Skocz do zawartości
IGNORED

cyna z dodatkiem srebra

pawelk_13

Rekomendowane odpowiedzi

Bartku,

Mam stacje lutowniczą ok 40W i zapewniam Cię, że moge tym lutować w zasadzie wszystko. Oczywiście nie da sie tym lutować np drutu do płaskowników miedzianych. Do lutowania elementów na płytkach wystarcza 20W.

pozdr

• 1 rok później...

Dzisiaj kupiłem cyne Sn96 Ag4 firmy Cynel z dodatkiem srebra, nie wiem czy ja coś źle robię czy to tak ma być ale luty zrobione tą cyną są strasznie matowe i wyglądają jak tzw. "zimne luty" dodam że używam lutownicy 75 W założyłem także świeży grot, próbowałem lutować z kalafonią i dalej nic .Byłbym wdzięczny za ewentualne porady.

Zgadza się, to cyną lutuje się bardzo kiepsko. Trzeba znacznie większej temperatury, takiej którea już z reguły do kabli czy elmentów el. jest zbyt duża. Ta cyna jest po prostu lipna. Dobre cyny mają dodatki obniżające temp. Ja używam cyny Cardasa ze srebrem i miedzią i lutuje się miodzio, nie wiem czy nie lepiej niż zwykłą LC60.

Ostatnio kupiłem na Wolumenie cynę Alpha-Fry SAC305 - FLUITIN 1532 za jedyne 20zł 0,5kg - cena podejrzanie niska ;-). Według znalezionych informacji ma zawierać 3,5% srebra (bez ołowiu) Lutuje się w miarę nieźle, tylko ciekawe, czy rzeczywiście zawiera srebro?

To najtańsze źródło w sieci:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak prezentuje sie jakosc takiego srebrnego lutu z punktu widzenia elektrycznego. To jest jakas zawiesina czastek srebra w cynie (jeszcze bez olowiu !). Jak to zwilza koncowki elementow ? Czy w rzeczywistosci poza robieniem dobrego wrazenia (bo srebro) nie sa to luty gorsze ?

Wspomniana wyżej cyna Alpha-Fry:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

okazuje się, że zawiera również 0,5% miedzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

>dudivan

Być może narażę się wielu autorytetom na forum, ale wraz z przyjaciółmi audiofilami wiele lat testowaliśmy różne cyny do lutowania i okazało sie bez żadnych wątpliwości, że jesli chodzi o dźwiek, cyna ze srebrem wcale nie jest najlepsza. Najlepsza, najbardziej neutralna i zarazem barwna w brzmieniu okazała sie cyna z ołowiem: proporcje SN63PB37 - polecam.

Advocat raczej ma rację.

Poza tym Panowie o to cytat, który już był w temacie Gainclone. Jest odpowoedź Pana Podlasina z f-my Cynel:

Spoiwo Sn96.5 Ag3.5:

"W odpowiedzi na Pańskie pytanie dotyczące wyglądu lutu SnAg informuję, że niestety przy zastosowaniu spoiw bezołowiowych nie uzyska się tak ładnie wyglądających lutów jak przy tradycyjnych lutach ołowiowych. Spowodowane jest to całkiem inną strukturą kryształów w stopie i ich wielkość powoduje właśnie matowe powierzchnie spoin. Nie ma poza efektem wizualnym różnicy w połączeniu elektrycznym".

• 2 lata później...

Mam pytanie do znawców tematu. Ponieważ z kumplem zamierzamy złożyć prościutki wzmacniacz lampowy (wpadł nam w ręce zestaw - prawie wszystkie potrzebne części - w tym trafa głośnikowe) i teraz pytanie jakie rezystory powinny być zastosowane ? Mam na myśli ich jakość (rodzaj) bo domyślam się że na MŁT to lepiej nie składać. Czy moze warto coś w tym układzie zmienić ? Zasilacz będzie na mostju gretza (bo po mamy trafo z odczepami na 6V i 230V ... i nie mamy tej lampy prostowniczej)

Oto schemat:

Ukryta Zawartość

post-14129-100001134 1213718974_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy do powyższego układu można/powinno się wprowadzić jakieś zmiany ? Wątpliwości pojawiły się po znalezieniu innego schmatu na tych samych lampach (i chyba w takiej samej ich konfiguracji) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.