Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość dźwięku amp stereo vs wielokanał

phoenix_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym posłuchać opini ludzi którzy mieli okazji sprawdzić "różnicę" w jakości dźwięku stereo pomiędzy wzmacniaczami typowo stereo, a wielokanałowymi (5.1, 7.1 etc) w tym samym przedziale cenowym czyli około 3-4k

Wiem że to dziwne pytanie, ale mam dylemat.

W tej chwili posiadam starego Technicsa którego planuje wymienić... pytanie tylko na co. Jest kilka opcji ale skupię sie na dwóch najważniejszych.

Najpierw sprzęt:

Przody to Paradigm Monitor 3 v2

Tyły - akurat nieważne bo mówimy o stereo. (ale dla ciekawskich to bipole Paradigm ADP-390 v4)

1. Opcja1

Zostaje przy swoim starym Technics'ie (dla dźwięku wielokanałowego), za 3-4k kupuje wzmacniacz stereo, pozbywam się przodów, dokładam do tego jakieś 1k i kupuje lepsze przody

2. Opcja2

Pozbywam się starego Technicsa - za jakies 4+k kupuje wzmacniacz wielokanałowy (np Yamaha RX-V1800, Onky SR-805, Denon 2808 itd), a z przodami robie to samo co w opcji nr1.

To do czego wykorzystuje swój obecny zestaw to 80% muzyka, 20 film.

Tak więc proszę mnie "oświecić" jakiej różnicy w jakości dźwięku STEREO mogę się doszukać miedzy wzmacniaczami wielokanałowymi i typowymi stereo. Czy będzie ona na tyle "duża" że opcja nr1 będzie dobrym wyborem czy może na tyle "mała", że lepiej będzie wybrać opcję nr2 ?

>To do czego wykorzystuje swój obecny zestaw to 80% muzyka, 20 film.

Temat był wałkowany do znudzenia. Zajrzyj do archiwum.

Przy Twoich preferencjach zainwestuj w dobry wzmacniacz stereo.

deep

ile ma ucha?

dwa

a jak slucha?

dzwiek pojawia sie zewszad i roznie

wie juz po co stereo?

bo bedzie mial dwie kolumny budujace scene z ktorej bedzie sie wylapywac dzwieki zamiast otoczony pierdziawkami bedzie sie meczyl ogolnym balaganem

....jakiej różnicy w jakości dźwięku STEREO mogę się doszukać miedzy wzmacniaczami wielokanałowymi i typowymi stereo. Czy będzie ona na tyle "duża" że opcja nr1 będzie dobrym wyborem czy może na tyle "mała", że lepiej będzie wybrać opcję nr2 ?

Jakiej? DUŻEJ.

Wyleczyłem się z kina, choć nigdy nie rozważałem zakupu ampli za 4kzł. Pomęczyłem się natomiast z paroma w cenie ok. 2kzł i nawet nie było startu do stereo. Po co Ci 5.1 jak i tak chcesz słuchać 2.0. Bez sensu.

Na dobrym stereo na prawdę idzie film obejrzeć i nie raz się wystraszyć, czy też pochylić głowę bo coś tam wirtualnie przelatuje nad nią. Poważnie.

Słuchając rozumu....

był bardzo podobny wątek. jak 80/20 muzyka/film to zdecydowanie wzmacniacz stereo a film grasz z DVD na downmixingu. Jeżeli chodzi o moje wrażenia, to mój zestaw daje często lepsze efekty przy KD niż pełen zestaw 5.1.

Kal

Jak widzę na razie większość głosów na stereo.

Pytanie czy ktoś kto jego zdaniem ma dobre stereo porównywał je z takim jakie można uzyskać z 'dobrych' amplitunerów?

Ale nie takich ktore byly 2, 3 lub 5 lat temu tylko bardziej aktualnych. Bo twierdze, że ich jakość poprawiła się bardzo, ostatnimi czasy.

Naprawdę jestem w rozterce i ... w sumie będę musiał się chyba gdzieś wybrać żeby posłuchać jak gra porządne stereo vs stereo w nowych amplitunerach.

Można też od biedy (na początek) porównać elementy jakie są zastosowane w torze dźwięku w obu rozwiązaniach.

phoenix - zmieniło się ubajerowienie wzmaków, dodano dodatkowe kanały, nowe formaty kodowania dźwięku, natomiast tak jak 50 lat temu, trzeba zbudować solidne stopnie wzmacniaczy o dużym wzmocnieniu prądowym, trzeba dostarczyć solidny prąd i odseparować elementy toru, aby jedno nie zakłócało drugiego, a z tym producenci wzmaków wielokanałowych mają problemy. Jak chcesz koniecznie się w to bawić to zakup solidny wzmak A/V i do niego podłącz 6 monobloków i będziesz miał wypas i w jednym i w drugim, ale cena takiego rozwiązania będzie taka, że chyba lepiej sobie zmontować porządne stereo i śmieciowe KD jako drugi zestaw ;)

Kal

kal800 to trafnie ujął

.....Bo twierdze, że ich jakość poprawiła się bardzo, ostatnimi czasy....

Co definiujesz jako jakość? ilość funkcji, dekoderów, programów przestrzennego dźwięku? - to OK

Bo na pewno nie brzmienie. Zresztą kiedyś zasilanie robiono pod 3, kanały potem 5 a dziś standard to 7. Myślisz że wkładane jest coraz lepsze trafo a te każde dodatkowe końcówki mocy są na coraz lepszych elementach? Marketing!!

Słuchając rozumu....

Żeby skonstruować wielokanał o cechach i jakości spotykanych w porządnych wzmakach stereo pewnie by trzeba było to zamknąć w racku o wysokości conajmniej 7U :)

Kal

Dopisze załamke mojego kumpla . ( ale chyba nie była tak wielka jak mój śmiech i ból głowy )

Wpadł do mnie porównać z moim wzmakiem apli Sony za ponad 3000 , liczyłem że coś pokaże za tą cene i jakoś to będzie grać , po pierwszym takcie nie mogłem tego słuchać ( ale musiałem wytrwać !!!) . porażka stulecia ,

.

:-)))

>>>>>>>>>>Chyba lepiej sobie zmontować porządne stereo i śmieciowe KD jako drugi.

Ja tak właśnie mniej więcej zamierzam zrobić, tylko że aż takie śmieciowe IMO KD to raczej nie będzie. Ampli z pre-outami + wzmak i do przodu

No nieźle mi namieszaliście. W sumie łapie się na tym, że robie to o czym sam zawsze mówiłem... jeśli coś jest do wszystkiego to jest do d.. (może akurat w tym wypadku trochę przesadziłem). W sumie to byłem na początku przekonany do tego żeby mieć kilka "kanałów" i stereo w tym:). Teraz najrozsądniejszym wydaje się "przytargać" do siebie jakiś wzmacniacz stereo i zobaczyć jak to u mnie zagra, wtedy sam usłyszę. (ktoś chętny żeby zaprezentować wyższość stereo nad wielokanałowcem w dyscyplinie stereo?) No, a jak nie usłyszę znaczy, że moje ucho nie jest tak subtelne jak mi się wydawało :).

Aha źródła dźwięku też nie mam rewelacyjnego - Denon DVD-1930 - ale powinno być ok.

phoenix_pl, 5 Wrz 2007, 18:30

>No nieźle mi namieszaliście.

No cóż jak zadajesz pytanie w zakładce stereo co jest lepsze, stereo czy KD? To myślisz że jakie odpowiedzi uzyskasz? ;-)

pozdr

>phoenix_pl, 5 Wrz 2007, 18:30

>>No nieźle mi namieszaliście.

>

>wolf, 5 Wrz 2007, 19:10

>No cóż jak zadajesz pytanie w zakładce stereo co jest lepsze, stereo czy KD? To myślisz że jakie

>odpowiedzi uzyskasz? ;-)

>pozdr

Nie ujmując nic tym z zakładki KD - doszedłem do wniosku, że Stereo ma większe tradycje - to i specjalistów od dźwięku tu będzie więcej. Oczywiście mam nadzieje, że nikt w wypowiedziach nie kierował się nazwą "zakładki" :)

Potwierdzam słowa Wolfa.W tej zakładce na twój temat wszyscy jednomyślnie opowiedzą się za stereo,nawet jak kupisz sobie ampli za 10kzł to i tak powiedzą,że ich wzmaki po 1kzł grają lepiej.

Poczytaj sobie w zakładce opinie na temat ampli KD CA Azur 540R.Kosztuje 2kzł.

-Autor: Bogdan-"Mam wątpliwości, czy można kupić wzmacniacz stereo tej klasy za 2000 zł, a tutaj dostajemy jeszcze kino domowe i tuner gratis !!!!!!

niezdecydowanym polecam posłuchać - wielu się wyjaśni."

-Autor: PL3821-"W Cambrigdu słychać było moc, w końcu bierze z sieci 800 Watt, to też o czymś świadczy. Dla mnie rewelacja w tej cenie. Sprzedający w Avikomie powiedział, że Cambridge w stereo gra na poziomie Denona za 7000 zł. Bardzo prawdopodobne, że mówił prawdę"

-Autor: kb1014 -"Masywny toroid ciągnący do 615w z sieci, 2 kocioły po 15 tys mikro faradów każdy oraz i przedewszystkim: 6 tranzystorów Sankena. Robi wrażenie i to słychać."

Ten ampli ma preamp to sobie później dokupisz dużo lepszy wzmak i stereo będzie jeszcze lepsze.

Oczywiście z twoją kasą weź CA Azur 640R powinien być jeszcze lepszy.

Zalety takiego rozwiązania:

-dobre stereo

-tuner radiowy

-świetnie KD

-w przyszłości kupisz sobie odtwarzacz DVD z nowymi formatami bezstratnymi dźwięku Surround : Dolby Digital Plus i Dolby True HD,DTS-HD i podłączysz pod wej.6xIN.Będziesz miał jakość dźwięku w sześciu kanałach na poziomie płyty CD.Jak to włączysz stereofilowi to mu kopara opadnie i taki film od czasu do czasu będzie chciał obejrzeć .Pod wzmaka stereo zapomnij.

Wybór należy do ciebie.

Jak cię interesuje tylko stereo zakup ampli nie ma sensu.

Mam ten ampli i w zestawie z DCD 910 Denona gra w stereo naprawdę fajnie (przynajmniej mnie wystarcza) a i filmy oraz SACD,DVD Audio z DVD mogę posłuchać.Na wzmaku stereo zapomnij.

Filmy w stereo to się oglądało 10 lat temu z kaset VHS.

Obejrzeć w stereo Stars Wars albo Władców Pierścieni to można w TV czarnobiałym i na biwaku. Ci co oglądają w stereo to nie wiedzą co to znaczy.

A teraz i tak filmy są ponagrywane w Dolby 2.0 a nie w LPCM.Koncerty na DVD też często zamiast LPCM to Dolby 2.0.

To gdzie tu jakość w stereo lepsza od 5.1.Taka sama ,a w dwóch kanałach.

Czy lepsze trochę stereo (bo za te pieniądze co przeznaczyłeś to będzie właśnie trochę) zrekompensuje ci zabawę w KD i mch.Mnie na pewno nie.Musiałbym wydać dużo więcej kasy na lepsze stereo.

Ale w w tej zakładce stereofile ci nie powiedzą.

Pozdrawiam.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

phoenix_pl, 5 Wrz 2007, 13:20

>Chciałbym posłuchać opini ludzi którzy mieli okazji sprawdzić "różnicę" w jakości dźwięku stereo

Generalnie praktycznie na rynku nie ma wzmacniaczy wielokanałowych. Czyli aby wiarygodnie porównywać należy podnieść poprzeczkę cenową. A wówczas już porównania nie są tak oczywiste jak piszą "doświadczeni w piśmie" koledzy forumowicze. Oczywiście należy pamiętać że jeżeli masz nagranie stereo to oczywistym jest lepszy wzmacniacz stereo chyba że rozważasz wariant bi-ampingu który umożliwia wielokanałówka.

Jeżeli najważniejsza jest dla Ciebie muzyka stereo z płyt CD to kupuj wzmacniacz stereo.

Jeżeli najważniejsze jest dla Ciebie KD to kupuj amplituner i dobry subwoofer.

Natomiast jeżeli w zawoalowany sposób nieśmiało się zapytujesz czy możliwy jest system uniwersalny... Tak jest możliwy i można go spokojnie etapami bez zbędnych stresów stworzyć.

przepraszam a ilu z nas mialo okazje odsluchac dobrej klasy wielokanalowy system - czy to wyskiej klasy ampli czy tez wzmak wielokanalowy w dobrych warunkach akustycznych...ja nie mialem, wiec sie wypowiadam.... mam za to wzmak wielokanalowy (w zasadzie to amplituner, ale w budowie raczej wzmak wielkanalowy + procesor) Primare SPA20 i jestem przekonany, ze w trybie Pure Direct daje jakosc dzwieku stereo bijaca wiele konstrukcji wzmakow za kilka tys zlotych....

można uzyskać tak samo dobrą jakość z systemu kinowego jak stereo...

tylko fizyki się nie oszuka - musi być co najmniej 2x tak drogie jak poziom dźwięku stereo do którego aspirujemy.

sam zrezygnowałem z kina na rzecz stereo - przecież muzyka którą najczęściej się słucha jest wyłącznie dwukanałowa. można inwestować w systemy muzyczne dla dvd-audio oraz sacd ale to kosztuje. u mnie dvd leży sobie pod telewizorem w sypialni, można obejrzeć sobie wygodnie film... w stereo.

Witam,

ja tez w swojej historii przezywalem okres, w ktorym probowalem polaczyc uroki kina domowego z porzadnym stereo. Zakupilem nawet wtedy dosc drogi ampli denona avr2805 (drugi od gory wtedy dostepny - cena 5000 pln 3 lata temu). I niestety nie dalo sie - brak dynamiki, nawet w trybie pure direct, brak basu, plaska scena. Zakupiony na chwile, prawie pelnoletni marantz pm75 pobil go w kazdym aspekcie. A wielu tlumaczylo mi wtedy: nie da sie wyciagnac z ampli kina tego samego co porzadnego wzmaka stereo. Wtedy nie wierzylem

Teraz madrzejszy o swoje doswiadczenia i biedniejszy o to co stracilem na odsprzedazy denona wiem to co Ci teraz radze: kup porzadny wzmak stereo. Filmow tez da sie na tym posluchac i przy 80% odsluchow stereo to chyba najrozsadniejsze rozwiazanie.

Chris01

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

kup jakiś niezły używany amplituner np. Marantz SR 7000 ,7300 lub 5300,itp. lub CA 540R , Pioneer VSX908, Nakamichi AV10 . podłącz źródło do wejść 5.1 ( 6.1 ) - koniecznie, ponieważ jakość dźwięku jest wtedy znacznie lepsza i jeżeli uznasz ,że jest ok,to sprawa z głowy. Jeżeli dojdziesz do wniosku, że to jeszcze nie to, to dokupujesz końcówkę mocy ( ja mam Nakamichi PA5 za 1300 zł, na allegro jakiś czas temu widziłem za 1800 zł, na ebay.de niezle resteki - nie pamiętam symbolu bywaja po 500 Euro, moze być Acurus ), amplitunera używasz jako preampa i masz wszystko w jednym.

>Natomiast jeżeli w zawoalowany sposób nieśmiało się zapytujesz czy możliwy jest system

>uniwersalny... Tak jest możliwy i można go spokojnie etapami bez zbędnych stresów stworzyć.

Rozumiem, że w takim wypadku musiałbym zacząć od jakiegoś dobrego amplitunera, a później byłby on preampem dla jakiegoś wzmacniacza?

Bogdan, 5 Wrz 2007, 23:34

>kup jakiś niezły używany amplituner np. Marantz SR 7000 ,7300 lub 5300,itp. lub CA 540R , Pioneer

>VSX908, Nakamichi AV10 ....[ciach]

Gdyby to miał być amplituner.. to czy nie lepiej w takim wypadku poczekać miesiąc lub dwa i kupić np. Marantz 7002 (z TrueHD i DTS-HD?) lub jakiegoś następce CA 540R/640R/740R też już pewnie z TrueHD - DTS-HD?

phoenix_pl, 6 Wrz 2007, 09:17

>Rozumiem, że w takim wypadku musiałbym zacząć od jakiegoś dobrego amplitunera, a później byłby on

>preampem dla jakiegoś wzmacniacza?

Generalnie tak. Na dzień dzisiejszy nie ma tańszych przedwzmacniaczy niż amplituner. Rozwiązanie takie jest dobre z tego względu że:

- możesz dojść do wniosku że muzyka jest ważniejsza i jakość dostarczan przez amplituner Ci wystarcza

- jeżeli jednak po jakimś czasie dojdziesz do wniosku że to nie jest to, to dokupujesz końcówkę mocy (stereo/mch)

- jeżeli jednak dalej bedziesz uważał że to nie jest to czego oczekiwałeś to wymieniasz amplituner na preamp

- jeżeli jednak dalej bedziesz uważał że to nie jest to czego oczekiwałaś to wymieniasz źródło na lepsze

- jeżeli jednak dalej...

- jeżeli jednak...

- jeżeli...

Osobiście ten wariant przećwiczyłem/ćwiczę i jestem na etapie poszukiwania przedwzmacniacza ale nie odczuwam jakiegoś straszliwego dyskomfortu z tytułu używania amplitunera jako pre, a dzięki temu nie spieszę się i mam nadzieję wybrać dobrze (słucham mniej więcej 50/50 stereo/mch)

pozdr

Wielu znajomych przeżywało już romans z wielokanałowcami i to często niezłymi, ale za każdym razem koniec był bolesny dla obu stron. Wydaje mi się, że największy problem jest z zestawami głośnikowymi trudnymi do wysterowania. Wspominana wyżej Kambodża rzeczywiście ma dobre opinie, ale też z drugiej strony dochodzą różne sygnały o awaryjności tego szpeju...

Kal

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.