Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzet do 2500zl

skerA

Rekomendowane odpowiedzi

W pierwszych "wypustach" Excellence były tweetery z tekstylną membraną w kolorze brązowym, podobne do Seasów. Te były dobre jakościowo, ale w Excellencach puszczone bez umiaru darły mordę nieprzeciętnie. Niemniej jak się toto rozebrało i zrobiło ze zwrotnicą to co trzeba, to grały zadziwiająco dobrze.

Późniejsze egzemplarze Excellenców miały już zwyczajne, czarne tekstylne tweetery, niczym się spośród całej ówczesnej tonsilowskiej produkcji nie wyróżniające.

McGyver - masz na myśli GDW 10/80/19 na przykład? Bo wbrew moim obawom i wielu opiniom gra on u mnie w MII 130 w połączeniu z Yamahą RX 797 nawet nie za ostro, nie spodziewałem się takiego, w miare miękkiego brzmienia - wszystko oczywiście w odniesieniu do budżetowych cen i konfoguracji

rosim, 11 Paź 2007, 15:58

>McGyver - masz na myśli GDW 10/80/19 na przykład? Bo wbrew moim obawom i wielu opiniom gra on u

>mnie w MII 130 w połączeniu z Yamahą RX 797 nawet nie za ostro, nie spodziewałem się takiego, w

>miare miękkiego brzmienia - wszystko oczywiście w odniesieniu do budżetowych cen i konfoguracji

Masz rację, to jest kwestia punktu odniesienia. Porównasz to np z dobrze zaaplikowanym (a opluwanym tu na forum) Peerlessem DT100, albo Seasem KT25, i będziesz już wiedział na jakiej półce co położyć.

do McGywera,

nie mam wiedzy w zakresie budowy głośników i zwrotnic, ale właśnie tak postrzegam te tonsile: zbyt natarczywa góra, zresztą niższe pasma też, podobno w przypadku woofera przyczyną tej natarczywości jest zbyt duże przenikanie powietrza (wiem że to niezbyt fachowe określenie) inne firmy stosujące taki materiał na woofer podobno coś dodają co ogranicza przenikanie powietrza.

Sebowi 78 i Innym dzięki za rady dot. kabli.

A co do nadów z usherami zmieniłem pomieszcznie na bardziej wytłumione (poprzednio był to pusty pokój świeżo po remoncie) i jest trochę a może i znacznie lepiej. Ale dalszych zmian (może oprócz kabli) chyba nie będzie przez te 3 lata, ale będę uważnie czytał Wasze opinie. Może następny zakup bęzie strzałem w 10.

Co do tej dalekiej przyszłości to byłbym zwolennikiem jednego klocka (najchętniej linn classic, komentowaliście również primare i arcam bodaj solo). Oczywiście znam ceny, ale może w ciągu 3 lat to trochę stanieje i dojdą inne firmy (ostatnio kenwood R K1 ale w stosunku do linn mało korzystny). A swoją drogą co myślicie o linn (ok.6500 zł z tym, że ma w sobie tuner, którego ja np. nie potrzebuję) w prównaniu np. do dwóch klocków za w sumie 5000 zł np. chwalone creek evo). Inna sprawa, gdyby taki linn był sprzedawany w madia markt itp. to cena nie przekroczyłaby 4-5k. Przykładem są tannoye sensys podłogowce od niedawna w saturnie za 1950 para wcześniej ok. 3400 w promocji w innych sklepach.

tanoy po prostu był drogi bo to była nowość - teraz przyjmuje właściwą sobie pozycję:)

Lina clasica słuchałem i była to naprawdę duża klasa dżwięku - w razie chęci rozbudowy można podłączyć końcówkę. A cd w środku to chyba linn genki - ale nie jestem pewien...w każdym bądź razie słuchałem tego z monitorami eposa M12.2 i grało super.

hazardzista5, 12 Paź 2007, 08:19

>do McGywera,

>

>nie mam wiedzy w zakresie budowy głośników i zwrotnic, ale właśnie tak postrzegam te tonsile: zbyt

>natarczywa góra, zresztą niższe pasma też, podobno w przypadku woofera przyczyną tej natarczywości

>jest zbyt duże przenikanie powietrza (wiem że to niezbyt fachowe określenie) inne firmy stosujące

>taki materiał na woofer podobno coś dodają co ogranicza przenikanie powietrza.

Widzisz Waść, brzmienie każdych, nawet obiektywnie bardzo dobrych głośników da się spieprzyć złą aplikacją. Przykładem mogą być znakomite Vify D25AG świetnie grające w Castle Harlech S1, różnych Thielach i Halesach... a w serii Astra Diory grające jak głośnik z bazaru za 8zł.

Natomiast odwrotnie się nie da. Jak głośnik jest szajsowaty, to i najlepsza aplikacja nie pomoże.

"Widzisz Waść, brzmienie każdych, nawet obiektywnie bardzo dobrych głośników da się spieprzyć złą aplikacją. Przykładem mogą być znakomite Vify D25AG świetnie grające w Castle Harlech S1, różnych Thielach i Halesach... a w serii Astra Diory grające jak głośnik z bazaru za 8zł.

Natomiast odwrotnie się nie da. Jak głośnik jest szajsowaty, to i najlepsza aplikacja nie pomoże."

dokładnie tak. narzeka się na peerlessa DT100 czy też SR10 a u mnie w eltax linear response gra on bardzo dobrze. nie dawno sie w tym utwierdziłem porównując z innymi konstrukcjami.

jeszcze parę przemyśleń (to już naprawdę ostatnie). Nie bedę dobierał kolumn do nadów raczej pozostnę przy usherach a z czasem zmienię elektronikę. Bo jak czytam opisy (wiem, wiem że odsłuchy są najważniejsze ale jakąś średnią z opinii można wyciągnąć) to te kolumny są dla mnie odpowiednie.

- Sonics Argenta (trochę podobne w założeniach tj. podobny podział zwrotnicy 2300 Hz i duży woofer) są podobno lepsze na średnicy ale 2 krotnie droższe a przy zamianie uzywanych na nowe wyjdzie x 3

- eposy 12.2 napewno dobra średnica (co jest dla mnie ważne) ale w. tony bardziej dźwięczne a preferuję mniej dźwięczne i otwarte jak w usherach, poza tym zamiana na nowe 12.2 byłaby za dopłatą, co raczej jest bez sensu

- dynaudio 52 (wiele opisów na forum nie przekonuje, że są one jednoznacznie lepsze od moich) chociaż kusi mnie delikatne brzmienie, z kolei te problemy z doborem elektroniki).

To chyba tyle ode mnie w tym wątku - od teraz już tylko czytam.

za dwa i pół tysiaka kupiłbym na początek: creeka 4330(1000zl), cd stelmach dac( ok. 800), do tego używane np avance omegi 503, początkującemu sie spodobaja i dobrze graja z creekiem. powinienies sie zmiescic w 2,5 tys.

słuchałem usherów podłogowych chyba V602 i przed odsłuchem też myślałem, że wysokie to lubię spokojne, nienatarczywe i w ogóle. No, ale te głośniczki to jak dla mnie całkiem nie odpowiadały pod tym względem. Co innego reszta pasam, tu super, ale te wysokie zburzyły moje przekonanie o spokojnych wysokich. Było za spokojnie, a wręcz jak za jakimś kocem.

To tak ode mnie na temat spostrzeżeń na temat tej marki, nie wiem jak inne kolumienki.

dobra juz nie musicie sie wysilac i mi podpowiadac bo wlasnie dzis upilem sprzet kolumny podstawkowe: dynavoice challenger s6 i wzmacniacz ca azur 540a i kable: glosnikowe dls? i ic to jakiejs szwedzkiej firmy. jak na razie jestem zadowolony wiadomo nowy sprzet to zawsze tak jest a pozniej zobaczymy

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.