Skocz do zawartości
IGNORED

lampowy wzmacniacz Vintage-rekonstrukcja

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Od dawna miałem zamiar kupić staroć do rekonstrukcji i ewentualnych wymian elementów na nowe czy lepszej jakości . Kilka dni temu nabyłem na Wolumenie szwedzki wzmacniacz AGA stereo - z opisu na tylnej płycie wynika ,że jest to wzmacniacz 2x4W Pochodzi z lat 1964-69 . Ma sporo filtrów ( do usunięcia ) i wtyki DIN ( do przerobienia na RCA ). Zaciski głośnikowe na 4 i 8 omów.Po otwarciu wzmacniacza byłem zaskoczony . W środku dwie lampy Telefunkena el84 oraz trzy ecc83 Telefunkena i jedna prostownicza ( chyba EZ81 ale napisy sa starte ) Lampy wyglądaja idealnie i część juz przetestowałem ( ecc83 w preampie mojego innego wzmacniacza gra cudownie ) . Układ wygląda na SE co mnie cieszy . w środku sa dwa średnie trafa głosnikowe , jedno potężne zasilające na rdzeniu EI i chyba dławik ( ale jeszcze nie rozgryzłem ).

Zasilanie żarzenia jest chyba filtrowane ale nie jestem pewny bo plątanina kabli uniemozliwia rozszyfrowanie układu i wartośc kondensatorów tego zasilania jakaś mała - w sumie 132uF. Elementy sa ciekawe - w zasilaczu kondensatory RIFA 2x50uF każdy , w torze kondy rzędu 100-300nF wyglądaja jak woskowe . Rezystory troche podobne do Allen Bradley . Potencjometry Vitrhom . W szystko blaszane lub aluminiowe bez śladu rdzy. Na razie zdjęcie w sieci ale niedługo zamieszczę fotki z reala .

PS

Będę wdzieczny za bliższe informacje co to jest bo w sieci znalazłem tylko zdjęcie .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

To naprawde może być okazja - np stare radia na allegro za 100PLN a w środku cudeńka . Ja za swojego dałem 240 PLN . 6 Telefunkenów i transformatory mają min. wartość około 500 PLN .

...there is no spoon...

Trochę zdjęć wnętrza . Lampy wyjęte dla bezpieczeństwa.

Ukryta Zawartość

post-3970-100005980 1188238261_thumb.jpg

post-3970-100005981 1188238261_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Myślałem ,że wzmacniacz z lat 60 zagra ,, tak sobie " . Tymczasem on śpiewa . Muzykalny . I to na ecc83 RFT i 6p14p-ew , bo szkoda mi Telefunkenów na eksperymenty . W moim 16-metrowym pokoju potencjometr głośności jest na godzinie 12 i jest głośno .Tylko te filtry , nie można ich wyłaczyć . Wybrałem tryb najbardziej neutralny ale i tak słychac ,że wprowadzają zniekształcenia .

...there is no spoon...

Wymień to, co zużyte (pewnie elektrolity), omiń wewnątrz filtry, ale nie przerabiaj niczego mechanicznie (RCA, zaciski głośnikowe, gniazdo IEC i inne takie). Minimalna ingerencja, po prostu.

Taki przerabiany sprzęt natychmiast traci na wartości, zarówno "muzealnej" jak i czysto komercyjnej.

inżynier

ale ja chcę inna obudowę bo takie blaszane pudełko mi sie nie podoba więc i tak straci na wartości ale zyska na brzmieniu . Przy okazji zlikwiduję niepotrzebne filtry , reg. balansu , basu i wysokich , gniazda mikrofonowe i magnetofonowe , elektrolity , okablowanie itd.

Ale tak fajnie gra ,że aż mi go szkoda rozbierać ;p Z drugiej strony po modyfikacji może byc bajeczny .

Co ciekawe - 4W to kupa dźwięku - wystarczy zestaw głośnikowy o wysokiej efektywności .

...there is no spoon...

arturp, 28 Sie 2007, 12:25

>inżynier

>ale ja chcę inna obudowę bo takie blaszane pudełko mi sie nie podoba więc i tak straci na wartości

>ale zyska na brzmieniu . Przy okazji zlikwiduję niepotrzebne filtry , reg. balansu , basu i wysokich

>, gniazda mikrofonowe i magnetofonowe , elektrolity , okablowanie itd.

>Ale tak fajnie gra ,że aż mi go szkoda rozbierać ;p Z drugiej strony po modyfikacji może byc

>bajeczny .

>Co ciekawe - 4W to kupa dźwięku - wystarczy zestaw głośnikowy o wysokiej efektywności .

Artur, nie bądź barbarzyńcą, audio-żulem i niszcz tego wzmaka!

Niedawno na pewnym forum komputerowym jakiś compu-żul chwalił się wpakowaniem komputera i ekranu LCD do pięknej, drewnianej skrzynki po unikalnym, przedwojennym polskim radiu. Przy czym metalowe "bebechy" łaskaw był po prostu wyrzucić na śmieci.

Biedak, nie wiedział że za samo chassis mógłby skasować kilkaset złotych. Ba, za gałkę i stówę.

Ale nie o pieniądze tu chodzi.

dudivan, 29 Sie 2007, 23:14

Sorka nie podoba mi sie ta stylistyka z końca lat 60 monionego wieku . Moze to będzie barbarzyństwo ale przerobię go . Inna sprawa ,że chcę zasosowac troche współczesnych elementów co oznacza konieczność zmiany/ powiekszenia obudowy.

PS

Wczoraj miałem godzinke czasu na odsłuchy . Jak to gra ? Ciepło i przestrzennie z dużym ale nieco rozlazłym basem . Jest to chyba synonim lampowego brzmienia . Jednak brakuje mi detali . Wokale są wyeksponowane ale tło niknie we mgle . Ładne delikatne barwy . Przy okazji w prosty sposób zlikwidowałem przydźwięk i wzmacniacz jest prawie cichy .

...there is no spoon...

dudivan, 30 Sie 2007, 10:26

Taniej napewno nie będzie , włąśnie robie drugą wersje PP na el84 i ecc83 i wyszło mnie w okolicy 1200 PLN a jeszcze obudowa .

Czy duch zniknie ? A niech znika , ważne żeby zagrało . Na razie jest fajnie i ciekawie ale to nie jest szczyt moich marzeń . Modyfikacja musza dac zmiany - dla przykładu , sygnał do terminali głośnikowych prowadzony jest drutami sieciowymi a ja na tyle długo robię głośniki żeby wiedzieć że nawet 10cm kabla głośnikowego zmienia brzmienie . Ja to robię z ciekawości i dla zabawy .

Małe rzeczy ... a cieszą :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Szczerze? dla jedengo zagra lepiej, a innemu zrobi kupe - 99% tuningow to ingenecja w cos poczatkowego nie by to podszlifowac, dodac drobny element ktory spowoduje cos swietnego, zwieczy wszystko co bylo, tylko tuning polegajacy na calkowitych zmianach nie liczacych sie z niczym, wyciskaniu ze wszystkiego ponadnaturalnych mozliwosci, ale wiecej=lepiej to tak naprawde bardzo prymitywne rownanie. Oczywiscie nie kazdy jest pasjonata by dobierac najdrobniejsze oryginalne elementy, wg tradycyjnych zasad.

Oczywiscie przedstawiam tylko pewien typ myslenia niczego nie potepiajac czy propagujac.

Innym prypadkiem jest ominiecie wszelkich zasad - konstruktor trzyma sie sztywno zasad, jest dumy ze swojego ukladu, a tymczasem ominiecie, maksymalne uprostrzenie, zrezygnowanie z niektorych elementow np. kosztem wzrosu szumu ale uzyskania jeszcze peikniejszego brzemienia - w przypadku sprzetow wlasnych badz innych nowych, kilku, kilkunastietnich nikt sie nie zastanawia ale gdy w gre wchodza zabytki wrecz muzealne refleksja moze sie pojawic.

Rozwijajac nieco tworczo temat - dokupujesz wysokoefektywne kolumny (najlepiej szerokopasmowe) z lat 50-60, odnawiasz jakies lenco czy cos, zostawiasz w nim oryginalne ramie na ktore wrzucasz denona dl 103 produkowanego od63 roku do dzis i masz system retro. I nie chodzi tu o cos tak przyziemnego jak szpan, czy nawet sentyment, poprostu masz system poza klasyfikacja dobry, lepszy, gorszy - audiofile pedza sobie gdzies przeskakujac jede drugiego i nie widzac nic poza swym waskim celem, a Ty sluchasz sobie plyt - plyt z lat 60.

Pozdrawiam

Piotr__

Jedynie pre pre mc bedzie problematyczne bo te z lat 60 sa na wage zlota i prawie nikt raczej u nas o nich nie slyszal. Ale i tu moze cos sie znajdzie, ewnetualnie zostanie wklakka mm ale.. bardzo stara i dobra oczywiscie z nowa oryginalna igla choc to dopiero wspomniany denon 103 na starych plytach dopiero pokaze co to byla muzyka 40 lat temu. Wie ktos dzis?

• 5 tygodni później...

Trochę za dużo części było ;p

Ukryta Zawartość

post-3970-100003807 1191072099_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

"Zbrodnia na żywym organiźmie"-no coments. Ah gdybym był pięć minut przed Toba w tamtą niedzielę na Woluemnie.A tak -widzałem jak antyk trafia w recę "zbrodniarza" :-))). Prznajmniej zapamiętałem Twarz do konfrontacji;-)

A swoją drogą czy nie lepiej bylo puścić sygnały przez przejsciówki ,i dyskretnie wprowadzic funkcję dIRECT .

W tej klasie sprzetu nowe złocone gniazda nie wprowadzą rewolucji.

Ale wybór należy do posiadacza.

Powodzenia w spawaniu, lutowaniu , toczeniu , frezowaniu, itp zajęciach politechnicznych a i przede wszystkim

tworzeniu nowego designu.

conri, arturp to nie zbrodniarz. to po prostu człowiek, który nie zbiera gratów. nawet gdyby wyciągnął tylko lampki a resztę oddał na złom i tak byłby do przodu. ale rzeczywiście nazwa wątku "...-rekonstrukcja" trochę jakby nie trafiony ;).

W kwestii czy wolno czy nie...

Artur, pomyśl, jak wpakujesz to w ładną skrzynkę to każdy zobaczy, że "ładna skrzynia to i ładnie gra"

A wersja a'la zasilacz z laboratorium nikomu nie wyda się fajnym wzmakiem, więc jak zagra, to dopiero będzie szok.

www.myspace.com/loszmi

Może jestem prostakiem ale nie jestem głuchy jak ty . Gra lepiej po modyfikacji , bez względu na to co twój domorosły psaeudioaudioonanizm sugeruje . Więc jesli gra lepiej to kto jest kretynem ? Wiadomo - głuchy Brencik .

Wygladasz mi na takiego co to w dupie był i gówno widział - tak przynajmniej wynika ze strony o tobie .

W zasadzie to myśle ,że ty jesteś zawistny . Inni mają co chcą a ty jedziesz na szmelcu ze śmietnika.

PS

Jeśli chcesz to moge ci dać kilka złotych jako wsparcie . Nie musisz sie rzucać , wystarczy poprosić .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.