Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z głośnikiem ARN-150-03/8

mjuzik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników.

Mam następujący problem:

Podczas naciskania membrany w głośniku średnio-niskotonowym słychać tak, jakby membrana o coś ocierała. Odkręciłem go, nie zauważyłem niczego, co mogłoby to powodować. Ponadto nie gra on czysto, wydaje mi się, że przy pewnych dźwiękach trochę trzeszczy.

Ten głośnik to Tesla ARN-150-03/8 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Czym może to być spowodowane, i co mogę/powinienem z tym zrobić?

A i przy okazji jeszcze jedno pytanie. Jeśli ten średniotonowy ma 8 ohm, a niskotonowce 4 ohm, to jaka jest impedancja całej kolumny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jesli ta wada nie wynika z preciazenia glosnika to proponuje probowac go wymienic w ramach gwarancji jesli nie minal termin. To by byla najlepsza mozliwosc bo jesli chodzi o naprawe to okreslil bym ja raczej jako niemozliwa . Odnosnie okreslenia impedancji zespolu glosnikowego to bieze sie glownie pod uwage zakres niskotonowy od powiedzmy magicznych 20 Hz do , dla przyzwoitosci , 400Hz gdzie wystepuja najwieksze sygnaly i w tym zakresie moze wystapic najszybciej przeciazenie wzmacniacza. Tu oczywiscie ma znaczenie wskazanie na obudowie, z reguly przy gniazdach glosnikowych, lub w instrukcji minimalnej impedancji kolumn. Oczywiscie nie mozna zalozyc ze ewentualne lokalne spadki impedancji przy wyzszych czestotliwosciach sa bez znaczenia dla pracy wzm. ,sredniej mocy ktora sie na nim wydziela ,znieksztalcen itp. ale to juz zalezy od klasy koncowki mocy.

Jesli ta wada nie wynika z preciazenia glosnika to proponuje probowac go wymienic w ramach gwarancji jesli nie minal termin. To by byla najlepsza mozliwosc bo jesli chodzi o naprawe to okreslil bym ja raczej jako niemozliwa . Odnosnie okreslenia impedancji zespolu glosnikowego to bieze sie glownie pod uwage zakres niskotonowy od powiedzmy magicznych 20 Hz do , dla przyzwoitosci , 400Hz gdzie wystepuja najwieksze sygnaly i w tym zakresie moze wystapic najszybciej przeciazenie wzmacniacza. Tu oczywiscie ma znaczenie wskazanie na obudowie, z reguly przy gniazdach glosnikowych, lub w instrukcji minimalnej impedancji kolumn. Oczywiscie nie mozna zalozyc ze ewentualne lokalne spadki impedancji przy wyzszych czestotliwosciach sa bez znaczenia dla pracy wzm. ,sredniej mocy ktora sie na nim wydziela ,znieksztalcen itp. ale to juz zalezy od klasy koncowki mocy.

A zbyt głośne słuchanie może powodować takie uszkodzenia? Kolumny nie maja gwarancji, są z drugiej ręki. Czyli jedyną możliwością jest wymiana głośnika?

Co do impedancji kolumn, to pytam z ciekawości, bo wzmacniacz ma tolerancję 4-16 ohm, więc nic mu się nie stanie.

Zadko kiedy takie problemy z glosnikami zdazaja sie przy lagodnym traktowaniu glosnikow nawet po dlugotrwalym uzytkowaniu. Glosne sluchanie to pojecie wzgledne . Istotne jest czy wtedy doprowadzalo sie do przesterowania glosnika lub wzmacniacza. To pierwsze jest jednym z podstawowych powodow uszkodzen niskotonowcow a drugie glownie srednio i wysokotonowcow.Oczywiscie jest pewna granica mocy czystego i nieznieksztalconego przebiegu sinus. ktory moze dlugotrwale wytrzymac glosnik bez uszkodzenia i jest to jego moc znamionowa. Pewne znaczenie co do mozliwosci mocowych glosnika w ukladzie ma rowniez sama zwrotnica.Ten uszkodzony glosniczek pracuje jako niskosredni czy tylko jako niskoton?

Kolumny chyba nie powinny się przesterowywać, bo wzmacniacz ma jakieś 40-45W na kanał, a kolumny po 220, sam ten głośnik ma 60...

Ten głośnik pracuje jako niskośredni, oprócz niego są jeszcze dwa niskotonowe ARN-188-03/4 i jakiś wysokotonowy.

Spotkałem się kiedyś z opinią że kolumny łatwiej uszkodzić słabym wzmacniaczem niż mocnym, gdyż łatwiej jest słaby wzmacniacz przesterować i "puścić" na wyjście stałe napięcie a tego głośniki bardzo nie lubią...

Spotkałem się kiedyś z opinią że kolumny łatwiej uszkodzić słabym wzmacniaczem niż mocnym, gdyż łatwiej jest słaby wzmacniacz przesterować i "puścić" na wyjście stałe napięcie a tego głośniki bardzo nie lubią...

Hmmm... Ale mimo wszystko wątpię, żebym je uszkodził głośnym słuchaniem, tylko na chwilę miałem głośność na full...

Może po prostu juz przyjechały takie do mnie, a po prostu teraz to zauważyłem.

Mialem doczynienia z tymi kolumnami na zasadzie wizyty u kolegi, korekcji ustawienia w pokoju,pobieznych ogledzinach i zatkaniu jednej z rur bas reflexu.Z tego co pamietam w tym ukladzie pracuje jak napisales jako srednioton filtrowany od dolu tylko jest jeden knyf - w tych kolumnach ktore widzialem, w wersji nic nie grzebanej, nie mial swojej komory czyli pracowal w tej samej obudowie co niskotonowce ! Naprowadzil mnie na to fakt ze przy przebiegach basowych drgal w ich rytm ale wyraznie nie byly to drgania wywolane zasileniem go tymi przebiegami.Mysle ze glosniczek jest poprostu przegrzany i jak napisalem wczesnij nie widze pozytywnie mozliwosci jego naprawy. Przynajmniej nie majac duzego doswiadczenia w etej materii . Nawet gdyby sie udalo jakos go zreperowac nie wiadomo czy mialby ta sama charakterystyke przenoszenia a w zakresie srednim to wazne!

Prawdopodobnie poluzować się mogło kilka zwojów cewki i ocierają o magnes... Jeśli to prawda to trochę pograsz i się zrobi przerwa ;) Jak masz multimetr to porównaj rezystancję tego głośnika ze sprawnym, powinno to powiedzieć nieco więcej o charakterze uszkodzenia...

>Ale co właściwie powoduje ten dźwięk przy naciskaniu membrany?

Cewka mogła spuchnąć i wybrzuszyć się, bo dostała za dużo ciepła i lakierowa izolacja się zagotowała.

toptwenty, 15 Wrz 2007, 20:28

>Cewka mogła spuchnąć i wybrzuszyć się, bo dostała za dużo ciepła i lakierowa izolacja się

>zagotowała.

]

Ciekawych rzeczy się na tym forum dowiaduję. Nie miałem pojęcia że w głośniku mogą powstać wysokie temperatury.

Użycie omomierza nie jest bardziej skomplikowane niż podłączenie głośników do wzmacniacza, wystarczy wiedza z fizyki ze szkoły średniej.

A co do temperatury... głośnik to nie jest perpetum mobile i gdzieś się ta elektryczna energia do niego dostarczona musi wypromieniować ;)

Co do ocierania, zależny jak naciskasz, czyli o ile tylko nie naciskasz nierównomiernie, to cewka ociera, czyli głośnik do wymiany (przy tej cenie naprawa nieopłacalna).

Co do możliwości przegrzania, to nawet przy takim stosunku mocy wzmacniacza do kolumn,to nie jest w brew pozorm duży problem przepalić (przegrzać cewkę). Jeżeli grasz baaaardzo głośno (w zakresie klipingu wzmacniacza, słcychać zniekształcenia i takie nieprzyjemne, metaliczne spłaszczenie dźwięku), to właśnie spokojnie można spalić głośnik, ale w takim ukladzie najczęściej pierwsza pali się wyoskotonówka.

Co do impedancji, to możesz przyjac 4 Ohm, gdyż to niskotnowy odpowiada za największe obciążenia dla wzmacniacza.

Chruper, 16 Wrz 2007, 10:50

>Co do ocierania, zależny jak naciskasz, czyli o ile tylko nie naciskasz nierównomiernie, to cewka

>ociera, czyli głośnik do wymiany.

No właśnie jak naciskam równo to ociera, a jak w dół, to nie. W drugiej kolumnie jest odwrotnie, tam przy równym naciskaniu nic się nie dzieje, a jak się zmieni kierunek, to zaczyna ocierać, ale ten gra ładnie.

>Co do impedancji, to możesz przyjac 4 Ohm, gdyż to niskotnowy odpowiada za największe obciążenia dla

>wzmacniacza.

Czyli na przyszłość, przy ewentualnej wymianie 8 ohmowy wzmacniacz odpada?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.