Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner do karty muzycznej?

Jago

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam kartę muzyczną Creative SoundBlaster X-Fi Elite Pro. Nie używam głośników komputerowych, lecz mam podłączony do niej obecnie amplituner stereo Yamaha RX-396RDS, który "chodzi" z kolumnami Heybrook HB4. Połącznie amplitunera z kartą jest następujące: amplituner na wejściu 2 x cinch, karta na wyjściu 1 x jack. To typowe, najpopularniejsze połączenie. Niestety, nie jestem zadowolony z jakości dźwięku, który powinien być na wysokim poziomie, zważywszy na to, iż mam jedną z najlepszych (jeśli nie najlepszych) kart muzycznych oraz bardzo dobre kolumny i dość dobry amplituner.

Moje pytanie brzmi: Na czym polega największy problem tego zestawu? Czy ten typ połączenia, czyli cinch-jack jest największym mankamentem? A może mam zbyt kiepski amplituner? Nie piszę na temat moich kolumn, gdyż nie wierzę, że to ich wina (choć może się mylę). Kabel połączeniowy jest zwyczajny, żaden audiofilski, trudno zresztą chyba mówić o audiofilskim kablu cinch-jack.

Zastanawiam się nad wymianą klocka na coś nowszego. Niektóre nowe amplitunery stereo mają wyjścia cyfrowe. Czy cyfrowe połączenie tej karty z amplitunerem - optyczne bądź koaksjalne - byłoby lepszym rozwiązaniem niż analogowe? Zaznaczam od razu, że oprócz karty mam do niej konsolę, na której znajduje się wiele wejść i wyjść, w tym właśnie wyjścia cyfrowe - jedno optyczne i jedno koaksjalne. Czy miał ktoś wcześniej bądź ma obecnie doświadczenie z takim rozwiązaniem?

Być może taki cyfrowy kabel poprawiłby dość wyraźnie jakość dźwięku? Tymbardziej, że jest możliwość kupienia porządnego audiofilskiego kabla, bo takie występują.

Jeśli tak, to potrzebowałbym amplitunera z wejściem cyfrowym. Te nowsze modele powinny je mieć.

Dziękuję za zainteresowanie tematem i bardzo proszę o pomoc w tej sprawie!

Pozdrawiam

Jago

https://www.audiostereo.pl/topic/35828-jaki-amplituner-do-karty-muzycznej/

Też mam w komputerze X-Fi, to świetna karta ale do gier i tam drzemie jej siła, ale te zalety nie są wykorzystywane przy zwykłym odtwarzaniu płyt. Na temat jakości przetworników cyfrowo-analogowych w tej karcie opinie są różne, wręcz takie że do niczego się one nie nadają. Sądzę, że nie jest aż tak źle, ale lepiej byłoby gdybyś wyprowadził dźwięk z komputera po złączu SPDIF (albo koaksjalnie albo optycznie) i zaopatrzył się w dodatkowy zewnętrzny przetwornik D/A. Zerknij do zakładki DIY, toczą się tam projekty zewnętrzny DACów na SPDIF ale też na USB.

Powyższe ma sens o ile ograniczeniem Twojego zestawu nie jest amplituner ani kolumny.

Na pewno problemem nie jest karta, pewnie też nie głośniki... Czy karta działa w trybie "Entertainment Mode" i czy w ustawieniach sterowników karty są powyłączane wszelkie bajery typu EAX, Crystalizer czy CMSS-3D?

W pierwszej kolejności wymieniłbym kabel. O ile cudów przy tego rodzaju połączeniu bym się nie spodziewał, o tyle u mnie wymiana byle jakiego kabla na trochę lepszy dała wyraźną zmianę. Używam Profigolda, zobacz na Allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdecydowanie zostań przy połączeniu jack > 2x cinch (podłączaj bezpośrednio z karty, nie z konsoli). Akurat ten model karty ma znakomite przetworniki cyfrowo-analogowe, na pewno lepsze niż w tej klasie amplitunerów. Jeśli wymiana kabla nie da większego rezultatu, zastanów się nad wzmacniaczem stereo (ja do zestawu "komputerowego" kupiłem stareńkiego Rotela RA-820AX i gra to znakomicie).

Ukryta Zawartość

Trochę bez sensu łączyć kartę za tysiąc złotych cyfrowo ze wzmacniaczem. Omijasz wtedy wszystkie przetworniki karty. Jeżeli koniecznie chcesz wysyłać dźwięk cyfrowo to kup sobie jakąś tanią kartę dźwiękową z dobrym wyjściem S/PDIF, a X-Fi sprzedaj.

>Też mam w komputerze X-Fi, to świetna karta ale do gier i tam drzemie jej siła, ale te zalety nie

>są wykorzystywane przy zwykłym odtwarzaniu płyt. Na temat jakości przetworników cyfrowo-analogowych

>w tej karcie opinie są różne, wręcz takie że do niczego się one nie nadają. Sądzę, że nie jest aż

>tak źle, ale lepiej byłoby gdybyś wyprowadził dźwięk z komputera po złączu SPDIF (albo koaksjalnie

>albo optycznie) i zaopatrzył się w dodatkowy zewnętrzny przetwornik D/A. Zerknij do zakładki DIY,

>toczą się tam projekty zewnętrzny DACów na SPDIF ale też na USB.

Akurat Elite Pro (w odróżnieniu od innych modeli X-Fi) ma inne przetworniki (Cirrus Logic CS4398) i gra naprawdę nieźle (słucham tego przy pracy z Rotelem RA-820AX i małymi monitorkami, a także z Beyerdynamicami DT 880 napędzanymi Headboxem ProJecta). Dlatego jeśli problemem nie jest podły kabel, wskazywałbym raczej na wzmacniacz....

Na tej stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) również został poruszony ten temat. Z niektórych tych postów wynika, że nawet w najdroższych amplitunerach stereo jakość przetworników ledwo dorównuje porządnej karcie muzycznej, a jeśli tak, to już na pewno, gdy się ma kartę Creative X-Fi Elite Pro.

Czy wobec tego lepiej wykorzystać maksymalnie zalety mojej karty i dokupić do niej dobre głośniki komputerowe? Do tej pory nie brałem takiego rozwiązania pod uwagę, ponieważ wydawało mi się, że z takich głośników (głośniczków) muzyki to ja sobie głośno nie posłucham. Czy mam rację? Gry, filmy - do tego karta muzyczna i głośniki komputerowe z pewnością wystarczą, ale do muzyki? Gdyby można było podłączyć do niej kolumny Heybrook, to nie byłoby problemu :) Ale nie jest tak łatwo.

Ukryta Zawartość

Oj, kolega tym wspomniał o najważniejszej sprawie, którą przeoczyłem. KONIECZNIE MUSISZ mieć ustawiony tryb "Entertainment mode", absolutnie nie tryb "Game mode". W trybie Game dźwięk puszczony na głośniki brzmi tragicznie ze względu na crossfeed, czyli wzajemne przenikanie kanałów z opóźnieniem jakie się stosuje dla lepszej panoramy w słuchawkach. Dodatkowo jeśli używasz Windows Media Playera, to gorzej nie można wybrać. WMP zmienia dźwięk po swojemu i nie można tego wyłączyć. Spróbuj pograć przez Foobar2000.

Sprawdź to, nic nie kosztuje, a może to właśnie software i ustawienia robią Ci kaszanę.

Głośniki komputerowe odpadają, nawet z zestawów za 1300 zł (np. Logitech Z-5500) muzyki słuchać się nie da -- dudniący bas, wycofana i zamulona średnica oraz brudne wysokie tony. Masz już bardzo dobrą kartę, przyzwoite głośniki, teraz zostaje tylko kwestia wzmacniacza.

Poszukaj na Allegro, często trafiają się bardzo przyzwoite starsze urządzenia w dobrym stanie za uczciwą cenę. Jaki masz na to budżet? Jakiej muzyki słuchasz i jakie masz upodobania brzmieniowe? Na pewno coś tu wymyślimy ;-)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Jago>

>Moje pytanie brzmi: Na czym polega największy problem tego zestawu?

Problem jest w karcie dzwiękowej. Jeżeli chcesz przyzwoitego stereo to wymień ją na Prodigy, E-mu, M-Audiophile etc.

Jeżeli nie chcesz jej wymieniać to usuń sterowniki Creativa, zainstaluj sterowniki Kx i używaj jako player Foobara.

Już była o tym mowa ważna jest budowa karty tory audio a nie same przetworniki ,ja zainwestował bym w zmianę karty na echo mia midi albo audiotraka 7.1hifi /HD2 stereo i do tego dwie dobre kolumny stereo

> Rochu

>Problem jest w karcie dzwiękowej. Jeżeli chcesz przyzwoitego stereo to wymień ją na Prodigy, E-mu,

>M-Audiophile etc.

>

>Jeżeli nie chcesz jej wymieniać to usuń sterowniki Creativa, zainstaluj sterowniki Kx i używaj jako

>player Foobara.

Model Elite Pro (inne przetworniki niż w pozostałych X-Fi) akurat nie gra gorzej w stereo od tych kart, co więcej np. w klasyfikacji Stereophile z nimi wygrywa. Nie każdy Creative to syf ;-)

Sterowniki Kx nie działają na kartach X-Fi, więc to odpada. Co do programów do odtwarzania... kwestia gustu. Tak czy inaczej przetestowałbym ten zestaw z innym wzmacniaczem.

Skoro i tak uzywasz tylko stereo i nie korzystasz z sekcji D->A ampli to po co Ci ten amplituner?

Kup sobie jakis DOBRY uzywany wzmacniacz stereo, wydatek kilkuset zlotych a poprawa powinna byc znaczna.

Jesli uzywasz kabli "nołnejm" from China to oczywiscie rowniez je wymien!

Jak na razie nabieram przekonania co do jednego - aby zrezygnować z cyfrowego połączenia amplitunera z kartą i pomysleć o zakupie dobrego kabla analogowego typu jack-cinch.

Zmiana karty muzycznej raczej odpada.

A co byście powiedzieli o tych głośnikach do komputera?

Ukryta Zawartość

Są dość drogie, ale nieźle się prezentują. Co o nich sądzicie?

Jest jeszcze możliwość próby dopasowania odpowiedniego amplitunera bądź wzmacniacza stereo pod kolumny Heybrook HB4. Być może po prostu te kolumny nie najlepiej grają z Yamahą RX-396RDS?

Tak więc albo zmiana klocka na inny, albo zakup porządnych głośników komputerowych.

Ukryta Zawartość

A do panow ktorzy ktorzy sie burza od razu po zobaczeniu nazwy "creative" - akurat ta karta nie dosc ze ma BARDZO WYSOKIEJ JAKOSCI przetowrnik DA to jeszcze jest pozbawiona fuszerek ktore wystepuja w reszcie kart tego producenta [fatalne op-amy po pare centow i zle dobrane kondy] wiec powinno to byc zacne zrodelko.

Tylko pamietaj o uzywaniu ASIO lub Kernel Streaming, bo inaczej wszystko bedzie "szlo" przez misker systemowy... a ten "miksuje" sporo :)

Jago, 31 Sie 2007, 19:36

>Tak więc albo zmiana klocka na inny, albo zakup porządnych głośników komputerowych.

Po mojemu po prostu sprzedaj ta ample, kup jakis zacny uzywany piecyk stereo... i tyle, nie ma sie co pchac w glosniki komputerowe. Za duzo kombinujesz , wg mnie nie tedy droga :)

Choc to co podales to bardziej "monitory studyjne" niz "komputerowe pierdziawki".

moim zdaniem powinieneś spróbować prawdziwy nieco lepszej klasy wzmacniacz zamiast tego amplitunera. x-fi (pomimo tego, że w dobrym tonie jest opluwanie creativea) to całkiem porządna karta - zwłaszcza w wydaniu elite

Taki list otrzymałem od jednego ze sprzedawców nagłośnienia:

"Witam Pana,

skąd ten pesymizm ?

Obecnie studia muzyczne są realizowane wokół komputera, czyli są wyposażone w profesjonalną kartę dźwiękową i aktywne monitory studyjne oraz specjalistyczne programy.

Monitory studyjne odznaczją się największą wiernością odtwarzania dźwieku, pośród kolumn głosnikowych. Dla uzyskania najlepszej jakości monitory studyjne wyposaża się je we wzmacniacze , które sa specjanie robione pod daną kolumnę głośnikową. Dzięki temu uzyskujemy równomierne pasmo przenoszenia i minimalne zniekształecenia fazowe oraz THD.

Czyli monitory nEAR 05ex służą do odsłuchu do odległości 2 m, ( wówczas mają pełne pasmo) i grają głosno ( >90 dB) jeżeli chce pan grać jeszcze głośniej wówczas nalezy zastosować aktywny subbas SW10K wraz z nEAR 05 eX, komplet zapenia moc RMS 100 +80+80 = 260 Wat,[ co odpowiada mocy muzycznej ok 400 W]

jeżeli jest panu to za mało, proponuję mocniejszy zestaw EMU PM5 +PS12 który oferuje jeszcze większą moc 360 W RMS tj ponad 600 Wat mocy muzycznej.

Oczywiście te monitory podłacza się bezpośrednio do karty dźwiekowej! jak również subwoofery aktywne.

Pozdrawiam,

Wojciech Prokopczyk

SOUND IMPORT"

Niestety, cena takiego zestawu jest jak dla mnie abstrakcyjna:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tym, 31 Sie 2007, 19:25

>Model Elite Pro (inne przetworniki niż w pozostałych X-Fi) akurat nie gra gorzej w stereo od tych

>kart, co więcej np. w klasyfikacji Stereophile z nimi wygrywa. Nie każdy Creative to syf ;-)

Możesz podać link do tej klasyfikacji?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.