Skocz do zawartości
IGNORED

OPA 2604 - do elektroników

babatular

Rekomendowane odpowiedzi

W CD mam uszkodzony jeden tor zbalansowany (XLR). Doszedłem metodą pomiarów do OPA 2604 i

tak:

- w torze uszkodzonym napiecia na nózkach 4 i 8 są +15V i-15V

- w torze sprawnym napiecia na nózkach 4 i 8 są +15V i-15V, czyli na obu OPA takie same

- w torze uszkodzonym mam napięcie wyjściowe na nóżce nr 1 a na nr 7 nie ma

- w torze sprawnym mam napięcie wyjściowe na nóżce nr 1 i na nóżce nr 7

Ale nie mam napięc na nóżkach nr 5 i 6 w obu OPAmach - czy tak ma być ? czy ja coś żle mierze?

Musze wiedzieć czy wchodzi włąściwe napiecie na OPA 2604 by wiedzieć czy to on jest uszkodzony czy coś wcześniej

Prosze o pomoc !

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

https://www.audiostereo.pl/topic/35951-opa-2604-do-elektronik%C3%B3w/

dogon

jak to nie zrobie?

nie rozumie?

dla mnie to nie problem wylutować i wlutowac scalak na 8 nóżkach

Czy to miała byc jakas złośliwość czy co bo nie rozumie?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Nogi 1 i 7 to wyjscia z OP wiec nie powinienes tam miec napiecia lub male mv bo to powinien byc potencjal masy. Nogi 3 i 5 moga byc na masie ale sprawdz napiecia na nogach 2 i 6 powiny byc takie same. jesli sa rozne to znaczy ze uklad przed OP jest uszkodzony. Njalpeij wyjmij bo i zmier jaki jest potencjal na 2 i 6 ? powinien byc taki sam.

Wg schematu OPA 2604 :

1. OUT A 8. V+

2. - IN A 7. OUT B

3. +IN A 6. - IN B

4. V - 5. - IN A

I tak na 4 i 8 +-15V - na dobrym torze i na uszkodzonym

Nr 1 i 7 - jest napiecie na dobrym torze

Nr 1 jest napiecie na uszkodzonym torze

Nr 7 nie ma napiecia na uszkodzonym torze !!!!!!!!!!!!!

Na nóżkach Nr 5 i 6 nie ma napiecie w obou torach ( na obu OPAmach) zarówno na dobrym jak i uszkodzonym.

Chodzi mi oto jak byc pewnym że napiecie wchodzi na OPA, czy napięcie zasilania jest podawane na nóżki 4 i 8 czy na inne?

Co w takim razie jest na nózkach 5 i 6 - czy one moga byc nieczynne a zasilanie OPA jest przez nózki 4 i 8?

>babatular, 5 Wrz 2007, 08:47

Na wejściach odwracających (czyli IN A/B) nie masz napięcia,

bo są one na tzw. wirtualnej masie.

Nie napisałeś, co właściwie mierzysz? Napięcie stałe, czy zmienne?

Może jedno i drugie? Jakie są wartości tego napięcia?

Jestem Europejczykiem.

na nóżce nr 5 i 6 nie pokazuje napiecia nawet na oscyloskopie mierzyłem zmienne ale stałe tez próbowałem.

Gdzie znależć i jak przyczyne że nie ma napiecia na nóżce 7 w uszkodzonym torze ( OPAmie)?

ale czy to jest pewne

chciałbym wiedziec czy na pewno sygnał na niego wchodzi. Ale nie wiem jak to sprawdzić jak to zmierzyc?

Pytanie, czy wzmacniacze chodzą w układzie odwracającym, czy nie.

Ale z tego, co piszesz, to w układzie nieodwracającym. Czyli sygnał

wejściowy na +IN, sprzężenie na -IN. Skoro na wszystkich wejściach

masz jakiś sygnał, to raczej do tego miejsca jest O.K.

Możesz spróbować dać sygnały z +IN na jakiś przedwzmacniacz i posłuchać.

Tylko ostrożnie!

Jestem Europejczykiem.

nie jestem elektronikiem więc nie wiem ale moze ktoś z forum wie jakie powinno byc napiecie na nóżkach 5 i 6 ( wg schematu OPA 2604 to IN+ i IN- ) w OPA 2604 i jak to zmierzyć? Jaki to zakres napięć? To przecież popularny scalak w układach audio i na pewno ktos go doskonale zna. Prosze o podpowiedz

W każdej aplikacj będziesz miał inne napięcia.

Najlepjej jak radzi poprzednik kup podstawkę 8 pin i np. tani TL072.

Podstawkę tylko wlutuj, pamiętając o tym by jej wcięcie pokrywało się z wcięciem lub kropką króre miał ten układ przed wylutowaniem. To ci ułatwi zaś sprawę w razje wątpliwości.

Nastepnie, gdy zalutujesz podstawkę wstaw wzmacniacz, gdy będzie grał to znaczy iż możesz wymienić tego OPA na nowy.

Wtedy już tylko wyjmujesz w intawisz następnego w podstawkę.

Prościej i krócej już nie można. ;-)

a może jest tajk jak twierdzi JARO że tych napiec nie zmierze:

"Na wejściach odwracających (czyli IN A/B) nie masz napięcia,

bo są one na tzw. wirtualnej masie."

Nie wiem co to znaczy ale byc może JARO ma racje. Co do wlutowania podstawki to jest to montaż SMD i wolałbym to zrobic raz i dobrze bez wlutowywania podsatwki, dlatego chciałbym byc pewny czy to ten układ scalony jest uszkodzony.

Dzieki dla wszystkich za pomoc

To zmierz jeszcze napięcie stałe pomiedzy nogami 2 i 3, a następnie 5 i 6. Jeśli w którymkolwiek przypadku wyjdzie więcej niż pojedyncze miliwolty, to masz problem i na początek powinieneś sprawdzić ciągłość sprzężenia zwrotnego tam, gdzie wyszło napiecie wyższe niż offset w przeciętnym op-ampie audio 2mV.

michaelangelo

napiecie wyszło mi 1mV więc chyba ok. czyli to wskazuje jednoznacznie na uszkodzenie OPA 2604 ?

Najlepiej to by było mieć lub wyłuskać schemat, bo to jest albo kaskada filtr/bufor na jednym podwójnym op-ampie na kanał, albo zdwojony bufor, czyli 2 op-ampy się sumują prądowo na wyjściach. Mogłoby być, że padł op-amp. Można jeszcze sprawdzić napięcie stałe między 1 i 7 nogą, ma być znowu nie więcej niż kilka mV, ale bez schematu to ja tak na domysłach jadę. Spróbuj ten numer z podmianą op-ampa na nowy, albo inny. Z taniochy będzie dobry LM833, NE5532 albo TL072.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.