Skocz do zawartości
IGNORED

Blue Connect

piotr_lass

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie - praca zmusza mnie do zainstalowania bezprzewodowego internetu, zastanawiam się jak sprawdzi się Blue Connect w mniejszych miejscowościach przy dobrej karcie - podzielcie się doświadczeniem, szczególnie osoby jeżdżące dużo po Polsce. Wiadomo, że w Poznaniu to pewnie będzie ciągnąć ładnie. Zastanawiam się, czy Blue Connect miałby być dodatkiem czy jest na tyle pewny że mógę śmiało zezygnować z 2Gb z kablówki za 79 zł w promocji.

https://www.audiostereo.pl/topic/35954-blue-connect/

Blue Connect ma trochę wad i nie rezygnowałbym z kablówki. Te wady to m.in.

-duże czasy odpowiedzi,

-problemy z ustanowieniem połączenia po UMTS lub EDGE w wielu miejscach, a transfer na poziomie modemowym,

-wkurzająca aplikacja od PTC.

Nie wiem jak teraz, ale przez pewien okres PTC oferowało usługę w dwóch wersjach, jedna miała limit transferu 500MB na miesiąc.

https://www.audiostereo.pl/topic/35954-blue-connect/#findComment-854002

Z kablowki raczej nie zrezygnujesz. Internet mobilny ma to do siebie ze jest wszedzie, jest wolny (tak ogolnie), jest do pracy a nei do sciagania filmow muzyki itp. Jesli podroze po POlsce to musisz glownie nastawic sie na laczenie po edżu (edge) z tym ze jesli sie nei myle to era kiespko stoi z tym zasiegiem, duze dziury. Lepiej wypada orange bo ma te niby 99% pokryte edgem.

Najwazniejsze sprawy przed zakupem, ktore musisz sie dowiedziec to zasięg, limity danych, jakie technologie bedzie oslugiwac modem (ewentualnie zeby zlacze pasowalo do laptopa). No i jeszcze pytanie czy zamierzasz korzysatc z czegos takiego jak hot-spoty?

I jeszcze przydatna stronka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35954-blue-connect/#findComment-854004

Miałem po cichu nadzieję, że będę mógł zrezygnować z kabla ze względu na koszt. Pomyslałem, że jak wezmę abonament bezprzewodowy do laptopa coś koło 120 zł, to zaoszczędze już na tej kablówce. Ja nie ściągam duzych plików, choć przyznam, że wolałbym nie czekać aż strona (www) będzie mi się ładować 30 sekund czy dłużej bo dostanę cholery bo ściągam tego sporo i mam wiszący nad głową deadline na określoną godzinę - (praca moja polega na tym, że otwieram i edytuje strony z artykułami w .jpg) Moze taka karta? -

ze strony Era:

"Novatel Wireless

Merlin XU870

SMS szybkość do 3,6 Mbps standard ExpressCard 34/54

od 1'00 zł

Karta Merlin XU870 jest pierwszą na świecie kartą HSDPA/UMTS/EDGE/GPRS w nowym standardzie złącza ExpressCard 34/54. Karta może pracować wszędzie gdzie dostępna jest sieć komórkowa EDGE/GPRS w zakresie 850/900/1800/1900 MHz, a także UMTS w zakresie 850/1900/2100 MHz. Kata współpracuje również z komputerami z systemem Mac OS X. "

Wyszłoby abonament 120 zł a ta karta za symboliczną złotówke,

dzięki za odpowiedzi

pozdr Piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/35954-blue-connect/#findComment-854021

Witaj

moje doświadczenie nie są zbyt odbre,

kupiłem Blue bo w bloku (Szczęśliwice) operator kablówki "nie mógł określić terminu podłączenia internetu" (głównie osoby starszej daty mieszkają),

okazało się, że na parterze z zamkniętymi kratami to nawet nie mogłem się zalogować do sieci! a jak siadam przy oknie i rozsuwam kraty, to SZALEŃSTWO: po godz. 18-19 nierówny transfer 12-28k/s- czyli przelew z banku robię w jakieś 2-4 minuty (pod warunkiem, że nie przekroczy czasu połączenia), w ciągu dnia... zapomnij;

będę próbować z anteną zewnętrzną, bo w takim układzie, to bez sensu

z kolei u kolegi na 8 piętrze (blok oddalony od mego jakieś 1,2km) śmiga aż miło: 800-1000k/s

u rodziców na wsi... tragedia: w domu nie łapie wcale, pod jabłonią: jak krew z nosa

ogólnie: czekam do wygaśnięcia umowy i pozbywam się: w 85% i tak korzystam w domu, więc...

aha: limit transferu do 500MB, potem obcinają

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/35954-blue-connect/#findComment-854089

Witam

Mam kartę XU870 od roku i jestem zadowolony, zrezygnowałem z neostrady512 2lata temu i moim zdaniem było warto, ale mam to szczęście, że widzę nadajnik ERY jakieś 900m od mojego domu. Transfer download mam na poziomie 1,8Mb/s, limit miesięczny przy takim samym jak planujesz abonamencie to 2GB danych ostatnio dla przedłużenia umowy zaproponowali mi 4GB/mies (w nowych umowach to podobno standard). Korzystam w domu z routera do którego wpinam wspomnianą kartę i dostęp do netu mam po WiFi, to eliminuje słabszy transfer, bo nie ma co ukrywać, że anteny (BTS-karta) powinny się widzieć.

Bardzo dobre rezultaty osiągnąłem z antenką zewnętrzną tzw. Pinokio.

więcej informacji na forum

Ukryta Zawartość

polecam wątek o routerze Linksys wrt54g3g - router UMTS

do tego o planujesz robić w sieci w zupełności wystarczy, czasy odpowiedzi sią na poziomie max 120ms w zasięgu HSDPA.

pozdr F.

Ukryta Zawartość

pozdrawiam F.

https://www.audiostereo.pl/topic/35954-blue-connect/#findComment-854113

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.