Skocz do zawartości
IGNORED

ARCAM CD192 kontra.. -ogłuchłem???

LW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zawsze zmieniając coś w swoim sprzęcie słyszałem poprawę:

Stary tuner zabił ampltuner. Luxman L-410 zabił starego Kenwooda po modyfikacjach. Monitorki Nuvo od Eryka Smólskiego (kupione jeszcze zanim forumowicze byli na odsłuchu i opisali pozytywne wrażenia) wzatłukły stare Mission. Wymiana kondensatorów w L410 też dała słyszalną poprawę.

Teraz chciałem zmienić CD. Przeznaczona kwota: 5000 PLN.

I tak się stało że mogłem sobie wstawić ARCAMa CD192 i wzmacniacz A90.

Podpiąłem pod A90 dwa odtwarzacze:

ARCAM CD192

MARANTZ CD67 mkII OSE (kupiony chyba w 1997 roku za 1400 PLN, średnio intensywnie grany)

Arcama podłączyłem pod wejście CD niedrogimi kabelkami Cardasa, Marantza jakimś Mediamarktami za 100 PLN pod wejście DVD. Włożyłem te same płyty które mam podwójnie (ostani M. Brecker oraz Back on the Block Q. Jonesa) i włączyłem jednocześnie. Z pilota mogłem przełączać żródła nie ruszając tyłka z miejsca.

No i cholera nie słyszę różnicy.

Czy żeby usłyszeć różnicę trzeba wydać 10.000 PLN, czy po prostu moje ucho na tym poziomie już nie wychwytuje niuansów ?

Pozdrawiam, LW.

https://www.audiostereo.pl/topic/35555-arcam-cd192-kontra-og%C5%82uch%C5%82em/

Gra system, a nie poszczególne sprzęty. Najwidoczniej tak się złożyło, że różnicy pomiędzy akurat takim sprzętami nie czuć. Masz więc dwa wyjścia:

- szukać dziury w całym i w końcu dokopać się do jakichś różnic (nawet, jak się nie dokopiesz, to autosugestia Ci je podpowie),

- ucieszyć się i przeznaczyć te 5k PLN na płytki. :)

Hmmmm...

Uniwersalny? No dobra, podepnę Arcama do mojego stareńkiego Luxmana i powiem Wam w sobotę co mi wyszło

Autosugestia - no właśnie podpinając kabelki byłem niekiepsko podjarany i spodziewałem się że tu jakiejś

iluminacji doznam.

Coś czuję że tak jak mówi Snajper - zostanie mi 5kpln na płyty i wino.

Pozdrawiam, LW.

Witam.

Najprawdopodobniej przyczyną są zbyt słabe kabelki . Przerabiałem ten temat wiele razy. Słuchanie na zwykłym kablu lub zamiana IC, np.za 200Zł na 500zł nic nie da, trzeba uderzyć dużo wyżej żeby odczuć różnice.

Dopiero IC.powyżej 1500zł ,dają słyszalną poprawę.Trzeba też brać pod uwagę jakość głośników.

Panowie troche zdrowego rozsadku/

Kabelki za 1500 do starusienkiego luxmana, swietna rada:)

Jak nie slychac roznicy to nic tylko sie cieszyc z tego co sie posiada lub zbierac na nowy wzmacniacz godny tak swietnych kolumn a nie zaprzatac sobie glowe glupotkami w stylu kabelki.

Pozdr.

Gra u mnie obecnie Arcam Cd 92 , Marantz cd-53 i Grundig 7550 ale mimo wszystko Arcam je wali wszystkie !!!

A MODEL 192 od 92 jest wyrażnie lepszy bo Wolfsony tam zamontowane to bajka , więc dziwi mnie brak różnicy , może wzmak ogranicza brzmienie albo je uśrednia ale Diabeł tkwi w szczegółach ....albo uszy trza przeczyśćić !

Nikt mi nie powie że między Arcamem a Marantzem nie ma różnicy !

>Kabelki za 1500 do starusienkiego luxmana, swietna rada:)

Nawet tak wiekowy sprzęt może mile zaskoczyć. Wystarczy wypożyczyć taki kabel żeby się przekonać,jeżeli CD jest wystarczająco dobry na pewno będzie duża poprawa. Ale tak jak wspomniałem nie trzeba od razu kupować a sprawdzić na pewno warto.

Takie przelaczanie pilotem wteiwewte przy niewielkich roznicach miedzy cdekami moze byc zludne. Sprobuj posluchac calej plyty nie myslac o sprzecie i potem pomysl jak ci sie sluchalo? Czy nie bylo przyjemniej, ciekawiej/Czy chcesz posluchac raz jeszcze? Pograj kilka dni na nowym a potem wroc do staregoi jak teraz? Jak nadal brak roznicy to lec do muzycznego i kup stos plyt, ulubione uzywki i sluchaj, sluchaj, sluchaj i ciesz sie z zaoszczedzonej kasy.

Chcesz dobrego CD-eka ? z pożadnym zasilaniem , z Wolfsonami jak w Arcamie , potężnym zasilaczem , z jitterem o jakim w nocy myślą chłopcy z Naima , wykonanym w Japoni ?

i jeszcze zostanie Ci na kilkadziesiat płyt - to polecam .....Onkyo DX-7555 ~ !

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Z odtwarzaczami sprawa jest troche bardziej skomplikowana, moim zdaniem... Bezposrednie przelaczenia synchroniczne to nie jest dobry pomysl. Lepiej bedzie, jezeli przez kilka dni posluchasz Arcama, a potem na nastepne kilka chwil powrocisz do starego odtwarzacza. Jezeli odczujesz, ze "jest inaczej", zastanow sie, ktory typ prezentacji Ci bardziej odpowiada. Generalnie mysle, ze faktycznie moglo tez tak sie zdarzyc, ze poprzez takie, a nie inne ograniczenie w systemie wszystkie urzadzenia sa sprowadzone do pulapu maksimum wyznaczonego tym ograniczeniem (i np. Arcam nie rozwija skrzydel tak, jakby mogl). Wniosek jest taki - jezeli nie chcesz gruntownie modernizowac systemu i nie slyszysz roznicy, to nie ma sensu zmieniac zrodla.

Pozdrawiam,

Lete

Im bardziej przejrzysty wzmacniacz i kolumny (w takiej kolejności) tym więcej zauważalnych różnic pomiedzy żródłami i kablami.

Jeśli wzmak jest mało przejrzysty tym bardziej te różnice się zacierają. W sumie chyba nic nowego i odkrywczego.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

LW

W takim przypadku chyba lepszym rozwiązaniem byłoby dokupienie za mniejsze pieniądze zewnętrznego DAC-a do tego Marantza.

Witam i dziękuję za porady. Chciałem doprecyzować jedną rzecz:

Arcam CD192 i Marantz są podłączone nie do Luxmana ale do ARCAMA A90, czyli "naturalnego partnera" (najwyższy z tej samej serii, wyżej zaczyna się juz seria FMJ).

Na Luxmanie nie próbowałem bo zabrakło mi czasu.

Na początek zrobię tak jak radzą Nigi i Lete. Podobnie jak Dragon66 też nie wierzę że mój Marantz jest "niedaleko" CD192. Gdyby tak było, doceniany w swiatku audiofilskim ARCAM ustaliłby inną cenę.

Pozdrawiam, LW.

P.S. Odnowiony u speca z tego forum Luxman L-410 jest naprawdę niebanalny. Nie piszę tak dlatego że go posiadam, bo czym szpanować ? - Na eBayu zapłaciłem niecałe 200 EUR, renowacja ok 300 PLN. Po prostu naprawdę jest niezły, aczkolwiek nie żaden high-end.

A kto powiedział, że Arcam jest przejrzysty. Ja znam FMJ A22 i niepowiedziałbym aby i ten był odpowiednio przejrzysty.

Naturalne partnerstwo w sprzęcie audio na poziomie owego Arcama moim zdaniem to raczej czysty chwyt marketingowy.

Jeszcze jedna rzecz, czy ta 192-ka była odpowiednio wygrzana ?

LW - jest jeszcze jedno proste wytłumaczenie. Dla wytrenowanych uszu ponoć 0,1 dB różnicy głośności między porównywanymi urządzeniami może zafałszować wynik. Klocek głośniejszy będzie grał "lepiej". To znana sprawa.

Wystarczy, że np. Twój Arcam daje ciut niższy sygnał niż Marantz i już nie słychać jego przewagi, a że powinna być to raczej oczywiste.

Łatwo to sprawdzić: na sygnale sinus np. 500-1000 Hz z płyty testowej sprawdź napięcie multimetrem ustawionym na pomiar napięcia zmiennego. Klasa miernika jest obojętna, chodzi tylko o różnicę pomiędzy CD. Oczywiście pomierz na kablu bez podłączania do wzmacniacza.

Pozdrawiam.

>Arcama podłączyłem pod wejście CD niedrogimi kabelkami Cardasa, Marantza jakimś Mediamarktami za 100

>PLN pod wejście DVD. Włożyłem te same płyty które mam podwójnie (ostani M. Brecker oraz Back on the

>Block Q. Jonesa) i włączyłem jednocześnie. Z pilota mogłem przełączać żródła nie ruszając tyłka z

>miejsca.

>

>No i cholera nie słyszę różnicy.

>Czy żeby usłyszeć różnicę trzeba wydać 10.000 PLN, czy po prostu moje ucho na tym poziomie już nie

>wychwytuje niuansów ?

posłuchaj długo jednego odtwarzacza a potem drugiego,

takie przełączanie może nie pokazać różnic które wyłapiesz po długim słuchaniu

Ja rowniez przekonałem się, ze szybkie przełączanie moze wprowadzi w błąd... Przy porownaniu dac-a CEC DX71 z nietuningowanym prostym Philipsem miałem wrazenie, ze Philips gra czysciej, bardziej barwnie i dynamicznie. Dobre samopoczucie wróciło gdy posłuchałem CECa trochę dluzej ;-)

A może to właśnie nie szybkie przełączanie wprowadza w błąd?

Swoją drogą, co się dziwić że nie słychac różnicy, skoro ani jeden ani drugi nie był tuningowany ;-)

Ja akurat miałem odwrotne doświadczenia. Przy przełączaniu wydawało się że jest różnica, a przy dłuższym słuchaniu trudno było ją wychwycić.

Jakoś różnice pomiędzy kolumnami słychać od razu i nie trzeba długich odsłuchów aby je zauważyć.

Casem jest tak,że jedna płyta ze 100 znanych ci na wylot dopiero powie ci prawdę.ponadto w pewnym momencie trzeba przestać się wsłuchiwać i porównywać,tylko zacząć słuchać muzyki.Kabelki mają znaczenie,ale w zależności od systemu czasem większe,a czasem mniejsze.Dobrze nagrane koncerty są moim zdaniem najlepsze do odsłuchów.Życzę cierpliwości.P.S.Nie zawsze nowe jest lepsze od starego.

LW,

odnoszę tylko i wyłącznie do testu jaki przeprowadziłeś, a nie do testowanych przez Ciebie urządzeń.

Wklejam mój wpis (w oryginale) z innego wątku:

Takie testy z szybkim przełączaniem żródła są zwykłą manipulacją.

Kiedyś promocja mini discu opierała się na tej zasadzie. W wielu sklepach był zestaw słuchawkowy z przełącznikiem CD / kopia z mini disc. Mini disc jak wiadomo opierał się na kompresji (podobnie jak MP3).

Była tu wykorzystana niedoskonałość ludzkiego słuchu. Ucho ludzkie bardzo powoli reaguje i nie rozróżnia żródeł w takim teście (chyba że są znaczące). Bardzo łatwo w takim teście wykazać brak różnicy pomiędzy oryginałem a kopią z magnetofonu.

Sprzęt należy odsłuchiwać conajmniej przez kilka dni. Wtedy stopniowo zauważamy różnice. Co jest nowego, a czego nam brakuje na dobrze znanych nam płytach. Ważne jest zrobienie zmiany powrotnej, to znaczy powrót do poprzedniego zestawu.

Cd192 to znakomity odtarzacz, choc w swojej cenie ma konkurentow w postaci naima cd5i, cec 51xr, regi, a przede wszystkim cyrusa 8vs. Z marantza to chyba dopiero 11sa lub stara 17-ka. Mozesz tez sprobowac przetwornik audionemesis. Oczywiscie kazdy z tych zrodel brzmi inaczej, ale kazdy reprezentuje podobny poziom hifi.

• 4 miesiące później...

Po kilku miesiącach prób i prezerw został na stałe Arcam CD192 i A90. Jedno wiem teraz na pewno - przy tej jakości płyt z jaką mamy najczęściej do czynienia, nie wydam w najbliższym czasie większej kwoty na następny odtwarzacz.

Arcama A90 kupiłem tylko dlatego że mój Luxman L-410 zaczyna się upominać o remont. Podoba mi się brzmienie A90, ale wcale nie gra lepiej od Luxa, kosztuje sporo ale za to ma pilota.

Tak więc ku mojemu zdziwieniu słyszę większe różnice między wzmacniaczami, między różnymi ustawieniami

i pochyleniami kolumn.

Dziwne te ludzkie uszy. Ale zabawa jest przednia.

makas

Słuchanie na zwykłym kablu lub zamiana IC, np.za 200Zł na 500zł nic nie da, trzeba uderzyć dużo wyżej żeby odczuć różnice.

Dopiero IC.powyżej 1500zł

prosze mnie zroumiec ze jestem sceptykiem w tej sprawie ale dla mnie to cyctat 2008, wiekszosc z was nawet nie ma pojecia jak wielka potega dla was samych jest wasz wlasny umysl.... jak uslyszysz roznice to zgraniesz 1000000 dolcow tyle jest do wygrania w stanach dla testu w slepo.

no coz chociaz czlowiek sie posmieje:)))))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.