Skocz do zawartości
IGNORED

aktywny filtr dolnoprzepustowy

kondrax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wykonałem ostatnio aktywny filtr dolnoprzepustowy, postanowiłem zrobić wątek ponieważ może się komus taki przydać, filtr ma 12db/octave (aktywnie) + 6db/octave (pasywnie) razem 18db/octave. Rególacja odcięcia od 100 do 250 Hz, ja zmieniłem potencjometr P1 z 2 x 22 k ohm na 2 x 47 k ohm oraz C1 z 47nF na 100nF, nie wiem jak zmieniła się częstotliwość odcięcia ale podejrzewam ze jest w okolicach 40 - 100Hz. Zawsze można dac większa rezystancje i poprobować według siebie.

Oryginalny projekt jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja przerobiłem płytkę usunąłem miejsca to przylutowania D1 i D2, a także pogrubiłem ścieżki i poprawiłem niektóre miejsca. Filtr jest na 30V dzięki usunięciu R4 i R5 i wstawieniu zwór jest na około 12 V.

post-9392-100006287 1187869046_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/35595-aktywny-filtr-dolnoprzepustowy/

Ogólnie filtr dośćciekawy, ale ma jedną zasadniczą wadę: sumowanie L i P przez rezystory to jest kiepska sprawa ponieważ sygnały przenikają jeden do drugiego. Zwiekszanie rezystancji na daje efektu. Walczyłęm z tym ostatnio. Kolega Esh0 podpowiedział mi żeby zrobić bufor na opampach i dopiero za nimi łączyć sygnały, dopiero to rozwiązanie pomogło. pozdrawiam

Tu jest prosty sumator dany. W moim przypadku i tak z tego sumatora zrezygnowałem, nie był mi potrzebny. Właśnie jestem w trakcie lutowania filtra a konkretnie takich dwóch, jak kolega odda mi aparat dam fotki.

A co jest złego jak się sygnały przenikają? Czy to ma znaczenie dla subwoofera, pracuje przecież tam jeden głośnik?

Pytanie takie bo podłączyłem filtr do subwoofera i sygnał jest słaby, filtr działa ale sygnał jest za mały i subwoofer głośno nie gra jak powinien jakie elementy zmienić w filtrze żeby było głośniej?

Kanały można sumować bez przesłuchu między nimi poprzez rezystory na wzmacniaczu operacyjnym z wykorzystaniem jego wejśćia odwracającego (wzmacniacz - inwertr fazy).

Wtedy w punkcie połączenia, na wejściu (-) opampa, zgodnie z zasadą działania tego układu mamy zawsze wirtualne zwarcie do masy (zero) i to się w sumatorach wykorzystuje.

To może projekt ze strony Silver Sound

Ukryta Zawartość

Do suba wystarczą TL072, lepsze nic nie dadzą - w końcu ten zakres częstotliwości to z jednej strony prawie prąd stały (przebiegi wolnozmienne).

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.