Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 25.11.2024 o 16:44, Lutek napisał:

Widze odpowiedni temat watku, wiec wklejam fotki z moimi obecnymi (sa od ponad roku) konstrukcjami, tj. odgrodami, choc kiedys juz zamiescilem w innym watku dotyczacym open baffle. Jesli jacys koledzy byliby zainteresowani jak graja takie konstrukcje i chcieliby posluchac, to oczywiscie zapraszam. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20230921_181938.jpg

IMG_20230922_103530.jpg

IMG_20230922_103548.jpg

A nie warto było szarpnąć się na lepsze elementy w zwrotnicy? A albo zrobić wersję CC z bateryjkami?

Nie ma ich dużo więc koszta nie byłyby kosmiczne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Widze odpowiedni temat watku, wiec wklejam fotki z moimi obecnymi (sa od ponad roku) konstrukcjami, tj. odgrodami, choc kiedys juz zamiescilem w innym watku dotyczacym open baffle. Jesli jacys koledzy byliby zainteresowani jak graja takie konstrukcje i chcieliby posluchac, to oczywiscie zapraszam.

Lutek, jak mogłeś zdradzić Tannoye? No wiesz co ;-)
5 godzin temu, pmcomp napisał:

A nie warto było szarpnąć się

A jakos tak wolalem szrpnac sie na lepsze glosniki, bo to jednak one  i konstrukcja, w jakiej siedza maja zasadniczy wplyw na jakosc dzwieku.

3 godziny temu, partick napisał:

Lutek, jak mogłeś zdradzić Tannoye? No wiesz co 😉

Fakt, ze bylo troche modeli Tannoy-i i to kolumn oryginalnych, jak i zbudowanych prze ze mnie na tych glosnikach.

Fajny byl to dzwiek, ale jednak nie bylo tak nisko schodzacego basu i takiej jego jakosci :-) 

10 godzin temu, Lutek napisał:

Ostatnio mysle o strimingu, ale - w tej chwili - zrodlem jest odtwarzacz CD Rotel RCD 971, a wzmacniacz, to rowniez Rotel RA985 BX. Przed nim byla lampa Cayin A88T. Odgrody graja w 30 mkw - to informacja tez dla "Kamilus-a".                               A moje miejsce zamieszkania, to Krzyż Wielkopolski. Mala miejscowosc, ale z wezlowa stacja PKP i z wielu stron Polski mozna dojechac pociagami bezposrednimi.

Blisko mnie 🙂

Mieszkam w Gorzowie. 

1 minutę temu, Lutek napisał:

Faktycznie bliziutko, wiec zapraszam. 

Byłbym wdzięczny za możliwość 🙂

Zgodziłabyś się żebyśmy podłączyli mojego Mastersound'em pod twoje kolumny? 

Teraz, desperado napisał:

Ten korektor jest potrzebny?

Muzyka rock metal, czesto produkcja wymaga pomocy niestety. Do albumów przyzwoicie nagranych jest OFF 🙂

Fakt, ze bylo troche modeli Tannoy-i i to kolumn oryginalnych, jak i zbudowanych prze ze mnie na tych glosnikach.
Fajny byl to dzwiek, ale jednak nie bylo tak nisko schodzacego basu i takiej jego jakosci :-) 
Ale i też współczesnych Kensington GR czy Canterbury GR nie miałeś, o ile dobrze pamiętam.
10 godzin temu, partick napisał:

Ale i też współczesnych Kensington GR czy Canterbury GR nie miałeś, o ile dobrze pamiętam.

Zgadza sie.  Wprawdzie nie slyszalem jak one graja, ale biorac pod uwage fakt, ze w nich siedza rowniez glosniki koaksjalne, sadze, ze zejscie basu moze nie byc takie jak mam teraz z ukladu trojdroznego, z 15-to calowymi glosnikami niskotonowymi.   A co do Kensingtonow, to na ich obudowach wzorowalem sie (zewnetrzne listwy ozdobne z pelnego debu), jak budowalem kiedys te ponizsze kolumny.

Ukryta Zawartość

SDC14355.JPG

SDC14349.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie ponownie osiemnastki w osiemnastu metrach kwadratowych. Na krótkiej ścianie jest słabo ale na długiej jest już bardzo ciekawie. Chwilowo napędzane D klasą 873c85a41a3b3221c4e94b25cc7405cb.jpg

W dniu 28.11.2024 o 11:51, Lutek napisał:

Ostatnio mysle o strimingu, ale - w tej chwili - zrodlem jest odtwarzacz CD Rotel RCD 971, a wzmacniacz, to rowniez Rotel RA985 BX. Przed nim byla lampa Cayin A88T. Odgrody graja w 30 mkw - to informacja tez dla "Kamilus-a".                               A moje miejsce zamieszkania, to Krzyż Wielkopolski. Mala miejscowosc, ale z wezlowa stacja PKP i z wielu stron Polski mozna dojechac pociagami bezposrednimi.

Lutek posiadałem kiedyś Rotel RA-985 i 980 ten drugi grał zdecydowanie "lepiej"...Czy kiedyś próbowałeś modelu 980 w swojm systemie...?

Edytowane przez Dimension

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

5 godzin temu, Dimension napisał:

Lutek posiadałem kiedyś Rotel RA-985 i 980 ten drugi grał zdecydowanie "lepiej"...Czy kiedyś próbowałeś modelu 980 w swojm systemie...?

Ra-980 BX nie probowalem, ale chodzi mi po glowie Ra-1572 MkII, czy ewetualnie Ra-1592 MkII. Tyle, ze nie mam gdzie ich posluchac, a przed decyzja o kupnie powinno sie przede wszystkim posluchac u siebie i porownac z tym co sie aktualnie posiada.

• 2 tygodnie później...

Jeszcze nie mój, ale testuję i coraz bardziej mi się podoba - Lumin D2

Q9xzo6h.jpeg

Odżałowałem sobie i sprawiłem sobie prezent w postaci łączówki Albedo Flat-One, który wprowadził nową jakość odbioru muzyki, a w szczególności wartość i klasę górnego pasma. Rewelacja, wart każdej złotówki.

KjkBivA.jpeg

LYzWnuW.jpeg

yZoKsIB.jpeg

Edytowane przez Tal

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

11 godzin temu, Tal napisał:

Jeszcze nie mój, ale testuję i coraz bardziej mi się podoba - Lumin D2

Ukryta Zawartość

Odżałowałem sobie i sprawiłem sobie prezent w postaci łączówki Albedo Flat-One, który wprowadził nową jakość odbioru muzyki, a w szczególności wartość i klasę górnego pasma. Rewelacja, wart każdej złotówki.

KjkBivA.jpeg

LYzWnuW.jpeg

yZoKsIB.jpeg

Kabelek ładny. No ale tak serio jak oceniasz jego wklad w brzmienie ? O ile się poprawiło? 1% ,5%?  Więcej? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, aryman napisał:

Kabelek ładny. No ale tak serio jak oceniasz jego wklad w brzmienie ? O ile się poprawiło? 1% ,5%?  Więcej? 

Nie kwestionuję i nie atakuję tych co nie słyszą wpływu kabli, bo sam kiedyś byłem sceptykiem, ale na własne uszy przekonałem się jak potrafią odmienić oblicze systemu. Obecnie posiadam upragnione kolumny i wzmacniacz i wielce prawdopodobne, że zainwestuję w Lumina D2, więc mogę w końcu skupić się na kablach i szlifować brzmienie mojego systemu. To fajna zabawa, bo kable zazwyczaj te droższe są jak dosłownie dobry garnitur, który warto aby był odpowiednio skrojony, bo chyba nie trzeba tłumaczyć lub pokazywać sytuacji, gdy garnitur w ramionach jest za szeroki lub nie widać mankietów albo spodnie są za krótkie. Kable pomagają kreować i modelować brzmienie systemu w sposób jaki nam osobiście odpowiada i bardzo się cieszę i jestem usatysfakcjonowany, że zdecydowałem się na kabel Albedo.

Albedo Flat-One zastąpił tymczasową budżetówkę Wireworld Luna 8 i łączy DAC z wzmacniaczem. Kabel kupiony z salonu @Q21, któremu dziękuję za szybką i profesjonalnie zabezpieczoną przesyłkę. Oczekiwania miałem duże, bo w końcu swoje kosztuje i się nie zawiodłem. Pytasz ile procentowo wniósł do mojego systemu no cóż... spokojnie i bez fantazjowania mogę napisać, że 40% i jakież było moje zaskoczenie po jego wpięciu. Ogólna charakterystyka tego kabla jest dość krótka, bo zmiany jakie wprowadza to głównie wypolerowanie górnych rejestrów w taki sposób, że stają się czystsze, lepiej słyszalne jednak z pewnością nie jest to ich wyostrzenie. Albedo w końcu znane jest z kabli ze srebra i wpływ tego kabla jest właśnie tak szlachetny jak szlachetny jest to metal. Wszystko jest bardzo poukładane, a wybitna separacja to kolejny jego atut. W związku z czym także przestrzenność brzmienia stoi na wysokim poziomie. Średnica jest czysta i naturalna, głosy brzmią z właściwą masą oraz posiadają rzeczywisty tembr. Bas z kolei jest odpowiedniej objętości, dobrze czytelny i dobrze kontrolowany nic się nie ciągnie, ani nadmiernie nie dominuje. Największych zmian jednak ten kabel dokonuje w górze pasma i średnicy, bas jest raczej dopełnieniem aniżeli priorytetem. W tych przewodach nie ma też dziur w brzmieniu, wszystko jest spójne i homogeniczne. Nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na te kable, bo oblicze w jakim ukazują mój system i muzykę jest po prostu piękne i wciągające. Polecam te kable każdemu sceptykowi oraz audiofilom pragnącym uszlachetnić brzmienie.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

• Pokaż nowe odpowiedzi