Skocz do zawartości
IGNORED

RATUNKU!!! Czyżby pętla masy???

WildStar

Rekomendowane odpowiedzi

może głupie, ale spróbować nie zaszkodzi - odwrócić polaryzację na kablu zasilajacym pre. i (lub) cd tzn.: zamienić N z L (odwrócić wtyczkę w gniazdku- o ile jest podwójne) ;)

>>>Edward

No z pierdem poszło bardzo łatwo ;-) Żeby w taki sam sposób udało się ten przydźwięk zlikwidować...

A teraz do rzeczy:

1. W preampie jest przewód zamontowany na stałę, 2-żyłowy.

2. Końcówka ma gniazdo IEC z 2 bolcami tylko.

3. Na pewno w tę samą listwę ale czy obok siebie to nie jestem pewien. Wykonam experyment ponownie po powrocie do domu.

Niestety nie posiadam omomierza ani miernika uniwersalnego ale chyba mogę skombinowac od kumpla. I co dalej jak już będę miał??? Czy np. jeśli preamp NADa jest walnięty jest jakiś prosty sposób aby to sprawdzić???

Kombinacji z odwróceniem polaryzacji wtyczki chyba próbowałem ale bez pozytywnego skutku.

Przyszła mi myśl do glowy na sprawdzenie preampu. Czy podłączenie go do suba będzie wystarczającym testem??? Tylko sub+preamp+IC. Jeśli jest walnięty to subik będzie sobie nieźle charczał. Dobrze rozumuję???

WildStar,

1. Skoro przewód sieciowy od preampa jest zamontowany na stałe (i zakładam, że jest dwużyłowy z płaską wtyczką), a do tego końcówka mocy nie posiada w gnieździe sieciówkowym środkowego bolca, to żadne z tych urządzeń nie jest uziemiane, nawet gdybyś wtykał wtyczki do gniazda sieciowego z uziemieniem. To warto mieć w pamięci.

2. Zrób to co sugeruje OLES. Odwróć wtyczkę od preampa w gniazdku (tylko to, nic więcej) i przysłuchaj się czy cokolwiek się zmienia, czy brum pozostaje taki sam, a może się zwiększa lub zmniejsza.

3. Czy ten "brum" to jest jednostajny niski buczący ton z głośnika niskotonowego?

4. Czy próbowałeś podpinać poprzez inny interkonekt? Najlepiej taki całkiem zwykły jaki dorzucają w zestawie.

5. Możesz wykonać wspomniany test z Subem.

6. W preampie masz zdaje się dwie pary wyjść. Wypróbuj obie i zobacz czy czymś się różnią.

7. Ważne pytanie: czy głośność przydźwięku zmienia się wraz z regulacją siły głosu gałką głośności w preampie?

Witam,

Po ciężkiej nocy obfitującej w różne kombinacje (dzięki Waszym sugestiom) ze sprzętem audio znalazłem sprawcę przydźwięku - jest nim przedwzmacniacz NADa C-162. Przy włączonym preampie do sieci w stanie Stand By słychać brumienie wewnątrz samego preampa z prawej strony. To dziwne bo spodziewałem się, że to będzie transformator ale on jest umieszczony z lewej strony. CO jest z prawej nie wiem bo w tym miejscu obudowa nie jest perforowana. W chwili gdy załączam preamp ze satnd by brumienie po zadziałaniu przekaźników pięknie przenosi się na cały system. Dzisiaj jedzie do serwisu;-((( Czy ktoś z Was wie co mogło paść i co jest żródłem tego jednostajnego brumienia??? Aha, głośność przydźwięku nie zależy od głośności ustawionej na potencjometrze. Pozdrawiam

Witam,

Też mi to trochę dziwnie brzmi ale nie jestem specem od elektroniki. W necie znalazłem zdjątko bebeszków NADa C-162. Na czerwono zaznaczyłem obszar w którym zlokalizowałem buczenie. Wydaje mi się, ze któraś z puszeczek brzę czy ;-)))) Wiecie co to jest???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z daleka to nie bardzo widać co to jest, ale dobrze, że znalazłeś źródło problemu. Gdy będziesz go odbierał zapytaj tak z ciekawości co konkretnie było uszkodzone i napisz tu.

• 1 miesiąc później...

Witam,

I w końcu po trzech tygodniach dostałem przedwzmacniacz. Jak Pan z Trimexu powiedział wszystko jest OK i nic nie było naprawiane. U tego Pana nic nie buczy a próbował z wieloma końcówkami... Może się samo ;-) naprawiło w transporcie??? Dzisiaj w nocy sprawdzę. Jeśli nie będzie cacy poznacie cała prawdę o firmie (o serwisie) Trimex. Póki co nie uprzedzajmy faktów. Pozdrawiam

Sprawdź najpierw bez podłączania żadnych źródeł. Tylko pre, końcówka i kolumny. Jeśli zabuczy odłącz jeden interkonekt całkiem, drugi pozostaw włączony i zobacz co się zmienia zarówno w jednym i w drugim kanale.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.