Skocz do zawartości
IGNORED

Glosnik wysokotonowy w SENSYS DC2

kusznier

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Zakupiłem sensysy pare dni temu i zainteresowala mnie ich konstrukcja z wysokotonowym na kolumnie.

Jednak w trakcie sluchania muzyki wszystkie wysokie wydobywają się z glosnika w tym wyzszym basowo-wosokotonowym. Co bym nie włączał (lacznie z generatorem czestotliwosci) to zawsze grają tylko te "w" kolumnie. Wiecie może jak to działa? Może ja czegoś nie wiem? 19kHz spokojnie puszcza z tego w basie - o co z tym chodzi ?

./kusz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15999-100004782 1189852520_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/36193-glosnik-wysokotonowy-w-sensys-dc2/

Po pojawieniu się tzw. gęstych formatów zapisu dźwięku pojawiła się moda na "supertweetery", czyli dodatkowe wysokotonówki przetwarzające częstotliwości z którymi już nie radzą sobie "zwykłe" tweetery. Tak więc nie dziwi mnie że nie słyszysz dźwięku z tego tweetera w "głowie" kolumny, przetwarza on częstotliwości powyżej pasma słyszalnego. Nie przesadź z tym generatorem bo coś sfajczysz zamiast usłyszeć.

Sensys DC2 Specifictions

Performance

Recommended amplifier power 20 - 175 Watts RMS

Continuous power handling 125 Watts RMS

Peak output power 375 Watts

Low frequency response 34Hz (-6dB)

Sensitivity 89dB (2.83 Volts @ 1 meter)

Nominal impedance 8ohm

Frequency response 34Hz - 51kHz

Drive units

High frequency 25mm 25-micron titanium dome, neodymium magnet system

Low frequency 1 x 175mm

Dual Concentric high frequency 25mm 25-micron titanium dome, neodymium magnet system

Dual Concentric low frequency 1 x 175mm

Crossover

Frequency 250Hz, 1.8kHz, 16kHz

Type 4th order LF, 1st order band pass HF, 2nd order LLF

Jeśli słyszysz 19kHz, a kolumny są z "drugiej ręki", zachodzi podejrzenie, że superwysokotonowy zakończył żywot, na przykład wskutek przesterowania lub wzbudzenia wzmacniacza.

Nie sądzę żebyś słyszał autentyczne 19kHz. To muszą być jakieś artefakty na niższych częstotliwościach, produkty rezonansów membran lub zwrotnic , lub jedno i drugie wzajemnie ze sobą interferujące.

mozliwe, ale zawsze mialem problem ze slyszeniem wysokich czestotliwosci.

wszystkie odbiorniki tv taką emitują i wkurza mnie podczas gdy inni tego nie slysza.

dzieki za odpowiedzi

kusz

Witam zastanawialem sie tez kiedys nad zakupem tych kolumn w dobrej cenie w MEdia markt .wygladaja swietnie , czego niestety nie mozna powiedzic o dzwieku. Dzwiek jest wyostrzony, ma maniery do popadania w przester.Duzo lepiej graja tansze dali concept 6 lub mission Te kolumienki do dobrego audio kiepsko sie niestety naddaja. Moze w bardzo cieplym sytemie by sie sprawdzily ale generalnie slabiutko.Moim zdaniem li tylko do kina.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.