Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast Audio Academy PhoebeII do 25m

grzesik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obecnie jestem dość szcześliwym posiadaczem AA Phoebe II. Jednakże, pomimo wszystkich opisanych na tym forum wybitnych cech tychże kolumn, w tym moim pomieszczeniu brakuje mi trochę tej dynamiki, nisko schodzącego basu (charakteru brzmienia chociażby Paradigm). Wiem, że moje preferencje nie odpowiadają audiofilskim wzorcom. Zastanawiam się nad zakupem kolumn Paradigm Monitor 9v5 - tylko czy oprócz pożądanej dynamiki zapewnią mi również komfort słuchania spokojniejszej, relaksujacej muzyki.

I tu pytanie do posiadaczy Paradigm - czy wspomniane kolumny nadają się również do słuchania chociażby smooth jazzu, bo to, że nadają się do rocka to wiem.

Pozdrawiam

grzesik, 9 Wrz 2007, 00:00

>Witam

>Obecnie jestem dość szcześliwym posiadaczem AA Phoebe II. Jednakże, pomimo wszystkich opisanych na

>tym forum wybitnych cech tychże kolumn, w tym moim pomieszczeniu brakuje mi trochę tej dynamiki,

>nisko schodzącego basu (charakteru brzmienia chociażby Paradigm). Wiem, że moje preferencje nie

>odpowiadają audiofilskim wzorcom. Zastanawiam się nad zakupem kolumn Paradigm Monitor 9v5 - tylko

>czy oprócz pożądanej dynamiki zapewnią mi również komfort słuchania spokojniejszej, relaksujacej

>muzyki.

>I tu pytanie do posiadaczy Paradigm - czy wspomniane kolumny nadają się również do słuchania

>chociażby smooth jazzu, bo to, że nadają się do rocka to wiem.

>Pozdrawiam

paradigmy do tego rodzaju muzyki się nie nadają.

Nie piszesz czy bierzesz pod uwagę kolumny używane? Używane wcale nie muszą być od razu czymś gorszym. Za cenę nowych 9v5 można znaleźć używane proac, spendor, czasem sonics, rogers. Wszystkie one grają wybitnie i do jazzu i jego odmian są jakby stworzone.

Oczywiscie mogłyby być używane. Pytanie czy dwa razy droższe kolumny ood phoebe zagrają chociaż o drobinę lepiej, skoro niektórzy twierdzą, że AA biją na głowę wszystko do 4 tysięcy. Niestety nie mogę pochwalić się chociażby podstawowym osłuchaniem kolumn w granicach do 5000 zł. W olsztynie jest tylko jeden snesowny sklep audio.

grzesik, 9 Wrz 2007, 11:01

>Oczywiscie mogłyby być używane. Pytanie czy dwa razy droższe kolumny ood phoebe zagrają chociaż o

>drobinę lepiej, skoro niektórzy twierdzą, że AA biją na głowę wszystko do 4 tysięcy. Niestety nie

>mogę pochwalić się chociażby podstawowym osłuchaniem kolumn w granicach do 5000 zł. W olsztynie jest

>tylko jeden snesowny sklep audio.

nie daleko Olsztyna są inne miasta gdzie coś znajdziesz. Możesz wybrać się na wycieczkę do trójmiasta. Tam możesz pójść np. do Top HiFi w Sopocie. Przyjemni i znający się na rzeczy sprzedawcy pomogą Ci wybrać, posłuchać. Wiedzą co z czym ja gra i doradzą co trzeba. I co najważniejsze: nie musisz tam sprawiać wrażenia, że chcesz coś kupić !

Nie brałbym poważnie wypowiedzi o których piszesz. Zdaj się na swój gust i swoje potrzeby. Słuchając bełkotu wielu "znawców" z tego forum możesz wiele stracić.

To forum nie jest jedynym miejscem w necie w którym znajdziesz potrzebne informacje.

Jednak najważniejsze jest to, byś polegał na sobie. W końcu to Ty będziesz płacił za to co kupisz i Ty będziesz tego słuchał.

Parę dni temu dokupiłem do kolekcji dość wiekowe Rogers'y. Mało zapłaciłem. Do jazzu i temu podobnych klimatów kolumny jak marzenie. Słuchałem niedawno nowe Sonics Argenta i Argenta Gold Joachima Gercharda; rewelacja. Proac Studio 100 i 110, rewelacja. W Top HiHi są oba modele Proac, możesz posłuchać bez żadnych zobowiązań i sam ocenisz co i jak.

Oj chyba w Top HiFi dawno nie byłeś. Polecają co mają, a pojęcie maja raczej mgliste ( choć wrażenie fachowców robią, szkoda, że tylko wrażenie )

Polecasz ProAc'i Studio, posłuchaj Harpii MiniAmstaff. Są wyraźnie lepsze od 120 za to dużo tańsze

( odsłuchiwane obie kolumny oczywiście z Naimem, w tym samym pokoju, tego samego dnia i w takiej samej konfiguracji elektroniki i wyborze płyt testowych )

Skibus, 9 Wrz 2007, 12:48

>Oj chyba w Top HiFi dawno nie byłeś. Polecają co mają, a pojęcie maja raczej mgliste ( choć

>wrażenie fachowców robią, szkoda, że tylko wrażenie )

>

>Polecasz ProAc'i Studio, posłuchaj Harpii MiniAmstaff. Są wyraźnie lepsze od 120 za to dużo tańsze

>( odsłuchiwane obie kolumny oczywiście z Naimem, w tym samym pokoju, tego samego dnia i w takiej

>samej konfiguracji elektroniki i wyborze płyt testowych )

Na początek czytaj uważnie co jest napisane, bo piszesz o czym? o proac 120 ???

Poza tym, Ty szukasz taniej, ja wskazuję to, co lepsze.

Przy takim twoim założeniu, trudno o twoją inną ocenę ludzi sprzedających w tym sklepie. Ale przecież możesz zająć ich miejsce. Wykaż się swoją fachowością.

Powiedz, co wniosłeś do tego wątku? A może chciałeś tylko pobełkotać.

100 nie słuchałem, 110 i 120 ( napisałem o 120 bo te porównywałem bezpośrednio, a 110 w innym pomieszczeniu, więc wynik nie jest taki obiektywny ) są gorsze moim zdaniem do Harpii ( słuchałeś w ogóle mini, że uważasz, że ProAc'i są lepsze ? Coś mi się zdaje, że tylko czytałeś opinie innych ). A cena? Wybacz mało istotny parametr przy wyborze końcowego zestawu. MiniAmstaffy są po prostu lepsze od ProAców i cena tu nie ma znaczenia. Napisałem przynajmniej ogólnie w jakiej konfiguracji słuchałem ? A Ty co ? Samych kolumn ? Nie dziwię się, że lepiej grały.

W Top HiFi się tez nie zatrudnię, mam dużo lepszą, ciekawszą i dużo lepiej płatną pracę.

Skibus, 9 Wrz 2007, 14:40

>100 nie słuchałem, 110 i 120 ( napisałem o 120 bo te porównywałem bezpośrednio, a 110 w innym<

no dobrze , daj jakikolwiek namiar na proac 120 których słuchałeś i które musiałeś widzieć.

H.Himler (nota bene kapitalny nick, naprawde) czy Ty czasem nie masz rozdwojenia jazni? Czytam Twoje "o mnie" i jak byk masz AA Helene. Zagladam do dzialu opinie i czytam swieza opinie, ze "kiedys tam sluchales ich" i byly chujowe. Mimo tego kupiles je i sluchasz na nich? No to gratuluje w takim razie. Masz jakas pokute do odprawienia?

grzesik

Jeśli jest tak jak napisałeś ze z osłuchaniem u Ciebie jest słabo to proponuję to nadrobić.Chyba w Olsztynie jest sporo audiofilów którzy chetnie udostępnią swoje systemy do odsłuchu.Myslę że dopiero po odsłuchach wielu sprzetów i wyrobienia sobie swojego własnego zdania mógłbys zabrac się za polowanie na następne kolumny.

Pozdrawiam

>Wiem, że moje preferencje nie

>odpowiadają audiofilskim wzorcom. Zastanawiam się nad zakupem kolumn Paradigm Monitor 9v5 - tylko

>czy oprócz pożądanej dynamiki zapewnią mi również komfort słuchania spokojniejszej, relaksujacej

>muzyki.

>I tu pytanie do posiadaczy Paradigm - czy wspomniane kolumny nadają się również do słuchania

>chociażby smooth jazzu

trochę ostatnio słucham smooth jazzu i ten gatunek brzmi bardzo fajnie, jest bardzo przejrzysta "góra", dużo przeszkadzajek, instrumenty brzmią naturalnie.... z tym że nie mam żadnego porównania z innymi kolumnami w tego typu muzyce, bo dopiero odkryłem ten gatunek (wcześniej odstraszało mnie wszystko co miało "jazz" w nazwie)

>don111

Heh. To ja jestem trochę dalej. Po mału staram się strawić klasyczny jazz. Smoth jazz jest bardzo dobrym materiałem jako podkład przy pracy umysłowej (czyt. naukowej). Czekam na wypust nowych kolumn Pro-tonsila Siesta. Względnie ładnie wyglądają i według zapewnień sprzedawców mają uniwersalny charakter - czego osobiście oczekuję od nowych kolumn.

Grzesik, zadzwoń najpierw do AA. Może coś ci doradzi, lub wymieni paczki na lepsze za dopłatą, inne kolumny zawsze zdążysz znaleźć jak ci nie będzie to odpowiadać.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.