Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio 640v2 - Konfiguracja !

ciupaga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Od 2 tygodni jestem posiadaczem zestawu Cambridge Audio Azur 640v2 (Odtwarzacz CD + Wzmacniacz) i bardzo jestem ciekaw Waszych konfiguracji oraz opinii tak zestawionych elementów. W moim przypadku wygląda to tak:

1. Interkonekt (tech-link)

2. Kabel głośnikowy (AudioStream TL-4) bi-wire

3. Kolumny (Triangle TZX) - bi-wire

Całość gra czysto, muzykalnie, poprawnie - może troszeczkę jasno (triangle) (słuchawki Sennheiser 555) ale szczegółowo i stereofonicznie. napiszcie jak to u Was wygląda !

Witold P.

https://www.audiostereo.pl/topic/36167-cambridge-audio-640v2-konfiguracja/

.. Byłem przygotowany, że wezmę KEF-y ale... sprzedający (osoba prywatna) zaproponował dla porównania Triangle TZX i.... oczarowały mnie ! KEF-y grały poprawnie szeroko ale bez powietrza, mało muzykalnie, jakby próbowały coś udowadniać - powiem tak: sztucznie. Natomiast Triangle... muzykalne, bajecznie, z powietrzem w każdym zakresie - przepięknie. Dzięki porównaniu nie miałem wątpliwości. Pozwolę sobie użyć porównania: KEF-y - ta dziewczyna spodobała by mi się jeśli nie byłoby innej. Traingle - miłość od pierwszego wejrzenia.

Teraz jestem pod pantoflem (Triangle) i daję się prowadzić za rączkę... z wyboru, przekonania i bez wew. sprzeciwu.

Witek

KEFy nie grają efekciarsko - kiedy sam ich pierwszy raz słuchałem nie zrobiły na mnie jakiegoś wrażenia. Ale jak się obecnie przekonałem cały w tym ich urok, że są zrównoważone i nie grają efekciarsko.

Skibus, 14 Wrz 2007, 10:37

>Po co pytasz o knfiguracje, skoro większość ludzi ma je w "o mnie"

Hmm... uważasz, że ciupaga powinien przejrzeć "o mnie" WSZYSTKICH użytkowników forum w poszukiwaniu kogoś z podobną konfiguracją? Potem do każdego z nich powinien napisać pytanie z prośbą o opinię? Łatwiej zamieścić odpowiedni watek na forum (do tego przeznaczonym nota bene), ale... jest okazja żeby komuś nagadać, więc czemu nie skorzystać co?

Wprawdzie to nie wybory parlamentarne ale Bardzo Dziękuję za poparcie ! (Nienormalny).

Co do KEF-

Na tym forum o gustach się nie dyskutuje (i słusznie) dlatego, subiektywne odczucie komu jaki dźwięk (typ głośnika itp.) pasuje nie ma sensu. Ale jeśli znajdą się osoby posiadające ident. system stereo, a jeszcze lepiej gust muzyczny (często idzie to w parze, bo wybór sprzętu to raczej świadomy wybór )to rozmowa robi się ciekawa i po to jest forum aby wymieniać spostrzeżenia.

W najbliższym czasie zamierzam dokonać pewnych zakupów do systemu i... wtedy podzielę się uwagami

Witold P.

>ciupaga, jedno pytanie i jedna uwaga:

1. Chodzą słuchy, że Triangle grają bardzo dobrze z lampą. Słuchałeś może ich z lampą, czy tylko z tranzystorem?

Ja słuchałem Triangli Altea ESW i chciałem je wziąć, ale...zaraz po nich do odsłuchu poszły KEF'y iQ9 i tak zostało do dziś, a w zasadzie do jutra bo sprzedałem je i kupiłem...KEF'y Reference 203.

Rzecz gustu i tyle.

Pozdrawiam

Z przyjemnością przeczytałbym uwagi tych którzy słyszeli taki zestaw m.in. dlatego że kupiłem niedawno CD CA 640.

Niedługo pewnie będę chciał kupić wzmac do niego ale słyszałem już kilka opinii że nie bardzo ten wzmac CA gra tzn nie ma charakteru itd. A mnie pasowałoby żeby wzmac tez był od CA (jeden pilot, stylistyka itd). Czy naprawdę wzmac 640 jest kiepski?

wiec, gość od którego kupiłem Triangle miał je do "lampy" dynavox - (KEF-y IQ3 też) (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Wg. mnie Triangle mają duży potencjał w każdym zakresie i są bardzo muzykalne. Dodam, że okazyjnie (co jest nie bez znaczenia) je kupiłem tj. za 900 zł - idnet. na allegro :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Triangle nic nie udają, mówiąc lakonicznie - po prostu ładnie grają

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wstyd się przyznać ale zestaw CA kupowałem w ciemno (zasięgałem wyłącznie opinii co będzie dla mnie lepsze), bez wcześniejszego odsłuchiwania. Mam porównanie z poprzednim zestawem (opis o mnie) i jest to dla mnie KROK NAPRZÓD. Potwierdzę wcześniejsze opinie, że CA sprawdza się w muzyce elektronicznej/instrumentalnej (chociaż Marillion też interesująco zagrał). Teraz konfiguracja: to już indywidualna sprawa - interkonetkty (mogą dużo namieszać), kable głośnikowe (to samo) itd.

Witam wszystkich.

Jeśli chodzi o CA, pete, to doskonale wiesz, że na tym forum znajdziesz więcej przeciwników, niż zwolenników tej marki.

Ja kupiłem zestaw azur 640 przede wszystkim ze względu na jego cenę, wygląd i "szerokość sceny". Przed zakupem zestawu porównywałem go z NAD 352 +521 (niestety nie mieli aktualnie 542) i właśnie NAD dużo bardziej przypadł mi do gustu. Był jakby bardziej dynamiczny, miał lepszy dół, góra podobna, jedynie scena wydawała się być nieco ograniczona. Każdego z zestawów słuchałem po 90 minut w repertuarze był Leszek Możdżer, Ayo, Kate Bush, Pink Floyd, Green Day i Pink Martini. Oba zestawy grały na kolumnach AA Phoebe IIs podłączonych kablami Kimber Kable 4PR i IC Kimber za 360zł (nie pamiętam symbolu), do brzmienia nie miałem żadnych zastrzeżeń. Pokuszę się jeszcze o stwierdzenie, że NAD wydawał się być nieco bardziej analityczny, a CA cieplejszy.

Obecnie słucham zestawu CA azur 640 na kolumnach Phoebe IIs z kablami Monster Z1R i IC VDH d 300 III Hybrid i jest bardzo przyjemnie.

Pozdrawiam.

... jestem świeżo po testach interkonektu RAPPORT MN620 na moim CA kabelki pożyczone od znajomego gdzie grają z NAD-em i JMLab. Przyznaję, że dźwięk bardzo efektowny (nie przesadzony) scena wysunięta i lekkie zmatowienie góry. dobry muzykalny kabelek ! - przypuszczam, że musi być jeszcze jakiś inny, który mnie całkowicie rozłoży. Bo jeżeli ten gra dobrze to jak będzie gdy znajdę taki, który gra bardzo dobrze ?! (filozofuje - sorry). Poszukałem w necie i audiofast sprzedaje go za 166 zł ! - ale polecają (oczywiście droższy - 266zł ) Rapport-a MN1801 (recenzje tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) We środę wybieram się z gotówką do Magellan-a po jakiś odpowiedni wg.mnie interkonekt do systemu, który posiadam. Ciekawe z czym przyjadę, bo jak pokazują ostanie zakupy to wracam z czym innym niż zamierzałem kupić.

Przy okazji jako kable głośnikowe wstępnie zamierzam nabyć DNM Reson LSC Mk II - podświadomie czuję, że to będzie TO !

Życie, czas zweryfikuje !

Ukryta Zawartość

... Zakupy w Rzeszowie (Hi Fi Magellan) zakończone. Do zestawu CA dopisałem, już:

1. IC Rapport MN1801-1

2. Kable głośnikowe - Tara Labs Prism OMNI - zaciśnięte i zasilające obydwa bieguny bi-wire w głośniku (lepsze to niż blaszana zworka dołączona do głośnika)

... Szczerze przyznaję, że jestem już bardzo zadowolony i na razie daję sobie spokój za dalszą wymianą elementów, bo jak widzę, można tak w nieskończoność. Zestaw gra pełnym, otwartym, lekko ocieplonym i dynamicznym dźwiękiem. Scena wypchnięta do przodu - Teraz zestaw gra dla mnie extra !!!

Teraz już tylko polowanie na płyty, poszukiwania, licytacje etc.

Pozdrawiam

Szczęśliwy audiofil

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.