Skocz do zawartości
IGNORED

modernizacja kina domowego

Buks

Rekomendowane odpowiedzi

Mam obecnie:

Yamaha rx-v350

yamaha dvd s540

eltax discovery

koda sw-1000

Jest to zestaw mocno low-endowy i chcę to wymienić na coś lepszego. Otóż od początku w moim odczuciu zestaw ten (na początku nie miałem suba) generował zbyt mało i zbyt płaski, twardy bas. Kupiłem następnie suba, w filmach spisuje się on dobrze, natomiast do stereo jest trochę za wolny, czasami dudni no i ma sporo za małą moc. Dostałem dzisiaj lekkiego szoku jak podłączyłem swoje iaudio f2 kablem cyfrowym pod wejście do prawej przedniej kolumny (zestaw gniazd 6ch). Jak część z Was (a może i wszyscy) wie podłączając źródło dźwięku do wejścia z zespołu gniazd 6ch amplituner nie poddaje go żadnej obróbce (tylko głośniej-ciszej) i jakie było moje zdziwienie? Bas z mojego cowona był znacznie przyjemniejszy dla ucha, wreszcie stał się trochę bardziej miękki, z lekka głębią i sporo mocniejszy niż jak to miało miejsce gdy za brzmienie odpowiadała yamaha.

Sprzęt stoi/stać będzie w pokojach: ~20 i ~30 metrów ^2 (w zależności od moich potrzeb).

Na początek chciałbym wymienić ampli i przednie kolumny (mogę na to przeznaczyć ~2000-2500 zł. + kasa ze sprzedaży starych części (pewnie coś w granicach 500-800 zł.). Później zamierzam wymienić suba, a na koniec jak zajdzie potrzeba to i pozostałe 3 głośniki.

Słucham dosyc różnej muzyki, ale głównie:

muzyka elektroniczna:

- hardstyle

- techno

- trance

- house

oraz różne pochodne rocka:

- rock

- hard rock

- nu metal

Czasami słucham też typowo popowych kawałków.

Szukam sprzętu, który:

- będzie potrafił zagrać na podobnym poziomie niezależnie od gatunku odtwarzanej muzyki

- o w miarę neutralnym brzmieniu (ew. lekko podbity bas), który jednak będzie można zmusić do mocniejszego wyeksponowania niskich tonów, dobrej przestrzeni, stereofonii i przyzwoitych średnich i wysokich tonach

- musi grać dobrze i w kd i w stereo

- posiadać większą moc od mojego obecnego zestawu - lubię głośno słuchać muzyki, a ten sobie z nagłośnieniem salonu nie daje rady (w szczególności jest odczuwalny brak basu - sub szybko wymięka), możliwe również , że będę chciał go wykorzystać do nagłośnienia małych imprezek w moim salonie ~ 30m^2

Jeżeli chodzi o ampli to słyszałem, że yamaha rx-v559 jest znacznie lepsza od 350 i 359, ale jakoś dzisiaj trochę straciłem zaufanie do tej firmy.......... Poza tym podobno wypada nie najlepiej w stosunku do innych amplitunerów pod względem stereo........

Kolumny sam nie wiem....... audio academy phoebe, coś od b&w , albo może od kody?

Sub (do 1500 zł. ) myślałem nad jbl e150 i jbl e250, podobno e150 lepszy do stereo, tylko czy da sobie radę w 30 m^2?

Sprzęt w ostateczności może być używany, ale w takim razie prosiłbym o dopisanie gdzie można go dostać (najlepiej w Wa-wie), ponieważ na allegro rzadko kiedy są kupienia używki.......

Proszę o rady i z góry dziekuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/35636-modernizacja-kina-domowego/

Witam

Techno/trance i dobra przestrzeń i stereofonia? Trochę to tak chyba nie bardzo.

Spróbuj posłuchać elektroniki H/K. Kolumny podobno JBL do tego i Twoich upodobań co do muzyki pasują. Ale dla mnie to tylko plotka bo ja tego typu muzyki nie słucham. Jeżeli chodzi o subwoofer proponuję Jamo E7 SUB.

Pozdrawiam

Przecież napisałem , że słucham nie tylko muzyki elektronicznej.

JBL +H/K jest na ta chwilę poza moim zasięgiem raczej, e60 i balboa są podobno kiepskie , a przynajmniej e60+ h/k av 245 (970 CHYBA będzie trochęza słabe) to wychodzi 4000 zł. - a to wychodzi sporo za dużo, chyba że udałoby mi się kupić używane w dobrej cenie

hmmm, proponowałbym najpierw dokonać odsłuchu a dopiero później konsultować opinie z innymi urzytkownikami. Ja mam e60 i słucham tez dość różnorakiej muzy bo od pink floydów, gothic metal, jazz i punk do np. moby'ego (techno i house co prawda odpada u mnie) ale uważam że w moim pooju 20m2 basu jest dość sporo czasami nawet za dużo - w innych pomieszczeniach aż huczy- do muzy w tym wypadku nie używam wogóle suba. Dlatego proponuje najpierw odsłuch - widzialem juz e60 na allegro za 1200 wiec to nie najgorzej

Jak już miałbym robić odsłuchy to wolałbym najpierw usłyszeć kilka propozycji co do zestawu ampli+ kolumny przednie, żeby nie biegać co chwilę do salonu, w szczególności, że czasu wolnego mam bardzo mało, a do Warszawy (w moim miasteczku nie mam możliwości odsłuchu, ponieważ są tutaj tylko małe sklepiki rtv koncentrujące się raczej na całkowitym low-endzie jeżeli chodzi o audio) też mam kawałek.......

>handy "Techno/trance i dobra przestrzeń i stereofonia? Trochę to tak chyba nie bardzo."

Jak ja lubię takie wypowiedzi...Podobnie usłyszałem kiedyś w profesjonalnym sklepie z nagłośnieniem...

Włącz sobie człowieku dobrze tłoczony winyl Tiesto, a zobaczysz, że odsłuch takich gatunków daje niesamowitą frajdę.

A teraz do rzeczy:

Ja również proponuję zestaw H/K +JBL lub Infinity. Skoro piszesz, że przekracza to Twój budżet...zaczekaj, dozbieraj...

Nie warto kupować "półśrodków". Myślę też, że jak lubisz te gatunki, lubisz również bardzo dynamiczny i mocny bas, więc E80 mogą być trochę za słabe (nie schodzą tak nisko, jak trzeba). Może zastanów się na początek nad kupnem samego ampli (H/K 235 lub 335) a do tego JBL E100...zobaczysz, jak wiele radości przyniesie Ci ten zestaw..

Pozostałe głośniki dokupisz sobie po jakimś czasie. Ja w taki sposób uczyniłem, bo też kiepsko z gotówką stałem i bardzo jestem z takiego rozwiązania zadowolony.

Pozdrawiam

Nie pisałem że taka muzyka nie daje frajdy, bo w końcu o gustach się nie dyskutuje. Po prostu nie wyobrażam sobie jak utwory, które można stworzyć na kompie mogą mieć jakąś przestrzeń. Ale być może odzywają się tylko moje uprzedzenia do muzyki typu techno i trochę przesadzam.

Hmmmmmmmm sam się na początku nad takim rozwiązaniem zastanawiałem, ale po tym jak przeczytałem, że najtańszym amplitunerem , który sobie "dobrze radzi" z e100 jest h/k z serii 4** to sobie odpuściłem..........

Do tego zestawu dozbierałbym, czy też i nawet wziął kredyt, ale niestety mam też sporo innych wydatków i z tego względu wyłożenie na sprzęt audio ~6000 zł. w przeciągu nawet najbliższego roku nie wchodzi w rachubę. Kupno samego ampli do mojego zestawu też nie jest najlepszym z tych względów, że byłbym skazany kolejny rok, dwa korzystać z moich eltaxików......... Także chyba jednak jestem skazany na kupno półśrodków....... chyba że ktoś mi sprzeda h/k 445 +jbl e100/infinity beta 50 za 3000 zł. (nawet za 4000 zł. ostatecznie bym MOŻE wziął ) :)

W takim razie kup H/K 225,a do tego jakąś leciwą końcówkę mocy (Nad320, itp)... zagra to lepiej niż 445..

Ja u siebie mam na razie H/K235 +Beta50 i rzeczywiście czasami wyczuwam braki mocy w ampli (słuchając muzy w stereo) dlatego kolejnym moim krokiem będzie zakup końcówki mocy i podłączenie jej do frontów.

W sumie, jeśli fronty miałyby być podłączone do dodatkowej końcówki mocy, to mogłoby to zagrać...W końcu głośniki surround nie potrzebują dużego zapasu mocy...

U mnie 235 z Beta50 jakoś sobie radzi...mam niewielki pokój wiec nie narzekam, a dzięki dobrym, nisko schodzącym kolumnom mogę cieszyć się szerokim spektrum dźwięku

Najlepiej jednak byłoby, gdybyś taki zestawik sam sobie odsłuchał gdzieś.

Generalnie lepiej jest więcej zainwestować w kolumny , bo wzmacniacz prościej jest wymienić...

Pozdrawiam

Nie jestem za dobrze obeznany w tym temacie i stąd mam pytanie:........ czy jeżeli podłączę do ampli końcówkę mocy , a pod nią fronty, to czy fronty dostaną moc tylko od wzmaka/końcówki mocy, czy też dostaną sumę mocy z ampli i wzmaka?

Moc generowana na kolumny będzie pochodziła jedynie od końcówki. Wbudowane w ampli końcówki nie będą obciążone. Najlepiej jak ampli będzie miało odpowiednie wyjścia do takiego połączenia.

Barwa dźwięku zależy najmocniej od kolumn, trochę mniej od wzmacniacza i źródła ale i one bardzo dużo wnoszą. Spotkałem się na forum z opinią że połączenie ampli+końcówka gra barwą ampli.

Jeśli o kolumny chodzi to musisz sam posłuchać... już od dawna nie słucham głośno a o wykorzystywaniu suba w muzyce nawet nie myślę... Bał bym się że kolumny które umieją grać dobrze głośno nie będą potrafiły dobrze grać cicho...

Ja cicho raczej nie słucham (chyba, że wieczorem)...... średnio, albo głośno. Czy będę suba wykorzystywał to nie wiem. TO zależy czy bas z frontów mnie zadowoli, w obecnym zestawie tak nie było i dlatego dokupiłem suba (chociaż również w celu zapełnienia luki w KD).

>>Bał bym się że kolumny które umieją grać dobrze

>>głośno nie będą potrafiły dobrze grać cicho...

No i w tym polega między innymi moim zdaniem polega różnica pomiędzy dobrymi i słabymi kolumnami. Dobre kolumny powinny dobrze grać i cicho i dobrze .

>>Jeśli o kolumny chodzi to musisz sam posłuchać...

Ciężko raczej byłby mi przytargać cały sprzęt do domu z Wawy i nie starczyłoby mi kasy na kaucje, żeby wypożyczyć więcej niż jeden zestaw.............

marcin316:

>Spotkałem się na forum z opinią że połączenie ampli+końcówka gra barwą ampli.

Tak, całość będzie grała charakterem amplitunera. Kiedyś sprawdzałem u siebie i dokładnie tak było. Dodatkowe urządzenie jako koncówka mocy nic tutaj nie wniosło w zmianę barwu dzwięku...

Jeśli naprawdę lubisz słuchać głośno to może spróbuj coś innego... może to mało "ałdjofilskie" rozwiązanie ale nie kosztuje wiele...

Zostawiasz ampli ten co masz, zostawiasz kolumny... Dokupujesz końcówkę mocy, dwa głośniki 12" do których własnoręcznie robisz obudowy (powinny nawet wystarczyć jakieś budżetowe alphardy albo stx), w razie konieczności przestrajasz zwrotnice w kolumnach aby odciążyć je od najniższych tonów. Do zasilenia zbudowanych subwooferów używasz zakupionej końcówki...

Zmieścisz się spokojnie w kasie i jeszcze sporo zostanie.... na aparat słuchowy i regenerację odpadającego tynku w pokoju ;)

To nie jest wcale śmieszne :|

Nie chcę mocy za wszelką cenę, obecny ampli nie odpowiada mi brzmieniowo, kolumny również............

Szukam zestawu mocniejszego, aczkolwiek na pewno nie estradowego, ani altusów. Lubię bas lekko uwypuklony, ale nie dudniący i nie zagłuszający średnich i wysokich tonów. Nie lubię "krzykliwych" wysokich tonów. Z racji tego, że słucham również rocka zestaw MUSI dobrze sobie dawać radę z muzyką gitarową.

Poolak, 26 Sie 2007, 08:04

Może

>zastanów się na początek nad kupnem samego ampli (H/K 235 lub 335) a do tego JBL E100...zobaczysz,

>jak wiele radości przyniesie Ci ten zestaw..

Mniam, ale do E100 musi być co najmniej seria 4xx. Do tych dwóch E80 będzie w sam raz.

Chyba już jestem zdecydowany na zakup wzmaka i ewentualnie troszkę lepszy ampli do kd. Zastanawiam się raczej nad używkami : nad 320/350 ,CAMBRIDGE AUDIO azur 540/640, Harman/Kardon HK970 i Rotel RA-04. Czytałem, że w konfuguracji ampli + końcówka mocy/wzmak najlepiej jak posiadają odpowiednie złącza- już nie pamiętam jakie :p, czy moglibyście mi przypomnieć jak sie one zwały i do czego one konkretnie służyły (coś mi świta, ale nie jestem w 100% pewien). Aha i prosiłbym o polecenie jakiegoś ampli z takowym wyjściem, w tym wypadku najważniejsza jest dobra gra w kd, oraz wzmaka z takowym wejściem - (nad chyba takie ma). Czy wymienione przeze mnie wzmacniacze dadzą sobie spokojnie radę z kolumnami pokroju e100 i infinity beta 50 ? Jeżeli chodzi o wzmaka to zależy mi oczywiście na jak najlepszej grze w stereo, byłbym wdzięczny gdybyście napisali jak grają w/w prze ze mnie wzmacniacze.

Ampli musi mieć wyjście pre-out. Jeżeli bierzesz pod uwagę zarówno E100 jak i Beta 50, koniecznie ich posłuchaj. Grają świetnie, lecz tak różnie, że jest niemożliwe, aby komuś podobało się brzmienie obu.

Prawdę mówiąc to jeżeli chodzi o kolumny to mam straszny mętlik, nie wiem czy na tę chwilę wezmę e100 albo beta 50, ale chcę mieć pewność , że kupiony przeze mnie wzmacniacz da sobie spokojnie radę z napędzeniem ich.

Dobra przejrzałem specyfikacje i tyly większości amplitunerów do 3000 zł. I tak najtańszymi amplitunerami AV KD z pre-outami są:

-yamaha seri 650 i wyżej (obecnie do kupienia nówka od 1329 zł. i jest aukcja półrocznej używki od 1099 zł.)

-harman hk avr 235 i wzwyż do kupienia od 2000 zł.

-denon 1905 i wzwyż dokupienia od 1350 zł.

W tej chwili (bez odsłuchów, bazując tylko na opiniach internautów i moich domysłach) najbliżej mi chyba do kolumn jbl e90. Czy te amplitunery dadzą sobie radę z napędzeniem e90? Wydaje mi się, że harman ma szanse, ale........ Wydajemi się , ze harman na to największe szanse, ale chcę wiedzieć na pewno czy da sobie radę, ponieważ nie chcę wyrzucać kasy w błoto - do KD na pewno wystarczy mi ta yamaha albo denon. Jeżeli żaden z nich rady nie da to pozostaje mi kupić yamahe/denona i do tego nada c352 (ile na to kasy pójdzie !!!!!!!).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.