Skocz do zawartości
IGNORED

Sony TA-F690ES i pilot

oskimos

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem wzmacniacz z allegro Sony TA-F690ES i mam mój stary pilot systemowy RM-S311 i pilot ten nie chce sterować tym wzmacniaczem. Pilot ten steruje bez problem TA-F519R i TA-F335R. Tylko że oba te wzmacniacze mogą być włączone z pilota, a F690ES musi być włączony z panelu przedniego wzmacniacza i chyba pilot oryginalny nie ma tego przycisku. Czy ten mój pilot powinien sterować głośnością i przełączaniem źródeł? Czy może wzmacniacz ma uszkodzone zdalne sterowanie?

https://www.audiostereo.pl/topic/35551-sony-ta-f690es-i-pilot/

Jeszcze raz i powoli. Kupiles 690 bez pilota - dobrze kapuje. Masz pilota od starszego wzmaka i 690 na nim nie chodzi - tak?

Ja mam pilota RM-S702 od 590 i na nim jest przelaczanie zrodel, glosnosc (we wzmaku jest silnik), jak rowniez obsluga magnetofonów, tunera i CD. Mysle ze ten pilot ktory masz powstal wczesniej niz 690 i moze dlatego nie widzi tego wzmaka.

Pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Ok powoli. Mam pilot RM-S311 i ten pilot ma możliwość włączenia wzmacniacza i oczywiście inne funkcje jak głośność, sterowanie CD kasEt TUNEREM PRZEŁĄCZANIE ŹRÓDEŁ ITD. A wzmacniacz 690ES ogólnie nie ma możliwości załączenia z pilota. Wynikało by z tego że jest to pilot nowszy niż wzmacniacz. I teraz pytanie czy ktoś ma taki wzmacniacz i steruje nim takim właśnie pilotem posiadającym też przycisk POWER. Bo jak pamiętam to oryginalny pilot nie ma przycisku POWER. Bo ja teraz nie wiem czy wzmacniacz jest wadliwy, czy poprostu nie obsługuje go nowszy pilot i muszę zakupić ten starszy pilot?

Teoretycznie jeżeli na pilocie jest znaczek R oraz na szkiełku od czujnika pilota na wzmacniaczu też jest znaczek R to powinno chodzic bo to ten sam system. Chociaż miałem już przypadek z Sony że nie chodziło - pilot od mini wieży sony nie obsługiwał midi wieży i odwrotnie a oba były w systemie sonego R - czyli różnie to bywa z tym systemem sony, nie sądze abyś miał uszkodzony czujnik - raczej zdobądź oryginalnego pilota do wzmacniacza

oskimos - tez mis sie wydaje ze nie da sie wzmaka ES wlaczyi wylaczyc z pilota - przynajmniej w przypadku 590 tak bylo, a z tego co pamietam to 690 ma tylko dodatkowo wyjscie PRE

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

To że nie da się włączyć to wiem bo włącznik zasilania jest na panelu przednim wzmacniacza i nie jest to przycisk typu STANDBY. Wzmacniacz nie reaguje na żadne komendy z pilota.

Na pilocie jest "R" i na wzmacniaczu przy czujniku jest "R"

w tym wzmaku ma byc rms703 zaden inny koszt około 320zł za nowego w sony poland

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To i ja się wypowiem. Podobnie jak ty, mój egzemplarz nabyłem bez pilota, po czym zaczęły się poszukiwania.

Okazało się, że wbrew mojemu (i paru innych osób) mniemaniu, rodzajów pilotów Sony jest niemal tyle co urządzeń, a dopasowanie czegokolwiek z rynku wtórnego do tego konkretnego wzmacniacza graniczy z cudem. Jest wprawdzie możliwość sprowadzenia oryginalnego pilota z pewnego sklepu internetowego z USA, ale za cenę odpowiadającą mniej więcej wartości samego wzmacniacza. Sony rozkłada ręce, bo do tych starych ES nie pasują nawet ich nowe piloty wielofunkcyjne - dopiero ichni programowalny (~600 zł) ma prawo działać, choć nie gwarantują.

W tym momencie zaprzestałem poszukiwań, kupiłem pilota uniwersalnego Logitecha Harmony i na tym zakończyłem zabawę. Działa, jest wygodny, steruje wszystkimi urządzeniami jakie mam i nawet wygląda. Wystarczy.

525. Ten:

Ukryta Zawartość

Kosztował około 280 brutto.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.