości
IGNORED

CD Technics: SL-PG540A -> SL-PS770D ?

Rafał_79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich,

chciałbym się zorientować co sądzicie - czy warto zmienić odtwarzacz CD z Technics SL-PG 540A na Technics SL-PS770D ?

Dlaczego myślę o takiej zamianie ? Otóż chciałbym uzyskać nieco większą dynamikę w zakresie średnich tonów (albo dokładniej "niższych średnich" - chodzi o częstotliwość: od powiedzmy 100 do kilkaset Hz (i żeby ten zakres był też nieco bardziej zaznaczony))

Podobno SL-PS770 (lub 670) z literką "D" ma drobne przeróbki, które poprawiły dynamikę, ale bardzo proszę o odpowiedź jeśli ktoś miał doświadczenie z tymi modelami - czy jest szansa na poprawę, czy wogóle sobie odpuścić. A może lepiej zainteresować się jakimś Marantzem albo Pioneerem ? Budżet to maks. 400 zł.

Posiadany sprzęt:

Yamaha RX-V595a (amplituner, ale zupełnie fajny także w STEREO)

kolumny na VIFACH: D26TG oraz XT18WH

pozdrawiam i życzę miłej niedzieli

Rafał

https://www.audiostereo.pl/topic/36216-cd-technics-sl-pg540a-sl-ps770d/

Laaata temu dokonałem podobnej zmiany, zastępując Technicsa 460 modelem 670 (więc niższym od 770, o którym myślisz). Różnica w dźwięku była wyraźna, oczywiście na korzyść wyższego modelu. O ile dobrze pamiętam, poprawiła się przede wszystkim separacja dźwięków - łatwiej było odróżnić, co grają poszczególne instrumenty. Nie znaczy to jednak, że 670 grał dobrze - oba te odtwarzacze były przeraźliwie słabe.

Najsensowniejszym ruchem, jaki możesz zrobić, jest zrezygnowanie z Technicsa i kupienie CD innej marki. Za te pieniądze spokojnie dostaniesz coś ze sprawdzonej, dobrze grającej budżetówki. Przykłady: Marantz CD63 (lub któryś z pokrewnych modeli), NAD C520, Cambridge serii 500 itp.

Tak jak kolega Teo pisze. Technicsy nie grają dobrze. Oczywiście przesiadka na 770D będzie słyszalna, jednak ma się to nijak do wydanych pieniędzy. Zdecydowanie lepiej kupić jakiegoś starszego philipsa, marantza lub sonego. Nie dość że zagra to zdecydowanie lepiej to jeszcze będzie można w nim grzebnąc "conieco".

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Spoko spoko akurat model SLP770D był wyjatkowo udanym cedekiem i duuuuuuuuuuuuuuzo lepszym od 540...to juz była przedostatania konstrukcja MASHa ..szkoda , ze spece z technicsa zarzucili ten DAC na rzecz kina domowego..ostatnio u kolegi słuchałem dwa dace mash z SLP220 po jednym na kanał w trybie róznicowym...wierzcie mi przestałem mówic źle o technicsie...miałem wąską buźkę!

Piotrek608, być może 770D był udany, przynajmniej jak na technicsa, jednak do CD63 brakowału mu duuuuzo :-) nie wspominając już o KI. Wiem co piszę bo wlaśnie w takiej kolejnosci u mnie to ewoluowało :-D

Technics nigdy mi nie podchodzil (oprocz gramofonow), a mialem okazje posluchac roznego rodzaju sprzetu tej marki. A ludzie dalej placa nie male pieniadze za ta marke, mimo iz jest lepszy i tanszy sprzet w zasiegu reki.Widze , ze technics ograniczyl sie w produkcji tylko do gramofonow i sluchawek. Ktos kiedys ladnie napisal, ze firma Technics padla ofiara wlasnej reklamy.

No wiesz nie zgodzę sie z tym ,Brand Technics został zamknięty przez nowego prezesa Matsuhity który nie pochodził z rodziny ,i nie rozumiał przywiązania i postrzegania tej marki .Sam jestem posiadaczem odtwarzacza Sl-PS840D co prawda po modyfikacjach ,i śmiem twierdzić że jest on lepszy od od Marantza 63 ,a przede wszystkim bardziej niezawodny .

Coraz więcej japońskich firm wypuszcza na rynek klocki dwukanałowe, przyznając się tym samym do błedu, któremu na imię kino domowe. Skoro Denon, Onkyo, Yamaha i nawet Pioneer mogły się przełamać, to kto wie, może wkrótce Matsushita wskrzesi Technicsa?

Nowy Sl-PS 770D kosztował 1200 zł. Patrząc obiektywnie, nikt przy zdrowych zmysłach, nie będzie oczekiwał od takiego odtwarzacza audiofilskiego brzmienia. Jest to jednak całkiem sprawny budżetowy odtwarzacz (gdyby miał inne logo, większość tak by o nim pisała). Do łojenia wsam raz...Jeśli już ma być Technics, to lepiej zapolować na jego następcę SL-PS 7, poprawa jakości dźwięku jest wyraźna. Jednak z konstrukcjami audiofilskimi może konkurować dopiero SL-P 2000. To już jest maszynka.

Ja jestem posiadaczem SL-PS840 i pytałem w dziale DIY o jakieś sugestie, ale właściwie nikt mi nie powiedział więcej oprócz tego, na co wpadłem już sam. @kerikawon mi już napisał co zmieniono w jego SL-PS840D. Domyślam się, że ta literka D na końcu oznacza dwunapięciowy tranasformator, bo były takie wersje. U mnie jest sztywno na 230~240V i bez przełącznika.

Czy ktoś zaglądający do działu stereo mógłby coś podpowiedzieć? Na pewno w zasiłce wymienię diody na szybkie, trafa nie chce mi się wymieniać. Kondy filtrujące i elektrolity powymieniałbym niektóre. Tyle w kwestii zasilania, choć mógłbym jeszcze zmienić tranzystory w układzie Virtual Battery np. na jakieś niskoszumne. Oryginalnie są Toshiby. Co do zegara - są 2 kwarce 16,9344MHz do napędu i transmisji danych z CD, 33,8688MHz stoi przy przetworniku MASH 8*1bit. Kwarce omigu wystarczą, czy robić zegar osobno? Jeśli tak, to pewnie zasilanie będzie do głębszego przerobienia. :/

Op-ampy tu są Mitsubishi - M5218, M5219 i M5238, na końcu NJM4580. Wszystko SOIC od spodu płyty z układami audio. Zamierzam je powymieniać następująco: I/V na AD8066, AD8620 lub OPA2604; filtr na którymś z poprzedników lub jeszcze AD8599, LM4562 wchodzą w grę. Na buforze wyjściowym widziałbym np. LM6172 albo AD8599. OPA2134 nie chcę, bo nie lubię. Mógłbym jeszcze gdzieś OP275/OP285 uwzględnić.

Wiem że to nie dział DIY, ale różne osoby zaglądają tu i tu, więc pozwoliłem sobie podłączyć się pod temat. :)

• 5 lat później...

Witam odgrzeje trochę temat .

Mianowicie , czy orientuje się ktoś gdzie i w jakiej cenie można kupić laser do Cd technics 770a

Oczywiście jest to Technics więc szału nie można się spodziewać , czy może ktoś opisać oczywiście w skrócie co to za budżetówka czy warto to przywracać do życia , na chwilę obecną jedyne co wyświetla to NO DISC .

tam jest zwykły VAM1201 za kilkadziesiąt złotych dostępny w każdym lepszym sklepie elektronicznym, czy warto to już sobie sam musisz odpowiedzieć...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.