Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw cd+wzmak do 10 kzł

arongol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuje zestawu w cenie jak wyżej który dałby radę napędzić kolumny podłogowe na usherach wykonane przez Witolda Albeckiego.Na dzień dzisiejszy myslę o zestawie Naima 5i.Jednak moc wzmaka daje troche do myślenia.A co do brzmienia to bas musi być twardy jak skała i schodzić nisko.Reszta raczej przejrzysta i nęutralna o dobrym nasyceniu ale raczej nie w stylu lampowym.pokój jaki posiadam ma 25 m2.Za wszelkie sugestie dziękuje.Arek

https://www.audiostereo.pl/topic/36074-zestaw-cdwzmak-do-10-kz%C5%82/

Krell 400XI + Meridian 506.20 lub Musical Fidelity A3.2 lub inne Cd Podobnej prowiniencji - oba elementy używane by zmieścić się w zakładanej cenie. Do tego interkonekt Kubala Sosna Fascination + kable głośnikowe ale to już olejne ok 8kzł :( (dystrybucja audiofast)

IMO twoje wymagania lepiej spełni Krell.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>arongol

ja moze troche inaczej, ale jak deklarujesz 10k na set cd/wzm i moze byc z drugiej reki to pomyslal bym np o czyms takim jak koncowka mocy!, na wstepie sterowana prosto przez potencjometr np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , z odtwarzaczem sobie poradzisz a pozniej dokupisz jakis dobry pre i masz 3 lata do przodu...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ok dzieki za podpowiedzi jednak mam juz dość szukania składania porównywania.Poprostu chcę zacząć słuchać muzyki i interesuje mnie bezpieczny zakup(cała zabawa w audiofilizm wypruła ze mnie i kasę i zdrowie przez te wszystkie lata)A naim ma opinię właśnie takiego sprzętu.słyszałem tę końcówkę i podobało mi się.Tylko znowu szukanie pre i kabelków do niego(zwariować można)Czy Naim chociaż w 80% może spełnić wymagania?Wiem że ja ciagle z tym naimem ale patrz wyzej.

arongol -->

Nie bardzo rozumiem o jakiej końcówce mocy piszesz ?

5i to najtańszy wzmacniacz zintegrowany w ofercie Naim'a i na pewno nie ma szybkości i mocy droższych koncówek mocy.

Niestety nie wiem jakim dźwiękiem grają Twoje kolumny i stąd ciężko cokolwiek doradzić :(

A o moc się nie martw ... Naim co prawda ma ją stosunkowo niską (40W) ale to są trochę inne waty ;)

Możesz być pozytywnie zdziwiony :)

zdezintegrowany_3PO

ps. sugeruję zajrzeć do wątku Naim Club :)

A co do głośników maja lekko ocieplony dzwięk,bas ma masę a ze wzmacniaczami wydjnymi prądowo pojawia sie kontur i kop.A co do naima słyszałem go na audio show z rls i było tam wszystko czego mi potrzeba a ze względu że moje głośniki są na podobnych przetwornikach pomyslałem że to może to.

Naim będzie "bezpiecznym" wyborem. O moc bym sie nie bał. Wystarczy.

Jak chcesz poszukaj używanych naimów ( choć nie będzie to łatwe )

No właśnie Naim ma w sobie to coś co pomaga zapominać o sprzęcie,dlatego tak go tu męczę jednak ciężko tak bez odsłuchu w domu coś powiedzieć.Więc dlatego pytam się was.

Witaj

Też jestem za sprzętem z drugiej ręki.

Krella 400 xi mogą Ci sprowadzić z USA ludzie, którzy się tym zajmują. Jeśli jesteś zainteresowany to daj znać na PW.

Z innych propozycji wzmacniaczy o oczekiwanym przez Ciebie brzmieniu, które widziałem ostatnio w ogłoszeniach, można polecić Audioneta SAM-a, MF A5 (może być "za miętki" w basie), NAD-a S 300 albo Primare I 30 (może być "za zimno") lub cyfrowego Tacta.

Co do odtwarzacza... też duży wybór.

Pytanie tylko, czy 10 tys. to tylko na piec i cd, czy również na kabelki. Bo też kosztują.

Słuchałem zestawu Naima 5, oraz samego cd Naima z tego zestawu. I jakby tu powiedzie....oględnie bardzo.... szału nie było. Nawet zdezi, fan tej marki przyznaje, że najniższe Naimy to średni wybór.

pozdrawiam Stempur

W opisie stwierdzasz, że mieszkasz w małej miejscowości. Jak niedaleko od stolicy może podleciałbym ze swoim zestawem do Ciebie bo wydać 10 koła w ciemno nawet na Naima trochę szkoda. Zeby wypożyczyć ze sklepu też trzeba powalczyć, ale nie jest niemożliwe.

arongol, zdezintegrowany dobrze radzi, poczytaj wątek naim club, ale nie tylko, skorzystaj z wyszukiwarki, na forum znajdziesz dużo informacji o naimie.

Ja także nie znam Twoich kolumn, ale jest duża szansa, że wzmak (50W, nie 40 - zdezi:)) sobie z nimi poradzi. Niemniej w ciemno bym nie ryzykował, porównywałem go z Jolidą 1501RC (100W) i miałem wrazenie że moc z Jolidy jest bardziej dobitna, o ile tak można powiedzieć. Nie oznacza to oczywiście, że nait 5i to słabeusz. W zależności od rodzaju muzyki mnie wystarcza ustawienie gałki głosności na 9 - 11 godz, po 13-tej i gęstych aranżacjach traci nieco przejrzystość, ale jest już baardzo głośno. Raz jeden odkręciłem na 15-tą, i myslałem że woofery wyskoczą z kolumn, ale kompresji nie stwierdziłem. Tyle że u mnie gra z monitorami na 18 metrach...

Co do kontroli basu to jest bardzo dobrze, mnie też bardzo na tym zależało i nie zawiodłem się. Tu jedna uwaga - w moim systemie (a mam tu na mysli nie tylko elektronikę, koluimny i kable, ale także akustykę pokoju) czasem bas jest nieco suchy, no ale z drugiej strony nic mi nie buczy - cos za coś. Poza tym -dźwięk pełny, miesisty, plastyczny, zrównowazony, o dużym stopniu realizmu - jeśli tego szukasz to na pewno warto go posłuchać.

Audioneta SAM-a, MF A5 (może być "za miętki" w basie), NAD-a S 300 albo Primare I 30 (może być "za zimno") lub cyfrowego Tacta itp wzmacniacze proponowane przez Kolegow do takiego starca jak legendarna koncowka Levinsona 23,5 uwazam za bardzo duze fopa, to jest tak jakbys mial na talerzu kotlet mielony, a na drugim duzy wypieczony, kruchy i rozplywajacy sie w ustach kawal miesa ;-))

ABs

Dobre-ale znowu szukanie pre i kabelków do niego mam tego szukania powyżej uszu jestem tym zmęczony. Bawię się w to od 10 lat i pora z tą głupota skończyć.Dlatego jak wzmacniacz to raczej integra i do 6000-6500zł.pozdrawiam Arek

ABs, a Twój Burmester Rondo już poszedł?Jeśli kolega szuka integry, to by się myślę nadała?

A propozycje padały jakie padały, bo do wydania jest tyle ile jest i mowa była o integrze. I nikt tu nie ma wątpliwości, że ML zje to wsyzstko na śniadanko.

Pozdraiwam Stempur

>arongol

zrob tak, posluchaj zaproponowanych wzmacniaczy, integr, naimow, krelli, mf i co tam sobie wymyslisz...

pozniej podlacz jakas duza klasowa, najlepiej legendarna koncowke i powiedz co sluchac...

>stempur

burmesterek siedzi w pudle i tak jak mysle to chyba dobrze, ze jest... jak bede stary to se pudlo wywioze do domku nad jeziorem, kupie jakies glosniki i muzyka bedzie grala do czasu jak wyjade na zime ;-)

...jak juz rozmawiamy to pozwole sobie zwrocic uwage na to, ze marka czyli jakis konkretny produkt liczy sie wskazujac na cos co o niej swiadczy i co zdobylo uznanie...

i tak najbardziej powazanymi koncowkami, starymi z piekilenie dobrym dzwiekiem jest wlasnie koncowka 23.5, legenda Levinsona, popatrzcie na review, z krell wiadomo seria ksa 150 i 250, lepsze konstrukcje poprostu nie istnieja...

Dzięki za propozycję,jutro jadę do stolicy po głośniki dla kumpla więc trochę posłucham i zobaczymy co będzie.Nie wieżę znowu zaczynam szukać św Grala,a juz miał być koniec.Pozdrawiam arongol

Arek : Ja Ci doradzam Creek Destiny ( jest w ogł. za 4000 ) - jestem przekonany że spełni on Twoje wszelkie wymagania . Czemu ten i czemu tak tani . Mój Creek 5350 ma rewelacyjny bas , na " 15 " jest BARDZO głośno ,

bez zniekształceń czy spadku dynamiki ( ja " normalnie " nie słucham powyżej " 13 " - to już b. głośno ) .

Destiny jest rozwinięciem - w lini prostej - dzwięku 5350 , tylko w większej skali i z większą dynamiką ( - to moja analiza na podstawie kilku recenzji prasowych Destiny , i opini w necie ) . Dźwięk " obu " wzmaków " jest "

czysty , przestrzenny , energetyczny i mało " tranzystorowy " .

Do niego dokupiłbym kondycjoner PAL Powerbox 2.1 ( 4000 zł ) , lub 3.0 ( 5000 zł ) , a za resztę jakiegoś (oczywiście jak najlepszego ) CD .

Taki zestaw NA PEWNO zagra lepiej niż inny zestaw z droższym ( choć myślę że niedużo lepszym - jeśli wogóle )

wzmakiem i cd , ale bez PALa . Warto ( tak naprawdę to koniecznie ) też kupić sieciówki do klocków i od PALa

do gniazdka , np. 3 Vincenty za ok. ( nowe ) 1000zł .

Jeszcze co do Naima : ma/miewa ( jak parę razy czytałem ) on problemy z prowadzeniem basu ( w zależności od utworu ) na którym tak ci zależy .

Pozdrawiam .

p. s. W 25m2 Destiny na 100% napędzi ci - bez żadnej kompresji przy b. głośnym graniu - Twoje kolumny .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.