Skocz do zawartości
IGNORED

Co sądzicie o Korwinie?

rekin

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny polityczny watek - tyle, że ukierunkowany na osobliwą postać lidera UPR.

PiS - nie daje rady, PO - nie da rady, SLD(LiD) - nie dał rady. Kto da radę jak dać radę ;)?

Panowie do dzieła - obiekt niezwykle ciekawy, a program dość radykalny. Może czas dać szansę Korwinowi?

https://www.audiostereo.pl/topic/36081-co-s%C4%85dzicie-o-korwinie/

kiedyś nawet ze dwa razy na niego głosowałem,

dzis uważam, że szkoda czasu, postać barwna, dowcipny, inteligentny, znakomity felietonista itd, w sumie fajny gość ale raczej fantasta, chciałby zostać wybrany nie podlizując się wyborcom, liczy na to, że wybiorą go mądrzy i do nich się zwraca, twierdząc, że większość to głupcy ale, że nikt nie uważa się za głupca to powinni go wybrać :-)

sporo od niego można się dowiedzieć, dlatego, że JKM inaczej nadaje niż większość mediów, jest w pewnym sensie przez media niedopuszczany,

gdyby się nie jąkał i nie mówił z prędkością karabinu maszynowego, mógłby być groźnym przeciwnikiem w dyskusjach panelowych, mógłby,

niestety kiedy mówi jest prawie niezrozumiały,

doszedłem do wniosku, że JKM to błazen w znaczeniu „stańczykowym”.

czyli pozytywnym, warto go czasami posłuchać, nawet rządzący mogli by go zatrudniać w roli doradcy czy konsultanta, natomiast jako wyborca, dziś uważam, ze głosowanie na JKM czy UPR to strata czasu

->tadeo

ponoć Korwin jest czy był zawodobym brydżystą, jeżdził na MIstrzostwa różne itd

Ciekawa postać, mówi - jak wszyscy nieco radykalni, wiele prawdy, natomist częśc z jego poglądów jest zbyt "dziwna" i nie zyskuje nowych wyborców, skądinąd wg mnie jeden z najmądrzejszych ludzi na naszej scenie politycznej.

Ja sądzę, że Korwin jest mistrzem logicznego dowodzenia tez, które jak najbardziej kupy się trzymają i w tym chorym kraju postawionym na głowie przydałby się taki gość. Poza tym z tego co się orientuję, to facet jest ustawiony i nie pcha ryja do koryta tylko po to, żeby garnąć pod siebie ile się da. O ile widok zadowolonych z siebie mord tych samych polityków powoduje u mnie odruchy wymiotne i czarne myśli (ze zbiorową egzekucją na stadionie włącznie) o tyle Korwina słucha mi się całkiem przyjemnie i z autentycznym zainteresowaniem. Oczywiście pod warunkiem, że mówi nieco wolniej niż zwykle, a najlepiej jak pisze, bo ze zrozumieniem wszystkich słów wystrzeliwanych z prędkością karabinu Uzi, to niestety już różnie bywa...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Prywatna opieka medyczna czy likwidacja w pizdu PKP, to takie chyba sztandarowe pomysły JKM, z którymi absolutnie i w całej rozciągłości się zgadzam.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Osobiście głosuję na Korwina i UPR odkąd mam prawo głosu i nie uważam, żeby to była strata "czasu" czy głosu. Stratą byłoby dla mnie zagłosowanie niezgodnie ze swoimi poglądami. A że głosując na UPR głosuję zgodnie z moimi poglądami, to jest to dla mnie jedyny sensowny wybór (nawet, jeżeli nie dostaną się do sejmu).

Poglądy Korwina są jak najbardziej racjonalne. Większośc ludzi, którzy mówią o niektórych pomysłach Korwina i UPR jako o "radykalnych", "utopijnych" itp. nie zadała sobie trudu przeczytania programu UPR. Tam wszystko się ze sobą łaczy i pod tym względem jest to program wyjątkowy w skali tego kraju.

Otóż mówiąc o służbie zdrowia, nie wolno zapomnieć o systemie ubezpieczeniowym, tu znowu wchodzi w grę gospodarka, prywatyzacja itp. itd. Państwo to system naczyń połaczonych i o tym nie wolno zapominać. UPR nie zapomniał - inne partie tak.

Dodatkowa rzecz, która uwiarygadnia w moich oczach Korwina i UPR to fakt, że jest to jedyna partia w tym kraju, która mówi prawdę. Oni nie pchają się do koryta z wszelką cenę - przecież też mogliby zacząć obiecywać gruszki na wierzbie, żeby tylko dorwać się do władzy. Nie robią tego i to o nich dobrze świadczy. Nie wiem czy zauważyliście, ale np. podczas wyborów prezydenckich Korwin był JEDYNYM kandydatem, który nie mówił "ja zrobię to i tamto, ja wam dam". On mówił "jako prezydent mam inicjatywę utawodawczą i SPRÓBUJĘ zrobić to i to,ale czy to przejdzie przez sejm - tego już państwu obiecać nie mogę".

>felix

Nie ze wszystkim się z JKM zgadzam, ale faktycznie facet w swojej głowie stworzył wizję całego państwa. Pod tym względem jest wyjątkowy. Wiele z tych pomysłów jest trudne do wprowadzenia w naszym kraju - no cóż socjologiczne taktyki rządzenia tłumem są w naszym państwie nadal bardziej skuteczne niż metoda logicznego dowodzenia.

JKM ma wizję kompletną - tzn, że jeśli coś nie wyjdzie z bogatego planu zmian, to efekt końcowy może być nieprzewidywalny. Z tego punktu widzenia polityka małych ruchów bardziej się sprawdza.

Tak czy owak lubie faceta, bo nie powiewa jak chorągiewka na wietrze i nie obiecuje gruszek na wierzbie - to kolejny ewenement w świecie polityki.

@felix,

byłem i (po częsci jestem) zwolennikiem UPR i to co piszesz to prawda,

tylko, że 97% populacji nie jest zainteresowana słuchaniem prawdy z prostego powodu, gdyż są to głupcy( oczywiście ty i ja należymy do tych 3% madrych).

niestety żeby zostać wybranym trzeba mówić to co chcą usłyszeć wyborcy,

UPR musiałaby gadać jak PiS a po wybraniu realizować swój program,

>>Rekin

Wszystkie te pomysły są możliwe do zrealizowania. Niezależnie od tego czy to w Polsce, czy gdzie indziej. Społeczeństwo dostosuje się do zmian.

A tak wogóle to teraz pomyślałem o jednej rzeczy - prawie całe polskie społeczeństwo do spółki z mediami wielbi "Kisiela". Ale nikt nawet nie wspomina o tym, że był on jednym ze współzałożycieli UPR :) Co rok wszystkie media trąbią o nagrodach "Kisiela", ale jedno z jego największych dzieł jest przez nie kompletnie ignorowane. Ciekawe, nieprawdaż? :)

->rekin

>Nie ze wszystkim się z JKM zgadzam, ale faktycznie facet w swojej głowie stworzył wizję całego

>państwa. Pod tym względem jest wyjątkowy. Wiele z tych pomysłów jest trudne do wprowadzenia w naszym

>kraju - no cóż socjologiczne taktyki rządzenia tłumem są w naszym państwie nadal bardziej skuteczne

>niż metoda logicznego dowodzenia.

No widzisz Rekin.. tak to już jedyne co ludzie tak naprawde kupują to emocje a nie logikę....

i ZAWSZE ktoś docierający do emocji i podstaw w piramidzie Maslowa bedzie miał za sobą znaaaaaacznie więcej ludzi niż ktoś przemawiający do rozumu.

Ludzie chcą pracy, bezpieczeństwa, emerytur, a nie rozsądnego państwa.

może i smutne, ale prawdziwe.

tacy już jesteśmy przez naturę stworzeni :)

lubię Korwina, ale dla mnie jest on już tylko felietonista a i poziom wiedza i informacja którą przekazuje jest na poziomie gazetowym,

prosty przykład: Rosja stalinowska i Niemcy hitlerowskie, dla JKM to takie same socjalistyczne państwa, spróbujcie zrobić analizę i porównać te dwa systemy na wszystkich płaszczyznach, (jak kto nie kształcony niech się lepiej z tym zwróci do historyka), teksty JKm pełne sa takich kwiatków i z historii i z gospodarki tym bardziej

Jeśli na Korwina to na Janusza Korwin Mikke nie mylić ze mną dwojga imion Zbigniewem Mieczysławem Korwin-Piotrowskim na słowo LPR dostaję wysypki - nigdy nie byłem wielbicielem posła do Carskiej Dumy pana Dmowskiego ani nie darzę sympatją jego pogrobowców z młodymi neofaszystami włącznie. Każdy z nas niech odpowiada wyłącznie za siebie i w swoim imieniu. Jeśli ktoś się zna na wierszach niech je pisze, jeśli ktoś na mordobiciu niech po ryjach do korytach przyrośniętych leje skromnie muszę wyznać, że opanowałem do perfekcji obydwie te trudne sztuki

W domu mam starą kosę przekutą na sztorc w 1863 nikt jej do rolniczego kształtu [jak u Kostusi] nie przywracał, w razie potrzeby zdejmę Ją ze ściany

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Męczy mnie arytmia, i raczej mnie do swoich zabaw nie mieszajcie, a w nagrodę obiecuję, że nie będe na nikogo kandydował za życia i po śmierci nawet na dyrektora miejskiego wychodka.

>Korwin

Faktycznie nieopatrznie nie dodałem Mike przy Korwin - mam nadzieję, że nie jesteś urażony :)

Poglądy polityczne ( i inne) są indywidualną i prywatną sprawa każdego. Można się nimi podzielić, ale nie wolno ich narzucać innym. Zresztą tego nie cierpię u polityków najbardziej.

Chciałbym tym razem pójść do wyborów, ale poza założeniem własnej partii nie widzę sposobu na nie zmarnowanie głosu.

Przepraszam, ale wprowadzono mnie w błąd i tak zareagowałem, koncepcja Janusza KM jest niespójna znajomość historii odzyskiwania i odzyskania niepodległości dosłownie żadna, ocena naszych wrogów i przyjaciół conajmniej naiwna a tak naprawdę to żadna.Niema mnie tutaj i nie było bawcie się spokojnie dalej

Dobranoc

Zbyszek

>>arbuzMC

Porównując III Rzeszę do ZSRR Korwin używa uproszczenia, ale dość dobrego. Tak naprawdę oba kraje miały ustrój socjalistyczny i w świetle tego nazywanie nazistów "prawicą" jest mocno naciągane. I w dużej mierze prawdopodobnie o to chodzi Korwinowi - obecnie nazistów wszyscy nazywają "prawicą", a tak naprawdę oni byli lewicą. Pokazanie podobieństw między obydwoma systemami ma na celu sprostowanie m.in. nazewnictwa.

>>Korwin

Nie LPR a UPR i nie Dmowski a bardziej von Hayek ;)

>>Rekin

Dlatego własnie jestem przeciwnikiem demokracji. Widzisz - jakoś świadomość, że tylu idiotów ma wpływ na moje życie nie nastraja mnie do pozytywnie :(

A sprawa tak naprawdę nie dotyczy tylko naszego społeczeństwa, ale całej ludzkości - Polacy wbrew pozorom nie są głupsi niż inne narody.

felix, 9 Wrz 2007, 23:59

>Dlatego własnie jestem przeciwnikiem demokracji. Widzisz - jakoś świadomość, że tylu idiotów ma

>wpływ na moje życie nie nastraja mnie do pozytywnie :(

>A sprawa tak naprawdę nie dotyczy tylko naszego społeczeństwa, ale całej ludzkości - Polacy wbrew

>pozorom nie są głupsi niż inne narody.

to za czym jestes?

za monarchia, jak JKM?

monarchia to następny przykład "felietonowej"madrości JKM,

i jeszcze przyznaje się do studiowania socjologii,

no dobra monarchia może być ale ja bede królem :-)))

>>arbuzMC

Znacznie bliżej mi do monarchii niż do demokracji. Oba systemy mają swoje wady i zalety, jednak ten pierwszy jest chyba (IMHO) mimo wszystko lepszy.

Powiedz mi czy jesteś zwolennikimem socjalizmu.

arbuzMC:

">doszedłem do wniosku, że JKM to błazen w znaczeniu "stańczykowym"."

Dokładnie tak samo postrzegam jego osobę. Dlatego chciałbym, aby był w sejmie. Wielu, z tych, którzy teraz brylują za mównicą musiałoby sie nieźle nagłówkować, aby w dyskusji z Korwinem nie wyjść na... prawdziwego błazna :-)

>a program dość radykalny

No z tego co pamiętam to on chciał wprowadzić karę chłosty i chyba - odniosłem wrażenie - nie robił sobie jaj tylko na poważnie to postulował. I powiem Wam że to może byłby niezły pomysł :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.