Skocz do zawartości
IGNORED

Korzenie w rurze kanalizacyjnej

Glurak

Rekomendowane odpowiedzi

Ciężko będzie poradzić coś chemią bez uszkadzania całej rośliny. Nawet jeśli mechanicznie rurę oczyścisz, to paskudztwo prędzej czy później odrośnie. Napisz coś więcej o tym co to za korzenie.

Jeśli dopuszczasz zabicie całej rośliny, to skutecznym preparatem (sam stosowałem - działa na wszystko) jest Roundup

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - działa "od góry", czyli trzeba zaaplikować na części zielone rośliny.

Nadal pozostanie problem mechanicznego oczyszczenia rury z martwych korzeni - trzeba będzie poczekać aż samo zgnije i się rozpadnie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Choinka... No tak.

Jeśli ładna :) to poczekaj z wycięciem do świąt.

Jak badziewie, to tnij, zanim jej korzenie rozsadzą Ci rury i betonik.

Szkoda bawić się w chemię i truć "odgórnie".

Hmmm... Ale to tylko połowa problemu. Co z pozostałością, czyli korzeniami? Skoro ceramika, to można kwasami jakoś drewno rozmiękczyć?...

Sciecie to nie problem, gorzej ze rura jest 1,5 m pod ziemia, a nad nia jest czesciowo murek i asfaltowy chodnik. Pomiedzy tym wszystkim sa korzenie...i zatykaja rure, to glowny odplyw z domu.

Zdecydowanie Roundup. Fragment z instrukcji:

Roundup 360 SL stosuje się poprzez posmarowanie lub opryskanie powierzchni pniaków cieczą

użytkową środka o stężeniu 20% (2 l środka w 10 l wody) bezpośrednio po ścięciu. Zabieg ten

przyspiesza równie proces obumierania i kruszenia pnia i korzeni.

Ale koniecznie zaraz po ścięciu zanim pniak będzie suchy......Chodzi o to żeby środek zdążył sie rozejść po całej karpie gdy będzie jeszcze żywa.

dymu73

a czy randap działa na iglaki?

a z pewnoscia to powolna trucizna jakis miesiac

poki co zostaje ci chyba mechaniczne czyszczenie rury jesli z rury nie masz sita bo wtedy to masz oczyszczalnie ekologiczną

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Czyli podsumowujac: nalezy choinke sciac i pieniek potraktowac chemia. Choc gdzies slyszalem ze wlasnie od korzeni mozna wykonczyc choinki... Rura jest szczelna i nie mam do niej dojscia by ja wyczyscic, moge jedynie wpuscic jakies plyny... Na razie woda splywa, zastanowie sie jeszcze czy ciac teraz czy na Boze Narodzenie :-)

Glurak, 28 Sie 2007, 22:12

>[...] zastanowie sie jeszcze czy ciac teraz czy na Boze Narodzenie :-)

Jeśli planujesz Roundup dla przyspieszenia rozkładu, to tnij teraz (niestety dla Swiąt).

Zimą roślina "zasypia", soki nie krążą, więc chemia nie zadziała, jak powinna...

Glurak, 28 Sie 2007, 22:12

>Czyli podsumowujac: nalezy choinke sciac i pieniek potraktowac chemia. Choc gdzies slyszalem ze

>wlasnie od korzeni mozna wykonczyc choinki... Rura jest szczelna i nie mam do niej dojscia by ja

>wyczyscic, moge jedynie wpuscic jakies plyny...

Ta rura jest podłączona do szamba, czy do kolektora w ulicy?

...a po ścięciu proponuję wszczepić grzybnię przyspieszającą rozkład karpy- do kupienia w sklepach- taki Boczniak: rozłoży Ci karpę w 4 lata a i na patelnię będziesz miał

ancymon, 29 Sie 2007, 15:36

>ludzie, nie przy jedzeniu,

sorry

...bo jeżeli do szamba i nie masz studzienki po drodze to czyszczenie rzeczywiście nie będzie proste;

Natomiast czyszczenie podejścia do kolektora można przeprowadzić ze studzienki: instaluje się je (studzienki) na linii kolektora i do niego (kolektora)- na nieco wyższym poziomie podłączana jest rura od „domostwa”. Oczywiście przewietrzenie studni przed wejściem do niej- obowiązkowe! Najlepiej jak to zrobi fachowiec (będzie miał sprzęt do tego potrzebny). Poza usunięciem korzeni usunie z rury zalegające nieczystości, które powstały z powodu utrudnień przepływu.

Smacznego!

Witam,

Do czyszczenia rur są specjalne sprężyny. Sprężyny te w lepszych wersjach (zautomatyzowanych) maja wymienne końcówki w zależności od tego jaki jest rodzaj zatoru w rurze (kamień, korzenie, cialo stale, szmaty itd.). Spręzyne taka mozna kupic, ale nie wiem niestety jak to jest z końcówkami do takich sprężyn.

Najprostrze rozwiazanie to telefon do kogos kto sie tym zajmuje, maja sprzet i zrobia to w 30 minut.

pozdrawiam

Sprezyne mam, niewiele daje. Specjalisci tez byli, po 2 godzinach prob przeciskania pod cisnieniem, wypompowywania wody, itp. jako tako udroznili odplyw, a na drugi dzien przyjechli z kamera by sprawdzic co jest grane. Wpuscili ja do rury od strony kanalu i okazalo sie ze korzenie sa w srodku. Wedlog specjalistow jedyna mozliwosc to wymiana rur, wiaze sie to z przyjazdem koparki i wykopem przy domu glebokim na 2 m, demolka ogrodka, w piwnicy trzeba tez skuc pol metra betonu. Ogolnie kilka dnie pracy i niebotyczne koszty. Dlatego pomyslalem ze moze da sie wpuscic jakies chemikalia do odplywu by wyzarly te korzenie.

>Glurak

Jeśli drzewo wykończysz to korzenie przestaną rosnąć, ale zanim kompletnie zgniją, to sporo czasu upłynie

napisz na priva do jozwy maryna bo on z IBL i może ktoś z jego kolegów coś ci podpowie

hmm, moze tacy specjalisci...

Generalnie hydraulikiem nie jestem, ale nie tak dawno czytalem w Muratorze wlasnie o tych sprezynach, koncowka do wycinania korzeni wyglada jak frez ktory obcina korzenie, wiec jesli to jest swierk to mysle ze ktos kto ma sprzet dostosowany do tego typu rzeczy powinien sobie z tym poradzic bez problemow. Samą sprezyną, nic sie nie osiagnie. Jak znajde to pozniej wstawie skana o czym mowie.

pzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.