Skocz do zawartości
IGNORED

Luxman L-410 - jakie potencjometry?

slayer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

kto pomoże?

muszę wymienić potencjometry od regulacji tonów i prawdopodobnie selector do wyboru źródła.

W sumie by problemu nie było ale te potencjometry od tonów już ktoś wcześniej wymieniał i nie wiem czy są takie jak należy

te od regulacji tonalnej są podwójne i mają oznaczenie "TELPOD 2x47Kohma A 8 85" (dlaczego są podwójne, mam jeszcze L-210 i L-4, rozkręciłem i są inne - pojedyncze ...)

a ten od selectora źródła (oznaczenie 526L) chyba jest oryginalny nie był wymieniany ale ktoś kombinował chyba z nasadką gałki... (nie wiem dokładnie co mu się stało, jakaś taka "cienka" - wstawię fotki).

I jeszcze jedno, jakiej jest wartości żarówka podświetlenia od głośności?

Na razie więcej wad nie znalazłem, jeżeli ktoś może pomóc proszę o podpowiedź, fotki mile widziane.

pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4289-100005424 1189021623_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

https://www.audiostereo.pl/topic/35973-luxman-l-410-jakie-potencjometry/

i jeszcze fotka selectora od frontu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

Maja byc 2x47 kilo podwójne bo jak w we wzmaku stereo moga byc pojdyncze poty a te w tanszych wzmakach tylko wygladaja jak pojedyncze u dołu maja 6-8 wyprowadzen.

Telpody jak nie trzeszcza to pograja wiele lat i sa niekiedy lepsze od japońców.

Co do gałki w przełaczniku tu kłopotliwa sprawa ciezko bedzie dostac trzeb by było dorobic z aluminium.

selektor jest orginalny ale ma ośkę nie 6 mm standardowa tylko mniejsza chyba 3-4mm.

Ktos sobie w nim grzebnał ale niezbyt mocno ..poprostu kupno orginalnych japonskich elementów z tamtych lat graniczy z cudem bo dawno temu zakonczono produkcje.

thx za odpowiedź

te potencjometry co są "zgrzytają" i sucho chodzą, od basu równomiernie podkręca, ale od wysokich działa tak jak pokrętła w "Altonach 80"- na jednym kanale czasem łapie korekcja a czasem nie - tak że do wymiany obydwa kwalifikują się, z selektorem od źródła jeszcze powalczę może uda się aby gałka na sztywno trzymała się :-)

jeszcze chciałbym zapytać odnośnie potencjometrów... czy one czasem nie mają podwójnej funkcji?

pytam dlatego ponieważ mają oznaczenia dla poszczególnych częstotliwości na obwodzie tzn.

bas 20; 70; 200; 300; 400.

wysokie 10k; 7k; 5k; 3k; 1k;

a L-210 ma standardowo jak każdy wzmak 1-5

L-4 ma z koeii po dwa pokrętła, ale jego nie odpalę (jest w bardzo marnej kondycji) bo ma niekompletną sekcje preampa i na dobrą sprawę tylko końcówki mocy chyba będą do wykorzystania

pzdr

123... test

hmmm... jakoś mało luxmaniaków na forum :-(

na razie dobrałem się do telpodów i odratowałem je (czy w L-210 takie same są potencjometry?)

co do tej żarówki (od podświetlenia gałki od głośności) możliwe aby była zasilana napięciem 24V?

123... test

właściciele Luxmana L410/430... jest ktoś na forum... ale ktoś kto zna ten wzmacniacz?

chciałbym zapytać odnośnie potencjometrów...

czy one czasem nie mają podwójnej funkcji (moje nie są oryginalne więc nie mam jak sprawdzić) ?

a pytam dlatego ponieważ mają oznaczenia dla poszczególnych częstotliwości na obwodzie tzn.

bas 20; 70; 200; 300; 400.

wysokie 10k; 7k; 5k; 3k; 1k;

a L-210 ma standardowo jak każdy wzmak 1-5

L-4 ma z koleii po dwa pokrętła, ale też 1-5

i jeszcze jedno... do czego służy przełącznik z tyłu panelu " SIGNAL PROCESSING "?

pzdr i proszę o podpowiedź

Ukryta Zawartość

post-4289-100004894 1189703417_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

Signal processing ON to rozłączenie pre i końcówki mocy, czyli możesz używać wzmaka jako pre lub końcówka, processing OFF to standardowa pozycja - pre i końcówka we wzmacniaczu są połączone.

Co do gałek regulacji barwy - u mnie jest chyba tak, jak w każdym wzmacniaczu, który miałem dodaje basu i wysokich. Nie potrafię określić czy są jakieś różnice w porównanu z innymi wzmacniaczami pod tym względem.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

thx... za odpowiedź

pisałem do jednego z forumowiczów i też mi udzielił takiej odpowiedzi odnośnie przełącznika z tyłu, ale nadal zastanawia mnie dlaczego tak oznaczone są potencjometry... na logikę wydaje mi się że mają podwójną regulację tzn. ustawiam pasmo w którym chcę regulować i potem ustawiam podbarwienie. Reasumując tak jakby potencjometr miał miał dwa ustawienia (tak jak w starszych radiach samochodowych - lekko gałkę się wyciągało i można było regulować balans/fader lub bas/treble w jednej gałce). Modele Luxmana serii L-510/530 mają osobną gałkę do ustawiania częstotliwości w której ma być regulowane pasmo i osobną do podbarwiania.... a tu wygląda to tak jakby było w jednym pokrętełku...

jeżeli ktoś może potwierdzić moje przypuszczenia prosił bym o potwierdzenie...

ps.

chyba kondy do wymiany będą bo w trybie końcówki mocy szumi wzmacniacz :-( i jak gwałtownie przekręcę gałkę głośności to tak jakby rozłączało tzn. "lekkie pyk" w kolumnach słychać, jakby rozłączało wzmacniacz i z powrotem załączało.

123... test

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

slayer pozycja flat to jest tzw zero natomiast na minus odejmujesz a na plus dodajesz basow/wysokich - ja sie prawie wcale tym nie bawilem ale pamietam:) tzn przypomnialem sobie bo jak wiesz nie mam juz Luxa - jest w drugim systemie u bylej kobietki.

discomaniac71>>>

właśnie o ile to jest dla mnie zrozumiałe (flat; + ; - ), to zagadka jest dlaczego oznaczonia na obwodzie pokręteł są tak jak dla charakterystyk pasm przenoszenia i dodatkowo napis "FREQUENCY SHIFT TONE CONT/Hz"

w L-210 jest tylko "TONE CONTROL" i regulacja 1-5

Czyżby to był gadżet marketingowy ze strony producenta w serii 400?

pzdr

123... test

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.