Skocz do zawartości
IGNORED

stereo - potrzebna pomoc - pilne

wsm

Rekomendowane odpowiedzi

poczytalem troche w starych tematach o wzmacniaczach i amplitunerach i o statecznie zdecydowalem sie na zestaw stereo tylko teraz nie wiem co :|.

Prosze o porady...

mam 3kzl i ta srode wybieram sie do Niemiec dokladniej do Schwedt tam zapewne zakupie wzmacniacz. Nie wiem jak ma sie sprawa z kolumnami - czy sa drozsze, czy tansze?moze niektore sa tylko tansze? W kazdym razie kolumny moge zawsze kupic w Polsce, na Allegro. Moj pokoj to niecale 11m kw. Slucham przewanie szybkiej elektroniki, ale czasem puszcze i cos wolniejszego.

https://www.audiostereo.pl/topic/3553-stereo-potrzebna-pomoc-pilne/
Gość maciejza (niezalogowany)

(Konto usunięte)

w 11 m. to ciezko sie obrócic .. poszukaj moze jakiejs Yamahy Pianocraft .. bardzo sympatyczny 'klocek' i za male pieniazki ... a w jakies wieksze klocki to bym za te pieniadze sie nie bawil ..

Ja sadze, ze warto. Tym bardziej, ze u siebie w 11m uzyskalem niezly wydaje mi sie efekt:) Zreszta, Macieju, moze kiedys bedziesz mial okazje uslyszec.

Rozejrzyj sie za sprzetem z drugiej reki. Masz po okolo 1kzl na klocek. Mozesz troszke wiecej wydac na kolumny. Nie zakladaj jednak, ze na sile musisz cos kupic w Niemczech. Acha, no i kolumny zdecydowanie podstawkowe. Wiec dochodza jeszcze standy...

Z drugiej jednak strony, ten Pianocraft to wcale nie taka zla propozycja. Zwlaszcza biorac pod uwage ceny w Niemczech.

no teraz to juz mam calkowity mlynek w glowie, tak namieszane juz dawno nie mialem ;]

Pianocraft - rzeczywiscie, wyjdzie chyba za niecale 1500 jesli dobrze pamietam i zastanowie sie.

A dlaczego standy? Podlogowe odpadaja?

moze zle sie wyrazilem :) ale wydałem juz troszke pieniedzy na swoj sprzet który wlasciwie nie gra :) a mam kolezanke ktora posiada takowego pianocrafta i jak go slysze to mi 'gul' skacze ze to gra po prostu sympatycznie :) a ja nie moge sie pozbierac .. teraz pojawila sie mala nadzieja bo wlasnie skonczylem zmieniac objetosc kolumn, nowa zwrotnica w drodze .. a wszystko przez pi^%$%$ zachcianke posiadania Vify pierscieniowej .. i tu dochodzimy do celu :) dla mnie wyznacznikiem wysokich tonów jest minimum SS9700, dół to zalezy w czym to mialo by grac.. bo byc moze skusiłbym sie na jakąć 14tke? (do tej pory jestem mile zaskoczony dzwiekiem uzyskanym z audiowavow na AS2003). i zobacz jaka kaska sie robi .. a trzeba to jeszcze czyms napedzic .. dlatego jako przystanek wybralbym osobiscie pianocrafta 400, teraz, i zbieralbym kase na system, wlasciwie kolumny, o wspomnianych wymaganiach. Nie naleze do ludzi "z kasą", którzy mogą sobie pozwolic na zmiany sprzetu dość czeste, dlatego tez "wybraniec" musiałby pogrzac miejsce kilka lat :) ... koniec wywodu :)

niestety pol pokoju mam zawalone - meble, lozko biurko.. :/

Pianocraft w zasadzie nie bylabym zlym wyborem, ale czasem chcialbym glosniej posluchac niz ona by mi na to pozwolila no i nizszego basu dzieki niej raczej nie uzyskam..

wlasnie wrocilem z podrozy do Media MArkt i co mnie zdziwoli - w calym sklepie 3 wzmacniacze! Wylowilem te ktore chyba pasowalyby do mojego pokoju (niektore mniej inne bardziej), moglibyscie napisac co o nich sadzicie czy sa warte zakupu:

wzmacniacze: Marantz PM 4200, Yamaha AX-396, Harman Kardon HK670

kolumny: Tannoy (M2, MX1, MX3), Infinity Alfa 20 BE, Elac 103, Wharfedale (8.3, 8.4).

Oczywiscie ciagle mysle o Yamaszce Pianocraft i co do kolumn o Paradimach (ale te musialbym wysylkowo kupic). W kazdym razie w tej chwili najbardziej zalezy mi w poradach na temat wzmacniacza, bo w srode juz wyjezdzam do Niemiec...

do 11m może poszukaj na rynku wtornym Tannoy M1, powinny wystarczyć

niegłupi wybór to też najmniejsze Avance z poprzedniej serii

z nowych - może być eltax liberty 1+ malutkie, ale bas, że hoho!

podłogowe stanowczo odradzam

dobre standy zrobi Ci każdy ślusarz - niewykluczone, że bedą dużo lepsze niz "cuda" ze sklepu i za 5 x mniejszą kasę, samemu możesz zaprojektować, to nie trudne chyba ;)

a jak potrafisz to i sam sobie je sklecisz

(koledze zrobili po znajomości uczniowie na "warsztatach" w technikum)

Marantz PM 4200 (chyba 1600), Yamaha AX-396(1200), Harman Kardon HK670 (1900) Tannoy MX1 400zl.

Najgorsze ze nie wiem co takiego bedzie w Niemczech, a chcialbym tam kupic wzmacniaczx bo tanije mnie wyjdzie.

a ja za 3k proponuję:

1. creeka 4330 (kupisz pewnie za około 1000pln z ogłoszeń lub allegro + Acoustic energu Aegis Evo1 lub np. avance dana 630 lub omegi 506

2. nad 320bee (na allegro kupisz nowy za ok. 1300-1400pln lub uzywany na 1000pln) + głośniki jak wyżej - AE, Avance lub coś uzywanego - za ok - 2000pln możesz już mieć naprawdę fajne monitory z drugiej ręki, np. dynaudio 52

3. np yamaszka 496 + BW602s3

we wszystkich tych zestawieniach powinno byc lepiej niz piano craft - poza tym powinno starczyć do 3k jeszcze na niezłe kabeliki - ale to na sam koniec ...

pozdr

ja do 11m z 3.000 to bralbym cos z drugiej reki:

creek 4330 :za ok.1100zl

cd:nowy hd750, lub nadc521 z drugiej reki (ok.800zl)

zostaje 1100 na kolumny: za 1000zl diamondy(nowe), lub (koda ka315f za 700zl nowe)- to podlogowce ale malutkie, mysle ze do 11m byloby ok>

zostaje 100 zl na kable, jak wybierzesz ka315f to jeszcze starczy na piwo.

jak nie to faktycznie ten pianocraft zostaje.

no dobrze by bylo gdybym sie zmiescil w 3000 z cd ale to raczej niemozliwe - potem postaram sie cos dozbierac i moze cos kupie, poza tym zawsze moge PS2 polaczyc poki co jako cd (niezbyt ambitne ale lepsze niz discman ;p). W tej chwili jestem najbardziej przekonany do ww. zestawu, zamiast do Schwedt mozliwe ze w srode do Poznania sie wybiore ;]

wsm-> Pan poczeka do maja. Mniejsze ryzyko, bo celnicy-rozpustnicy przeszukują, obmacują i w strażnicy na granicy potem się...

Unia zatrze granice, również dla kart gwarancyjnych, albo i nie. TVN 24 mi ostatnio nie hula, to nie wiem, czy aby na pewno.

Stryjecki - teraz bardziej rozwazam mozliwosc wyjazdu do Poznania i tak zakupienia od goscia z allegro Yamahy 496 + B&W wyzej wspomnianych.

Tylko w domu zaczynaja sie fochy w stylu " a do Poznania jechac", "nie lepiej na miejscu kupic?" itd. Nie wiem czy ich przekonam ale dla mnie to by bylo chyba najlepsze rozwiazanie?

>Dzwiek lepszy w discmanie niz w PS?

Mozesz to rozwinac?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.